sâmbătă, 20 mai 2023

Am putea desigur...


              Am putea desigur...

                         de Nina George Daian


 Peste multe bucăți de timp am putea, desigur...

 Am putea călători altfel, dincolo de ceea ce ști acum...

    Asta ar urma să se întâmple într-o seară ca aceasta departe, acolo unde nu e seară sau zi, acoperiți de haina unei capsule-ce-trece-prin-orice-vamă-spațială, mânați nu de plictiseală ci de pura și adevărata impulsie a dorului de a ști, atunci când ne vom mulțumi să credem că suntem altfel decât tot ce am fost înainte.   

     Vom zbura pe aripile cunoscute ale spațiului căutând sâmburele de întuneric ascuns într-un anume fruct, odată pâlpâitor, asemenea unor păsări ce știu că a sosit vremea migrării...

      Ne vom simți puternici și noi înșine, vom cuprinde adânc în privire Universul și ne vom spune: doar asta nu știm, ardem însă de focul de a mușca cu dintele minții și din acest fruct întunecat...

      Și nu va fi nimeni care să gândească altfel. 

      Pentru că ne vom fi schimbat cu toții, cu totul... 

      Și astfel uniți și totuși atât de îndestulați de sine, vom pătrunde cu o viteză lentă, încetinită de impactul zidului de întuneric ce ne va aspira dureros, vom intra în cupa aceea enormă, calmi, încrezători, visători, curajoși... și poate vom rosti: "a sosit clipa" dar fără neliniște, așa cum se cade unor oameni modelați de timp, poate nemuritori, în orice caz curați, eliberați de morbul tristeții... 

      Vom adormi poate câteva secunde și nu vom ști probabil nimic observat direct în legătură cu această trecere. 

      Vom urmări poate după trezire aparatele de înregistrare ale capsulei și tot nu vom putea vedea mare lucru căci vom fi prea plini de atâtea experiențe auditive, vizuale și tactile ca să ne mai înfioare cu adevărat iureșul de sunete, culori ce vor irumpe în ecranele aparatelor ce vor fi văzut ele, primele, totul...

      La început nu ne vom da seama atât de ușor...

      Lumea ne-ar apărea familiară. 

      Ne-am întreba cum de seamănă fiecare lucru cu ceea ce cunoaștem demult. 

      Și ne-am bucura, poate, aflând acest lucru despre această altă orânduire a elementelor naturale...

      Dar până la urmă, pentru că vom fi ceea ce vom fi, cred mult în asta, ne vom da seama că TOTUL ESTE DE FAPT LA FEL DAR... INVERS.

                                     "Am putea desigur..."     

                                     - Nina George Daian -

         [ http://ninageorgedaian.weebly.com/resume.html  ]


.... dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți și almanahuri SF ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului, în decursul timpului)!

.... sper că a fost o lectură interesantă !





vineri, 19 mai 2023

Jurnalul (315)

💚 ... azi, vineri 19 mai, ora 9,51 ...

💚 ... mă bucur că această filă de "jurnal" poartă numărul 1701 (=postări)!...

💚 ... vremea din acest sector de timp străbătut a fost variată, în cadrul aceleiași zile: frig, cald, mai cald, brusc frig...și odată cu frigul/sau invers, a fost și ploaia în diverse faze: picuri mici, picuri mai mari, în rafale, ploaie cantitativă...

💚 ... prin grădini, toată suflarea (pomi, flori, păsări...) este mulțumită...au apă din destul... se simte o umezeală în aerul respirat - îmi imaginez că așa se simte într-o junglă (doar că acolo este foarte cald...😃):





💚 ... nici nu m-am depărtat mult de fila de "jurnal" trecută și am descoperit pe fb, la prietena Corina, o fotografie minunată (cuvintele sunt sărace...) :

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0tvjN7EoZetA52Er6miYizpQVwfWFN6tYDFr5FYXYu5xyAuHNjfJrjMfqEHNq2aprl&id=100001911964115

💚 ... după mulți ani, am urmărit un fragment (ca de obicei nu știu ora de difuzare a emisiunii...) din interviul cu Florin Chilian ...

