sâmbătă, 10 decembrie 2022

Inversare

       


         

                            Inversare 

                                  de Cătălin Ionescu

  

    

    Visa. Se culcase târziu și acum avea coșmaruri.

    Printr-un efort de voință pătrunsese în altă lume, el însuși suferise o inversare, percepea timpul drept spațiu și spațiul drept timp, și ce era mai rău, rămăsese prizonierul ciudatei lumi ce-o inventase, nu se mai putea elibera, nu-și mai amintea poarta de intrare în lumea lui de obârșie.

     ------------------#------------------#-----------------#--------------#--------------#---------------

      Dimineața se trezi cu cearcăne grele la ochi. 

"Ce vis stupid ! N-o să mai citesc cărți SF seara !" - își zise enervat.

       Se îmbrăcă, se spălă, mâncă ceva.

"Ia te uită ce târziu este" - făcu el privindu-și bicicleta.

       Apoi își deschise ceasul, se sui în el și plecă la facultate.       

     

                                                ("Inversare")    

                                           - Cătălin Ionescu -

      - https://ro.m.wikipedia.org/wiki/C%C4%83t%C4%83lin_Ionescu -


... dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți și almanahuri SF, ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului în decursul timpului) !

... sper că a fost o lectură interesantă ! 


   


     

vineri, 9 decembrie 2022

Jurnal (292)


💚 ... azi, vineri 9 decembrie, ora 12,21.

💚 ... a nins și ca să păstrez o amintire a începutului de decembrie, am imortalizat puțina zăpadă așternută (😃):


... am auzit, tot pe la tv sau internet, că va veni o perioadă caldă similară cu o perioadă din 1903 sau 1960 (dacă am reținut bine datele...)... vom trăi și vom vedea... cred că iarnă aceasta va fi influențată prin "valuri"... 
... cu un ochi spre tv (filmul documentar...) și un ochi la plită (pentru alimentarea pentru foc), era de așteptat că voi greși mânerul ușiței plitei... deci au apărut urme ale micilor "friptături"... buricele degetelor știu cel mai bine 🙃🙂... 
💚 ... uneori stau și mă gândesc la parcursul vieții mele, unde m-am născut, pe unde am călătorit (când eram mică eram "călătorită"..., un picuț mai mare, aveam și o "funcție": eram pusă sus pe un geamantan, pentru pază... 😃), unde am locuit și unde locuiesc acum... știu că nu m-am simțit orășeancă în anii de oraș (nu aveam suficiente "aere"...🙃🙂)... dar, culmea-culmilor, nici la țară, nu mă simt țărancă cu toți anii locuiți aici... oare pentru că nu am nimic în comun cu comunitatea ?! (nu sunt olteancă...și după cum am simtit, pe pielea mea, traiul printre olteni nu este ușor...) sau fac parte din cei "dezrădăcinați" (mi-am adus aminte că am o carte cu acest titlu dar nu am citit-o...) veșnic dorind ceva...și totuși simt ceva pentru locul, efectiv locul unde locuiesc: casa, grădinile... încep de ceva timp să îl numesc și să-l simt ca "acasă", casa părintească...
... sau (dacă mă gândesc mai bine...) sunt o "struțo-cămilă", un personaj fantastic așa cum erau în romanul lui Cantemir :   
💚 ... îmi place din ce în ce mai mult "Euronews Ro"       
             - https://www.euronews.ro/-
 începând cu prezentarea unor:
        --actori mai puțin cunoscuți (de mine... 😃):
           de la care am aflat despre:"cel mai necunoscut actor neauzit",        
           "neinstagrabil...", "mă năpădește dimineața", etc...
                    -https://youtu.be/T5FoSdda0F4-
        --antreprenori mai puțin popularizați: Jerome France:

💚 ... am revăzut un film amuzant ("I.Q.") cu hâtrul Walter Matthau și veșnic poznașa Meg Ryan (https://m.cinemagia.ro/filme/iq-8605/)

💚 ... aaaa, să nu uit... am mai prins un film ce mi-a plăcut mult, mult de tot... "Crăciun la Cape Cod" (din 2021...inclusiv înscris că au fost ok referitor la Covid-19)... aș fi vrut să transcriu unele pasaje dar nu am reușit în întregime... doar: "acasă nu înseamnă cărămizi, ferestre și încuietori..." e ceva mai mult !... filmul are replici bine gândite, actori plăcuți, fără a fi siropos sau pupăcios...

