sâmbătă, 7 aprilie 2012

găluşti cu prune

      Ori de câte ori ne pregăteşte micuţa găluşti cu prune (sau cu gem), le mâncăm cu atâta poftă  ... că la final abia mai respirăm ... de ghiftuiţi ce suntem!!! Sunt atât de bune!!!
      Ingrediente: 1 kg cartofi, 4 gălbenuşuri, 4-5 linguri făină, 1 1/ 2 kg prune (sau gem), pesmet, ulei, 250-300 g zahăr, puţină sare.
      Mod de preparare:
      Se spală cartofii, se pun la fiert în apă clocotită, cu puţină sare. Când sunt fierţi cartofii, se separă de apă, şi se curăţă de coajă aşa calzi, se trec prin răzătoare (cât mai mărunţi).
      Se prepară o compoziţie din: cartofi, gălbenuşuri, făină, sare. Se amestecă bine compoziţia.
      Pesmetul: 1 pahar ulei, 15 linguri de gris, 7 linguri de zahăr, 2 pliculeţe de zahăr vanilat. Se încinge pe foc uleiul, se adaugă grisul şi se amesteca până compoziţia devine maronie. Se ia de pe foc vasul şi se adaugă zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se poate adăuga, după gust, şi nuci măcinate mărunt.
      Prunele se spală, se scurg de apă, se scot sâmburii şi se taie în 4.
      Se ia din compoziţia de aluat (preparată mai sus), câte o bucată şi se întinde puţin pe masă, se pune în mijloc o bucată de prună, se înveleşte pruna cu bucata de aluat. Se dă bulgărele prin făină (aşezată pe masă) ca să nu se lipească bulgărele de mână. Se rotunjeşte bucata de aluat între palme. Se pune pe masă, unde se află un strat de făină.
      Separat, pe foc se pune un vas adânc cu apă, în care se pune puţină sare.
      Separat, pe masă, se pregăteşte un platou întins, pe care se aşează pesmetul. 
      Când apa a dat în clocot, se ia bulgării de aluat pregătiţi mai sus şi se pun încet (ca să nu ne stropim cu apa fierbinte) în vasul cu apă clocotită, la fiert, găluştele. Când sunt fierte, găluştele se ridică la suprafaţa apei şi se iau cu o paletă (cu găurele, pentru a se scurge apa) şi se rostogolesc prin pesmet, cât mai bine, pentru a se uniformiza stratul de pesmet de pe găluşte. Se aşează pe un alt platou, curat, formând rănduri, ca o piramidă!

2 comentarii:

  1. Si mama face, e una din retetele pe care tata le are la inima. Eu n-am incercat inca ... dar nu-i timpul pierdut. In curind se coc prunele si poate-mi fac curaj, sa fac galustele traditionale :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mă bucură mult vizita ta!
      mulţumesc pentru cele scrise ...
      apreciez mult că reuşeşti să îţi faci timp să mă vizitezi ...

      Ștergere