sâmbătă, 1 octombrie 2022

Ce-și face omul cu mâna lui...






                          Ce-și face omul cu mâna lui

                                         -Isaac Asimov


        Naron, din străvechea stirpe a Rigelienilor, era al patrulea din ginta sa care ținea cadastrul galactic; avea un registru mare, în care erau înscrise nenumăratele specii ajunse la inteligență, din toate galaxiile. Mai avea unul, mic și subțire, în care trecea cu deosebită satisfacție numai acele neamuri care, pe deplin maturizate, erau demne de a intra în Federația Galactică.

        Din registrul mare fuseseră șterse, de-a lungul vremurilor, multe nume ale dispăruților, defecțiuni biochimice sau dereglări biofizice, dezechilibrări ecologice sau sociale, ori, pur și simplu, ghinionul, își luaseră tristul obol.

        Din registrul mic, în schimb, nu fusese anulată nicio intrare.

        Naron, uriaș și incredibil de bătrân, privi, pe sub sprâncenele-i stufoase, curierul care tocmai se apropia cu plecăciuni adânci.

--Naron ! Unic și imens...

--Lasă, lasă salamalecurile și spune-mi ce e nou.

--Ah, slăvitule, o altă aglomerare de făpturi a ajuns la maturitate.

--Ia te uită ! Aproape în fiecare ciclu primim câte un nou membru. Ne înmulțim, tinere, ne înmulțim ! Și... cine sunt cei noi ? 

           Mesagerul îi comunică numărul de cod al galaxiei și coordonatele planetei, iar Naron, cu frumoasa lui caligrafie, făcu trimiterea de cuviință în registrul mare și trecu în registrul mic, după tipic, denumirea planetei, așa cum apărea ea în graiul băștinașilor.

--T E R R A - silabisi el, ridicând a mirare privirea spre curierul care aștepta curios sfârșitul ritualului-. Creaturile acestea dețin un adevărat record. Nu știu alții care să fi trecut atât de repede de la simpla inteligență la deplină maturitate. Hm, hm, sper să nu fie vreo eroare, ai ?  

--Se poate, luminate ?! protestă mesagerul.

--Au descoperit energia termonucleară ?

--Desigur, preamărite.

--Ei, bine, atunci e-n regulă; doar acesta e principalul criteriu de selecție. Am să-i contactez chiar eu pe vreuna dintre stațiunile lor extraplanetare.

--Aaa, să vezi, preaînălțate-se grăbi să precizeze tânarul-până acum nu au nicio stațiune extraplanetară. Observatorii menționează însă că terranii au trimis stații automate spre alte planete și că au o sumedenie de sateliți artificiali, minusculi, ce-i drept, în jurul planetei lor.

             Naron se încruntă, perplex.

--Doar atâta? Bine, dar experimentele, exploziile nucleare, care le-au permis studierea frânării și controlării reacțiilor de fisiune, toate astea unde le-au făcut ?

--Păi, chiar pe Terra, luminate !

--Pe propria lor planetă ? tună Naron, ridicându-se în deplinătatea celor peste șapte metri ai săi.

--Chiar așa, confirmă mesagerul, pierit.

              Lăsându-se înapoi în jilț, încet, cu o tristețe care parcă îi frângea umerii sub covârșitoarea ei povară, Naron șterse cu o linie groasă numele proaspăt trecut în registrul cel subțire. Era, desigur, un act fără precedent, dar Naron era tare, tare bătrân și foarte, foarte înțelept, astfel că era în măsură să prevadă inevitabilul, chiar mai bine decât oricine altul în univers.

--Inconștienți, sărmanii... Și când te gândești ce frumos începuseră...

        

                                                ( Ce-și face omul cu mâna lui  )

                                                          -  Isaac Asimov  -

    ( https://arenait.ro/predictiile-isaac-asimov-despre-viitor-acum-41/ )

... dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți și almanahuri SF ce o am in bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului, în decursul timpului...)
... sper că a fost o lectură interesantă ! 


