sâmbătă, 4 iunie 2016

pe înserat...

... astă seară, umblând prin grădina mare cu stropitoarea ca să dau măcar puţină apă fiecărei plăntuţe, am admirat şi cerul:
 













 

 

 

 

 

vineri, 3 iunie 2016

jurnalul (151)


Azi ... vineri, 03 iunie 2016, orele 19.08
Am intrat ... şi în luna iunie - CIREŞAR... nu avem cireşi - ne-ar place mult pentru că sunt gustoase şi foarte bune pentru sănătate ! - dar sunt cele mai pline de ... ''carne'' ! vişinii noştri au ceva fructe, azi după amiază am gustat prima vişină, înroşită bine, cu o aromă ce nu se poate descrie în cuvinte !!!   
Gânduri ... de sfârşit de săptămână... este mult mai bine pentru că temperaturile plăcute sunt în fiecare zi... dar activităţile noastre se învârt în jurul... ''ploii'' ! la 2 zile avem ploaie ! este minunat pentru plante dar pentru mine (nu sunt plângăcioasă...) este dificil: abia reuşesc să tai iarba peste tot (un tur...) că iar este la loc crescută... dacă aş realiza un film mut ar fi la fel de comic ca în filmele de demult ! astă seară încercam să mai termin cu tăiatul ierburilor, când mami a dat semnalul: ''hai la căpşuni că o să vină ploaia...'' am început rapid să căutăm fiecare tufă şi erau ca sarea de multe căpşunile, unele mari altele mici... la un moment dat vedeam numai roşu în faţa ochilor, nici nu mai ştiam pe unde să calc...ne-a gonit până la urmă ploaia !!!         
Ziua de vineri ... parcă a sosit foarte repede săptămâna aceasta !    
Recunosc ... că îmi place mult ca să am toate lucrurile la locul lor, cât mai bine făcute... dar cum sunt prea multe de făcut, am renunţat treptat să mai fiu prea exigentă cu mine, fac doar cât cuprinde într-o zi şi restul rămâne pentru a doua zi... seara sunt mulţumită când ajung în pat (la tv) şi îmi simt cum se relaxează toate oasele... dar sunt mulţumită că am mai reuşit să înaintez cu activităţile !     
Bucătăria ... este liniştită acum. este puţin timp de când am avut cu toţii o ''rundă'' de mămăliguţă cu brânză - este delicatesa cu care ne răsfaţă mami ! pentru mine, este o seară de răsfăţ pentru că toată ziua am mâncat de post...  
Sunt ... cu papucei şi costumaţia de ziuă, de la muncă: pantaloni negri, până la genunchi; tricou roşu cu mâneci scurte; flaneluţ gros pentru că ploaia a adus puţină răcoare ! nu îmi lipseşte baticuţul verde, strâns legat la frunte - aşa mă concentrez mai uşor pentru a depune efortul stabilit!  
Bodyguarzii ... sunt la culcare - cum a început ploaia, au fugit fiecare în căsuţa lui ! Leuţu nu mai este pedepsit, a revenit la dormitorul lui, în atelierul lui ticuţu... umblă toată noaptea peste tot, este de pază ! dar şi mă latră pentru că i se urăşte singur: azi noapte pe la ora 3 m-a ''chemat'' afară de vreo trei ori, vocea lui cea puternică se auzea atât de bine în noapte!!! i-am dat biscuiţi, i-am deschis toate porţile ca să circule el uşor peste tot pe unde vrea...până la urmă m-a lăsat să dorm - dar somnul mi-a venit cam greu după aceea!!!      
Weekendul ... zic că începe şi pentru noi dar zilele mi se par la fel - fie luni, fie sâmbătă - doar calendarul mă ajută să mă descurc când aud vocea mămicuţei: ''ce zi este azi ?''... 
Munca mea ... a fost şi este cam la fel - este vară -: în grădină, în atelierul lui ticu, în casă mai puţin... tot cu tăiatul ierburilor, cu  udatul plantelor (roşii, ardei, pepeni, dovleci, dovlecei, salată...). dar a mai fost şi ceva variaţie: cu o scară foarte înaltă (luată de la un vecin cu care ne înţelegem foarte bine!) m-am suit aproape de acoperişul casei din nord, aripa din stânga, şi am dat jos jgheaburile de scurgerea apei de ploaie - se deterioraseră - şi le-am dat jos (nu mai spun că din când în când o auzeam pe mami ţipând pentru că îi era frică pentru mine şi îmi zicea să mă dau jos !)... apoi am avut grijă de poarta grădinii mari ce are deschidere la drumul ce trece prin spatele casei... se deteriorase sistemul încropit de cei dinaintea noastră ! i-am bătut balamale dar fiind singură (mami nu mă poate ajuta la eforturi mari...) a fost mai greu - acum poarta este ok, se închide-deschide uşor !     
Tv-ul ... este aprins: 2 seri urmăresc serialul turcesc ''Furtună pe Bosfor'' şi 3 seri urmăresc serialul turcesc ''Bahar, viaţă furată'' şi scriu ''jurnalul''... tv-ul lui icuţu este cu transmisia de fotbal... mami doarme, a ajuns-o oboseala, sărăcuţa - nu stă toată ziulica şi seara o dor picioarele! 
Dorinţa familiei ... a fost, de foarte mulţi ani, de a avea casa noastră şi grădină... acum, de drag, mami doreşte să menţină şi casa şi grădinile cât mai frumoase !!!  
Imagini ... cu trandafirii din grădiniţa din faţa casei:





