vineri, 8 ianuarie 2016

jurnalul (131)



Astăzi ... vineri 08 ianuarie 2016, orele 20.32
Încetişor ... am început să depănăm zilele anului cel nou ... deocamdată, ne-a adus ce n-am avut în 2015: viscol, zăpadă, polei... 
Gândurile ... îmi sunt preocupate, printre altele, de viteza cu care au trecut sărbătorile iernii ... în anii când eram mai mică ca vârstă, mergeam pe afară, în luna decembrie colindam sau nu magazine, dar simţeam-miroseam aerul plin de ''ceva'' specific de sărbătoare, acel miros pe care nu-l întâlneam în restul anului (chiar şi când era frig)! decembrie 2015 nu mi-a mai adus în nări şi în suflet acel ''ceva'' ce îmi umplea sufletul de bucuria copilărească - atât de dorită pentru regenerarea sufletului ! posibil că vina este la mine: urmărind continuu consumul lemnelor pentru foc, încadrarea cheltuielilor zilnice în cotele corespunzătoare bugetului, etc - deci am fost prea materialistă, aproape fără să vreau asta!     
Zi după zi ... munca noastră de bază este asigurarea condiţiilor cât mai optime pentru menţinerea sănătăţii lui ticuţu - uneori uitând de dorinţele noastre (eu şi mami), aşa că în stadiul când atingem stresul maxim al zilei, mai scăpărăm scântei -  două personalităţi şi generaţii atât de diferite !!! noroc că ne trece repede şi nu se întâmplă des!
Recunosc ... că, în unele momente, devin cam nervoasă - că nu îndeplinesc bine sau nu stăpânesc bine o situaţie ce scapă de sub control!!!
În latura de sud a casei ... acolo unde locuim mai mult - în special în perioada frigului - este cald dar când merg în latura de nord (casa pe ansamblu are forma finală de ''L'') este parcă într-o altă lume (aproape că de-abia în lunile de vară toride devine zonă locuibilă şi îmi place să vizitez cărţile bibliotecii ca odihnă...)!
Sunt îmbrăcată ... în pantaloni de velur, groşi, maron; pulovăr cu dungi vesele, mai colorat; şosete groase! 
Bodyguarzii ... au devenit parcă mai înţelepţi şi cu multă îndrăzneală... şi-au făcut propriul lor program: de masă, de odihnă, de lătrat...şi stau mai mult prin căsuţele lor, adânc cufundaţi în paiele lor (Leuţu mai doarme cu capul pe pulovărele date lui, Puiu le mai bate, adică le scutură când are nervi...), adică umblă mai puţin prin zăpadă...
Weekendul acesta ... va fi primul după tot lanţul de sărbători ...
Aş vrea ... să avem emisiuni şi filme cu subiecte mai atractive, cu adevărat relaxante ! de multe ori ne uităm la câte o emisiune fără calitate dar pentru că nu găsim altceva... în perioada ce a trecut, mai era câte o reclamă nou realizată şi filmele romantice stabilite clar pentru perioada Crăciunului ...de-acum încolo, ce o să vizionăm !? tot ştiri şi filme!   
Munca mea ... este mai puţină: curăţ aleile şi spaţiul de lângă casă de zăpadă; sparg gheaţa formată după ploaia acestor zile; unele cumpărături; aprovizionez casa cu lemne şi aşchii pentru aprinsul focului; scot apa din canalizarea bucătăriei; supraveghez focul şi seara târziu admir cerul îngheţat şi plin de stele (plimbarea pentru închiderea sobei); nu tricotez nimic pentru că nu am materiale; am câteva cărţi pe lângă mine pentru citit dar nu mă trage inima...în restul timpului, pot apare diverse activităţi, mărunte, solicitate de mami sau ticuţu ...
Sufletul meu ... iubeşte multe voci, printre care se numără şi Garou:

joi, 7 ianuarie 2016

atât de puţini mă ştiu....

...uneori caut cu sufletul şi găsesc rânduri care îmi furnizează răspunsuri sau comunică exact ceea ce simt şi eu...
...aşa sunt aceste rânduri ale căror cuvinte le-am simţit atât de apropiate sufletului meu de parcă eu le-am scris: 

sprijin la greu ...

... am ascultat o melodie ce m-a emoţionat prin mesajul spiritual deosebit al versurilor - oricum formaţia Proconsul mi-a plăcut tot timpul cum cântă :

marți, 5 ianuarie 2016

bucuriile zăpezii...

...azi am fost prin grădini, furată de plimbatul zăpezii de pe lângă casă...
...am curăţat aleile cam pe unde avem de circulat...
...am fotografiat puţin:
 ...mai târziu, razele călduţe ale soarelui au format ţurţuri:


...să vedeţi şi un mic balerin:
...Leuţu este în culcuşul lui - tura lui a fost azi-noapte... 
...după amiază, când am terminat activitatea zilei, am încercat să realizez un om de zăpadă - în grădiniţa de la Leuţu -, cam greu pentru că zăpada este afânată şi greu am făcut-o să se adune într-o formă mai mare:
...foarte vesel, ca un copil, tăticu s-a îmbrăcat gros şi a venit să-l salute pe Moşul de Zăpadă!
...pentru a-l vede din casă, am trecut şi am realizat alt om de zăpadă în grădina din faţa casei şi ticuţu l-a salutat de la fereastră, fericit:
  ...un apus de soare cu lumini frumoase pe zăpada casei - deci, mâine fiind sărbătoare mare religioasă, va fi zi frumoasă dar geroasă:


p.s.

