sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Zece secunde...

 


               Zece secunde 

                                 de Dorin Davideanu


     Sosit la destinație, Mesagerul se materializează și se pregătește să-și înceapă misiunea.

     Totul îi apare confuz, încețoșat. Destul de repede, însă, își dă seama că se află într-o încăpere vastă, unde se găsesc mulți oameni.

     Oameni ! I-a recunoscut imediat. A fost pregătit pentru asta. Misiunea lui e să îi observe; să observe - de fapt - cât mai multe lucruri.

     Privește atent în jur. Încăperea pare să fie locul de desfășurare a unei experiențe științifice. Înseamnă că a nimerit cum nu se poate mai bine. Încearcă să rețină cât mai multe amănunte. Un perete întreg e ocupat de etajere cu flacoane și recipiente etichetate. Ceva mai departe, mai mulți bărbați stau așezați la câteva mese studiind, preocupați, niște fișe. Totul în jur îi pare nemișcat. 

     Sesizează, în schimb, sunetele. Aerul încăperii vibrează, e plin de sunete; sunete prelungi, unele ușor modulate, cele mai multe uniforme. Plutesc persistent, insistent.

     Mesagerul își întrerupe firul gândurilor pentru a privi atent o ființă de o frumusețe deosebită, o fată aflată la câțiva pași de el. O vede dintr-o parte, are un profil fin și liniștit, de o nespusă delicatețe. Ochii îi sunt mari, iar genele prelungi.

     Iată, frumusețea - gândește Mesagerul - frumusețea e aceeași pretutindeni, dacă eu, venit dintr-o altă lume, o pot percepe și înțelege.

     Se concentrează din nou asupra sunetelor ce umplu încăperea. Le analizează atent și, curând, distinge un sunet deosebindu-se prin timbru de celelalte și dominându-le prin claritate. Îi urmărește vibrația plină până când sunetul e înlocuit de un altul, mai ascuțit.

     Privește în jur și reușește să descopere sursa acestor sunete deosebite. Provin de la un aparat de dimensiuni medii, aflat în imediata lui apropiere. În fața tabloului de comandă e așezat un bărbat vârstnic, preocupat cu totul de manevrarea aparatului.

     Dar și el e nemișcat. În toată încăperea, nimeni nu se mișcă! 

     De ce ?! - se întreabă Mesagerul, îngrijorat. Poate se află într-un muzeu... iar toți oamenii pe care-i vede sunt manechine ! Sau statui ! Mesagerul privește spre fata cu ochi mari așteptând parcă de la ea infirmarea presupunerilor sale.    

     Fata are acum pleoapele pe jumătate coborâte și această schimbare abia perceptibilă îl asigură pe Mesager că se află în mijlocul unor ființe vii.

     Într-unul din colțurile încăperii, pe jumătate cufundat în întuneric, zărește câțiva bărbați plasați în jurul unei mese mari, pe care sunt așezate corpuri sferice închipuind un sistem stelar sau, poate, o neobișnuită structură moleculară.

     Liniștit, Mesagerul observă acum că, de fapt, toți cei prezenți se mișcă dar cu o deosebită încetineală.       

     Poate nu vor să-mi atragă atenția într-o direcție greșită - gândește Mesagerul. Dar, atunci, încotro trebuie să-și îndrepte atenția ? Ce încearcă oamenii aceia să-i spună, iar el nu e în stare să înțeleagă ?

     Fata cu genele prelungi are pleoapele cu totul coborâte acum. Poate e obosită.

     Sunetele, trebuie să asculte sunetele, să le priceapă mesajul... Privește o clipă spre aparatul care emite în continuare sunete pline, prelungi, și bărbatul așezat în fața acestuia. Urmărește cu mare atenție sunetele. Observă că au durate egale, iar în succesiunea tonurilor de înălțimi deosebite există o anumită ordine. Se prea poate să alcătuiască un limbaj. Timpul pe care îl are la dispoziție este însă mult prea scurt pentru a încerca să-l descifreze. O vor face alții, altădată, mai târziu.

