sâmbătă, 8 septembrie 2012

magia ... filmelor bune româneşti ...

... am avut ... o seară magică ... aproape că am uitat ce înseamnă să vizionezi un film cu adevărat deosebit!!!
... a fost ceva neşteptat ... am uitat unde sunt, am uitat de greutăţi, de supărări , de anii care au trecut ...
... am intrat în magia unui film cu actori mari ... deşi atunci, când s-a realizat filmul, actorii erau tineri ... dar ce valori!!!!!!!!!!!!!!!!!
... este vorba de filmul:  ''ZESTREA'' o ecranizare după Paul Everac, în regia Letiţiei Popa iar artiştii erau: Margareta Pogonat, Sanda Toma şi Victor Rebengiuc ... un film din 1972!
... un film care vorbeşte despre valori necunoscute acum! o lume ce ducea o viaţă săracă dar frumoasă ...
... iar actorii - ce să spun?! am trăit, împreună cu ei, o altă viaţă, nu am mai ştiut decăt de ceea ce se derula pe ecranul televizorului ... vrăjită!!!
... şi lângă mine, micuţa mea ... viziona filmul şi, în acelaşi timp, îşi viziona ... vrăjită ... propria viaţă, propria tinereţe, filmul aducându-i aminte, brusc, despre tinereţea ei ... despre actorii adoraţi, despre o lume distrusă, pierdută ...
...cum să mai poţi să regăseşti aceste valori acum, într-o lume, în anii de după 1989, ce este plină de o destrăbălare şi o debandadă nemaivăzută ... plină de vulgaritate ...
... nu sunt puritană dar în acest film s-a vorbit de o mare iubire, curată ... se poate realiza un film deosebit fără vulgarităţi ! fără scene de sex! fără minute în şir de violenţă, de bătăi, de urmăriri nebune ...
... pentru că filmul avea un subiect într-adevăr frumos şi actori într-adevăr buni!


P.S.
... Atention! Nu plâng după timpurile comuniste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

duminică, 2 septembrie 2012

... prăjitură cu cremă de cacao/ciocolată

 ... întotdeauna mi-au plăcut, la cofetărie, prăjiturile gen 'amandină' ... dar niciodată nu m-am săturat pentru că o bucată de prăjitură nu este suficient de mare!
... am hotărât să încerc să îmi realizez acasă o prăjitură ca la cofetărie dar şi puţin transformată, după gustul meu şi al familiei!
... am folosit o tavă mai adâncă, de 6-7 cm, şi ca lăţime/lungime de cca 25x35 cm...
... am dorit să obţin o prăjitură mare, din care să pot porţiona în bucăţi mai mici, după gust ...
... iată reţeta mea:
Cantităţi :
-blatul:
      -de obicei folosesc o cană de un sfert, cam de aprox.250 g-
1 ½  căni făină, 10-12 ouă, 1 ½ cană zahăr tos, 2 vârfuri cuţit de bicarbonat de sodiu (sau 2 plicuri praf de copt), sucul de la o lămâie, 1 praf de sare, coaja rasă de la o lămâie, ½ pahar ulei, esenţă vanilie;
-siropul: 2 căni apă, 6 linguri zahăr tos, esenţă lămâie/vanilie;
-crema: -150-200 g unt/margarină, 3 linguri zahăr pudră, 1 lingură cacao;
              -sau altă cremă de ciocolată - după gust! - dar nu amăruie!!!  
-décor: frişcă/cremă de ciocolată;
Preparare:
Se cerne făina.
Se separă albuşurile, se pun în vas adânc şi se bat spumă cu mixerul.. Se adaugă zahărul pudră. Se bat, cu mixerul, în continuare albuşurile cu zahărul (până se topeşte zahărul) până se face ca o alviţă.
Se adaugă gălbenuşurile. Se bate compoziţia, cu mixerul, în continuare.
Se adaugă treptat făina. Se bate compoziţia în continuare, cu mixerul.
Se adaugă treptat sucul de la lămâie, sarea, praful de copt, esenţa şi coaja de lămâie. Se bate compoziţia, cu mixerul, în continuare.
Se picură treptat uleiul. Se bate compoziţia în continuare, cu mixerul.
Timp total de preparare compoziţie: 10 minute.
Se unge forma (un vas mai adânc – formă drepunghiulară!) cu ulei, se tapetează cu făină. Se pune compoziţia în formă (aluatul trebuie să aibă loc în vas pentru crescut - se va dubla compoziţia la final).
Se introduce forma cu aluat în cuptor, la foc potrivit. Spre final, se trece la un foc mai iute.
Se scoate din cuptor tava şi se lasă la răcire blatul.. Se scoate blatul din tavă, se va curăţa, uşor, partea care a fost pe tavă.
Se prepară crema: se freacă bine compoziţia din unt/margarină cu zahărul pudră şi cacao – până se va obţine o compoziţie uniformă.
Se prepară pe foc, siropul. Se lasă la răcire.
Se va tăia, pe lung, blatul pentru a obţine 2 etaje de blat.
Se aşează primul blat pe tava unde se va prepara prăjitura. (Eu curăţ şi folosesc tot tava în care am copt blatul pentru că are dimensiunile dorite de mine şi îmi ţine bine prăjitura când o însiropez!) 
Se va insiropa bine blatul.
Se pune un strat gros de cremă.
Se aşează a doua bucată de blat, deasupra stratului de cremă.
Se va insiropa bine blatul.
Se introduce, la frigider, prăjitura.
Deasupra se pune un strat subţire de cremă de ciocolată.
Se prepară glazura de ciocolată (ciocolată cu lapte - nu amară!): 1-2 pachete de ciocolată + puţin lapte fierbinte, se amestecă bine! 
Se va turna, deasupra prăjiturii, ca o glazură de ciocolată.
Se introduce prăjitura la frigider.
Se pune cremă/frişcă în poş, se formează deasupra prăjiturii - mai ales în funcţie de câte bucăţi se va dori să se obţină prin tăiere - câte o bobiţă mai mare/mai mică de cremă/frişcă.
Se va tăia prăjitura în câte bucăţi am stabilit (astfel ca fiecare bucată să aibă deasupra o floare de cremă/frişcă)!
Se păstrează la frigider!
Rezultă o prăjitură bine însiropată, care mie îmi place mult!!!!!!!!
Poftă bună!

... pentru sufleţelul nostru...

... ori de câte ori simt că ...'bateriile' nu sunt prea încărcate ... şi devin tristă, găsesc alinare vizuală privind câte un videoclip realizat tot de un sufleţel darnic ...
... acum, trecând tot printr-un moment apropiat de tristeţe ... gândindu-mă la evenimentul care va fi mâine pentru familia mea : ziua surioarei mele! ... aflată atât de departe fizic de noi de atâţia amar de ani ... ce pot spune!? nu sunt veselă! ce să îi urez!? bineînţeles:
             LA MULŢI ANI! SĂNĂTATE! FERICIRE! 
... e atât de departe ... nu mai am vorbit de ceva timp, în vara aceasta ...
... nu sunt ok!
... căutând un videoclip-'mesaj felicitare'- pentru a-l trimite pe adresa ei - am găsit un videoclip care mie mi-a plăcut ... dar nu este potrivit pentru ea ci pentru starea mea de acum...
... gândindu-mă şi la alte sufleţele care au momente apropiate de al meu acum, îl includ în blogul meu, pentru a le aduce o alinare ... doar şi ziua noastră este importantă zilnic!