sâmbătă, 22 octombrie 2022

Furnica și greierele

                           Furnica și greierele 

                                (🐜...🦗) 

                                   de Somerset Maugham


     Când eram copil, mă puneau să învăț pe de rost unele fabule de La Fontaine și-mi explicau cu multă grijă morala fiecăreia din ele.

     Printre cele învățate era și "Greierele și furnica", destinată să le transmită tinerilor lecția folositoare că într-o lume imperfectă, hărnicia e răsplătită, iar neseriozitatea pedepsită. În această fabulă admirabilă (îmi cer scuze pentru reproducerea unui lucru presupus în mod politicos, dar inexact, a fi știut de toată lumea), furnica trudește o vară întreagă ca să-și umple cămara pentru iarnă, pe când greierele șade pe un fir de iarbă și cântă la soare. Iarna vine și furnica are tot ce-i trebuie, pe când cămara greierului e goală. Drept care el se duce la furnică și-i cerșește puțină mâncare, iar atunci furnica îi dă răspunsul clasic:

--Dar ce-ai făcut toată vara ?

--Să nu vă fie cu supărare, am cântat. Am cântat toată ziua și toată noaptea.

--Ai cântat ? Păi atunci du-te și dansează.

       N-aș zice că din pricina firii mele perverse, ci mai degrabă din pricina frivolității mele de copil -- lipsită de simț etic -- dar în orice caz niciodată nu am fost în stare să mă împac cu această lecție. Simpatia mea îl înconjura pe greier și vreme îndelungată și multă vreme, ori de câte ori întâlneam o furnică, nu mă puteam opri s-o calc în picioare. În acest chip sumar (și pe deplin omenesc, după cum mi-am dat seama ulterior), încercam să-mi exprim dezaprobarea față de prudența și înțelepciunea cu care se laudă oamenii.

       Fabula mi-a revenit, fără voia mea, în minte, deunăzi când l-am văzut pe George Ramsay luându-și de unul singur prânzul la un restaurant. În viața mea n-am văzut un om cu o expresie mai mohorâtă. Tot timpul privea în gol. Avea aerul că pe umerii lui apasă copleșitor povara întregii lumi. Mi s-a făcut milă de el. Din capul locului, am bănuit că iar îi dă de furcă prăpăditul de frate-său. M-am apropiat de el și i-am întins mâna.

--Ce mai faci ? l-am întrebat.

--Nu prea bine.

--Iar ai pățit ceva din cauza lui Tom ?

       A oftat:

--Da, iar mi-a făcut Tom bucata.

--De ce nu încerci să te descotorosești de el ? Ai făcut pentru el tot ce se putea face. Bănuiesc că, între timp, ți-ai dat seama că e un caz disperat.

       Presupun că în toate familiile există câte o oaie neagră. Pentru familia lui, Tom era o tortură cumplită de cel puțin 20 de ani. Debutase destul de frumos în viață: intrase în afaceri, se căsătorise și avea doi copii. Familia Ramsay era foarte onorabilă și nimeni n-ar fi avut vreun motiv să presupună că Tom Ramsay n-o să facă o carieră frumoasă și onestă. 

        Dar într-o bună zi, fără niciun fel de semn de prevenire, dădu de veste că nu-i place să muncească și că nu e potrivit pentru viața conjugală. Băiatul vroia să se distreze. Refuză să asculte de sfatul sau îndemnul cuiva. Își părăsi și nevasta și biroul. Avea ceva bănuți puși de-o parte și petrecu doi ani foarte fericiți în diverse capitale ale Europei.

        Din când în când, rudele mai auzeau ce face și erau profund șocate. De distrat nu încape îndoială că se distra foarte bine. Neamurile tot clătinau din cap și se întrebau ce-o să se întâmple când o să ajungă la fundul sacului.

         Curând aflară: trăia din împrumuturi. Era un om fermecător și lipsit de scrupule. N-am cunoscut vreun alt om căruia să-ți vină greu să-i refuzi un împrumut. Scotea un venit constant de pe urma prietenilor și era omul care își făcea cel mai ușor prieteni. 

         Dar întotdeauna spunea că banii cheltuiți pe necesitățile vieții sunt o mare plictiseală. Numai banii dați pe lux erau cheltuiți agreabil. Pentru aceștia se bizuie pe fratele său, George, dar fără a-și irosi pe el farmecul personal.

