sâmbătă, 24 septembrie 2022

Trandafirul

       


                      Trandafirul

                                             de Oana Durican


          Citeam pentru a patra oară mesajul recepționat de pe Titan. Literele verzi și reci de pe ecran îmi jucau în fața ochilor fără să le pot lega în cuvinte. Nu realizam decât că profesorul meu de genetică nu mai exista. Nu știu cât timp am stat așa, golit de orice alt gând. Într-un târziu am ridicat din nou ochii spre ecran. Calm, am recitit textul. Mă rugau să vin cât mai repede pe Titan pentru a continua cercetările profesorului. Nu-mi spuneau cauza morții lui. Aveam s-o aflu acolo, pe satelitul lui Saturn, în laboratorul de cercetări unde experiențele rămăseseră la jumătatea drumului.

............*............*............*..........*..........*...........*............*............*..............*............*...........

        Acest laborator era de fapt o seră cu plante adaptate solului și atmosferei de pe Titan. Predominau trandafirii, o veche pasiune a profesorului.

        Lângă un stativ cu eprubete sterilizate am găsit un carnet în care erau însemnate diferitele experiențe. Ultimele pagini... erau însă cu totul altceva:

   "... în sfârșit, am reușit să obțin și eu un fragment din meteoritul căzut săptămână trecută. Fizicienii m-au avertizat că are proprietăți radioactive necunoscute. Cred că voi testa efectul acestor radiații asupra plantelor mele...

     ...Au mai trecut cinci zile. Câteva din plantele testate s-au învinețit și s-au ofilit. Își pierd capacitatea de a rezista solului sau temperaturii din seră.

     ...Astăzi m-am hotărât. Voi arunca bucata de rocă. Fizicienii mi-au spus că radiațiile au un efect întârziat și probabil galopant asupra omului. M-au sfătuit să scot fragmentul de meteorit din seră. Totuși, la controlul medical m-au găsit sănătos. Voi întrerupe cercetările vreo lună de zile, până îmi refac efectivul de plante.

     ...Privesc absent prin ecranul de sticlă. Piatra aceea colțuroasă, care mi-a pricinuit numai necazuri, sclipește, parcă ironic, dincolo de geam. De la distanța la care se află nu poate face nici un rău florilor mele. De ce doresc atât de mult să adaptez plantele la condiții noi, să le smulg din mediul lor firesc ? De unde provin ambițiile mele demiurgice ?

    ....De cinci luni terestre n-am mai notat rezultatele experiențelor. Cauza: migrenele tot mai supărătoare care mă chinuie în ultima vreme. Nici la controlul medical nu vreau să mai merg. Mă tem, mi-e frică de piatra asta blestemată !

    ...Aseară, privind iarăși prin sticla ecranului, am avut impresia că mai e ceva lângă rocă. M-am uitat mai atent. A răsărit un trandafir ! Asta e, am reușit ! E un trandafir adevărat. Probabil că vreo câteva semințe ale florilor testate au rămas pe rocă și au încolțit. Bucuria mă face să mai uit puțin durerea permanentă de cap.

       Ieri mi-am făcut un control medical. Computerul cabinetului m-a anunțat că am o tumoră occipitală ! Fără speranță. Bine cel puțin că rămâne trandafirul, victorie de ultimă oră și neașteptată.

    ...Astăzi am constatat că temperatura e mai ridicată pe o rază de 50 metri de laborator. Am luat probe din plantă. Nu au rezistat la frig și întuneric. Aștept prima înflorire. Atunci voi vedea ce mutație s-a produs.

     ...Mă simt tot mai rău. Durerea de cap mă sfredelește, mereu mai adânc, mereu mai ascuțit. Nici calmante nu mai ajută. Leac împotriva iradierii încă nu s-a găsit.

