luni, 22 ianuarie 2018

lacul adânc...


                          CINE JOACĂ MAI BINE ?  
                                               de WANG MENG


                      Jucătorii de tenis de masă din F. au organizat o dezbatere.
-Trebuie să dezvoltăm tradiţiile glorioase ale atacului şi apărării, spuse A. Să nu uităm că, la cea de-a XXVI-a ediţie a campionatelor mondiale de tenis de masă, echipa noastră s-a remarcat tocmai în această privinţă. Rupându-vă cu tradiţia, vom apuca pe un drum lăturalnic !
-Da' de unde ! îi replică B. Eşti atât de lipsit de memorie, încât l-ai uitat pe Zhang Xielin ? În antichitate, ne bizuiam atacul pe boxul chinezesc, iar azi ne bizuim pe Zhang Xielin. Numai astfel vom avea tehnica noastră naţională de joc, profundă şi uimitoare!
-Aceeaşi placă ! Interveni C. Oare nu aţi auzit de tăierea mingii ? Dacă nu ţinem cont de tot ce e nou în acest sport, mai putem noi realiza ceva ?
-Ajunge, dragi tovarăşi, spuse D. autoritar. Tăierea mingii a fost nouă în deceniul şase, acum nu mai înseamnă nimic.
                      Congestionat la faţă, mânios, E. luă cuvântul:
-Eu nu ştiu să tai mingii şi ce-i cu asta ? Împingerea mingii în voleu înseamnă succesul în tenisul de masă. Tactica asta place publicului şi fără ea sunteţi morţi. Drept să vă spun, nu numai că n-am chef să învăţ tehnica voastră dar nici nu am de gând să mă uit la voi !
-Copilării ! izbucni F. Echipele puternice joacă combinat. Acest joc i-a încununat de succes pe unguri, pe japonezi, pe noi şi pe suedezi... Cât priveşte situaţia de astăzi, se cuvine jucat în forţă şi luat în considerare întregul, nu tehnicile mărunte.
-Pot să vă declar că sunt pe drumul cel bun, spuse Q. Tehnica mea e desăvârşită. Cine e pe un drum greşit, pierde şi când joacă bine, iar cel care e pe drumul cel bun, câştigă şi când joacă prost.
                      K. se apucă să strige în gura mare:
-Ce tehnică tradiţională ? Mingea de ping-pong se joacă din picioare, din şezut...
                      X. nu scoase un cuvânt doar îşi notă într-un carneţel cuvintele strigate de K., pentru a le putea folosi la o şedinţă de critică a muncii.
                      Brusc, domnul L., de parcă ar fi căzut din lună, rosti:
-Stimaţi maeştri şi dragi sportivi, vă rog să nu vă certaţi. Organizăm un concurs şi, fără să mai vorbim despre tehnică, vom lăsa să vorbească rezultatele !
                      Cine doreşte să afle dacă e sau nu posibil să se organizeze un asemenea concurs, să citească cele ce urmează:
                                                                MEMORIUL
                      Un tânăr din provincie, sosind în Beijing, descoperi că soia puternic aromată pe care o mâncase pe Bulevardul Qianmen este foarte gustoasă şi, la înapoierea în ţinuturile sale, luă cu el o sticlă. Cum în G. nu se obişnuia să se consume soia aşa de aromată şi cu un gust destul de neplăcut altora, tânărul fu dat în judecată şi tribunalul îl găsi ''vinovat de a fi mâncat produse alterate şi de a se fi stricat...''
                      Tânărul nu acceptă verdictul şi depuse următoarea plângere:
                    ''Recunosc că am mâncat soia puternic aromată, însă deja am digerat-o. Rog să fiu controlat la spital, pentru a se constata că sunt acelaşi din cap până în picioare, am piele, oase, muşchi, sânge, nervi... şi că nu m-am preschimbat în soia prin simpla consumare a acestui produs neagreat la noi. Altfel ar însemna că dumneavoastră după ce mâncaţi un ou vă transformaţi în găini.''     