         George era un om respectabil. De vreo două ori căzu în cursa făgăduielilor de îndreptare ale lui Tom și-i avansă niște sume considerabile ca să se relanseze în afaceri.

         Cu banii astfel obținuți, Tom își cumpără un automobil și niște bijuterii foarte frumoase. Dar când împrejurările îl siliră pe George să înțeleagă că frate-său n-are câtuși de puțin gând să se potolească, și să devină un om așezat, și se spălă pe mâini de el, Tom -- fără cea mai mică remușcare --începu să-l șantajeze. Chipurile nu era deloc agreabil pentru un avocat cu renume să-și vadă fratele angajat vainburș la restaurantul său preferat sau să-l găsească făcând pe șoferul de taxi în fața clubului său elegant. Tom spunea că servitul băuturilor la bar și conducerea mașinilor de piață reprezintă ocupații foarte decente dar, dacă George l-ar putea îndatora cu câteva sute de lire, n-ar avea nimic împotrivă să renunțe la o asemenea profesie, pentru a salva onoarea familiei. 

         Și George îi plăti banii.

         Odată Tom era cât pe-aici să intre la închisoare.

         George fu groaznic de tulburat. Cercetă toate dedesubturile acelei afaceri rușinoase. Într-adevăr, de data asta Tom mersese prea departe. Și în trecut se mai dovedise zăpăcit, nechibzuit și egoist, dar până atunci nu făcuse niciun lucru de-a dreptul necinstit -- cuvânt prin care George vroia să spună ilegal; dacă era pus sub urmărire penală, avea să fie condamnat cu siguranță. Ei bine, cine ar putea să-l lase pe unicul său frate să meargă la închisoare ? 

          Individul pe care îl înșelase Tom, un anume Cronshaw, avea o fire răzbunătoare. Era absolut hotărât să aducă tărășenia în fața Tribunalului, spunea că Tom e un ticălos și trebuie pedepsit. 

          Rezolvarea problemei îi ceru lui George nenumărate eforturi și o cheltuială de cinci sute de lire. 

          Niciodată nu l-am văzut mai turbat ca atunci când a auzit că Tom a plecat la Monte Carlo împreună cu  Cronshaw, imediat după ce acesta din urmă a încasat cecul. Au petrecut acolo o lună încântătoare.

          Vreme de 20 de ani, Tom a jucat la curse și la ruletă, a cochetat cu fetele cele mai drăguțe, a dansat și a mâncat în localurile cele mai  scumpe și s-a îmbrăcat splendid. Totdeauna arăta ca scos din cutie. Cu toate că împlinise 46 de ani, nu-i dădeai nici 35. Era extrem de amuzant în societate și cu toate că știai bine că-i un om de nimic, îți făcea plăcere să stai de vorbă cu el. De o jovialitate și o veselie nedesmințite, avea un șarm incredibil. 

          N-am obiectat niciodată la contribuțiile pe care le percepea de la mine pentru nevoile existenței sale. Și oricând îl împrumutam 50 de dolari, aveam sentimentul că eu îi sunt dator. 

          Tom Ramsay cunoștea pe toată lumea și toată lumea îl știa pe Tom Ramsay. Nu-l puteai aproba în ceea ce face dar nici nu puteai să nu-l simpatizezi.

          Bietul George, doar cu un an mare decât nepricopsitul de frate-său, părea trecut bine de 60 de ani. De un sfert de secol nu-și îngăduise în niciun an mai mult de  două săptămâni de concediu. Zi de zi venea la birou exact la 9,30 și nu pleca niciodată înainte de 6 după-amiaza. Era cinstit, harnic și merituos. Avea o nevastă bună, pe care n-o ìnșelase vreodată nici măcar în vis, și patru fiice față de care se dovedise un tată excelent. Deviza lui era să economisească o treime din câștiguri și-și făcea planul ca la vârsta de 55 de ani, să se retragă la o căsuță de țară, unde proiecta să se ocupe de grădinărit și să joace golf. În viața lui nu exista nicio pată. Se bucura că îmbătrânește și Tom odată cu el. Frecându-și mâinile, zicea:

--Ei da, cât a fost tânăr și chipeș, toate bune, dar când nu e decât cu un an mai mic că mine. Peste patru ani o să împlinească și el o jumătate de veac. Atunci n-o să mai aibă o viață chiar așa ușoară. Eu unul o să strâng 30.000 de lire până împlinesc 50 de ani. De un sfert de veac, tot spun că Tom o să ajungă la lada cu gunoi a societății. Să vedem dacă o să-i placă și când o să ajungă acolo. Să vedem dacă e mai rentabil să muncești decât să trândăvești. 