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Florin_Chilian

... a fost un interviu într-adevăr interesant pe Metropola Tv ... Chilian s-a prezentat ca un bărbat destul de non-conformist... printre altele, el o alintă pe femeie ca "ceapa vieții mele" spunând că sarea din ceapă este cea utilă corpului uman... plus inerente lacrimi când te apropii prea mult de ea... vorbind despre copiii a spus că nu îl interesează subiectul pentru că nu vrea să lase copiii într-o lume atât de nesigură...

💚 ... citind o carte ("Duelul inimilor" de Jennifer Blake), am găsit descris puțin despre un obicei de nuntă în New Orléans-ul creol - Louisiana - al lui 1840: "corbeille de noce"(=coșul de nuntă):

     "Rio era logodit cu Celina Amalie Vallier, formând o pereche de îndrăgostiți cât se poate de potrivită...

    --Cum avansează pregătirile de nuntă ?

    --Destul de bine, din câte îmi dau eu seama, răspunse Rio cu o bonomie nepăsătoare. Ieri am trimis le corbeille de noce după cele mai obositoare două săptămâni dedicate cumpărăturilor. Responsabilitatea mea a luat sfârșit și nu mai am altceva de făcut decât să-mi fac apariția la catedrală...

... acel corbeille de noce era un coș de cununie tradițional, prezentat ca dar al mirelui pentru mireasă...o extravaganță suflată în aur, plină cu cele mai frumoase și scumpe dovezi de iubire, șaluri din cașmir atât de fin încât puteau fi trase printr-o verighetă, parures: bijuterii, evantaie delicate și pictate, piepteni sculptați, mănuși încrustate cu pietre prețioase și multe alte podoabe. A-l umple și a-l prezenta cântărea întotdeauna enorm în mintea mirelui..."

   [ parures=podoabe ]

💚 ... mai nou m-am lipit de o carte fantasy (de când mă știu m-am delectat cu basme...: ) din seria " "scrisă de Lexi Ryan (2 părti)

💚 ... din lecturile privind lupta femeilor pentru emancipare, am descoperit o referire la demult "ciorapii albaștri"[https://minikar.ru/ro/schaste/ledi-sinie-chulki-zhenshchina-sinii-chulok-kak-otlichit-ee-ot/] - într-una din carțile pe care le citesc acum ("Duelul inimilor" de Jennifer Blake), descoperind rândurile:

  "...niciun bărbat nu-și dorește să se însoare cu o femeie care poarta ciorapi albaștri, cu o femeie a cărei minte e plină de idei stranii, cu lucruri lumești."

💚 ... urmărind noutăți legate despre evenimente și data din calendar, am descoperit ceva despre care nu auzisem (sau s-a pierdut în negura lecturilor îndepărtate...😃): o descoperire de lângă insula Antikythera (Grecia) de pe o epavă (antică) în 1901...bănuit a fi folosit ca un calendar solar și lunar ce afișa poziția planetelor, a soarelui și lunii, în relație cu Zodiacul...o tehnologie de fabricație cunoscută în anii dinainte de 200 î.e.n. dar care s-a pierdut și a putut fi realizată din nou abia în timpul ceasurilor medievale ale catedralelor, deci mult, mult mai târziu:


   https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Mecanismul_de_la_Antikythera

... descoperire prezență și în seria "Extratereștrii antici"  ["Ancient Aliens: Chariots Gods & Beyond"]... 

💚 ... festivalul vinului "Ro - Wine" -- 12/14 mai:

https://romaniawinefestival.com/

💚 ... cel mai vechi hotel din lume se află în Japonia, în apropiere de Kyoto, Nishiyama Onsen Keiunkan, administrat de peste 1300 de ani de aceeași familie:





https://h0me.ro/stiri/cel-mai-vechi-hotel-din-lume-si-a-deschis-portile-in-urma-cu-1315-ani.html


[... sursa foto: internet 

https://www.stiridinlume.ro/poze/unde-se-afla-si-cum-arata-cel-mai-vechi-hotel-din-lume-este-deschis-de-peste-1300-de-ani-66189.html?pic=0]




 

luni, 15 mai 2023

Straturi, straturi, straturi...

