sâmbătă, 26 decembrie 2015

jurnalul (129)



Astăzi ... sâmbătă 26 decembrie, orele 10.03
Zile de sărbătoarea ... sufletului ! brumă deasă... când răsare soarele, curg streşinile parcă plouă ... între orele 11-14 vremea devine plăcută, soarele este darnic...
Gândurile ... îmi sunt amuzate de un cuvânt auzit zilele trecute... plecasem cu mami la o prietenă departe, la ieşrea din comună, ca să luăm brânză pentru sărbători... o porţiune din drum, ne-a însoţit o vecină şi a vorbit mai tot drumul încercând să afle noutăţi ...la ea am auzit cuvântul ciudat: ''mala'', a zis că ''suntem vecini din mala'' ...am întrebat-o ce înseamnă dar a schimbat subiectul...pe drum, apoi acasă m-am tot gândit şi am descoperit: ''mala'' adică ''ma'la'' adică ''mahala'' ... ne-am distrat cu toţii descoperind prescurtarea cuvântului !    
Am reuşit ... să nu mai înţeleg nimic din starea vremii ... atâtea ciudăţenii atât la noi, cât şi pe întregul glob...
Recunosc ... că este greu fără zăpadă - cum va fi dacă va veni totuşi vreun ger mai mare ? pomişorii noştri !!!
Acum sunt în bucătărie ... în faţa leptopului, ascult ştitile de la tv şi le comentez cu mami, tăticu este la tv-ul de lângă el... am mâncat bine, acum am lângă mine un pahar de vin roşu ... supraveghez şi focul pe care l-am ţinut mai mult azi fiind bruma prea mare...  
Sunt îmbrăcată ... în haine groase ...
Bodyguarzii ... sunt treziţi demult, le-am dus porţia de mâncare dar, cum aud o uşă deschizându-se la noi, ies imediat ca să ne urmărească traseul... colindători au fost dar nu aşa de mulţi ca să fie enervaţi mult...doar că au fost şi nişte petarde mai mari - parcă era o grenadă !!! -, ceva artificii pe cerul nopţii ...
Weekendul acesta ... este sub semnul sărbătoririi Crăciunului atât religios, cât şi al tradiţiei lui Moş Crăciun! Munca ... a fost din domeniul aprovizionării gospodăriei cu cele necesare, plus cele specifice sărbătorii - aşa cum părinţii au format obiceiurile familiei!: adică câte puţin din cât mai multe... este greu să mănânci acelaşi fel de mâncare, varietatea pregătirilor - chiar dacă puţine cantitativ - ne bucură ochiul şi papilele gustative... este trist că nu am gustat şoriciul de porc - nimeni nu s-a gândit să ne împartă o bucăţică !!!
Sărbătorile acestea ... m-au trimis mai des către leptop, am reverificat adresele şi cunoscuţii, am transmis şi recepţionat mesaje pe e-mail sau facebook dar am dat şi câteva telefoane... bucuria a fost mare descoperind frumuseţea desenelor ce însoţeau mesajele... descopăr că fiind acasă tot timpul, am mai mult timp liber în acest anotimp ... în anumite perioade ale zilei, parcă eram iar copil - stăteam ghemuită lângă plita caldă, mă uitam la tv dar şi la mami care pregătea plăcinta, specialitatea ei !!!   
Târziu în noapte ... urmăresc desene animate, filme artistice sau documentare, reclamele atât de specifice perioadei de iarnă şi Crăciun... şi intru pe facebook de nu ştiu câte ori ca să citesc mesajele surioarei mele dragi!
Sfârșitul săptămânii ... - sper, din toată inima, să fie liniştit, în spiritul Crăciunului:  

6 comentarii:

  1. Sarbatori frumoase, draga prietena japoneza!

    RăspundețiȘtergere
  2. O sarbatoare ce ne incanta pe toti,dar cu prea multa mancare.Eu n-am avut porc,dar am primit spre deosebire de tine,destul sorici.La gradina au dat ghioceii.Eu iti urez sarbatori cu sanatate si bucurii alaturi de familie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mă bucur că ai gustat şorici !
      cu drag: Crăciun fericit !

      Ștergere
  3. La Multi Ani ! An Nou Fericit !
    Multa sanatate tie si parintilor, draga mea japoneza !
    Cred ca deja pe voi v-a ajuns frigul acum, cand scriu eu. La noi se prognozeaza inghet peste doua zile ... Dar e normal sa isi intre iarna in drepturi si gradina sa se acopere cu paturica alba :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      ca de obicei, cuvintele tale îmi încălzesc sufleţelul !
      mulţumesc frumos pentru urările transmise mie şi părinţilor mei !
      au anunţat că de mâine s-ar schimba starea vremii ... o să fie greu dacă este doar ger !!! din primăvară să intri în ingheţ !
      ar fi bine să vină mai întâi ceva zăpadă şi pe la noi ! ar fi şi atât de frumos-îmi plac fulgii de nea !!!
      cu drag, îţi doresc multă sănătate !

      Ștergere