         Bietul George ! Nu puteam decât să-l compătimesc. 

         Iar acum, așezându-mă lângă el la masă, mă întrebam ce ticăloșie cumplită o mai fi făcut Tom. În mod evident, George era complet întors pe dos. 

--Și ce s-a mai întâmplat ?! m-a întrebat.   

          Îmi oțeleam voința ca să primesc cea mai rea veste cu putință. Mă temeam că Tom a încăput în cele din urmă pe mâinile poliției. 

          George făcea eforturi disperate că să-și poată aduna cuvintele să-mi vorbească. 

--Sper că n-ai să negi că toată viața am fost muncitor, onorabil, cumsecade și corect. După o viață de trudă și economie, abia aștept să mă pensionez, bizuindu-mă pe venitul modest adus de titlurile și obligațiile adunate cu grijă. Întotdeauna mi-am făcut datoria în situația pe care a binevoit providența să mi-o atribuie.  

--Adevărat.

--Și iarăși nu poți să negi că Tom a fost o pușlama leneșă și necinstită, o secătură desmățată. Dacă ar exista dreptate pe lumea asta, ar trebui să fie băgat într-un azil de muncă.

--Adevărat.

           George se împurpură la față.

--Ei bine, acum câteva săptămâni s-a logodit cu o femeie care ar fi putut ușor  să-i fie mamă. Iar acum, aia a murit și i-a lăsat moștenire toată averea. O jumătate de milion de lire, un iaht, o casă la Londra și o casă la țară.

           George Ramsay trânti cu pumnul în masă.

--E nedrept, ascultă-mă pe mine, e nedrept ! Să fiu al dracului dacă asta e dreptate! 

          Nu m-am putut stăpâni. Am izbucnit într-un hohot de râs, fără să-mi iau ochii de la fața mânioasă a lui George. M-am răsturnat pe spate, gata să cad cu scaun cu tot. 

          George nu m-a mai iertat de atunci. 

          În schimb, Tom mă invită adesea la niște mese excelente în casa lui încântătoare din cartierul Mayfair și dacă, din când în când, mai împrumută de la mine vreo sumă neînsemnată, o face pur și simplu din obișnuință. Niciodată nu-mi cere mai mult de o liră. 


                                              (Furnica și greierele)

                                               -Somerset Maugham-

                    - https://wikicro.icu/wiki/somerset_maugham -

                                    -traducere de Andrei Bantaș-

https://www.agerpres.ro/documentare/2020/11/30/o-personalitate-pe-zi-traducatorul-andrei-bantas--618723

vineri, 21 octombrie 2022

Jurnalul (285)

💚 ... azi, 21 octombrie, orele 9,52...

💚 ... citesc zilnic, cam în salturi: am mai multe cărți începute și citesc după cum mă trage inima... nu am terminat încă de tradus cărțile lui Van Tassel, mai am ceva din a doua... 

💚 .... am fost la oraș... la terminarea activităților, m-am delectat cu o clătită cu ciocolată (șervețelul era în mâna mea, nu pe jos...😃):

💚 ... că veni vorba de mâncare... doar sâmbăta, pe aici, se fac pomenile pentru cei plecați din lumea aceasta...sâmbăta trecută am fost la pomană, pe la ora 9...😀 tocmai îmi terminasem prima cafeluță cu 2 biscuiți...să  mănânci mâncare  așa de dimineață...greu... varză cu costiță;  ciorbă cu perișoare... noroc că a  primit pentru acasă, la casoletă, piureul de cartofi cu șnițel, prăjiturile, un păhărel cu colivă, un colăcel cu o brănză topită și o bomboană... erau 10 grade și bătea și un vântuleț, la masă afară...cam simpatic, nu 🙃🙂 ? noroc că m-am echipat bine și am luat și o pernuță ca s-o pun pe bancă (la o altă pomană, am cam răcit, am "zăcut" toată ziua în casă.. ... de mers la pomană, trebuie să merg: sunt vecini cu mine, la stânga casei mele și în față...)... dar apoi a început "distracția", acasă, cu un stomac atât de plin si cu o mâncare cu carne... toată ziua am fost ca o basculantă plină cu pietriș și căzută pe spate de prea multă greutate 😃😃😃😃...