                                 MISTERIUL CREȘTIN

                               Interiorul Pământului

                                      -21 aprilie 1906-

                                                   de Rudolf Steiner



    Pământul se împarte... în șapte straturi diferite... ar corespunde ...inițierii creștine.

    Stratul cel mai exterior... Pământul mineral (toate mineralele cunoscute...). Stratul lui este relativ extrem de subțire.

    După acest Pământ mineral urmează așa-numitul Pământ moale...  El manifestă o însușire extrem de remarcabilă. El are un fel de simțire (simptome de sentiment ca percepția conștientă atenuată a anumitor specii de plante).

    Următorul strat este numit Pământ de abur... Acest strat manifestă o expresie a voinței. Lui îi este proprie o forță imensă de expansiune și numai cu efort reușește stratul mineral să-l închidă ferm.

    Al patrulea strat este numit Pământul formei sau Pământul de apă... Posedă în negativ toate formele pe care le avem pe stratul mineral (... forma unei matrițe...) 

    Al cincilea strat este numit Pământul fructifer... El are oarecum suflet, capacitățile unui suflet care luptă pentru formă.

    Drept al șaselea strat urmează Pământul de foc... El are capacitatea de a simți plăcere și durere, o stare... care oscilează, ca la om, între "a chiui de bucurie" și "a fi întristat de moarte". Patimile omului exercită o influență imensă asupra lui astfel încât o dată cu creșterea patimilor umane, se dezvoltă și neliniștea lui. 

    Al șaptelea strat se numește oglinda Pământului... în această regiune se reflectă toate lucrurile care au loc pe cel mai exterior strat. Tot ceea ce este aici pasiv, este acolo activ, și invers. Prin urmare dacă aici, deasupra, am lovi un metal ca să răsune, atunci metalul ar da acolo dedesubt un sunet de la sine.

     După aceste straturi urmează încă două de o natură mai aparte.  

     Al optulea strat este numit Sfera numerelor (denumire dată de școala lui Pitagora) sau Risipitorul (denumire ocultă)... o multiplicare...a formei vii... Moralul omului are o influență imensă asupra acestei Sfere. Dacă omul reușește să înlăture tot mai mult imoralul și să lase moralul să intre la locul lui, atunci și această zonă se va liniști din ce în ce mai mult. Atunci are loc de asemenea din partea ei o reacție asupra moralului omului.

     Al nouălea strat este... domiciliul Spiritului planetei. El s-ar putea compara cu un om căci are un organ care seamănă cu un creier. Un alt organ seamănă cu o inimă. Și Spiritul planetei este supus schimbărilor care se află în strânsă legătură cu evoluția oamenilor...

     ...în timp ce oamenii dezvoltă patimi mari, Pământul de foc ajunge într-o neliniște și o agitație cu atât mai mare: ...exercită o presiune asupra Pământului fructifer care... prin canale ramificate spre straturile aflate deasupra... presează în ele mase enorme care apoi provoacă cutremure sau caută ieșirea în puțul unui vulcan.

      Lemurienii, ...a treia mare rasă-rădăcină, trăiau încă pe Pământul moale (...procesul de întărire nu ajunsese încă sus...)...și care au dezvoltat patimi enorme...au exercitat o astfel de influență asupra Pământului de foc încât acesta a devenit rebel, a ajuns la suprafață cu o forță colosală și a distrus rasa.


                                    MISTERIUL CREȘTIN

                                 Interiorul Pământului

                                         --Rudolf Steiner --

                   [ https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner ]


... această postare participă la jocul-provocare "Citate favorite" găzduit de Suzana (  https://suzanamiu.blogspot.com/2023/05/citate-favorite-161-idei-reluate-3-si.html )!