     ...Trandafirul a înflorit extraordinar de rapid. Are petale uriașe, sunt violete, ca și frunzele, un violet străveziu și fragil. Abia mai pot să scriu, constatări pur vizuale. De analize nu mai sunt capabil. Nu voi ști niciodată ce mutație s-a produs. Durerea mă amețește și îmi încețoșează ideile, gândurile, amintirile. Recitesc aceste ultime rânduri și văd că n-am consemnat un lucru important: trandafirul meu nu are spini.

      ...Clipele îmi sunt numărate. A meritat riscul ? Ambiția mea de a mă crampona de o rocă ucigașă, pe un satelit neospitalier al unei planete ca și pustii ? Acum știu răspunsul la întrebare. A meritat pentru că nu plante am vrut să sădesc pe alte tărâmuri, ci germenii vieții, orice fel de viață, ca un cap de pod, ca o cucerire la activul omului.

        Cred că nu mai am puterea să scriu. Puterile mă lasă. Trebuie să fie efectul acela galopant de care am fost prevenit. E vânăt totul în jur... Vânăt ca trandafirul meu fără spini. Fără spini ? Când au apărut oare spinii ? Pe tulpină...pe petale...spini negri care mi se înfig în ochi, în creier...Luați-i... luați spinii de pe trandafirul meu..."   

        Aici se încheie însemnările profesorului. Am închis carnetul, tulburat. Privesc, curios, la rândul meu prin sticla ecranului de protecție, dincolo de care, lângă un bolovan cu luciri enigmatice, un superb trandafir, violet străveziu, se reliefează grațios în lumina soarelui artificial din seră.

        Într-adevăr, nu mai are niciun spin...    

                                                         (Trandafirul)

                                                       - Oana Durican -  

               - https://www.pulbere-de-stele.com/p/despre-mine.html -


... dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, carți și almanahuri SF ce o am în bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului, în decursul timpului)!


... sper că a fost o lectură interesantă ! 

      

  



vineri, 23 septembrie 2022

Jurnalul (281)


💚... azi vineri 23 septembrie, orele 12,40 ...

💚... parcă luna aceasta a "trecut" mai repede, ne apropiem de final...

💚... zilele sunt cam ciudate: vânt puternic, rece... apoi ploi... apoi reîncepe să ne încălzească razele solare... apoi ploi cu tunete... frig noaptea, cald ziua...

💚... amintindu-mi de ceva citit mai demult despre o variantă de viitor, am încercat să mă gândesc la ceea ce anume mi-ar trebui - în caz de lipsa curentului electric...a fost tristă încercarea pentru că mi-am dat seama că nu ar mai fi aproape nimic din lumea actuală și ar trebui să descopăr modalități de a mă hrăn (aș avea: casă, apă de la fântână, sobă pentru căldură, cărți, haine, fructe în pomi, nuci și alune ...dar cam atât...cam puține...)...să  cultivi în grădină-dar de unde să iei semințe atunci ?! Să plec la vânătoare-unde (locuiesc la câmpie...)?! Și ce să vânez  (să alerg un iepure...)?! tot ce am nu consider că este mult (comparativ cu alții) dar ar fi ciudată schimbarea, nu ?! Un scenariu greu de imaginat...

💚... gașca blondelor brândușe este mai mare:


💚... neavând ce să fac prin grădini (m-a gonit frigul...), citesc din domenii diferite (sunt atât de multe informații...😃): romane fantastice, romane despre istoria antică, spiritualitate... în plus continui cu traducerea englezo-româno (stil propriu) a celei de-a doua carte a lui Tassel...pe care ar fi trebuit s-o citesc, de fapt, prima oară 😉🙃...

💚... apropo de citit, pe internet am găsit și alte informatii despre perioada ce o parcurgem:

-folosind știința veche chinezească:

http://www.armoniesimagieprinfengshui.ro/principiul-yin-yang-in-relatii/

-ceva referitor la numele țării: 

https://psihoterapiecraiova.wordpress.com/2016/05/08/chakrele-planetei-pamant-si-ale-romaniei/

💚... mai prind câte un film, de obicei detectivistic-polițist dar fără multă violență... posturile tv Diva, Epic Drama (fără reclame)... îmi place și ecranizarea după multele romane ale doamnei Gabaldon (i-am citit toată seria - https://en.m.wikipedia.org/wiki/Diana_Gabaldon): 

"Străina" (deși este atâta zbucium sufletesc, atâtea războaie)... 

