vineri, 14 noiembrie 2014

jurnalul (72)




Astăzi (data/ora)... vineri, 14 noiembrie, ora 18.24
Zi... de început de weekend, cândva, şi pentru mine ... acum este o zi obişnuită, în care sunt acasă şi mă bucur pentru asta - mâine la lucru !  
Mă gândesc ... la umezeala care iar a pus stăpânire peste tot !
Ce să mai învăţ ? ... uneori am un chef nebun ca să ''vegetez'' ...    
Fizic ... simt greutatea toporului cel mare cu care despic buturugile formând stocul de lemne zilnic, pentru focul de care are grijă mami ...
Bucătăria ... este liniştită acum, am terminat activitatea legată de ''foame'', focul mai trozneşte încă în sobă - mai este până voi merge pe traseul bine-cunoscut pentru închiderea coşului sobei, la final !
Sunt îmbrăcată ...  în haine groase - costumaţia normală din sezonul friguros !
Citesc ... aceeaşi carte din colecţia lui ticuţu - pentru a reuşi alegerea pasajelor plăcute ... 
Aştept ... sosirea zilei de duminică - conştiinţa nu mă lasă să stau în casă - fiind o visătoare îmi doresc şi eu o societate normală, aşa cum sunt şi în ţările civilizate - nu o ţară condusă tot de cei ''roşii''!    
La realizări ... bifez zilnic: o zi de munca acasă, o zi de muncă la serviciu ...       
Ascult ,.. emisiuni de ştiri - aştept să vizionez şi eu filmul realizat de Digi Tv despre cei 2 candidaţi ...
În casă ... este cald, o căldură plăcută !      
Ceea ce am preferat ... tot timpul a fost confortul ! când avem un minut de relaxare - acel minut să fie cât mai plăcut! 
Speranţe? ... sper ca Bunul Dumnezeu să aibă în continuare răbdare şi cu ţărişoara noastră şi să o protejeze de mari necazuri ! 
Ce să postez la această rubrică ?! ... ceva care are un colţişor aparte în inima mea! merg la vot pentru alegerea unui preşedinte pentru că facem parte dintr-o REPUBLICĂ - dacă ar fi fost un referendum aş fi ales MONARHIA (japonezii îşi iubesc Împăratul), eu -japoneză în suflet- îmi iubesc Regele

miercuri, 12 noiembrie 2014

plăcintă cu dovleac...

... în perioada friguroasă, una din tradiţiile familiei este plăcinta cu dovleac!
... pentru că deja am povestit despre aroma acestei plăcinte, vă descriu aici cum prepară mami această gustoasă plăcintă:
     ''se iau 2-3 dovleci (numiţi ''plăcintari''), se taie, se curăţă de coajă, se taie în cubuleţe mari care se trec apoi prin robot ca să devină şuviţe mărunte. se pune ulei într-o tigaie şi se prăjeşte atât cât dovleacul să nu fie crud. când este gata, dovleacul se dă la rece, se adaugă zahăr tos (după gust) şi scorţişoară măcinată fin (tot după gust).
... în timp ce se răceşte dovleacul, se pregăteşte aluatul: într-o cănuţă (de un sfert) se pune 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, puţină sare şi apoi apă şi se dizolvă.
... se cerne făina (aprox 1 kg şi jumătate). 
... în făina cernută se face o gropită şi se pune soluţia cu bicarbonat şi sarea, apoi se adaugă apa, treptat, frământând până se va obţine un aluat potrivit de consistent. se lasă 15-20 minute la odihnă.
... apoi se presară făină pe masă, se aşează aluatul si se împarte în 3 bucăţi mai mici. 
... fiecare bucată de aluat se intinde, ca o foaie potrivit de groasă. două foi se ung cu ulei, iar o bucată de aluat nu se unge cu ulei. 
... se ia o foaie de aluat unsă cu ulei, se aşează deasupra foaia de aluat neunsă si apoi se aşează deasupra cealaltă foaie de aluat unsă cu ulei. 
... se întinde totul ca o foaie mare, subţire atât cât permite calitatea făinii.
... se ia foaia de aluat pe vergea, se aşează pe o coală albă de hârtie, se presară pe aluat ulei cu linguriţa, câte puţin, formând cercuri. 
... se aşează dovleacul preparat - mai înainte -, uniform pe toată suprafaţa aluatului, apoi se ruleaza aluatul folosindu-ne de foaia de hârtie, rulând astfel aluatul dinspre în afară spre mijlocul foii, din ambele părţi. 
... se taie foile rulate conform dimensiunii tăvii şi se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt, până se umple tava. 
... se taie aluatul în bucăţi - la dimensiunea dorită la final - şi se presară ulei pe deasupra aluatului - dar nu foarte mult ulei!
... se coace la cuptor, la început timp de 30 min la 200 grade, apoi se trece la 260 de grade timp de 15 minute, se întoarce tava - pentru coacerea uniformă a aluatului - încă timp de 15 minute. 
... se scoate plăcinta din cuptor, se pudrează cu zahăr pudră vanilat.''
     POFTĂ BUNĂ! 

luni, 10 noiembrie 2014

primul dans ...

... pentru că iubesc viaţa japoneză, am găsit în youtube un minunat video ce prezintă micile bucurii din viaţa unei familii japoneze: bucuria părinţilor izvorâtă din bucuria fiicei ce realizează pentru prima oară ''primul dans''!
... există postată şi o prezentare privind acest video:
''Acest lucru este un film documentar ce surprinde primul dans ce reprezintă debutul unei tinere femei japoneze ca maiko la Kyoto.  
 O maiko este o femeie tânără în faza de formare de ucenicie pentru a deveni o geiko - activitate ce creează atmosferă plăcută la petreceri  - şi a avut loc în primul rând în raionul Gion din Kyoto, angajare în artele traditionale japoneze şi vine din moştenirea cea mai veche, de la geisha din Japonia-.
 Filmul prezintă părinţii ce se duc să se întâlnească cu fiica lor, care este la formare în Kyoto, asistând astfel acolo în momentul când fiica lor devine o maiko.
 A doua zi dimineaţa, mama se întâlneşte cu fiica ei şi îi înmânează, emoţionată, un cadou: un ac de păr ornamental japonez tradiţional, transmis din generaţie în generaţie.
 Fiica primeşte acul de păr ornamental şi promite să trăiască cu entuziasm ca o maiko în viitor.''
 (SekkiseiChannel )