miercuri, 15 august 2012

legendarul Ştefan (14) ...

    ''Bătrânii spun că Ştefan Vodă a poruncit să i se adune o ceată de şoimani bine legaţi în trupuri şi, după ce le-a vorbit părinteşte, i-a pus să se deprindă a intra în apele curgătoare, la orice ceas şi-n orice vreme.
      Văzând o dată flăcăii iştia intrănd în valurile cu gheaţă ale Siretului, popa Blîndu şi-a îngăduit a-l întreba pe măria sa, ce era de faţă, la ce-i bună treaba asta?  
       -Potrivit cu cele ajunse la urechile noastre, sultanul turcesc se pregăteşte să ne calce ţara. Şi pentru că a învăţat că vara-i greu să-l frângi pe moldovan, a hotărât săp vină iarna, la început sau la sfârşit. Urdia turcească va trebui să treacă Dumărea şi alte ape din cale, pe gheaţă ori poduri umblătoare, printre sloiuri de gheaţă. Va trebui ca, în cazul trecerii pe gheaţă, aceasta să fie spartă din loc în loc, aşa fel ca în clipa când turcimea se va afla îngrămădită, gheaţa să se rupă şi să-i legene cătră veşnicie, iar de se va face trecerea pe podeţe umblătoare, la vremea sloiurilor, înotători buni, deprinşi cu apa rece, vor trebui să se avânte în valuri şi să răstoarne podeţele întru scăparea ţării.
      Acu', eu nu ştiu dacă s-a petrecut îndată după vorbirea măriei sale cu părintele Blîndu, dar bătrânii spun că într-adevăr turcii au cercat să treacă peste Dunăre, pe podeţe plutitoare, la vremea sloiurilor şi flăcăoanii moldoveni, umblând cu nepăsare printre bolovanii de gheaţă, au răsturnat podeţele, prăvălind turcii în vâltorile Dunării şi prăpădind lămustia otomană.
      Aşa că, de n-ar fi fost prevederea Voievodului, mai mulţi ar fi fost turcii care ar fi pătruns pe pământul Moldovei, şi biruinţă contra lor, la o aşa vreme, cine ştie de s-ar fi dobândit.
      De aceea bătrânii spun că prevedere-i mama înţelepciunii şi biruinţei, treabe asta fiind la ştiinţa moldovenilor de la Ştefan cel fără asemuire.''

         preluată din ''Legende''
              -''Prevederea-i mama biruinţei'' - George Chiper-Dinograngea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu