sâmbătă, 4 februarie 2023

Metapolis

 


                          Metapolis

                                      de Gheorghe Săsărman


   Fuseseră încercate toate variantele posibile: planeta ajunsese, fără îndoială, la limitele ultimele ale locuibilității. Întreaga ei suprafață era ocupată de un neîntrerupt oraș, care își prelungea cartierele până la altitudinea celor mai înalte lanțuri muntoase, pe suprfața și în adâncurile mărilor și oceanelor, în zonele altădată deșertice sau acoperite de ghețuri, și chiar în măruntaiele subsolului. Nicio șansă nu fusese ignorată, niciunul dintre proiectele cât de cât rezonabile nu rămăsese nerealizat.

    Acomodarea la condițiile particulare ale diferitelor tipuri de cartiere ramificase treptat trunchiul viguros al speciei metapolitane. Rasele istorice cedaseră locul altora, caracterizate prin diferențieri de cu totul altă natură, mult mai profunde. Își făcuseră apariția oamenii-cârtiță, oamenii-delfin, oamenii-pasăre, oamenii-amfibie...O singură rasă nu prea părea dispusă să se nască: aceea a oamenilor-fuzee. Lipsită de suport genetic, familia cosmonauților nu reușea să se constituie într-o entitate biologică distinctă, adaptată structural la condițiile dificilei lor existențe. Metabolismul nu se putea, deci, extinde în Cosmos: făurirea ipoteticului Cosmopolis rămânea de neatins. Iar populația continua să se înmulțească !

    În acea epocă au început să prolifereze așa-numitele școli sau secte ale supraviețuirii.

    Cei mai numeroși partizani - de toate rasele - întrunea școala optimiștilor; ei socoteau că limitele abordării cosmice a problemei erau temporare, că - mai devreme sau mai târziu - exodul spațial va fi realizabil, permițând popularea altor corpuri cerești, colonizarea (echitabilă pentru toți metapolitanii) a planetelor cu un mediu prielnic vieții, din sistemele învecinate. Pe nedrept porecliți "visători" - căci optimiștii erau activi și perseverenți - influența lor asupra opiniei publice ajunsese destul de puternică, spre marele noroc al tuturor; într-adevăr, speranțele fiindu-le astfel alimentate, metapolitanii găseau resurse pentru a rezista unui trai tot mai incomod, servituților tot mai numeroase. Acest fapt era cu atât mai important, cu cât rezultatele - ținute în cel mai mare strict secret - ale cercetărilor nu păreau a fi încurajatoare.   

     O a doua școală, cu o putere de înrâurire similară nu exista: dintre cele de mână secundă, câteva se făceau remarcate prin virulența ideilor vehiculate.  

     Secta medicizilor înfiera măsurile imunoprofilactice și activitatea sanitară în general, socotind progresele medicinei, ale biofizicii și ale geneticii drept responsabile pentru criză. 

     Secta  primitivilor, oarecum înrudită, propovăduia reîntoarcerea la sălbăticie, abandonarea tuturor cuceririlor civilizației, aducătoare de nenorociri.   

     Metayoghinii vedeau în asceză, în interiorizare adevărata salvare a omenirii, recomandând postul, sinuciderea prin înfometare.

      În variante asemănătoare, sinuciderea în masă era insistent prescrisă de alte secte. Otrava, focul, pumnalul, ștreangul, glontele, sursele de radiații letale deveniseră adevărate obiecte de cult. Unii mergeau până acolo încât cereau Primăriei Supreme să supună unui plebiscit ideea sinuciderii globale. 

      Adepții unei viziuni apocaliptice, destul de numeroși și ei, făceau apel fie la cărțile sfinte, fie la teoria cataclismelor, fundamentându-și concluziile când pe știință, când pe revelație. 

      Alții, mai moderați, se mulțumeau să propună uciderea bătrânilor, a pruncilor sau anticoncepția absolută.

      Secte fanatice promovau teza supremației unei anumite rase, cerând instaurarea hegemoniei acesteia și exterminarea raselor inferioare. Excelau în această privință câteva grupuri clandestine, iresponsabile, ale oamenilor-cârtiță; ele incitau la război bizuindu-se pe atuul de loc neglijabil al controlului asupra uzinelor subterane de sinteză alimentară și al monopolului asupra resurselor de materii prime.

      Realitatea este, însă, că un război ar fi fost lipsit nu numai de sens - deoarece ar fi echivalat cu o sinucidere generală - ci și de obiect; adaptați cum erau mediului lor de viață, oamenii-cărtiță - ca și ceilalți, de altfel - nu s-ar fi ales cu niciun câștig de pe urma ipoteticei exterminări a altor rase, căci disputa nu se purta asupra hranei, ci asupra spațiului. Drama omenirii se repeta înăuntrul fiecărei rase, în termeni identici.

      În fine, reprezentanții școlii mesianice sau "farfuriștii" cum erau numiți în batjocură, așteptau o salvare care să vină din exterior, dintr-o altă lume locuită, din direcția unei posibile civilizații extrametapolitane.

      Atunci se petrecu un lucru de nimeni prevăzut: planeta porni să se umfle, dimensiunile ei începură să crească - mai întâi discret, pe neobservate, apoi tot mai evident. Creșterea se producea calm, fără șocuri, fără cataclisme, fără prăbușiri ale scoarței sau erupții vulcanice, fără deplasări de continente, fără cutremure și fără să se formeze noi lanțuri muntoase. Configurația continentelor rămăsese la fel ca mai înainte și, dacă astronomii n-ar fi dat asigurări ferme că, într-adevăr, dimensiunile planetei se schimbaseră și în raport cu cele ale sistemului stelar, s-ar fi putut crede că oamenii erau cei care își modificaseră talia micșorându-se de câteva ori. 

      Pe metapolitani îi aștepta dificila misiune de a integra orașului lor - ale cărui construcții prinseseră proporții colosale, odată cu planeta însăși -  noile structuri (miniaturale, desigur, în raport cu dimensiunile de acum ale celor anterioare), care să reintroducă scara umană în acea lume a giganților.       

      Civilizația reîncepea de la zero - sau, oricum, de la o limită foarte apropiată - pe o planetă stranie, ai cărei locuitori uriași plecaseră, parcă, nu se știe unde...

     Și nimeni nu reuși să explice uluitorul fenomen, datorită căruia specia metapolitană - redusă, peste noapte, la o existență liliputană - fusese salvată. 

                                         ("Metapolis")

                                                 - Gheorghe Săsărman -

          ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_S%C4%83s%C4%83rman )

... dacă este sâmbătă- am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți și almanahuri SF ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului, în decursul timpului)!

... sper că a fost o lectură interesantă ! 


vineri, 3 februarie 2023

Jurnalul (300)


💚 ... azi, vineri 3 februarie, ora 11, 00... 

💚 ... am sărit deja în februarie !!!...ce săritură 🧚‍♂️... zilnic, am momente de "copilărie pură": privesc prin caleidoscop: 

💚 ... la știrile de joi, pe Național TV,  am aflat o știre despre un soft (în  engleză, parcă, folosit de studenți 😃...) care creează materiale scrise încât este greu să mai diferențiezi dacă este scris de om sau A.I....a început demult - sau acum se observă- "concursul" ?!...

💚 ... aaa, mi-am adus aminte de ceva: de obicei nu-mi place câ sunt întrerupte emisiunile de atâtea reclame... dar am văzut pe Euro News, BBC, CNN reclame minunat realizate despre diverse țări...

💚 ... ieri dimineața am urmărit emisiunea "Ricardo" (pe TV5 Monde)...eu mi-am verificat comentariile iar el a pregătit dulciuri, a vorbit într-una...😃... apoi emisiunea plăcută "Jardins et loisirs" cu aranjamente de flori, diverse obiecte drăguțe prin parcuri, grădini, ferestre...plus fragmente din "Chroniques d'en haut" unde am văzut cum se poate face o apropiere minunată de păsările mai puțin cunoscute de om (vulturi...unii pe cale de dispariție), la Morzine, Valée Blanche -France-, (cu teleferic, cabane, parapantă, pârtie de schi, mici spectacole-de prezentarea păsărilor "învățate" cu anumite exerciții-, etc pentru turiști)...scopul: sensibilizarea omului...

💚 ... am ajuns la o concluzie (fără să se considere că "judec" pe cineva): misoginismul (https://dexonline.ro/definitie/misogin) masculin a fost și este peste tot în societatea noastră (pornind chiar din reclame adaptate: "să răcorească bărbatul" ...🙃🙂, etc)...ajutat de invidia dintre femei...😇

💚 ... am urmărit joi  "le journal" -TV5 Monde- greve ...în Anglia pentru salariile profesorilor...bombardamente dinspre Ierusalim spre Palestina... demonstrații violente în America de Sud...demonstrații în Myanmar...

💚 ... azi am urmărit un film "Our World"-la BBC News-un film despre vânarea iahturilor marilor magnați ruși...iahturi cât mai mari (cât mai multe etaje, greoaie ca aspect...) !!!

💚 ... ce de evenimente și pe la noi, mai apar la suprafață...multă corupție ca într-o țară bananieră...și trist este că informațiile apar doar pentru că există răzbunări între diverse "ramuri" ale afacerii...frații Tate...tatăl și fiul Pițurcă...câte or mai fi...câtă poftă de avere, indiferent cum se obține !  

💚 ... am auzit ceva ce m-a "blocat"(😇)...o reacție din partea socială pentru a face față corupției..."training antimită pentru doctori" 😃😇!!!...măcar așa ca "amuzament" ar trebui făcut training pe diverse sectoare... 

💚 ... perioada otomană, cea fanariotă ( https://historia.ro/ ) a lăsat urme adânci în mentalul locuitorilor țărilor prin care au "plutit"...

💚 ... de multe ori mă gândesc la bietul Vlad Țepeș...greu a apărut un asemenea personaj și ce urât s-au răzbunat pe el toți... cred că un timp "time-out" a fost domnia regelui Carol I (el și-a adus averea la noi...)!

💚 ... am reîntâlnit filmul "Păzind-o pe Tess", cu minunata Shirley MacLaine:


💚 ... am descoperit cum o idee de a opri violențele, din unele orașe americane, se poate transforma ușor în ceva mult mai rău:"Scorpion Unit"(=Unitatea Scorpion), o organizație în cadrul poliției din Memphis (ca exemplu cunoscut: uciderea unui negru nonviolent, aflat în mașina sa) a dovedit că funcționarea deviază în comportamentul unei "haite de lupi"... (https://thehill.com/homenews/state-watch/3834450-what-is-the-scorpion-unit-involved-in-tyre-nichols-death/)

💚 ... pot să visez, da ?!... un iaht nou-nouț (numit Plectrum - ce nume ¿¡)... cum ar fi să umblu pe acolo, fără complexe de inferioritate, să mângâi acele suprafețe delicate... chiar dacă nu știu să înot 🙃🙂... oare aș avea rău de mare ?! 😃 


 💚 ... fiind un "jurnal" cu un număr special (300) am ales simbolul japonez "beauty"(=frumusețe):
(sursa: internet...)

luni, 30 ianuarie 2023

Trandafiri...

     


                        Trandafiri pentru ea

                                                    de Julie Garwood


    Au găsit-o în gunoi...

 ...Nu le venea să-și creadă ochilor. În coș dormea un copil, frumos ca un înger...

--Cum o să-i dăm de mâncare ?

--Are o sticlă de lapte în coș...

--Și cine-o să-l schimbe, când o să facă pe el ?...

--Cred c-ar trebui să facem cu rândul...

--Am văzut câteva scutece la uscat. I-aș aduce câteva micuțului.

--Ei, cum o să-i spunem ?

--Sidney...

  ...Copilul deschise ochii. În lumina torței, ... văzură că erau albaștri....

  ...Sidney era fetiță...