     O caută cu privirea pe fata cea frumoasă și aceasta are ochii mari deschiși, luminându-i misterios chipul.

     Mesagerul privește apoi spre ceilalți oameni aflați în jurul lui și are impresia că toți îl privesc acum pe el, urmărindu-l concentrați.

     Auzul îi este lovit de un zgomot mult mai puternic decât toate celelalte, izbucnit dintr-o dată, prelungindu-se apoi și scăzând treptat în intensitate. Încearcă să identifice sursa acestui zgomot și se miră că abia acum îl observă pe bărbatul puternic, blond, care s-a desprins dintre ceilalți. În mâna dreaptă ține un instrument ciudat, îndreptat spre el și în jurul căruia plutește o ceață ușoară. Un aparat de emisie, poate. Dar Mesagerul nu reușește să înțeleagă nimic.

     Privește distrat o insectă mică, de culoare roșiatică, lucind stins în lumina slabă, care zboară chiar în direcția lui. Apoi se uită în treacăt spre fata cu gene lungi și nu se mai miră văzând că are iarăși pleoapele coborâte.

     Majoritatea celorlalți, însă, îl privesc nemișcați, insistent, și nu știe cum să considere privirile lor intense. 

     Timpul pe care îl are la dispoziție e pe sfârșite. Mesagerul se întreabă dacă l-a folosit cum se cuvine. Desigur, totul va fi interpretat; dar e sigur că îi scapă ceva. Există un obstacol care îl împiedică să înțeleagă ce se întâmplă acolo, în fața lui.  

      Fata s-a întors și ea spre Mesager și îl privește cu ochii ei mari. I se pare că pe chipul ei citește mirarea, surpriza. Poate se înșeală.

      Mutându-și privirea, Mesagerul observă din nou mica insectă arămie. Acum e mai aproape și continuă să se apropie, rectiliniu. Brusc, Mesagerul își dă seama că nu e vorba despre o ființă vie. Insecta e un obiect, de formă cilindro-conică, și se apropie de el rotindu-se în jurul axei longitudinale.

      Un mesaj ! Poate îi trimit un mesaj ! Trebuie să analizeze obiectul acela care acum e foarte aproape.

      În acest moment însă, Mesagerul aude chemarea Centrului și părăsește instantaneu încăperea vastă, plină de oameni.

                          ---------&----------&------------&------------    

     În "Saloon"-ul înecat de fum, rumoarea e în creștere. Glasuri speriate încă se întretaie:

-- Ați văzut cu toții ! O stafie !!!

-- Ba bine că nu ! A apărut așa, deodată, la doi pași înaintea noastră !

-- O fi fost vreun duh rău ! Am auzit că în munții ăștia...

-- Dar și Tommy !... Ăsta zic și eu bărbat ! Nu s-a temut să scoată Coltul și să tragă !...

-- A izgonit-o cât ai clipi !

      Cel numit Tommy e un tânăr înalt și spătos, cu plete blonde. În mâna dreaptă strânge Coltul din a cărui țeavă se ridică o șuviță de fum.

-- Nu este om în tot ținutul, de care să mă tem ! - zice. Credeați că o să mă sperii de-o stafie ?!

     Învârtește arma pe deget și o vâră la locul ei, în tocul de la centură.

     Liza, o fată drăguță îl privește admirativ și, după obiceiul ei, clipește repede, coborând peste ochii mari pleoapele cu gene lungi.

     Stăpânul "Saloon"-ului și-a părăsit locul lui din spatele tejghelei și se pregătește să ceară socoteală tânărului curajos, întrucât gloanțele s-au oprit tocmai în rafturile ce acoperă un perete întreg al încăperii, distrugând câteva sticle cu whisky de cea mai bună calitate.

