sâmbătă, 22 aprilie 2023

Călătorii...

 


                             Călătoriile păsării VYT

                                                de Radu Pintea


    Totul a început în anul în care erupția de o violență nemaiîntâlnită a vulcanului Krakatoa a zguduit Sumatera, Kalimantanul și Borneo, extremitățile sudice ale arhipelagului japonez și ale Polineziei. 

    Erupțiile anterioare ale vulcanului îi făcuseră deja faima de cel mai agresiv vulcan terestru, iar ultima dintre ele îi confirma încă o dată terificul superlativ.

    Instinctul sălbaticiunilor a presimțit cataclismul și, cu multe zile înainte,q animalele, pradă agitației, s-au refugiat din pădurile tropicale prin hrube și chiar prin grotele recifelor de corali ale arhipelagului.

    Singura vietate ce părea că sfidează presimțirile era o pasăre pe care indigenii o numesc VYTOOMBA sau pasărea singuratică. Este de mărimea unui vultur cu care se aseamănă destul de bine. Aripile îi sunt puternice, cu penajul de un negru intens, metalic, cu reflexe albastre. Restul corpului e acoperit cu pene de un alb orbitor. Ciocul puternic curbat și picioarele scurte prevăzute cu gheare puternice au transparența și consistența sticlei, iar ochii îi sunt mari și roșii ca niște cărbuni aprinși. 

    Când pasărea VYT doarme, pleoapele diafane ce-i acoperă ochii sunt de un purpuriu magnetic ireal și oricine s-ar întâmpla s-o privească, în clipele acelea, încearcă un sentiment de fascinantă atracție.

    Își face cuibul pe vârfurile cele mai abrupte ale munților pentru a-și feri oul și clipele ei de somn de pitonii și panterele negre ce hălăduiesc din când în când și prin zonele mai pietroase ale insulei.

    Nimeni nu știe exact cât trăiește pasărea VYT dar vracii din arhipelag spun că ea ar viețui de patru ori viața unui om.

    Indigenii mai cred că pasărea VYT zboară vreme de o lună încheiată după care o lună doarme, apoi iar o lună zboară și tot așa.

    Ei o văd uneori plutind departe, cu clonțul și ghearele sclipind în soare, undeva deasupra crestelor semețe și atunci șoptesc cu adorație "VYTOOMBA... VYTOOMBA..."

    Chiar dacă se întâmplă ca în luna de zbor să fie furtună, uragan sau tornadă, pasărea VYT tot zboară, indigenii știu asta și, ascunși în colinele lor sau în casele de piatră din orașele Sumaterei, murmură "VYTOOMBA... VYTOOMBA..."

     Îndrăgostiții cred că e un semn bun s-o privească pe o astfel de vreme și atunci, sub torentele de apă și vânt ale furtunii, unul în brațele celuilalt caută să străbată cu privirea stihia în care știu că plutește netemătoare și statornică VYTOOMBA, pasărea singuratică. Și când unul dintre îndrăgostiți o vede, se bucură nespus de mult, o arată și celuilalt, se sărută și șoptesc amândoi gură în gură, sub cerul dezlănțuit al tropicului: "VYTOOMBA... VYTOOMBA..." ca pe o mirabilă incantație. Se pare că de multe ori destinul iubirii urmează frumoasa cicladă a VYTOOMBEI.

     "VYTOOMBA zboară" iar pasărea plutește vreme de o lună încheiată strălucind în lumina tăioasă a fulgerelor cu ochii ei mari și roșii, aprinși, cu aripile întinse vibrând ca niște lame de oțel. 

     Apoi VYTOOMBA doarme iar o lună încheiată în cuibul ei de pe stânci, departe de amenințarea pitonilor și panterelor din insulă.

     Pasărea VYT face un singur ou de care are grijă doar soarele arzător al tropicelor. 

      De îndată ce iese din găoace, puiul VYTOOMBA zboară o lună încheiată,  după care doarme o lună încheiată intrând astfel în ciclul speciei sale. 

      Nimeni nu știe ce se întâmplă cu genitorele său, dacă își clădește sau nu un alt cuib sau dacă ramâne în cel vechi, laolaltă cu puiul.