💚... pentru informații, butonez prin toate posturile: români, italieni, francezi, englezi, americani... din toate, îmi fac o idee mai cuprinzătoare a evenimentelor zilei...

💚... singurele mele activități fizice: cumpărături (nu merg mult, magazinul este la a treia casă de lângă mine..) și mai prepar câte o mâncărică...

💚... era să uit 🙃🙂... făceam parte cândva dintr-un "stup" (nu prea mare, ce-i drept!) dar acum am rămas un singur "trântor" pe aici (=beneficiez din munca altuia, oricum eu nu am vie...)... azi am primit o sticlă cu must - atât de dulce -  așa ca o bucurie de echinocțiu !


💚... mi-au plăcut și continuă să mă atragă căluții-de-mare... sunt atât de drăgălași !!! am găsit de exemplu că sunt 47 de căluți-de-mare japonezi (hippocampus mohnikey):

-- https://war.m.wikipedia.org/wiki/Hippocampus_mohnikei --

-- https://www.fishbase.se/summary/Hippocampus-mohnikei.html   --



luni, 19 septembrie 2022

Impresii....

     Oare ce se mai poate spune după atâtea și atâtea transmisii comentate de televiziuni de pe tot globul ?! 

     Și totuși am simțit îndemnul de a scrie câteva cuvinte...

     Funeraliile Reginei Marii Britanii au fost un adevărat "regal"!

     Familia și întregul Commonwealth s-a organizat impresionant !!! I-am simțit pe toți supușii Majestății Sale ca un singur trup... În cele 10 zile, totul a funcționat ca pe baza unor "rotițe" nevăzute... emoționant, cu lacrimi, pe străzi, magazine, castele sau biserici...

      Regi, regine, șefi de state (mari și mici) de pe tot globul au venit în semn de omagiu !

      La slujba din marea catedrală, am vizualizat efectiv câtă istorie s-a scris în toți acești ani (fără să îmi dau seama...) observând grupul premierilor englezi ce au condus, pe rând, împreună cu Regina destinul Marii Britanii...

       Cimpoaiele scoțiene au sunat fantastic, mai ales cel ce a răsunat, pentru ultima oară, în capela Sf. George a castelului Windsor !   

       Cred că sufletul Reginei a fost mulțumit de tot ceremonialul acestor 10 zile, în special de florile cu atâta delicatețe alese, de la rozul cel mai deschis la cea mai închisă culoare - buchet vesel amintind de zâmbetul nelipsit al Reginei...  

        "We'll meet again !"- vorbele de neuitat ale Reginei !

Sfârșit de veac în București...

                          Sfârșit de veac în București

                                 --  Ion Marin Sadoveanu  --



   ...Acolo unde astăzi, în inima Bucureștilor, e o răscruce de străzi și tramvaie numeroase, pe la sfârșitul veacului trecut era o uliță abia însemnată, printre livezi și maidane rar împrejmuite, închipuită numai pe o singură latură, de-a lungul căreia se înșirau câteva locuințe răzlețe.

      Binale și temelii de o parte, scormonit un pământ afânat și apos, dospit din vechi depozite de băligare de la marginea orașului, iar de cealaltă, cât prindeai cu ochiul nuci, meri, salcâmi și tei, încurcați în crengile lor, pe deasupra zaplazurilor, pe jumătate putrede și dărâmate. Primăvara era numai floare albă și mirositoare, iar iarna, pe sub pomi, zăpadă groasă cu haimanale zgomotoase și câțiva bețivi adormiți de Crăciun  și lăsata secului.   