...azi a fost zi de mare sărbătoare ortodoxă dar pe la noi nu a venit gerul Bobotezei ci poleiul Bobotezei !!!

fals tratat...

...astă seară am vizionat un film: ''The Jane Austen Book Club'' (=Cercul literar Jan Austen)
( http://www.cinemagia.ro/filme/the-jane-austen-book-club-cercul-literar-jane-austen-1923)...
...iniţial, am vrut să renunţ şi să schimb canalul tv...
...dar bine că nu am renunţat ! 
...încet-încet, m-a absorbit prezentarea poveştilor-vieţi ale personajelor ce au început să înflorească exact ca deschiderea petalelor unei flori...
...la final, total subjugată de modul în care a fost realizat filmul, brusc, am avut aşa, un ''flash'' şi memoria mi-a adus la suprafaţă un titlu - şi care spune multe şi despre filmul vizionat -:''Pseudo-Kynegetikos (fals tratat de vânătoare)''...
...în lucrarea lui, Odobescu (https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Odobescu ) porneşte de la dorinţa de a scrie o ''introducere'' la cartea despre vânătoare a unui prieten şi de fapt ajunge să scrie un eseu ce conţine trei opere de artă cu subiecte de vânătoare...
...aşa şi în film, crearea cercului literar şi comentarea fiecărui roman al celei care a fost Jan Austen, este aparent subiectul filmului, în realitate vieţile unor femei reale devin tot atât de captivante ca ale personajelor din romanele celei ce a fost Jan Austen...

luni, 4 ianuarie 2016

mai vreau...

... locuiesc cu părinţii şi, zilnic, mă cam necăjesc că sunt dădăcită (=sfătuită) cum să fac mai bine orice activitate! dacă ripostez că sunt şi eu mare de mult timp, mami îmi aminteşte că pentru ea sunt tot copilul ei indiferent de vârstă, deci trebuie să mă înveţe...
... îmi dau seama că este bine că sunt cu părinţii, nu aş schimba nimic din ce am ales...  
... nu toţi au o asemenea bucurie, mi-am dat seama mai ales citind o minunată poezie scrisă cu atâta talent de prietena mea virtuală, dna Nora (Anna-Nora Rotaru.     

''Acum, când anii mi-au trecut,
 Ce vreau pot face, în sfârşit!
 Timp nu mai am de pierdut,
 Atât şi-atâte-am de făcut,
 Că-mi simt grumazul covârşit!
        Mi-amintesc, când eram mică,
        Parcă de când m-am născut...
        Mi se cuibărise-o frică,
        Ce prin spate mă furnică,
        Pan-acum, când am crescut!
 Că-mi zicea a mea mămică:
 "Stai cuminte, nu-i corect!
 Las-aceea, c-acum pică!
 Nu lua-n mână, că se strică!"
 Aplicând măsuri direct...
        Cum şi câte-n sumedenii,
        De când eram eu pe brânci...
        Parcă mă-mpungeau vedenii,
        Păreau toate ciudăţenii,
        Să le guști, să le mănânci!
 Azi... sătulă-s de-nterzis!
 Din trecuturi, ies fantasme...
 De atâta "nu-i permis",
 De jurat şi de promis,
 Am uitat să cred în basme!


        Iar acum... cum să v-explic?
        Copil m-aş întoarce-n vreme!
        S-aud maica să nu stric,
        Să mă scol, să mă ridic,
        Să mă certe... să mă cheme!''



      -ANNA-NORA ROTARU-  
''MAI VREAU SĂ-MI FII O DATĂ...''

24/11/ 2015



duminică, 3 ianuarie 2016

cuvântul anului 2016...


... am citit, acum câteva minute, la o prietenă că a postat ''cuvântul anului'' şi aşa mi-am adus aminte că nu m-am gândit la asta ! 
Dacă ar fi să aleg un cuvânt prin care mi-aş dori să definesc anul 2016, acesta ar fi :
MUNCĂ
Am avut multă activitate şi anul trecut dar mai mult m-am obişnuit cu o continuitate şi cursivitate în specificul activităţilor curente ale gospodăriei! ... Am reuşit să acumulez destul de multe informaţii dar sunt conştientă că încă am foarte multe de aflat, iar pe cele învăţate trebuie să le aprofundez şi să capăt mai multă experienţă! dar fără ajutorul şi îndrumarea lui tăticu şi mami nu se poate! chiar dacă de cele mai multe ori mă revolt când mă cicălesc prea mult - ca pe un bebeluş -, la sfârşitul activităţii respective recunosc că lor li se datorează succesul activităţii!!! deci, cu muncă , voi bifa împreună cu tăticu şi mami - ''umăr la şold'', o glumă rămasă între noi de la vizita lui G. Busch în ţara noastră - activităţile anului 2016 ! 
Doamne ajută !

sufletul-harfă...

... minunate versuri de la prietena mea virtuală, dna Claudia (Claudia Maria Mitră ):

''Mi-e sufletul o harfă
  în mâinile tale.
  Ascultă-i glasul de primăvăratecă dorinţă
  îmbrăţişează-l în gingaşe ploi de magnolii  
  şi lasă-mă să cuprind într-un sunet
  tot ce nu ţi-am spus.
  Mi-e sufletul o harfă 
  în mâinile tale,
  tu eşti cântecul din inima mea.'' 

                       CLAUDIA MARIA MITRĂ