sâmbătă, 25 martie 2023

Contactul

               


                               CONTACTUL

                                                      de Dănuț Ungureanu


        Cei doi păreau ajunși la capătul puterilor.

        Stăteau față în față de mai bine de opt ore și în tot acest timp distanța dintre ei, aproape cinci metri, nu se micșorase nici măcar o singură dată. 

        Soarele, indiferent, continua să-i tortureze pe amândoi fără să se sinchisească prea mult de sofisticatele costume de protecție. 

         Habar n-aveau că aici, în mijlocul aridei întinderi violete, era pe cale să se producă un eveniment epocal. Primul contact între două ființe raționale despărțite până de curând de mii de ani lumină. 

         Dar ei se holbau nemișcați unul la celălalt și orice mișcare suspectă era dublată de pipăirea rapidă a armelor atârnate la șold.

          Era clar că nici unul dintre ei nu voia să riște nimic.

          Cel înalt dădea semne că nu va mai rezista mult timp. Era într-adevăr epuizat, după opt ore de zbucium inutil, demonstrații matematice riguroase, relații chimice, scheme și diagrame improvizate, cu chiu cu vai, pe solul  neprimitor cu ajutorul unui biet și rudimentar cui. Toate, toate în intenția de a-l face pe celălalt să-l priceapă că vine de pe a treia planetă a unui sistem solar al Căii Lactee, că respiră un gaz alcătuit așa și pe dincolo, că are cele mai pașnice gânduri. 

           Toate în zadar. 

           De fapt, de opt ore infernale, celălalt, cel mai scund, nu făcea altceva decât să repete ca o maimuță zbuciumul său și să copieze cu destulă îndemânare, ce-i drept, ceea ce el se chinuia să mâzgălească în nisipul violet. 

           Și toate astea fără a se slăbi o clipă din ochi, fără a părăsi o clipă patul rece, ușor zimțat, al armei. 

--Fie ce-o fi ! - își zise cel mai înalt, ridicând din umeri și îi întoarse celuilalt spatele, îndepărtându-se înfuriat spre nava de patrulare. 

           Dacă ar fi privit în spate s-ar fi înfuriat și mai tare. 

           Celălalt îl imita până și acum.        

                *****************************************************

           La orele 12,30 astrobaza pământeană de pe Aster 22 primi la interval de câteva milisecunde două mesaje identice: "Contact ființă rațională. Schimb informații eșuat. Aștept instrucțiuni."

--X37 și X102 au o baftă nemaipomenită ! - conchise operatorul de gardă cu un șuierat admirativ.

                                                "CONTACTUL"

                                            - Dănuț Ungureanu -

             [ https://danutungureanu.com/team/danut-ungureanu/ ]

... dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți și almanahuri SF ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului, în decursul timpului)!

... sper că a fost o lectură interesantă !


 

     

vineri, 24 martie 2023

Jurnalul (307)

 


💚 ... azi, vineri 24 martie, ora 24, 18.

💚 ... "no comment": ninsoare în Suedia/ înflorirea cireșilor în Japonia/ în Iran: pictură pe ouă mari, suspendate... sfârșitul săptămânii dă semne bruște de încălzire, apoi se anunță că iar va fi frig... oftez !

... ieri și azi, prin grădina florilor am zărit, de două ori, fluturi... petalele florilor de corcoduș au creat o zonă albă: 

... au apărut mai multe zone înflorite:






💚 ... am descoperit, pe fb, un grup de tineri al căror spirit de aventură pe traseele munților, îmi place... și un cântec plăcut găsiți aici...

https://www.carpati.org/cantece_de_munte/mun%C5%A3ii_mei_-_karma/6/

💚 ... azi, sâmbătă, pe Euronews.ro, o emisiune (deja spre finalizare la 15,00...🙃🙂 ora de difuzare cred la 14,30...) "Arta de a fi" moderată de Mirela Vasali ...


... invitat fusese psihoterapeutul Lavinia Bârlogeanu... a fost și un scurt interviu cu Narcisa Suciu privind lansarea unei cărți pe care s-o completezi răspunzând la unele întrebări...

💚 ... urmăresc puținele știri despre amploarea protestelor din Franța privind "pensionarea"... despre zbuciumul din Israel... despre violențele din Grecia... violențele din Pakistan... o perioadă în care "turnul Babel" este puternic...🙃🙂

💚 ... folosesc și aud des cuvântul rostit la pomeni: 

            bogdaproste (limba slavonă)= Dumnezeu să-i ierte !