                             (WANG MENG, ''LACUL ADÂNC'')


... postarea este propusă pentru Citate favorite găzduite de Zinnaida
 (https://zinnaida.blogspot.ro/ )  unde veţi găsi cele mai multe date... 
... provocarea are sloganul ''Click&Comment Monday''!
... distribuie pe reţele articolele care îţi plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este:  ''LACUL ADÂNC'', WANG MENG

12 comentarii:

  1. :) Interesant memoriul-anecdota. :)
    Ce ecou a facut sa rasune in mintea mea "sedinta de critica a muncii"! :))
    Fragmentul despre ping-pong mi-a readus in memorie "campionatele" pe care le organizam in faţa blocului, in adolescenta! Se lasa intunericul si noi tot mai jucam. Si ce mandri eram cand reuseam cate o minge "taiata", o "bubuita" pe margine de masa sau... minunatul neţ. :)
    Iti doresc sa ai o saptamana minunata, cu spor in tot ce ai de facut.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      am această carte demult şi m-am gândit că va fi o lectură interesantă pentru noi toţi - ironia adresată gândirii închistate specifică comunismului, este minunată !
      ''şi că nu m-am preschimbat în soia prin simpla consumare a acestui produs neagreat la noi. Altfel ar însemna că dumneavoastră după ce mâncaţi un ou vă transformaţi în găini.'
      iar pentru cei ce nu au trăit înainte de 1989, este un bun exemplu pentru a înţelege ce monstruozitate poate apare dacă nu suntem vigilenţi !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      mă bucur că ţi-am adus aminte de ping-pong...
      şi eu îţi doresc, cu drag, multă sînătate 1
      pupic !

      Ștergere
  2. Substrat adanc! Interesant pretext pentru o astfel de concluzie, a unei lipse de gandire cumva hilare!
    Nu am citit cartea! Multumesc de recomandare, draga prietena!
    O saptamana linistita si spornica sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      am zis că nu este rău - ca experiment - şi prezentarea unei lumi despre care puţini mai ştiu ce înseamnă cu adevărat gândirea unei categorii de oameni ''pătraţi'': ''că nu m-am preschimbat în soia prin simpla consumare a acestui produs neagreat la noi. Altfel ar însemna că dumneavoastră după ce mâncaţi un ou vă transformaţi în găini.'
      mă bucur mult că ai trecut pe aici şi ţi-e atras atenţia cartea prezentată, o ironie fină a societăţii comuniste !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      şi eu îţi doresc o săptămână cât mai rodnică !
      pupic !

      Ștergere
  3. Foarte interesantă prezentare a unui mod de gândire obtuz!

    Numai bine, dragă prietenă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      m-am gândit că este potrivit să postez această povestire dintr-o carte ce prezintă un mod de gândire - o gândire care nu a dispărut de pe la noi, din păcate ! toţi zic că suntem în democraţie - oare ?!
      îţi doresc o seară cât mai liniştită !
      pupic !

      Ștergere
  4. Multumim de prezentare! Pare interesanta cartea!
    Iti doresc o saptamana placuta! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      nu ştiu câr ţi-ar place să o citeşti - trăieşti într-o ţară emancipată, departe de o lume care nu prea s-a despărţit de spectrul trecutului...
      am gândit că această postare este indicată şi pentru cei care nu prea ştiu multe despre acest gen de gândire ''pătrată'' !
      o seară plăcută îţi doresc !
      pupic !

      Ștergere
  5. multumim mult, acum aud de aceasta carte drept sa zic si mi-a starnit interesul! chiar o sa o caut la biblioteca centrala, acolo sigur o gasesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      cartea a apărut mai demult ! este interesantă pentru a ne reaminti de nişte timpuri care au fost şi pe la noi şi sper, din toată inima, să nu mai reapară !
      îţi doresc o seară cât mai plăcută !
      pupic !

      Ștergere
  6. chiar interesanta cartea, vad ca am ceva lipsuri... si eu care credeam ca am citit foarte mult... observ in ultimul timp ca... mai am mult!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      am citit o viaţă întreagă, enorm de mult: de la prieteni. de la biblioteci... ! după revoluţie, am încercat să cumpăr tot ce nu am reuşit să găsesc pe la noi, apoi după un timp, viaţa s-a cam înfgreunat şi nu am mai putut face faţă avalanşeiminunate de cârţi nou tipărite, şi, cu regret, am început să admir doar vitrinele librăriilor... pe internet, încerc să citesc cât pot de mult în ultimii 4 ani...
      există o imensitate de cărţi despre care nici nu ştiu că există, şi atâţia scriitori şi poeţi tineri despre care nu mai am cum să aflu !
      aşa că nu te necăji prea mult !
      hai să ne bucurăm, împreună, de clipele frumoase de care avem parte pe bloguri, orintre prietene: povestirea unei călătorii, recenzia unei cărţi sau postarea unei povestiri...
      să ai o seară cât mai plăcută !
      pupic !

      Ștergere