     Pe partea clădirilor, dintre locuințele scunde și șoldii, se înălța de curând casa lui Iancu Urmatecu, albă și nouă, pătrată, cu acoperiș de tinichea roșie, cu geamuri mari în catul de sus, trei trepte de piatră șlefuite la intrare și fiare pântecite la ferestrele subsolului. Abia de câteva luni fusese lăsată din mistrie.

...........................*.............................*..........................*........................*...........................

   ...Pe tânărul baron Barbu B. Barbu, Bubi, cum i se spunea acasă, Urmatecu l-a cunoscut de copil. L-a văzut plecând de câteva ori la Viena, orașul mamei sale, unde stătuse închis în școală. De puțini ani, însă, om în toată firea, cutreiera lumea, fără să știe ce face anume. Atât știa, că cere bani neîncetat, și că el, din ordinul bătrânului, îi trimite. Mai fusese mai demult în țară. Atunci îl văzu ultima dată. Era înalt, blond, zvelt cu un păr moale, bogat, cu ochi albaștri, bulbucați. Ceea ce îl mirase întotdeauna pe Iancu la el era subțirimea și lungimea mâinilor. Degetele se răsfrângeau ca trestiile, ceea ce îi și dăduse, din copilărie încă, o mare îndemânare pentru a cânta la pian. Vorbea cu un rârâit în glas, era vesel și deștept. Din încrederea pe care vedea că tatăl său o arăta lui Următescu, Bubi a voit să lege și pentru el o prietenie. Era tânăr și avea nevoie să găsească în oameni îndemn și hrană pentru entuziasmul lui. Cu naivitatea celor șaptesprezece ani ai unei firi generoase, când credea că o femeie frumoasă e și o femeie bună, și când își închipuia că un om întâlnit zilnic pretutindeni în casa părintească trebuie să fie neapărat și un prieten înțelegător, Bubi încercase câteva mărturisiri către Iancu.

..........................*...........................*............................*..........................*.........................

    ...Februarie și carnavalul aduceau, în Bucureștii ahtiați de petreceri,  nebuniile lor. Aproape de miezul nopții, când în casa mare, stinsă de pe Podul Mogoșoaiei, nu se vedea decât o lumină slabă la fereastra unde zăcea bătrânul baron, și ceasurile, venite o dată cu întunecarea, nu se mai sfârșeau și urcau încet, minută cu minută, luptând cu noaptea, aiurea, nerăbdările și pregătirile erau în toi. După pungă și fantezie, costumele închipuiau, din lumea țărilor îndepărtate, a fluturilor sau a florilor, a călugărilor sau a oștenilor, fel de fel de travestiri pentru balurile mascate. Lapovița și zăpada nu stinghereau cu nimic nevoia de petrecere. Și până în zorii târzii și tulburi, alergau pe străzi, în sănii și în carete, pe sub lumina nesigură a felinarele, oamenii roșii, verzi, galbeni, ascunși în mătăsuri, cu fețele acoperite de măști, cu săbii, cu arcuri, cu aripi, cu mărgele pe ei, ca omizile, râzând zgomotos, glumind, sărutându-se.

........................... *............................*..............................*..............................*..................

     ...Ca de obicei, coana Mița și-a văzut de treabă. A tăiat carnea la bucătărie; a măsurat săpunul spălătoresei; a dat cu degetul pe lucruri, să încerce dacă fata a uitat sau nu să șteargă praful și pe fața ei liniștită nimic nu se putea vedea. Totuși, în ea, cu voință și cu trecere pe o alunecare de gânduri chemată stăruitor, femeia călătorea și întreba. Atinsese cu degetul mijlociu icoanele, aprinse candela și aruncase în jar, pe o lopățică, miruri vechi și câteva boabe de smirnă, lăsând prin casă o mireasmă grea de altar. 

                          ("Sfârșit de veac în București", Ion Marin Sadoveanu)

                         https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ion_Marin_Sadoveanu

...postarea face parte din jocul-provocare preluat de Suzana 

    ( https://suzanamiu.blogspot.com )