https://www.google.com/search?q=filmul+cr%C4%83ciun+la+Cape+Cod&oq=filmul+cr%C4%83ciun+la+Cape+Cod&aqs=chrome..69i57.34957j0j8&client=tablet-android-samsung-ss&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8&chrome_dse_attribution=1#imgrc=OOHeziom93k6cM

💚 ... cred că în perioada mesei (un picuț mai întârziată din cauza focului...), am urmărit un documentar ce m-a plimbat prin Țările de Jos...

https://www.europafm.ro/morile-de-vant-ale-olandei-o-atractie-turistica-populara/

... ce m-a uimit a fost modul de funcționare (de pregătire pentru funcționare, mai bine zis..) a unei mori de vânt... nu știam că are și vele ca o barcă, de care trebuie să ai grijă în funcție de intensitatea vântului (sau cam așa ceva...)!...

    - https://www.google.com/search?q=moara+de+vant+Olanda&oq=moara+de+vant+Olanda&aqs=chrome..69i57j0i22i30.9353j0j8&client=tablet-android-samsung-ss&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8&chrome_dse_attribution=1#imgrc=fQiA76mB4pC39M&imgdii=OyewU3KHUuKqEM

... am revăzut imagini frumoase, de pe canalele lor, case acoperite cu stuf... aaa, da, și o întrecere între bărci cu pânze (altfel de bărci decât pe la noi...)

https://www.france.tv/france-5/echappees-belles/  

💚 ... mi-am adus aminte despre o discuție privind manualul lui mami...l-am dat surioarei mele pentru a-l păstra peste timpuri...și pe blog am transcris câte ceva din el (nu mi le aduc aminte pe toate 🙃😃) dar sigur ghicitori sunt transcrise aici: 

https://prietena-japoneza.blogspot.com/2012/06/ghicitori-vechi.html

💚 ... am ajuns la un pasaj (tradus din cartea scrisă în 1976, de George Van Tassel - https://en.m.wikipedia.org/wiki/George_Van_Tassel -) destul de interesant despre scrierile vechi japoneze...(de fapt nu este prima oară când găsesc autori care se referă la acea perioadă atât de îndepărtată...)    "...Poporul Japoniei ia în considerare evenimentul venirii navelor spațiale ca un lucru sacru. În înregistrările lor antice, poporul japonez numea o navă spațială "Shinta". De aici vine religia shinto-istă a Japoniei. În înregistrările "pagodelor" sau templelor lor, ei consemnează că galbenul original a venit din spațiu și a stabilit o colonie pe pământ. Până la al doilea război mondial, împăratul Japoniei a fost privit ca o zeitate. Asta pentru că împăratul era un descendent direct al liderului inițial al coloniei poporului lor venit din spațiu. Japonezii erau cunoscuți ca oamenii "soarelui 

răsare". Steagul lor poartă simbolul Soarelui. Poporul galben provine din tribul lui Japhet. De unde vine termenul argotic de a-i denumi "japs" (japonezi)..."   

💚 ... acum pot să admir o căsuță de păpuși:

( sursa: https://www.google.com/search?q=p%C4%83pusa+japoneza&tbm=isch&ved=2ahUKEwigm9fuuN77AhVLwgIHHVz9Bu8Q2-cCegQIABAC&oq=p%C4%83pusa+japoneza&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQAzIFCAAQogQyBQgAEKIEOgQIIxAnUKENWO0YYNwnaABwAHgAgAGlAogB7AqSAQUwLjcuMZgBAKABAcABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=g8aLY-DNJcuEi-gP3Pqb-A4&bih=1009&biw=602&client=tablet-android-samsung-ss&prmd=ivmn#imgrc=K33FNEBdhP8r6M&imgdii=qNDT7oeupYZYFM)

luni, 5 decembrie 2022

Limbajul evantaiului...


           Mătase și umbre
                       de Mary Jo Putney


      ... Cu o schimbare bruscă de subiect, îi arătă evantaiul:

--Am auzit că doamnele le folosesc ca să comunice cu domnii. Știi cumva cum se face asta ?

--Limbajul evantaiului ?

       Își aduse aminte de zilele ei de școală, când o fată dintr-o clasă mai mare le arătase gesturile, Sarei și prietenei ei cele mai bune, Juliet. 

--Își are originea în Spania, cred, pe când tinerii și tinerele erau mult mai strict separați decât aici.