     Scena e urmărită de bărbații de la mese, care au uitat pentru câteva momente de veșnica lor preocupare: jocul de cărți.

      Ceva mai departe, cei câțiva pasionați de biliard au întrerupt partida și comentează recentul eveniment. Bilele, uitate pe postavul verde, par a alcătui o ciudată structură chimică sau, poate, macheta unui sistem planetar îndepărtat.

     Un singur om a rămas impasibil: bărbatul în vârstă, aflat în mijlocul încăperii. Așezat cu spatele, nu a observat apariția stafiei și, fiind obișnuit cu împușcăturile, continuă să-și plimbe nepăsător degetele pe claviatura vechiului său pian.      


                                              "Zece secunde"

                                           -Dorin Davideanu-

     (  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Dorin_Davideanu )

... dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți și almanahuri SF ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii timpului în decursul timpului)!

... sper că a fost o lectură interesantă !


vineri, 27 ianuarie 2023

Jurnalul (299)


💚 ... azi vineri, 27 ianuarie, ora 12,38.

💚 ... mâine pomana pentru sufletele părinților mei...organizare din timp dar emoții imense...băiatul care mă ajută la pregătiri (o firmă specializată) deja îmi cunoaște zbuciumul (și în anii trecuți...)... dorința de a fi, cât de cât, în suflețelul meu o mulțumire: că m-am gândit la binele sufletelor lor...restul este un ritual pe care îl respect, atât cât pot, fiind tradiția ortodoxă plus tradiția autohtonă...  

💚 ... și încet-încet, am pășit și în noul an chinezesc: anul Iepurelui de Apă...Doamne, ajută-ne !

(sursa foto: https://romanialibera.ro/lifestyle/anul-nou-chinezesc-2023-previziuni-pentru-toate-zodiile/ )
💚 ... frigggg...vânt...joi a început să ningă, fulgi mari...

💚 ... trăim cred că, mult mai mult, în SF: se scrie și se discută mult (doar vorbe...) despre substanțele dăunătoare adăugate produselor alimentare, despre plantele modificate genetic... iar pe partea cealaltă, toți producătorii adaugă aditivii toxici și la tv sunt reclame care mai de care mai apetisante... vrei să trăiești fără aceste "adăugiri" dar cum să duci un trai sănătos ?!... încerci să cumperi semințe (ca să produci în gradina ta produse sănătoase...) dar deja aparțin unor modificări genetice...animalele pe care le crești pentru hrană în curtea ta, animalele de companie - consumă tot produse cu "adăugiri"...aerul este viciat de atâta poluare (creată de armamentul toxic și războaie...)...mașinării tot mai sofisticate care înlocuiesc omul...totul s-a degradat în ceva grotesc: pictura, sculptura, muzica, moda...toți sunt lacomi după averi făcute fără scrupule...cum vor fi în viitor oamenii și animalele, și plantele ?!...vor semăna cu altceva sau nu vor mai fi deloc ?!...o planetă pregătită pentru altă/alte civilizații ?!  

💚 ... din ziarul citit zilnic (uneori doar rebusul 😃):"multă lume se rușinează de corp dar de minte... nimeni."

💚 ... am multe cărți noi descoperite, al căror subiect mă atrage mult... trebuie să mă organizez bine ca să pot citi cât mai repede dar să și rețin ceea ce citesc...mai ales că abia încerc să finalizez conferințele rămase de la Steiner...nici cu traducerea din Van Tassel nu am avansat mult... 