  ...Se uita fix spre el, cu ochi mari, încrezători...După care primi lovitura de grație: fetița îi zâmbi. Era pierdut. Din clipa aceea, o punte se clădise între ei. 

     Ceilalți au căzut și ei, ca piesele de domino, în vraja micuței.

--Trebuie să facem totul cum se cuvine...

--O s-o cheme Mary Rose...

--N-a fost de ajuns c-au abandonat-o. Dar i-au aruncat și actele...

--Sunt singurul care știu cu siguranță că nu sunt căutat de lege și de nimeni altcineva. Așa că, sunt de părere ca Mary Rose să-mi poarte numele.De     fapt, dacă avem de gând să ne îndreptăm...toți ar trebui să-mi purtați numele. Frații și surorile fac parte din aceeași familie și trebuie să aibă același nume. Deci, din clipa asta, ne numim cu toții Clayborne. Bine ? Pe viață...

  ...Douglas își puse palma deasupra coșului... 

  ...Travis își puse mâna peste a lui Douglas...

  ...Următorul a fost Cole.

  ...Adam ezită câteva clipe...Mâna lui o acoperi pe a lui Cole.

                   -----------&----------'&----------&----------

                     Dragă Mama Rose,

       Îți scriu această scrisoare...o să-ți povestesc toate aventurile minunate pe care le-am avut în drumul spre Vest, dar mai întâi vreau să afli ceva foarte important. Despre noua noastră familie. Ai acum o rudă care-ți poartă numele, Mama. Se numește Mary Rose...

                                           Cu dragoste, ...Adam 

                   -----------&----------&----------&----------- 

      Copila se întorcea în sfârșit acasă.

      Cole aștepta trăsura să apară. Era atât de nerăbdător, că abia putea sta locului...

      De-abia aștepta să o vadă. Se întrebă dacă se schimbase mult în ultimele luni, apoi râse de unul singur de această idee nebunească.

      În afară de câțiva pistrui care să-i fi aparut între timp, și de părul pe care și-l lăsase lung, probabil, nu-și putea imagina vreo schimbare mai deosebită.

      Dumnezeule, cât de dor îi fusese de ea ! Tuturor le fusese.

      Treaba de la fermă îi ținea ocupați tot timpul zilei, dar seara, la cină, îi duceau lipsa.

      Își doreau s-o aibă prin preajmă, să-i aștepte cu cine știe ce mâncare nouă pregătise...   

                   -----------&----------&----------&----------- 

                    Dragă Mama Rose,

  ... Fetița are acum părul numai bucle și e tare prietenoasă cu oricine.

      Adam s-a gândit la preerie, așa că acum împachetăm. Plecăm mâine...

     Adam mă învață acum gramatica și zice să-ți spun ca trebuie să ne luăm o căsuță ca lumea. Mary Rose se târăște peste tot, și se murdărește pe mâini și pe genunchi. Când nu ne uităm la ea, încearcă să mănânce pământ. Nici unul din noi nu-și dă seama de ce face asta. Cred totuși că e fericită. Facem cu rândul când o adormim, la prânz. Noaptea, doarme cu câte unul din noi în pat și, ca să fiu sincer, m-am cam săturat să mă trezesc ud tot, din cauză că face pipi pe ea. Udă tot, indiferent cum am îmbrăca-o. Cred, totuși, că e ceva normal, nu-i așa ?

     Ne dorim tare mult să te vedem, ca să știm și noi cum arată Mama noastră.   

                                  Cu dragoste, fiul tău preferat, Douglas 

                   ----------&------------&-----------&--------- 

--Mary Rose, unde te duci ?

       Douglas era cel care strigase. Ea se întoarse.

--La grajduri-se răsuci pe călcâie și-și grăbi pasul explicând pe măsură ce se îndeparta-Domnul MacDonald este invitatul nostru la cină.

       Cei doi frați își priveau sora care-și vedea de drum. După vreun minut, Cole întinse mâna, cu palma în sus, spre fratele său. 

       Douglas bagă mâna în buzunar și scoase un dolar de argint.