💚 ... o știre despre un mod al irlandezilor de a sărbători ziua lor de sf Patrick, în Chicago: au colorat în verde apa râului ce străbate orașul

https://m.digi24.ro/stiri/externe/raul-care-traverseaza-chicago-a-devenit-verde-2281945

💚 ... din lectura scrierilor părintelui sfânt Boca ("Cărarea Împărăției"), am descoperit o explicație mai ușor de înțeles:

                  conștiința=con-știința=a ști împreună 

       "...ochiul cu care vede Dumnezeu pe om și același ochi cu care vede omul pe Dumnezeu...vedere deodată dinspre două părți..."

💚 ... știri pozitive (Euronews.ro):

a) studenți români, campioni la matematică -  9 medalii 👍

b) un curs cu 33.000 copiii, pregătiți privind "Educația financiară": copiii atât de diferiți față de mine, la aceeași vârstă...

c) concurs de prepararea celui mai bun tort la Brașov (dietetic, etc...) - am aflat că avem și noi un maestru în arta culinară (acreditat internațional, cred): o femeie !!! 

💚 ... tot la Euronews.ro, am descoperit o porțiune dintr-o emisiune (destul de interesantă, cred eu) "Vocea Libertății" - moderată de Mihai Neamțu - cu profesorul Radu Preda, despre religie și politica actuală...

💚 ... oare (a câta oară ?!) revăd, cu drag, porțiuni din filmul "Emma" (cel din 1996 îmi place cel mai mult):


...trist este că anii au trecut și peste actorii din film deși filmul îi prezintă ca și cum totul este atunci, cândva...

💚 ... un film-serial polițist, vizionat tot la TV5 Monde (2 episoade odată), "Double je"...

  


💚 ... sâmbătă, pe TV5 Monde, am urmărit spectacolul "Tous ensamble à Agadir", în Maroc:

-din 2022:


-pe internet am mai găsit, ediția din 2015:

... oare când ne-au inclus "ai noștrii" în francofonie, știau de diferența (?!) existentă dintre:

                francofonie=țări care folosesc limba franceză ca limbă de 

                                        comunicare internațională 

                francofilie=prietenie față de Franța

💚 ... am aflat, vizionând un documentar Euronews.ro, despre încercările statului japonez de a îmbunătăți revitalizarea regiunilor/ repopularea satelor ... variante aplicate - ceea ce este un alt exemplu edificator că "dacă vrei, poți" 👍:

a) refacerea caselor satului tradițional și aducerea aici, pentru a locui, a personalului [cu familie cu tot...] unor firme japoneze [Green Valey]; 

b) telemedicina, videoconferințe - cu clinica mobilă (superdotată, conectată la internet...);

c) crearea de firme locale pentru folosirea resurselor locale [diverse specialități, cum ar fi înghețata, sake-ul, etc...]

https://economedia.ro/exasperat-de-criza-demografica-guvernul-japonez-ofera-un-milion-de-yeni-de-copil-familiilor-care-aleg-sa-se-mute-din-tokyo-in-alte-regiuni-ale-tarii.html#.ZBWvYL0cWgo

https://www.descopera.ro/cultura/19481123-cum-ajuta-inghetata-la-combaterea-declinului-rural-din-japonia

luni, 20 martie 2023

Bătrânii...

   


        BĂTRÂNII ȘI... ȚARA

                     de Elena Olariu

   

      Mâine ! își spuse bătrânul. Mâine, va fi o nouă zi când limpede, mintea va discerne binele de rău. Cine sunt eu să judec pe ceilalți ?! Ce vină are fratele meu, indiferent de vârstă și statut social, că astăzi, poate nervos, poate neînțeles a umilit un bătrân pe stradă, pe mine adică... Vinovat, nu este el. Vinovat sunt eu. I-am apărut în cale când țara forfotea: de ambiguități, de neliniște, de declarații peste declarații, de manipularea prin internet sau televizor, ori miile de mobile, smartfoane, care îi detașează pe tineri de lume... De noi, ceștilalți.