💚 ... zilnic, când este vreme însorită, alerg (nu prea tare, aproape îi imit pe colocatarii mei, melcișorii... 😀) cu telefonul după mine, încercând să descopăr diverși "lucrători" prin grădină:


💚 ... am muncit săptămâna trecută și am uitat să mă laud (😉)...o variantă de "pompier în stil propriu"...adică am cumpărat dotarea pentru apa reziduală-baie (pompă, furtun...) și rubrica mea, efectivă, a fost: întins furtunul, supravegherea golirii apei, scurgerea apei din furtun, rularea și împachetarea furtunului (adică munca de "jos", necalificată 😉)...cu montarea pompei, etc a fost meseriașul !


💚 ... să vă prezint zona de incinerare (realizată de mine, așa cum m-am priceput): hârtii, ierburi uscate, plase plastic... inițial am vrut să fie zona pentru grătar dar cum nu mă mai tentează carnea... 😇

💚 ... am descoperit într-una din zile că un greiere patrula la ușa băii... mă păzea sau... era viitor infractor ?!:


💚 ... am reușit să mă ocup de florile gen tufă, devenite grele și căzute la pământ...le-am prins de o sârmă și cu 3 stâlpișori metalici:


am curățat (cu ceva mișcare: mersul piticului...) cu forfecuța fiecare tufă de uscături, până s-a întunecat și nu am mai văzut ce tai (degetul, floare bună sau uscătură 😀), apoi, a doua zi, am udat grădina... )

💚 ... pentru că am discutat un piculeț despre "fenomenul roboților" în lumea reală, m-am gândit că este util să citiți un articol despre aventurile roboțicăi Ai-da prin lume...

https://m.digi24.ro/stiri/sci-tech/gadget/un-robot-audiat-in-premiera-in-camera-lorzilor-le-da-cosmaruri-parlamentarilor-2116919

Hm... lumea reacționează fiecare în felul său, nu-i așa ?!

💚 ... pentru că am vorbit de lumea reală, să vă descriu o scenetă: lucram în curte pe lângă gard, se oprește o mașină albă aproape de poarta mea, la șanț, se deschide portiera mașinii, eu privesc printre uluci curioasă, și...un bărbat cu părul alb își golește scrumiera mașinii, destul de calm, în șanțul meu...🤔...vă dați seama ce "surpriză" pentru mine, da ?!...l-am întrebat calm (Toma Caragiu era minunat în astfel de scenetă...):"ce faceți în șanțul meu?" ...el se uită la mine, total surprins că eu sunt la gard și l-am văzut..."credeam că nu locuiește nimeni..."...eu i-am zis "eu nu fac așa ceva lângă poarta dvs..." (nici nu știam unde stă, puțin îmi era cunoscut...)...nu mai știu ce a mai bâlbâit (ceva că alături de mine nu locuiește nimeni...), a adunat toate mucurile de țigări aruncate, a pornit mașina și... puțin mai încolo, în șanțul de lângă mine, aud că oprește iar mașina și...cred că aruncat acolo mucurile...ce comportament !!!

💚 ... puțin roz din grădină:

💚 ... iar din minunatul tărâm japonez:

https://www.ziarulnational.md/viata-in-japonia-imagini-din-alta-lume/

luni, 17 octombrie 2022

Contraste...

    Societatea omenească, în ansamblul ei, este din ce în ce mai zbuciumată...

    M-am gândit, citind postarea prietenei mele despre inteligența artificială, Suzana (https://suzanamiu.blogspot.com/2022/10/citate-favorite-151-despre-un-mit.html ), că ar fi bine să particip și eu cu o transcrere a câtorva rânduri din ceea ce a rămas publicat de la o mare personalitate a timpului său, Rudolf Steiner...

  ...și să reflectăm puțin: această analiză vine spre noi din 1920 și este tot actuală după 102 ani !


                              Contraste în evoluția omenirii

                           (Conferința a X-a -14 noiembrie 1920)

                                           -de Rudolf Steiner     

     ... ceea ce a condus în primul rând la acest timp catastrofal actual, și ceea ce este necesar dacă vrem să ne încadrăm corect în el, cu o acțiune plină de forță, în sensul unui adevărat progres al omenirii...