--Să nu pariezi niciodată împotriva unui lucru absolut sigur, îl sfătui Cole. 

       Douglas îl privea stăruitor pe străin.

--Nu înțeleg, murmură el. Mie mi se pare că e destul de bine legat. E cu mai bine un cap mai înalt decât Mary Rose. Și e plin de mușchi, după cum vezi.

--Da, văd, îi răspunse Cole răzând.

--Se mișcă la fel ca mine și ca tine, iar privirii lui nu-i scapă nimic. Zău dacă înțeleg ce-a văzut la el. Mie mi se pare destul de normal.

        Cole jubila, pentru că câștigase pariul. Pe Douglas îl irita însă purtarea lui.      

--La naiba, poartă armă ! Eu m-aș feri din calea lui, după lăsarea serii.

--Pistolul e nou.

--Și ce ?

--Nu l-a folosit niciodată.

--Și atunci de ce poartă o centură din cele la modă ?

         Cole ridică din umeri.

--Cred că așa a crezut că e mai bine. Nici ea nu are vreo zgârietură. Trebuie să fie tot nouă.

--Să fie prost, deci ?

--Tot ce se poate.

          Douglas clătină din cap.

--O caută cu lumânarea. E în pericol să fie ucis.

--De aceea sora noastră îl aduce acasă...        

                   ----------&------------&-----------&---------

                  Dragă Mama Rose,

    Ne chinuim groaznic s-o facem pe fetiță să nu-și mai ude lucrușoarele. Știi, noi băieții, o facem altfel. Fetița l-a surprins pe Travis făcând lucrul ăsta și de atunci nu mai face pipi decât în picioare. Am încercat să-i explicăm că fetele nu fac așa, dar ea nu vrea să ne asculte, și acum noi am început să ne întrebăm dacă nu cumva nu înțelege că ea e fată. Adam se jură că e tare isteață dar e la fel de încăpățânată ca și Cole....

                                          Fiul tău iubitor, Douglas  

                   -------------&-----------&-----------&------------

      Cina s-a transformat într-un interogatoriu. Toți erau atenți la Harrison...

      Întrebările pe care i le puneau frații Clayborne și reacțiile lor la răspunsurile lui îi dădeau o mulțime de informații despre dedesubturile familiei.

      Fiecare dintre bărbați îl abordă în mod diferit. Cole încercă să fie cât mai abrupt și mai incisiv, Douglas a fost direct și i-a oferit fără să vrea frânturi de informații despre familia lor, pe când Travis a fost și metodic dar și diplomat. Adam a fost cel mai greu de citit. Pe timpul mesei și-a menținut o expresie aproape stoică iar Harrison n-a reușit deloc să-și dea seama ce gândea cu adevărat. Adam era complet diferit de sora lui. Mary Rose era foarte ușor de citit. Reacțiile i se citeau pe față, în ochi. Harrison nu mai cunoscuse pe nimeni ca ea. Era deschisă și cinstită, avea o inima de aur...  

                   -------------&-----------&-----------&-----------

                 Dragă Mama Rose,

       M-am jucat cu pistolul lui Cole. Mă distram și eu dar el a țipat la mine. Zicea că o să-mi dea și o bătaie bună. Atunci am început să plâng tare de tot și s-a răzgândit. Pistoalele sunt periculoase, Mama. Așa mi-a spus Adam. N-o să mă mai joc cu ele. Niciodată. Vrei să-i spui tu lui Cole să nu mai țipe la mine ? Eu sunt o fetiță cuminte. Așa a zis și Adam. 

                                  Cu dragoste, fetița ta cea cuminte, Mary Rose...

          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

                                                  "Trandafiri pentru ea

                                                        - Julie Garwood - 

                       ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Julie_Garwood  )

(sursa foto copertă : https://www.cartea.ro/carti/Trandafiri-pentru-ea_40378.html )


... fragmentele alese participă la jocul-provocare găzduit de Suzana ( https://suzanamiu.blogspot.com/2023/02/citate-favorite-157-cele-patru.html )