                                

vineri, 30 septembrie 2022

Jurnalul (282)

💚... azi, 30 septembrie, orele 10,30...

💚... va sosi octombrie...brrr...ce repede ! puțin nostalgică, mi-am adus aminte de o melodie dragă mie cândva:

💚... am început să mai renunț la unele tulpini de flori și le-am uscat mai bine, apoi le-am ars într-o zonă improvizată de mine (în încercarea 😉 de a-mi aranja o zonă pentru gătit...)

💚... recunosc că nu locuiesc în Japonia ca să pot scrie în cunoștință mai mare dar sunt atentă la știrile mai importante din viața lor socială...  am avut și am un respect deosebit pentru cel ce a fost Shinzo Abe

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Shinzo_Abe

gândindu-mă la cât efort a depus toată viața pentru a ajunge din ce în ce mai bun în domeniul său (știind că un japonez șlefuiește/perfecționează toată viața bucățica lui de domeniu de activitate)... o a doua înmormântare (în lumea zilelor noastre) cu funeralii deosebit organizate (chiar dacă au fost și contestatari pe teme economice)...

https://m.digi24.ro/stiri/externe/funeraliile-exorbitante-pentru-fostul-premier-shinzo-abe-starnesc-furie-in-japonia-mii-de-oameni-protesteaza-in-timpul-ceremoniilor-2096445

💚... îmi place că a mai revenit perioada mai caldă...

💚... deși locuiesc de mulți ani în comună, nu am luat legătura decât sporadic, cu câte o persoană (ani de zile, plecam dimineața la serviciu și veneam seara, începusem să "socializez" doar cu cei care aveau mașină...)... iar după ce am rămas singură (surioara mea este departe, departe...), doar pe la magazine mai întâlnesc oamenii...nu sunt deprinsă cu "ieșitul la poartă", să stau așa până trece cineva pentru discuții sau să stau cu vecinii la "taină" (care s-au cam rărit și ei...)...

💚... recunosc (nu prea îmi plac momentele acestea mai "lacrimogene...") dar se mai întâmplă...așa că, luni, am organizat un locșor în grădină: scăunelul, toporișca și am făcut mărunte niște crengi (tăiate mai demult) și am vorbit singură și am plâns... până m-am săturat 🙃🙂!  

💚... caut să nu fiu atât de atrasă de partea materială a vieții dar tot timpul trebuie să îmbunătățesc ceva, casa cerând o atenție constantă în timp pentru a fi cât de cât ok - am reușit totuși să îndepărtez multe lucruri, obiecte strânse pe parcursul vieții și păstrate "că poate mai îmi trebuie" și puțin gândindu-mă la ceea ce am citit în cartea deosebit de plăcută despre simplitate...

https://www.cartepedia.ro/autor/dominique-loreau-16586

https://carturesti.ro/autor/dominique_loreau

💚... exercițiu de imaginație plăcut ("vise, vise, bat la poarta inimii..."):

                 eu aș fi îmbrăcată așa

                    aș intra pentru a pregăti un ceai

                    aș sta la o măsuță pentru a citi
                      și apoi aș ieși în grădină pentru relaxare

joi, 29 septembrie 2022

Lecție de viață...

   Oare câte plaiuri de pe glob au "primit" darul traiului în bună înțelegere al atâtor etnii ca acest pământ al țării noastre ?!

    Zi de zi descoperim câte ceva despre asta !

    Am aflat târziu (nu prea urmăresc la tv multe emisiuni, din păcate...🙃🙂) despre o exemplificare, la o scară mare, a acestei conviețuiri: un festival ce se organizează de ceva timp (în 2022 va fi a IX-a ediție.. 👍❤)...

    Festivalul "Alfabetul conviețuirii"... 