     ... Noi am văzut apărând în ultima vreme o tehnică mare, impunătoare, și această apariție a unei tehnici mari, uriașe, a modificat întreaga situație în structura destinului omenirii...

     ... Munca omenească, sau, poate, mai bine spus, activitatea omenească a luat cu totul alte forme decât cele care au existat anterior, fără ca omenirea să poată reflecta bine în acest sens...     

     ... suntem expuși la ceea ce produce tehnica...

     ... omul, prin productivitatea sa spirituală, a furnizat ceva ... care lucrează zilnic pentru el și îi determină destinul... e drept că a construit-o omul însuși dar care este independentă...

     ... Și s-a născut concepția noastră modernă intelectuală a ceea ce se numește în ziua de astăzi știință, în care omul nu vrea să aibă de-a face decât cu ceea ce poate fi extras din natură..., prin idei abstracte, pe scurt, ceea ce poate fi conținut al intelectului omenesc.

     ... Ceea ce se petrece în estul Europei, unde din modul de gândire al prezentului se vrea oarecum militarizarea economiei în sensul formării unei mari mașinării, unde chiar oamenii sunt formați tot așa precum mașinile...

     ... Dar și înțelegerea conceptelor sociale se oprește aici... Cunoașterea se oprește în fața omului și viața practică se oprește în fața omului...

     ... S-a vorbit mult despre campaniile de minciuni din ultimii ani. Dar aceste campanii de minciuni sunt cele cu care s-au obișnuit oamenii în cele mai importante lucruri în perioada contemporană.

     ... Este incomod să se privească în față aceste lucruri dar tocmai acesta este răul, că aceste lucruri nu sunt privite drept în față. Astfel omul modern, pe lângă altele, se află și în dificultatea apărută datorită neveracității lăuntrice. Și din această atmosferă se va dezvolta o dispoziție cu totul deosebită... Ceea ce acționează asupra voinței ca tehnică exterioară, va reacționa ... din subconștient în conștient... o dispoziție se va crea... Și tot mai mult în decursul următoarelor decenii... Oamenii vor instrui copiii în școli și vor observa: acești copiii aduc la suprafață sentimente pe care adulții nu le-au avut deloc. În diferite epoci a mai existat așa ceva dar, în perioada următoare, va fi într-o măsură amplificată... la început este numai incapacitate a teoriei de a cunoaște omul, incapacitate a vieții sociale, de a prelua în calculele de afaceri dotarea omului, se va condensa până la simțire, senzație. Și vor apărea oameni - care vor fi văzuți în generațiile viitoare - care vor simți: "Da, eu stau aici, am o înfățișate, alta decât celelalte ființe care se află în jurul meu... eu nu știu ce sunt eu însumi." Melancolie și ipohondrie se vor depune peste sufletele generațiilor aflate în creștere. Aceasta se va putea remarca în școli la educare, la predare, drept o dispoziție a timpului. Va fi o dispoziție a timpului care se manifestă întru câtva pe scară largă. Oamenii sunt în ziua de azi atât de îngrozitor de superficiali, încât cu greu se poate vorbi cu ei despre astfel de lucruri... se va vedea apărând la copiii pe care îi vom avea la școală în următorii ani și următoarele decenii, o anumita teamă față de viață, o teamă imprecisă...care se va exprima într-o fire agitată, nervoasă... 

      ... omul rămâne în neuman și în domeniul social rămâne în neuman, negăsind puntea înspre om. Cu aceasta, omul își împlinește destinul. El își împlinește destinul. El își face destinul dependent și de ceea ce nu mai este omenesc; el produce, ca determinante ale destinului său, și cele la care el, ca om, nu mai participă deloc.      

      ... Poate deveni din nou el însuși ca om doar acela care se folosește de tot ce a fost întemeiat în tehnică dar care nu se lăsă dominat de acest tehnicism... cu toată vorbăria care este la ordinea zilei, omenirea nu progresează, ci redresează.

      ... sunt foarte frumoase discursurile... Căci aceste cuvinte pot fi pline de miere dar această dulceață nu pătrunde până în inimile oamenilor. Inimile oamenilor sunt, în ziua de azi, pline de grijile pe care și le fac asupra vieții economice...

                                                 (Rudolf Steiner)

                  - https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner  -


... postarea face parte din jocul-provocare -- Citate favorite -- găzduit acum de Suzana ( https://suzanamiu.blogspot.com/2022/10/citate-favorite-151-despre-un-mit.html