       Amintindu-și de toate femeile ce se înghesuiau în jurul prințului, adăugă pe un ton ușor ironic:

--În zilele astea e mult mai ușor de transmis un mesaj dar ar putea apărea o ocazie când vei avea nevoie să înțelegi codul acesta secret. Stai să văd dacă mi-l mai amintesc.

        După un minut de gândire, reluă:

--Un lucru important e că nu numai evantaiul vorbește, ci și ochii și întreg corpul.

         Își deschise evantaiul. Era un obiect elegant de dantelă spaniolă neagră, fixată pe lamele sculptate de fildeș, un dar din partea lui Charles. Lipindu-l de obrazul drept, spuse:

--Asta înseamnă "Da". 

         Îl mută pe obrazul stâng.

--Și asta înseamnă "Nu".

         Apoi își trecu evantaiul peste ochi, însoțind mișcarea cu o privire întristată.

--Asta înseamnă "Îmi pare rău".       

         Lumina lunii sclipi în ochii amuzați ai lui Peregrine.

--Poate fi transmis și un mesaj mai complex ?

         Din moment ce o demonstrație activă ar fi ajutat-o să se îndepărteze puțin de prezența lui atât de tulburătoare, Sara se ridică și traversă balconul.

--Dacă duc evantaiul în mână stângă așa, înseamnă că doresc să te cunosc.

--Asta e bine, zise el aprobator. Dar având în vedere că ne cunoaștem deja, ce ar putea veni după asta ?

--Dacă țin evantaiul în fața mea, înseamnă "Urmează-mă".

         Mergând către el, îi arătă mișcarea, apoi se întoarse și îi aruncă o privire șireată peste umăr să vadă dacă o urmă.

         Prințul se ridică intrând în joc și veni după ea.  

         Sara se întoarse către el și-și deschise evantaiul foarte larg, însoțind mișcarea de o privire arzătoare.

--Asta înseamnă "Așteaptă-mă".

--Ce să aștept ? întrebă el cu interes oprindu-se la trei pași de ea.

         Sara își trecu evantaiul peste frunte, apoi șuieră melodramatic:

--"Suntem priviți !"

         Peregrine aruncă o privire către ușile vitrate. Din sala de bal răsuna un nou vals și muzica opulentă inunda noaptea cu acordurile ei.

--Din fericire, nu, șopti el conspirativ întorcându-se iar către Sara. Se pare că nimeni altcineva nu simte nevoia de aer proaspăt. Are evantaiul ceva de spus când cei doi sunt în sfârșit singuri sau acum trebuie să ne folosim numai de cuvinte ?

--Unele doamne sunt prea timide sau bine-crescute ca să-și exprime dorințele. 

          Un impuls nebunesc o împinse pe Sara să facă un lucru pe care n-ar fi îndrăznit niciodată să-l facă în mod deschis. Închizându-și evantaiul, își atinse mânerul de buze.

--Așa că asta înseamnă "Sărută-mă".

          Nu credea că Peregrine avea să-i accepte invitația jucăușă dar când se apropie de ea, își simți inima tresăltându-i de panică. Era aproape înspăimântător cu puterea și masculinitatea lui, astfel că Sara aproape dădu înapoi dar rămase totuși pe loc. Așteptă, pe jumătate consternată de propria obrăznicie, pe jumătate tânjind să simtă rezultatul.

          Peregrine îi ridică bărbia cu un deget, privirea lui intensă capturând-o pe a ei pentru o clipă nesfârșită. Sara știa că aceasta era ultima ei șansă la o retragere respectabilă dar, încă o dată, rămase fermă pe poziție, așteptând și dorind. Încet, prințul își înclină capul până când buzele i le atinseră pe ale ei. Sărutul lui era cald și subtil, blând ca aripa unui fluture, și totuși o mișcă într-un fel cu totul neașteptat.

          Sara își mișcă gura pe a lui, dorind mai mult, însă când el îi răspunse, se trase înapoi cutremurată. Se întrebase cum era sărutul lui, și descoperise nu un răspuns, ci mai multe întrebări. Întrebări periculoase...  

          Îi spuse aproape fără suflare:

--Dacă țin evantaiul în mâna dreaptă așa, înseamnă "Ești prea dornic."

--Se poate să fii prea dornic ? o întrebă el încet.

          Se aplecă iar și-și lipi buzele de pielea sensibilă de la tâmplă. În același timp, își trecu degetele peste gâtul ei, apoi peste umerii ei goi într-o mângâiere delicată, profund erotică. 