miercuri, 1 iunie 2016

sufletul de copil...

... pentru că sufletul meu este copilăros...
... pentru că îmi plac pomi, flori, gâze...
... pentru că îmi place muzica...
... pentru că îmi place Angela Ciochină (https://ro.wikipedia.org/wiki/Angela_Ciochină ):

duminică, 29 mai 2016

timpul căpşunilor...

... deşi a fost duminică, ziua a fost destul de plină de activităţi !
... după amiază am avut iar o rundă de cules căpşuni... 
... atrasă de ceea ce făceam eu, mami a venit şi ea să culeagă...
... anul acesta am hotărât amândouă să lăsăm ierburile printre căpşuni ca să le asigure umiditate şi protecţie... şi a funcţionat ! mai ales că a şi plouat mult ! iar grindina care a fost, nu le-a afectat !!!
... căpşunile sunt bine crescute, fructele sunt numeroase, unele mărunte dar altele sunt mari, frumoase ! 
... pentru a pătrunde printre plante, am reuşit să aplic multe din cele învăţate când eram la şcoală: mersul piticului, fandare pe dreapta, fandare pe stânga, genoflexiuni, etc... 
... la un moment dat aveam degetele înroşite, apoi palmele înroşite - am cules dar am şi mâncat destule, mai ales cele care erau prea coapte şi mi se făceau praf în mână...
... în această perioadă, ticuţu era şi el la plimbare prin grădină şi mai venea şi el - destul de pofticios - ca să-şi culeagă câte o căpşunică, el care nu mănâncă nimic nespălat !!!      
... destul de repede mi-am umplut găletuşa cu căpşunici şi am plecat s-o golesc pe terasă... şi am revenit la cules...
... Leu făcea oficiile de bodyguard - era atâta soare !!! - şi deşi îl trimeteam la umbră, el rămânea, încăpăţânat, pe alee aproape de noi... la un moment dat a vrut să vină lângă mine în mijlocul căpşunilor dar a înţeles, la timp, că nu are găletuşă ca să culeagă...
... Puiu a stat, ca de obicei în ultimele zile de căldură, pe terasă, când la umbră, când la soare... ce-l doare pe el de căpşuni ? nu-i plac !  
... culegeam căpşunici şi nu puteam să mă abţin de la a le fotografia - chiar dacă nu am un telefon performant:


.... găletuşa mea plină cu căpşunici arăta cam aşa:

... pentru că nu sunt egoistă, vă trimit şi vouă, prietenii mei virtuali, o căpşunică - vă place ? mai doriţi ?

tangoul ...

... datorită tăticuţului meu îmi plac valsurile şi tangourile - el mi-a îndrumat primii paşi... 
... despre tangouri ce pot să scriu? mă atrag şi cele pătimaşe - doar să le vizionez prin filme sau diverse concursuri de dans !
... dar mai apropiat de spiritul meu îl găsesc pe cel mai lin, mai delicat tango...
... aşa cum este ''tangoul florilor'':  

plimbarea (2)...

... ce ar putea fi mai frumos decât o plimbare printr-un parc ?
... haideţi pe la nord de Tokyo, prin Ashikaga Flower Garden: