vineri, 23 martie 2018

hobby...










CORNEL OMESCU
                                     HOBBY


     Tehnica şi posibilitățile oferite de noile cuceriri ale ştiinței, au modificat preocupările pământenilor.  În timpul liber, spre deosebire de secolele anterioare, ei şi-au găsit alte pasiuni. Deşi aceste pasiuni constituie materialul unui serial de reportaje, astăzi ne vom opri la un caz neobișnuit. Cazul Pericle Lampadar. Profesia: proiectant de cuie. Sarcina familială: celibatar irecuperabil.
     Orice s-ar zice despre dânsul, nu pare interesant.  Dar... are omul un hobby ? Are. Şi nu este vorba de unul oarecare, cum ar fi colecționarea de timbre, ceasuri, vechituri, autografe sau alte fleacuri în care nu ne poate impresiona decât statistica pur cantitativă a sortimentelor achiziționate. Omul nostru nu colecționează vechituri ci... Noutăți. Respectiv eufemism. E vorba, în fond, de nişte HIBRIZI sau, cum li se mai zice, corcituri. Pe aceștia, omul îi obține în week-end, la mica rezervație personală din satul natal.
      Atâta timp cât a fost vorba de nişte hibrizi de proporții modeste nimeni nu s-a sesizat. Chiar şi de ce să-i fi reproșat că are gusturi bizare ? Omul a încrucișat şoarecele cu pisica, greierul cu furnica, cioara cu papagalul şi, în final, țânțarul cu armăsarul. Un amuzament deconectat, inofensiv, foarte excentric. Totul avea loc în limitele spațiului rezervației personale. Şi apoi, era vorba doar de nişte glume prin încrucișări. NUMAI ÎNTRE DOUĂ SUBIECTE, amândouă de dimensiuni tolerabile. Cine să se fi sesizat dacă toată lumea se amuza, cine ?
      Lucrurile au luat o întorsătură nedorită. Omul nostru şi-a extins hobby-ul şi la animale mari, dar şi la încrucișări multiple. Când a obținut un elefant de buzunar, din încrucișarea unui elefant indian cu un câine mexican de buzunar, un colibri, o libelulă şi o coropişniță - încă nu a protestat nimeni. Noile vietăți, oricât de încrucișate,  nu supără pe nimeni. Sunt mici şi basta.
      Recent însă, omul a vrut să obțină un balaur cu şapte capete, ca în eresurile apocrife devenite maculatură. El a obținut însă altceva. Este adevărat că a încrucișat un python, un condor, o iguană şi şapte viței, dar balaurul a ieşit cu un singur cap de condor şi cu şapte picioare de vițel. Efectul a fost penibil, animalul a ieşit uriaş şi toată lumea s-a supărat. Ne întrebăm: dar dacă ieșea un balaur adevărat ?  
          (CORNEL OMESCU, ''HOBBY'')


... deci dacă este sâmbătă - am decis eu, cu drag - prinde bine câte o porție mică de literatură SF (din colecția de reviste, cărți şi almanahuri SF, ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiştii domeniului în decursul timpului).
... sper că a fost o lectură plăcută !

10 comentarii:

  1. O povestioara tare simpatica!:))
    Este adevarat ca omul se sperie uneori la "noutati" dar nici chiar asa! :)))Chiar, daca iesea un balaur? Hahahaha ...
    Multumesc pentru "minutul SF"!
    Sa ai un weekend placut! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cât mă bucur că te-a amuzat povestirea SF !
      E adevărat că ne sperie unele noutăți dar şi cei care se ''joacă'' cu ''încrucişarile'' ne îngrijorează... cine îi opreşte ?
      Weekend plăcut ! Pupic !

      Ștergere
  2. nu e rau sa avem un hobby, orice hobby, chiar si ciudatel!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum o fi fost procesul tehnologic intre astfel de fiinte?
    Parea sa le faca pe banda rulanta! Iarasi o povestioara noua si simpatica! Multumesc mult, draga Prietena!
    Seara frumoasa si o duminica usoara sa ai! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut !
      Bine că nu ne-a spus cum făcea experimentul - ar fi dat idei vreunuia...
      Şi eu îți doresc o duminică cât mai plăcută !
      Pupic!

      Ștergere
  4. :)) Tantarul cu armasaul! :)) O fi iesit un tantar care galopa si s-ar fi obisnuit cu zabala! Sau... un cal care intepa?! :)
    Eheee... Incrucisarile ciudate pot crea mari neplaceri. "Balauri cu sapte capte" pot aparea in urma unui anumit gen de poluare... Nasol.
    E amuzanta povestirea dar are si ceva tragic... Cand nu suntem atenti, unii pot face mult rau.
    Iti doresc sa ai o duminica minunata! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, şi eu am reflectat mult la conținutul acestei povestiri - de aceea am ales să o transcriu aici ! Nu orice ''noutate'' este bună pentru omenire ! "Vizionari" sunt mulți - Cine îi controlează, cine îi poate opri ?!
      Mă bucură ceea ce îmi scrii de fiecare dată!
      Să ai o zi minunată !
      Pupic !

      Ștergere