      Indigenii n-au văzut însă niciodată două păsări VYTOOMBA una lângă cealaltă. Ei văd doar una mereu, plutind departe între ocean și cer.

      Erupția lui Krakatoa s-a nimerit într-o zi când pasărea VYTOOMBA era în zbor. 

      După cataclism, locuitorii insulei Krakatau s-au întors și n-au mai văzut-o zburând deasupra vulcanului înnegurat de fumarole maro-violet respingătoare, mirosind a pucioasă și cordită. 

      Cuibul se aflase într-un adăpost de tuf vulcanic, în apropiere de craterul principal obturat de lavă solidificată.

      În cursul erupției, presiunea magmei a smuls buza craterului vechi proiectând fragmentele la înălțime de câțiva kilometri.

      Oul păsării VYTOOMBA, împreună cu fragmentul de rocă vulcanică, a fost proiectat pe o orbită circulară în jurul Pământului, dincolo de bariera atmosferei.

      Odată ajuns în spațiul cosmic, oul VYT a fost supus radiațiilor de tot felul și mai ales celor solare.

      La a treizecea revoluție în jurul Pământului a cuibului proiectat în zbor orbital, noul pui VYT a spart crusta calcaroasă ce-l înconjura și a ieșit în Cosmos. Dar era acum altfel decât specia lui. Mutațiile pe care radiațiile cosmice le-au produs în embrion, i-au inversat culorile și i-au creat o esențială excrescență funcțională fără de care, în vidul cosmic, puiul n-ar fi trăit. Noul pui avea corpul acoperit cu pene negre, aripile îi erau albe, ochii -- două globuri limpezi ca lacrima. Numai ciocul și ghearele deveniseră roșii ca sângele. În coadă îi crescuse un fel de braț ce se termina cu o pâlnie care se mișca în permanență după soare sau după cele mai strălucitoare stele. Prin această duză, puiul VYTOOMBA se hrănea cu radiație stelară.

      Ieșirea din ou a puiului a coincis, pentru noua lui viață, cu începutul perioadei sale de somn care de data asta nu a mai durat o lună, ci un an. 

      În periplul său orbital împreună cu stânca pe care se aflau rudimentele cuibului său, noul pui VYT a vegetat ca mort, pâlnia din coadă i se mișca lent, după soare, hrănind organismul ce se dezvolta însă rapid. Duza s-a tot orientat astfel timp de trei sute șaizeci și cinci de zile spre stelele tuturor constelațiilor și a fixat în instinctul păsării VYT formele și frumusețile siderale ale Universului.

     Întreagă această instruire prin nutriție cu radiație a maturizat în somn dorința puiului VYT de a zbura în următorul an tot atât de intens și frumos precum Universul, i s-a relevat în cursul voiajul prin spațiul cosmic.

     Noua pasăre VYTOOMBA s-a deșteptat în a trei sute șaizeci și șasea zi, și-a tras pleoapele diafane de globurile imense și pure ca de cristal ale ochilor și atunci s-a produs strania fuziune dintre instinct și realitate, atunci întreg Universul s-a basculat primar în cei doi ochi avizi de nemărginire.

     Noul VYT a început să-și miște aripile și imediat vidul i-a demonstrat că-i sunt inutile și atunci și le-a strâns pe lângă corp. Totuși o minusculă mișcare  de înaintare avu loc ca urmare a efectului de reacție și existând un precedent al experienței, acesta a intrat imediat în instinct. Din acel moment pasărea VYTOOMBA a încetat să mai consume din energia siderală cu care se hrănise în timpul anului său de somn. Pâlnia devenise un motor fotonic prin care țâșneau din când în când jeturi de lumină. Astfel puiul VYT a început să se deplaseze.

     La început a făcut doar mici excursii în jurul cuibului, apoi zboruri mai lungi.

     De la o vreme stânca pe care se afla cuibul a căzut din ce in ce mai mult în adâncime până când a intrat într-o orbită descendentă după care a pătruns în atmosfera terestră și a ars ca un mic meteor. 

     Într-una din "întoarceri", micul VYT nu și-a mai găsit cuibul satelit. A mai rătăcit un pic până ce în ochii lui, ce văzuseră Universul atât de aproape, sclipi o frântură de clipă dâra luminoasă a meteorului. Din pâlnia posterioară țâșni atunci un jet de lumină și pasărea VYT se înscrise în zbor cu aripile strânse spre Pământ, uriașa sferă albastră colorată ici-colo de mici inflorescențe roz ca niște meduze diafane.

    VYTOOMBA luase drumul cuibului său ancestral, în curând avea să-și desfacă aripile și să plutească iarăși deasupra singuraticelor înălțimi ale uscatului.

    Sfera albastră se apropia din ce în ce mai mult de ochiul său care pe măsură ce cobora, pasărea VYT se metamorfoză în ceea ce fusese odinioară genitorele său: aripile îi redeveniră negre, ciocul și ghearele de sticlă, iar ochii, ochii ei ca lacrima se înroșiră ca doi tăciuni aprinși. Până și mica pâlnie atât de vitală în Cosmos se aprinse și căzu și în clipa în care puiul VYT deveni ceea ce fuseseră pe rând toate păsările VYT, el își desfăcu larg și sigur aripile planând terestru asupra unui imens ocean de liniște.

     Începuse luna de zbor și VYT a zburat. Pretutindeni a zburat, peste oceane și oceane de liniște, Krakatoa parcă nu fusese niciodată, era o liniște plină de radiații care de rândul acesta nu-l mai hrăneau pe micul VYT, ci îl ucideau lent.

     A căutat vreme de o lună încheiată tropicele fierbinți și fericite, valurile Arafurei ireal de albastre ce mai curgeau prin amintirile vagi ale propriei eredități, a căutat singurătatea calmă a unui pisc de munte.

     Totul era sferic, egal.

     Așa a plutit VYTOOMBA o lună încheiată și în cele din urmă, așezându-se pe chila unei epave, a început somnul ei terestru.

                              "Călătoriile păsării VYT"

                                          - Radu Pintea  -

      [ https://m.zf.ro/ziarul-de-duminica/proximitati-si-marturisiri-i-de-ioan-pintea-9695331  ]

... dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția mea de reviste, cărți și almanahuri SF ce o am orin bibliotecă, scrise de specialistii domeniului, în decursul timpului)!

...  sper că a fost o lectură interesantă !




vineri, 21 aprilie 2023

Jurnalul (311)

 


💚 ... azi, vineri 21 aprilie, ora 9,15.

💚 ... a plouat dar printre "picături" au mai fost și momente mai mângâiate de razele soarelui... rezultatul s-a văzut și prin grădina de flori și prin căpșuni:





💚 ... o mulțumire am avut sâmbătă după-amiază urmărind o emisiune-interviu cu atât de inegalabila, amuzanta Magda Catone, în cadrul emisiunii Cristinei Șercan - "Pe scena vieții" -, pe canalul Metropola TV... curios, este atrasă și de regizorat plus teologie (masterat la două facultăți interesante care o preocupă mult acum...)

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Magda_Catone

https://m.cinemagia.ro/actori/magda-catone-2237/

💚 ... joi am avut poftă de mămăliguță cu brânză și smântână:


💚 ... am mai aflat de un termen (cunoscut practic dar nu sub patronajul  denumirii acesteia...😃): "ileism"=a vorbi despre noi înșine la persoana a treia...

https://medium.com/@DexParkerWriter/illeism-2a8f44b08ff4

💚 ... nu prea am privit la tv ... cum sunt singură, anumite emisiuni (muzică multă, lume prea zgomotoasă...) mă întristează (îmi sunt "reîncărcate anumite amintiri cu mami și ticuțu...și devin prea, prea, prea tristă...)...😇... am vizionat totuși filmul "Maria din Nazaret" (fiind 2 părți, nu prea am ținut seama la ora difuzării, în două zile...am mai pierdut secvențe 🙃🙂):