       Am preluat o imagine (din celelalte ediții...) ce prezintă diversitatea  costumelor etniilor într-o horă imensă ... cât de sugestivă este, nu-i așa ?

miercuri, 28 septembrie 2022

fântâni cu cumpănă și pterodactili


               Fântâni cu cumpănă și pterodactili
                                             -Geo Bogza

          În aceste condiţii, domnilor, procesul nu poate fi judecat, procurorul e nervos, pentru că nu i-a născut încă nevasta, vede urme de sânge, doamnelor şi domnilor, pe toţi pereţii, inculpaţii vor să-l mituiască pe judecător cu o tabacheră de aur, iar de cinci minute tribunalul e invadat de pterodactili astenici.
          Nu îmi încep încă pledoaria dar acetilena de la far se terminase, fiica amiralului tocmai murise, marea azvârlise peste noapte un delfin pe ţărm, din surse demne de încredere ştiu că l-au ucis contratorpiloarele, mă întorc spre dumneata, domnişoară, şi îţi dau un ultim avertisment, uită-te la mine ce alb sunt, nemernicii m-au luat drept zid, au şi adus în dreptul meu condamnatul, s-ar putea să-ţi pară rău, nu ştiu dacă te-a durut vreodată o măsea, dar are să fie şi mai rău...
          Stăteau, erau şase la număr, în umbra fântânii cu cumpănă, ultima cât vedeai cu ochii.
''Povesteşte, hai povesteşte !''
''V-am povestit, nu vă mai povestesc''. 
          Dar până la urmă, povestea.
''De când mă ştiu, m-am uitat la ceas din sfert în sfert de oră. Dacă nu mă uitam simţeam un şarpe în inimă. Chiar când am lucrat ca scafandru mă uitam. Era pneumatic. În acea zi am vorbit cu ea opt ore şi n-am mai simţit nici un şarpe. Asta e tot''. 
''Cine era ? Hai, spune ! Cine era ?'' 
''Nu vă spun !'' 
           Dar până la urmă le-a spus. Din acea zi, de câte ori îl întâlneau, îşi scoteau de departe pălăria. Dacă erau călări, coborau de pe cal.
                 
                         "Fântâni cu cumpănă și pterodactili"
                                             -Geo Bogza-
                 - https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Geo_Bogza  -

... deci dacă este sâmbătă - am decis eu, cu drag - prinde bine câte o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți şi almanahuri SF - ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiştii domeniului în decursul timpului)...
... sper că a fost o lectură interesantă ! 

Dimineața, după ploaie...


... particip, cu drag, la jocul găzduit de Suzana ( suzanamiu.blogspot.com )

luni, 26 septembrie 2022

coaliții de demult...

... actualul zbucium al vieții politice de pe la noi, m-a trimis la lectură și aşa am descoperit câteva versuri despre comportamentul liderilor ("monstruoasa coaliție") din timpul lui Vodă Cuza...
... liberalii radicali ce erau numiți "roşii" ( în frunte cu I.C.Brătianu şi C.A.Rosetti)...
... nucleul dur al conservatorilor sau "albii" (strânşi în jurul puternicei personalități a lui Barbu Catargiu):
         <După ce împreună mi s-au tăbăcit
          Roșii și cu Albii mi s-au încumetrit;
          Însă nu se știe: Roșii au albit
          Sau, mai bine, Albii s-au mai rumenit.
          Roșii zic că Albii legea și-au călcat.
          Albii zic că Roșii ling unde-au scuipat.  
          Iar poporul zice: Toți sunteți ciocoi:
          Unii vechi, iar alții cioclovine noi !...>  
          
                            ( "Cumpăna apelor sau Vodă Cuza trece Milcovul)"
                                      -  Emanuel Copăcianu -

                  -  https://tulcealibrary.ro/copacianu-emanuel/  -
PS:
... roşii sau albi - date mai multe despre liderii politici din perioada Unirii Principatelor Române găsiți aici:
https://sites.google.com/site/repereistoriaromaniei/4-romania-in-timpul-monarhiei-1866-1947/partidele-politice


... postarea face parte din jocul-provocare pe care l-a preluat Suzana 
       -  suzanamiu.blogspot.com  -