sâmbătă, 22 aprilie 2017

steaua...

Randunici 4

                 STEAUA

                                                - de  ARMEN SAGATELEAN


                
         Cucerirea Cosmosului era în plină desfăşurare. Oamenii obţineau minereu de pe Pluto, făceau săpături pe Marte şi Saturn. Navele călătoreau spre galaxiile învecinate. Cosmosul a devenit cunoscut şi apropiat, dar mai tăinuia o enigmă veche de când lumea.
         Îndrăgostiţii, plimbându-se pe străzile nocturne ale oraşelor de pe Pământ, căutau pe cer o steluţă viu strălucitoare, din constelaţia Zânei; muncitorii de pe Pluto, înainte de a coborâ în mină,  îi făceau cu mâna; cei de pe Marte o admirau.
         Statistica a arătat că timpul irosit pentru admirarea acestei stele ar fi fost suficient pentru cucerirea completă a încă două planete de mărime mijlocie.
         ''De ce ?'' - îşi băteau capul savanţii. De ce tocmai această stea, cea mai îndepărtată de Pământ, îi atrăgea pe oameni ? De ce poeţii îi dedică versuri ? De ce despre ea s-au scris atâtea romane şi au fost compuse atâtea cântece ? De ce distrage omenirea de la problemele ei vitale ? Ce fel de radiaţie imperceptibilă, misterioasă acţionează asupra oamenilor, cine o trimite ?
         Expediţia a fost pregătită îndelung şi minuţios - aşa de departe pământenii niciodată încă n-au încercat să pătrundă. Echipajul navei a urmat un curs special de contacte cu civilizaţii extraterestre, iar căpitanul, înainte de zbor, a primit o casetă sigilată, în care se aflau instrucţiunile cu privire la întoarcerea pe Pământ.
         ''Să se deschidă numai la locul de destinaţie''- glăsuia ordinul.
         Ţinta a atins-o numai a patra generaţie de astronauţi. Ea era tânără, cel mai în vârstă era Căpitanul - împlinise douăzeci şi nouă de ani. Ieşind pe orbita exterioară, nava a lansat aparatele de recunoaştere. Datele veneau necontenit... şi nu erau îmbucurătoare pentru echipaj.
         Urme de viaţă n-au fost descoperite pe nici una din cele trei planete, două planete mari erau moarte, pe a treia, cea mai mică, condiţiile erau asemănătoare cu cele de pe Pământ, dar şi ea era lipsită de viaţă. S-a hotărât coborârea pe această planetă.
         Au fost deschise trapele şi un detaşament sub comanda Căpitanului a păşit pe planeta necunoscută. Nava stătea în mijlocul unui şes nemărginit, în depărtare se zăreau munţii negri, de după piscurile cărora astrul purpuriu, apunând, trimitea raze. S-a lăsat noaptea. Pământenii au adunat surcele din tufişurile gălbui-albastre şi au aprins primul foc adevărat din viaţa lor. Iarba moale de sub picioare îi ademenea să se culce. Aşezându-se lângă foc, şi inspirând un miros cunoscut şi în acelaşi timp necunoscut, oamenii priveau în sus. Pe catifeaua albastră a cerului licăreau miliarde de stele. Căpitanul abia a găsit Soarele din galaxia sa, s-a gândit la Pământul pe care niciodată nu l-a văzut şi a aruncat privirea asupra echipajului. Privirile tuturor erau îndreptate în cu totul altă parte. Aţintindu-şi privirea, Căpitanul a observat, într-o constelaţie necunoscută, o stea mică, foarte îndepărtată, care strălucea chemător. S-a uitat încă o dată la membrii echipajului, a zâmbit, a scos din porthart caseta cu instrucţiunile de înapoiere, a aruncat-o în sus cu mâna şi a azvârlit-o departe, în tufişurile gălbui-albastre.      
                        
                               - ''STEAUA'' de ARMAN SAGATELEAN
                                            traducere de MARIN BUCĂ
Randunici 4




          

            



... deci dacă este sâmbătă - am decis eu asta, cu drag ! -, prinde bine câte o porţie mică de literatură SF (din colecţia de reviste, cărţi şi almanahuri SF - ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiştii domeniului în decursul timpului...) !
... sper că a fost o lectură plăcută ! 

sursa desenului - rândunica:

4 comentarii:

  1. Imi plac SF-urile, dar parca lucrurile reale sunt mai frumoase!
    Daca ma uit la tv si vad ce zapada este acolo la voi ... este tot un fel de SF amestecat cu horror! Brrrr ...
    Sa ai un weekend fain, îti doresc! pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      prefer povestirile, basmele... realitatea aş dori-o fără evenimente din acestea dar încălzirea globală se vede...
      mulţumesc frumos pentru urare !
      şi pentru tine, îţi doresc un weekend cât mai plăcut !
      pupic !

      Ștergere
  2. Altfel spus, oriunde ar fi, oamenii viseaza cu ochii la stele. :)
    Asa am inteles eu. :)
    Iti doresc, cu drag, o saptamana frumoasa, calduroasa! :) Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, şi eu am înţeles la fel...
      mi-a plăcut mult povestirea - de aceea am ales-o !
      mulţumesc frumos pentru urare - chiar îmi doresc să vină căldura, adică primăvara cu razele soarelui atât de blânde, plăcute !!!
      dar nu numai la noi - să vină în toată ţara !!!
      pupic !

      Ștergere