💚 ... din toate emisiunile cu temă spirituală, am socotit să scriu despre cea de pe Trinitas, care mi-a înlesnit cunoașterea (puțină...) a cuvintelor adresate de călugărul român, de pe muntele Athos, Teologos Cadar, fost lucrător în IT... așa mi-au rămas în minte exprimări ca:"creștinism de fotoliu", "păcatul electronic", "ortodoxia este știința medicală pentru vindecarea sufletului", etc... ce am mai reținut ?! "..."internetul este o lume moartă, limitată, ruptă de Dumnezeu, indus în sine, neluminat"..."iadul este singurătatea veșnică...raiul este unitatea deplină...Lumina este unire...iadul este imposibilitatea de a iubi"..."renunțarea la egoism"..."omul trebuie să se unească în sine, în Dumnezeu și cu ceilalți"...

  ...și cea mai interesantă întrebare: "A înviat Hristos în noi ?" 

💚 ... bineînțeles că am citit (🙃🙂)...de toate... într-o singură zi, joi, a venit pe la mine meșterul (ce mă ajută cu anumite lucrări pe la casă...) și a mutat/remontat o ușă-plasă la altă ușă (ce dădea epre exteriorul unei camere) - voi putea aerisi camera fără "năvălitori" la vară 😃👍...

💚 ... timpurile moderne și tradiția saunei japoneze (tot de la NHk World, televiziunea japoneză )...

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/fr/ondemand/video/2089033/

luni, 17 aprilie 2023

Ereditate și spirit

   


           Cărarea Împărăției

            -Ereditate și spirit-

                      de Arsenie Boca


       Pe lângă omul căzut între tâlhari treceau pe rând neputincioase: Legea și preoția Vechiului Testament. Nici una nu i-a putut ajuta cu nimic. A venit Samariteanul milostiv, om de alt neam, omul fără de păcat, Iisus, care l-a luat pe cel rănit și l-a pus pe dobitocul Său. Ceea ce, ascuns, însemnează întruparea lui Dumnezeu în firea de om; omul fără de păcat, adevăratul nostru aproape, în stare să ne care în spate dintre tâlhari, Acasă.  

       Cel căzut între tâlhari a fost încredințat Bisericii ca slujitorii ei să poarte grijă de dânsul spălându-i rănile din neam în neam cu vin și untdelemn. Bisericii i-a dat de cheltuială doi bani: Vechiul și Noul Testament, adică după trebuință, legea, povățuitoare la pocăință, aspră ca vinul pe rană, și Harul celor șapte Taine, izvorâte din Hristos, pomul vieții, ca un untdelemn ce unge rănile, curățite cu asprimea pocăinței. Amândouă tămăduiesc deplin pe om.

        Căderea între tâlhari este căderea firii omenești din Rai în lumea aceasta; căderea de la desăvârșire...

     ...Chipul cunoscut al nașterii trupurilor a venit omului tocmai din pricina căderii... I s-a dat omului să lupte cu moartea, de care se atinsese cu voia.

     ...Dorul după Dumnezeu s-a întors în poftă pătimașă după trup. Mintea, întunecându-se dinspre Dumnezeu, a căzut în hățișul simțurilor care se lipesc de plăcere, ca de un bine, și fug de durere, ca de un rău. Iar plăcerea e momeala cu care "hoțul" înșeală pe om, să se pogoare din Ierusalim în Ierihon.

     ...voința i-a împins-o ca să vrea numai ispita, vicleanul, plăcerea, și să ocolească povara, de la Dumnezeu, a nașterii de fii...mintea nemaidepănând în sine vederea lui Dumnezeu, stăpânitorul lumii acesteia, s-a încălzit în înfățișarea celor supuse simțurilor... Iată cum s-a furișat în sfatul minții legea păcatului, care este plăcerea simțurilor și pentru care s-a hotărât moartea trupurilor, ca nu cumva răutatea să fie nemuritoare. De atunci, mintea multora dă numai sfaturi contra firii sau sfatul fărădelegii... ceea ce pentru simțuri este lumină și plăcere, pentru minte este adânc de întunerec... iar o minte înnebunită de simțuri și de poftele contra firii... ce sfaturi poate ea să dea decât sfaturile tâlharilor care căsăpesc pe cei ce coboară din Ierusalim în Ierihon: copii ce vin în lumea aceasta...