          Sarei i se tăie respirația. Pentru prima dată în viață simțea dorința dulce, feminină, de a se topi în brațele unui bărbat, de a i se oferi cu același abandon ca-n timpul valsului, să-l urmeze oriunde o conducea. Însă capitularea în fața dorinței ar fi fost o greșeală imensă. Ridicând evantaiul între ei, îl vântură rapid înainte și înapoi, trimițând aer răcoros pe fețele amândurora.

--Mișcarea rapidă a evantaiului înseamnă "Sunt logodită".

--Într-adevăr, murmură el. 

         Silueta lui zveltă era cu spatele la ferestre și Sara nu-i putea vedea chipul.

--Ce păcat! Îți iubești viitorul soț, Lady Sara ?

         Tânăra femeie șovăi căci întrebarea o făcuse să se simtă la fel de inconfortabil ca și sărutul. Răspunse pieziș:

--Dacă învărt evantaiul în mâna dreaptă, înseamnă "Iubesc pe altul."

         Dar nu se putu forța să demonstreze și acest gest.

         Când privirea gânditoare a lui Peregrine se duse pentru o clipă la mâna ei dreaptă, nemișcată, adăugă pe un ton tăios:

--Dacă învârt evantaiul în mâna stângă, înseamnă "Vreau să mă lași în pace."

         Transferând  evantaiul în cealaltă mână, îl legănă rapid.

--Chiar vrei să te las ìn pace, dulce Sara ?

         Îi oferi un zâmbet leneș și intim. 

         Deși nu-și clinti niciun mușchi, Sara avu senzația că parcă se întindea către ea s-o îmbrățișeze. Atracția lui era atât de puternică încât s-ar fi predat, ar fi căzut drept în brațele lui.

         De neconceput ! Era o lady de vârstă matură și cu un temperament echilibrat, nu o fetișcană zăpăcită. După o luptă scurtă și feroce în sinea ei, își ridică evantaiul și lăsă dantela neagră să-i atingă obrazul stâng. 

--Nu, nu vreau să mă lași în pace. 

         Apoi își lăsă mâna cu evantaiul în jos. Cu privirea rece, îi spuse fără echivoc:

--Asta înseamnă că suntem prieteni. Nimic mai mult.

--Să îndrăznesc să sper că nimic mai puțin ? rosti el cu seriozitate. Nu vreau să te jignesc.

         Poate că era periculos să fie prietena lui. Și totuși nu făcuse decât să-i dea cel mai ușor și nevinovat sărut. Problema nu era el, ci ea. Își ridică evantaiul și îl lipi de obrazul drept într-un gest de acceptare.

--"Da, voi fi prietena ta."    

                                   "Mătase și umbre"

                                  - de Mary Jo Putney -

           ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mary_Jo_Putney )

... postarea participă la jocul-provocare "Citate favorite" găzduit de Suzana 

https://suzanamiu.blogspot.com/2022/12/citate-favorite-154-ganduri-despre.html ).

duminică, 4 decembrie 2022

Viața în definiții

     Definiții, dac-aș ... ști

     despre viață-n poezii,

     ar părea un cântec surd,

     cât aș vrea, tot nu-l aud.

              Viața- mi pare o spirală, 

              uneori, mult prea banală, 

              cu-azimut spre infinit

              ș-un amurg nedefinit.


      Viața pare-o umbră vie,

      când te-apasă'i utopie,

      care arde-n veșnicie

      peste timpul ce-o să vie.

              Arde-n păcatul tăcerii,

              stinsă-n lacrima durerii,

              viața pare-un joc de cărți

              ziua se întinde-n nopți.

       N-ai noroc, n-ai tras un as

       vine destinul, te-ai ars.

       visezi zbor spre-nflorire

       te hrănești cu amăgire.

               Viața-i șir de anotimpuri

               stâncă'naltă peste timpuri,

               prăpăstii de ocolești

               e sortit să reușești.  

        Viața-i lungă risipire,

        între plânset și iubire,

        e-o scenă, tu "actor"

        cât faci parte din decor.      

                Amalgam e tot, în minte.

              -Cum era oare-nainte ?

                Sigur, toate-aveau un rost

                consistență și un cost.  

                                    ("Viața în definiții")


                    -- Maria Călinescu --

https://www.facebook.com/MariaCalinescuPoezie

    - https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02313KY8CL3X1KhgpK4M7XxgSk5DQxgBXtfNV73SZhkdguXiKhbJzNXqgvPAjoYSECl&id=100039389082763


https://www.facebook.com/marcymamy/videos/1010328052350716/