      Cine sunt eu să ofensez un tânăr care are figura de fată -- i-au crescut pletele și că ele, domnișoarele își cosesc jumătate de creștet, lăsând cealaltă golașă, golașă. Ca și mintea. Cum să cutez eu să fac observație unui tânăr care a uitat să dea "Bună ziua !". Poate sunt învechit în idei; poate părinții fiind dincolo după bani, bani și iarăși bani, nu știu că odraslele lor au rămas fără cei șapte ani de acasă. Pardon, s-a înființat clasa pregătitoare. Așadar, fără cei cinci ani de acasă.

      Un bătrân vetust. Trăiesc după himere și aș voi ca civilizația să se desfășoare conform principiilor de viață trăite de mine. De noi. Nu. Am devenit copil cu mintea ! Acum suntem civilizați. Am întrat într-o organizație care ne cere supunere. Supunere totală. Și tineretul acceptă sclavagismul acesta modern. Și se supun. Iar bătrânii -- câți au mai rămas, sunt marginalizați. Au boli grave ori sunt duși la azile unde vai, nu se știe din ce motive, iau foc și sucombă. Asfixiați.  

       "Mâine !" își spuse bătrânul, și plapuma veche de ani, îi acoperă trupul slăbit până sub bărbie. Este din lână, de la oile sale, făcută cu multă migală de nevastă. S-a prăpădit biata de ea și, ca și cum o vână de apă vie țâșnește din pământul reavăn, o lacrimă, apoi alta și-ncă una, țâșnesc din ochii secați de vedere ai acestui trecător prin timp...

        Își sprijină creștetul cu mâna piele și oase, și privește în tavan. Becul îi luminează fața ștearsă de vechimea anilor dar preferă să vadă -- încă, această lumină să nu-l copleșească întunericul. Nu. Nu că s-ar teme de întuneric. Sau de moarte. Într-o zi tot va pleca. Se teme de nimicnicia omului. S-a înmulțit răutatea pe pământ și patima banului nemuncit a crescut. A crescut nemunca, răutatea copleșește, omul este lipsit de credință și bodegile s-au născut la fiece cinci sute de metri. Tineretul citește online iar cărțile, prăfuite de vechime, stau cuminți pe rafturi... Civilizația înseamnă supunere. Oarbă. A citi înseamnă a reuși să descifrezi calea pe care ar trebui s-o urmeze omul să nu cadă în mocirlă. Mocirla timpului.

       "... mâine !" își spune bătrânul, încercând să adoarmă. Este singur. Singur cu gândurile lui, cu nopțile albe, cu dorința de a vorbi -- acum socializa, cu semenii. Copiii, dincolo, și-au făcut casă aici și el, bătrânul rămas în bătătură aduce cu un fel de câine credincios care păzește acareturile acestora. Căci Lăbuță, prietenul său a murit de bătrânețe. Acuși îi vine și lui rândul...

         Și începe a se gândi la moarte. Și începe a se gândi la viața de apoi, la cele lumești, trecătoare și la cele spirituale, ce țin de suflet... Dar cui să mai împărtășească gândurile sale, dacă satul e golit de bătrânii care și-au aflat menirea plecând încet, încet iar ei, tinerii te privesc ca pe un paria ?...

        Cui să mai vorbească de Dumnezeu, de sacrificiul Mântuitorului pentru ca noi, oamenii să dăinuim în timp, de Maica Sa Sfântă, Fecioara Maria, care a acceptat suferința continuă, poate și umilință din partea unora, să dăinuie viața pe pământ... Bisericile sunt goale, tineretul nu mai îmbrățișează religia, nu caută să afle ce se găsește dincolo de scoarța terestră... S-au învățat să tot primească un card pentru rechizite, bani de calculator, bani de liceu, bani de bani...

        Se întoarce bătrânul cu fața la perete simțind că -- în sfârșit vine somnul pe la gene. Și-și spune în gând: "Mâine voi vedea ce mai este de făcut...!"  Într-un târziu, între somn și veghe, simte o înțepătură în piept. Dă să se ridice dar rămâne cu mâna întinsă spre cana cu apă... 

                                        "BĂTRÂNII ȘI... ȚARA"             

                                              - Elena Olariu -

https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-artistele-din-romania-care-s-au-afirmat-in-interbelic-cu-elena-olariu/

http://www.romanian-institute-ny.org/lumin259lin259graciouslight.html


... postarea participă la jocul-provocare "Citate favorite" găzduit de Suzana

https://suzanamiu.blogspot.com/2023/03/citate-favorite-158-despre-un-mit.html )