    ... Ereditatea, mediul și destinul...sunt factori de căpetenie care configurează diferențialele persoanei omenești. Ereditatea ar fi repetiția părintelui în fii. După cum se vede aievea și după cele de până aci, fiii repetă pe părinte numai cu oarecare aproximație. Așa e firesc, de vreme ce copilul e o sinteză a celor doi părinți, o sinteză a celor 4 bunici, a celor 8 străbunicii, a celor 16 stră-străbunici ș.a.m.d. 

        Grafic ar fi așa: 1/2 ereditate de la 2 părinți, 1/4 ereditate de la cei 4 bunici, 1/8 ereditate de la cei 8 străbunici, 1/16 ereditate de la cei 16 stră-străbunici etc. etc.


       Așadar, în persoana noastră trăiesc mai multe generații și un număr mare de inși... în cadrele teoriei genetice... suportul de transmisie al eredității..."gena" (voi zice mereu geneza)... Geneza e un centru condensat de materie vie, având să conducă, multiplicarea celulelor, obținerea formei anatomice a organelor și a sistemelor, ritmul fiziologic, armonizarea și sincronizarea funcțională cu organismele vecine din competența altor geneze, precum și durata acestora. Geneza trebuie să știe și să facă: arhitectură, anatomie, calculul rezistențelor, chimie, fiziologie, apărare activă, apărare preventivă, armonie muzicală, cutii de rezonanță, armonizare istorică, previziune, serviciu de siguranță - multe de toate. Pe scurt: formă, ritmul și durata; astea dau tonul în materie de ereditate...

    ... poema simfonică a misterului persoanei...

    ... Fiecare din cei doi părinți ai noștri ne dau o serie completă de genezei, înlănțuite împreună. Astfel, în fiecare celulă, noi avem două feluri de geneze fiecare complete în ele însele... Prin urmare noi suntem dubli în ce privește genezele noastre. Fiecare din cele două lanțuri de geneze conține tot materialul necesar pentru formarea unui individ, fapt care are foarte stranii consecințe. Mama ne dă tot materialul (în germene, în geneză) pentru producerea unui individ de un anumit tip; tata, pe de altă parte, ne dă tot materialul pentru producerea altui individ, de alt tip. În acest chip, noi începem viața ca ființe duble. Fiecare suntem, într-un anumit sens, două persoane, destul de legate împreună în întregime, deși în anumite privințe legăturile nu sunt chiar complete. Această dublă natură a sarcinii noastre ereditare are o mulțime de urmări asupra vieții...

      Rânduiala firii de-a avea doi părinți, adică avantajul de a fi dubli; de pildă, o geneză de la tata poate fi defectuoasă... se poate însă întâmpla ca geneza corespunzătoare, din aceeași pereche, care vine de la mamă, să fie normală...Activitatea genezei în dublu este o măsură de asigurare; individul are două șanse -- în loc de una -- de a-și dezvolta în mod normal fiecare din funcțiunile sale...

   ...geneza dominantă...geneza recesiune...În conformitate cu legile probabilității...copiii poartă sâmburele tuturor defectelor părinților...pute. trage concluzia că posibilitățile de grupare a genezelor - și astfel - de determinare a configurațiile biologice sunt nespus de multe. Ele sunt aproape infinite...depășește pur și simplu închipuirea omenească !..

   ... Cine ține contabilitatea în infinitul mic ? Cine face calculul probabilităților ?... Hazardul, întâmplarea ?... Legile ? Ale cui legi ?... Legile sunt ale celui ce le găsește sau ale Celui ce le-a făcut?  Cine urmărește aplicarea lor ?... Legile vieții ?... viața și le-a dat sieși de la sine și se supune lor ?

   ... viața și legile depășesc hotarele științei și nu pot fi cuprinse și știute absolut decât de Cel ce a creat viața din nimic. Autorul vieții și a legilor ei e Dumnezeu, știutorul și susținătorul lor, în desfășurarea timpului.

