vineri, 9 mai 2014

glenda...

... am descoperit astă-seară că pe 09.mai se aniversează naşterea unei mari actriţe din Anglia ...
... Glenda Jackson !


... o actriţă pe care am văzut-o şi admirat-o, pentru prima oară, într-un serial foarte interesant ''Elizabeth R''... de către BBC ...
... un rol atât de greu, de captivant, cu o viaţă plină de mistere: prinţesa Elisabeth ce va deveni regina Angliei !
... un rol bine jucat obţinănd premiul pentru cea mai bună actriţă într-un serial tv
... o minunată actriţă ce a avut şi o carieră politică devenind membru al Parlamentului englez, în Camera Comunelor ...
miercuri, 7 mai 2014

perfecţiunea...

...rânduri frumos scrise...de prietena mea, doamna Mihaela Brumar (în Art of Spirit ): 


''Mă plimb la braţ cu timpul şi mă întristez în ritm cu el, iar perfecţiunea rămâne o iluzie greu de atins, ea fiind doar o etapă nu un final.
În judecarea vremurilor ce-au trecut, pledez vinovat, fiind păstorul unor idei rămase la faza de turmă, chiar şi iubirile trecute sunt o condamnare pentru viitor, căci nu am putut să le trăiesc la fel şi nici să le uit.
Mă plimb la braţ cu duşmănoasele vremuri ce m-au împovărat de ani, mi-au sclerozat sentimentele, mi-au anchilozat trăirile.
Până şi pădurea care a rămas la fel de verde şi grea a îmbătrânit.
E tot pădure, dar nu mai e a mea.
Sunt vinovat pentru că am răpit adevărului dreptul la replică, mi-a fost mai uşor de înţeles multiplele copii cu speranţa întâlnirii falsului perfect.
Răsăritului de soare i-am cerut, dar nu i-am oferit nimic şi am lăsat lumina să-mi lumineze calea fără să-mi aducă "lumină".
Şi somnul a uitat să aducă odihna, schimbând doar sala de judecată a faptelor.
Doar ploile mai respectă ritmul vremurilor, se duc şi vin.
Mă plimb la pas cu vremurile şi-o să-mi ofer cadou un buchet de flori, pentru nepăsare.
Din iarnă am ieşit strivit de alb şi cu dorinţa eroului de basm, de a învinge, din păcate nu a fost suficient alb şi mi-aş dori un nou echilibru, într-o nouă culoare.''

(Text Energie Benefică)
(Tablou " Vas cu flori " - artist plastic Marin Gruia)

duminică, 4 mai 2014

o poveste tristă de dragoste ...

... am găsit un filmuleţ în Youtube din 2014 ce prezintă spectacolul ''The Sonezaki Love Suicides'' -  teatru tradiţional japonez bunraku - în cadrul unui turneu de succes prin Europa Madrid-Roma-Paris în 2013, spectacol susţinut de artistul japonez Hiroshi Sugimoto...
...  cu dotarea specifică (păpuşi, păpuşari, cântăreţi, instrumentişti la shamisen şi tobe taiko) este prezentată o poveste de dragoste ce se termină foarte trist şi dur, prin moartea celor doi îndrăgostiţi ! 
... deşi povestea are un final atât de dur (specific acestui teatru tradiţional ...), spectacolul m-a fascinat prin jocul specific al celor ce nu se ''văd'', prin muzica tradiţională japoneză şi mai ales prin minunatele păpuşi îmbrăcate în superbe costume tradiţionale...
... trist dar atât de frumos!

turnirul sentimentelor umane...

... minunate rânduri am găsit postate de prietena mea, doamna Mihaela Brumar (în Art of Spirit ):
    ''Suspendat între risipă şi căutare, gândul, ca un cavaler medieval, împarte celor ce-l ascultă, buchete de flori şi eşarfe colorate, cu sabia.
         Inima, rătăcitoare şi indiferentă la turnirul sentimentelor umane, îşi plimbă cu eleganţă roşul fierbinte, umplând cu el spaţiul pentru a ajunge la cavalerul aflat încă între risipă şi căutare.
         Inima şi gândul, îmbrăţişând împreună aceeaşi felie de timp, vor promova, spre ştiinţa tuturor, conceptul interesului.
         Libere să spună şi să vadă în adâncul pământului şi în înaltul cerului, sunt ferestre închise atunci când viaţa le trece pragul.
         Parfumul nobiliar al unor peruci pudrate, aduce în tribune un freamăt-întrebare trezind simţurile la viaţă.
         Ochii, sătui de lumină şi întuneric, privesc atent zâmbetele din jur căutând taine nedezlegate sau împrăştiind îndemnuri frivole.
         Un public numeros, mai mult vegetal, îşi caută locul, nu pentru spectacol cât mai ales pentru impresia pe care o creează.
         Gorniştii dau primul semnal, totul este străbătut de un freamăt de viaţă, iar florile, stingherite, par umilite, ele crezând că este ziua lor.
         Între alte două chemări de trompetă, în arenă intră ... caii.
         În aplauzele mulţimii, participanţii la turnir, sentimentele, nu pot pătrunde în arenă, lumea care le aclamă fiind una lipsită de iubire.
         În final noaptea scufundă în întuneric arena.
         Fără sentimente, gândul şi inima se vor reîntîlni în indiferenţă.'' 

     (Text Energie Benefică)
  (Tablou " Visul florilor " - artist plastic Mihai Boroiu)