💚 ... filme vizionate:

--O minunată comedie franceză "Elle et moi":


--Un film despre aventurile imaginare ale copilăriei, "Podul către Terabithia"

(https://sitefilme.com/online/24469/):

💚 ... noroc cu TVR 2 - emisiunea "Prietenii de la radio" - așa mai aflu câte ceva din lumea teatrală și cinematografică din zilele noastre...altfel nu am cum, eu nu urmăresc serialele românești de pe canalele tv românești...așa am "descoperit-o" pe frumoasa actriță Diana Roman ( https://www.nottara.ro/pers/diana-roman/ ):

💚 ... am reușit să mai avansez în citirea conferințelor lui Steiner din 1915, pe tema destinelor sufletești individuale și destinelor sufletești ale popoarelor... Într-una din conferințe (a 13-a), am găsit un fragment unde este redată concepția rusească prin intermediul lui Jushakov, pe la 1885:

    "Avem aici Occidentul putred care este gata de pieire. Tot ce se află în Occident și-a depășit timpul și trebuie să se dizolve. Aici trebuie să intervină Rusia. Dar Rusia nu trebuie să cultive doar Occidentul, să elibereze Occidentul din barbaria lui, ci Rusia trebuie de fapt să elibereze lumea întreagă, și în special Asia... Aceste popoare (=Occidentul) au căzut pradă industrializării și individualismului și că ele se gândesc în primulvrănd doar la ele însele, în timp ce rușii se gândesc la ei înșiși abia în ultimul rând. Astfel de oameni nu pot fi folosiți și în măsura în care industrializarea este întrețesută cu individualismul lor, ei absorb sângele Asiei. Rusia va aduce alte asocieri; asocierea dintre cazacii militari străluciți și agricultorii care cultivă natura. Și din această asociere, va lua naștere eliberatorul omenirii din Asia. În Asia va lua naștere eliberatorul evoluției omenirii."   

         Cumplită gândire, nu-i așa ? Dacă stau și mă gândesc bine, Rusia a "eliberat" o mulțime de popoare după 1917...ne-a "eliberat și pe noi..."trist... rușii au instincte care îi fac să se creadă mai spirituali decât alții...și ortodoxia rusă este aparte, nu-i așa, se observă azi cum sprijină "eliberarea" Ucrainei, nu-i așa ?!...oare de ce continuă această "eliberare" - câți ruși gândesc la fel ?!...aproape toți consideră că dacă înlăturăm "persoana" din fruntea statului, scăpăm de război...dar ceilalți (eșaloanele inferioare) sunt la fel, cred...

        Căutând să aflu ceva mai mult despre acest Jushakov, am dat peste altă grozăvie (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fyodor_Ushakov )... amiralul Ushakov (dintre anii 1766-1812) a fost sanctificat în 2001 de către biserica ortodoxă, iar în 2005 declarat sfântul patron al bombardierelor strategice rusești cu arme nucleare...

        Acum mă întorc la "visătorul rus Jushakov": s-o fi gândit ce va veni din Asia cea "eliberată"?!... ce "eliberator" va lua naștere din Asia în viitor ?!...ce putere mondială ?! China, oare ?!     

💚 ... joi dimineața a nins puțin dar am gândit că va fi frumos să privesc fulgii de zăpadă din fotografia mărită:

A nins toată ziua de joi, apoi noaptea...dar zăpada este apoasă, nu prea crește stratul de zăpadă...1 grad...ninge câte puțin...ghioceii sunt în zăpadă...



... m-am jucat cu zăpadă, am făcut 2 bulgări de zăpadă și m-am "luptat" cu tomberonul galben...😃👍

 💚 ... cândva am postat câte ceva despre ortodoxia din Japonia, câteva picturi ortodoxe japoneze: 

https://prietena-japoneza.blogspot.com/2014/04/icoane-nipone.html

dar ceva minunat japonez, am descoperit vizitând blogul prietenei mele, Mihaela:

 https://danatoila.blogspot.com/2023/01/fecioara-cu-pruncul-miercurea-fara.html

luni, 23 ianuarie 2023

TAI-PAN

       


                          "TAI-PAN"

                    de James Clavell

   

     Dirk Struan ieși pe puntea dunetei navei amiral, H.M.S. Vengence, și se îndreptă cu pași mari spre pasarelă. Nava de linie, cu 74 de tunuri, era ancorată la jumătate de milă de insulă. Era înconjurată de restul navelor de război ale flotei, de navele ce transportaseră trupe ale corpului expediționar, de nave de comerț și cliperele opiului, ale negustorilor care făceau comerț cu China.

     Era în zori, o zi de marți, cețoasă și rece, 26 ianuarie 1841.

     În vreme ce traversa puntea principală, Struan aruncă o privire spre țărm și simți cum îl prinde un fel de emoție. Războiul cu China decursese așa cum plănuise el, victoria se desăvârșire așa cum prezisese. Fructul victoriei -- insula -- era exact ceea ce jinduise vreme de douăzeci de ani. Iar acum se îndreptă spre țărm pentru a participa la formalitățile de luare în stăpânire, a fi martor al actului prin care o insulă chinezească devenea un giuvaier al coroanei majestății sale britanice, regina Victoria.

     Insula se numea Hong Kong. Treizeci de mile pătrate de ținut muntos, numai piatră, în dreptul buzei nordice a estuarului uriașului Pearl River, din sudul Chinei. La o mie de iarzi de continent. Neospitalieră. Nefertilă. Nelocuită dacă nu se lua în seamă o mică așezare de pescari pe țărmul sudic. Așezată exact în drumul monstruoaselor uragane care se năpusteau în fiecare an din largul Pacificului. Mărginită la est și la vest de primejdioase bancuri de nisip și recifuri. Nefolositoare chiar și mandarinului -- cum se numea orice reprezentant al împăratului Chinei -- în provincia căruia se nimerise. Dar Hong Kongul avea cea mai mare radă din lume. Și era primul pas al lui Struan în China. 

-- Atenție! strigă tânărul ofițer de cart către marinarul strâns într-o tunică stacojie. Barca cea mare a domnului Struan, la pasarela centrală ! 

-- 'Nțeles, sir !  

        Marinarul se aplecă peste copastie și repetă ordinul.

-- Într-o secundă, sir ! spuse ofițerul încercând să-și stăpânească teama pe care i-o trezea acest prinț al negoțului ce devenise legendă în mările Chinei.

-- Nicio grabă, flăcăule. 

         Struan era un uriaș, cu fața bătucită de o mie de furtuni. Redingota albastră era încheiată cu nasturi de argint, iar pantalonii albi, bine mulați, erau vârâți neglijent în cizme marinărești. Era înarmat cum se obișnuia: un cuțit într-o teacă la spate și altul la cizma dreaptă. Avea patruzeci și trei de ani, părul roșcat și niște ochi verzi ca smaraldul.

-- O zi pe cinste - mai adăugă el.

-- Da, sir. 

          Struan coborâ pasarela, săltă la prova bărcii sale și-i zâmbi mai tânărului său frate vitreg, Robb, ce se așezase la mijlocul ambarcației.

-- Am cam întârziat - îi spuse Robb, forțând un zâmbet.

-- Mda, excelența sa și amiralul cam aveau chef de vorbă.

          Struan se uită fix o clipă spre insulă, apoi îi făcu semn boțmanului:

-- Mola ! Spre țărm, domnule McKay.

-- 'Țeles, sir.  

-- În fine. Așa-i, Tai-Pan ? îi spuse Robb.

          În chineză, Tai-Pan însemna șef suprem. Fiecare companie sau armată, flotă ori țară au numai un singur astfel de conducător, cel ce deține adevărata putere.  

-- Mda ! făcu Struan.

         Era Tai-Pan al Nobilei Case.


                                                "TAI-PAN"

                                          -  James Clavell-

                  ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/James_Clavell  )

...postarea participă la jocul-provocare "Citate favorite" găzduit de Suzana (https://suzanamiu.blogspot.com/2023/01/citate-favorite-155-ganduri-la-inceput.html)   

                                  "Tai-Pan" și "Nobila Casă"