      Realitatea, oricare, nu se explică suficient fără referință și la autorul ei, care este Dumnezeu, nu știința omului. 

      De aceea se și întâmplă atâta gâlceavă, fiindcă realitatea vie, și îndeosebi omul, e socotit mai mult numai din partea lui materială, supusă simțurilor, analizelor și microscoapelor. Omul, în întregul lui, e din ce în ce mai necunoscut. 

    ... A nu ști și a recunoaște aceasta, nu e totdeauna o vinovăție - uneori e chiar virtute; însă a ști puțin și a face gâlceavă că știi totul, asta e descalificare și rușine, și totdeauna o vinovăție.

      "Cel ce știe mult, cu adevărat, încăt împingând întrebările a ajuns să dea de limitele cunoașterii științifice, pe acela consecvență și adeveritatea teoretică îl duc până în sanctuarul religiei....

    ... va fi rămas totuși o întrebare...: de ce universul are tocmai formă pe care o are; de ce ciclul închis, pe care știință a izbutit să-l obțină, are tocmai limitele pe care le are, și nu altele și, în definitiv, de ce lumea este supusă tocmai acelor legi, pe care știință, găsindu-le, le-a stabilit, și nu se supune altor legi ?   

    ...întrebare căreia îi răspunde religia atunci când afirmă fierbinte existența unui Dumnezeu personal, exterior lumii dar totuși străbătând-o, și care a creat-o din nimic așa cum e, printr-un act suveran de alegere din infinitul posibilităților, și prin urmare, cu afinitate, cu iubire pentru această unică formă a ei.

    ...Cele două atitudini, științifică și religioasă, se transformă chiar în ardoare, în simț pentru misterul care-i înconjoară domeniul, asupra căreia se întinde ancheta științifică, în adorație pentru ființa care, stând în afară de lume, a creat-o, o conduce și o susține cu iubire.

    ... Dumnezeu care cunoaște desăvârșit totul, fără să stingherească libertatea de mișcare a omului. De aceea, fiindcă știe absolut, a dat omului legile viețuirii sale și puterea de-a vrea sau nu a vrea să le respecte - cinstea primejdioasă a libertății voinței. Deci, dacă se învoiește să rămână între rosturile sale, gândite de Dumnezeu, viețuiește după fire, în toată libertatea. Dacă însă omul nu vrea să rămână în rosturile firii, ci merge împotriva legilor vieții, împotriva firii, atunci își viciază libertatea sa, își primejduiește viața sa, aduce infirmitatea în fire, întrucât omul viețuiește contra intenției lui Dumnezeu, întru atât zicem că păcătuiește. Păcatul deci e călcarea legilor vieții, printr-un abuz de libertate. Fapta aceasta are urmări. Dumnezeu l-a prevenit pe om și-l previne mereu.

     ... Toate faptele omului, toate mișcările lui se înseamnă undeva, într-o nevăzută carte și se înseamnă și în sămânța sa, și cu aceasta își trage urmașii sub povara isprăvilor sale. Legile vieții sunt legile Creatorului; păcătuiești împotriva lor, nu scapi fără mustrarea lui Dumnezeu.

    ... înainte de a exista ca persoane pământești, existăm ca gând, ca intenție a lui Dumnezeu. Cine știe dacă nu El are de adus în viața pământească, în fluviul timpului, atâtea fețe omenești încât numărul lor să împlinească toate posibilitățile de configurație câte le oferă structura noastră genetică.

   ... Suntem prin urmare de obârșie spirituală făpturi spirituale, trimise vremelnic într-o închisoare de carne și oase, și împlinind un destin între ceilalți fii ai lui Dumnezeu și frați ai noștri...

                                                     "Cărarea Împărăției"

                                                     - Ereditate și destin -

                                                        -- Arsenie Boca  --

                [ https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca  ]

... postarea cu fragmente din "Cărarea Împărăției", participă la jocul-provocare "Citate favorite", găzduit de Suzana ( https://suzanamiu.blogspot.com/2023/04/citate-favorite-160-inceputul-unei.html )!