luni, 17 aprilie 2017

dintr-un jurnal...

                                                                              

               DINTR-UN JURNAL DE IDEI

                         -ALEXANDRU CONSTANTINESCU -



           Mă miră tot ce nu înţeleg şi nu înţeleg decât lucrurile oamenilor, pentru că sunt făcute din prefăcutele lumii. În fiecare lucru al lumii, stă închisă o taină, aceea a începutului, un nod pe care mintea nu-l poate desface, iar inima, în faţa lui, se înfioară... Mintea înţelege până la pragul dintâi şi se opreşte la pragul din urmă. De aceea primele explicaţii ale lumii se referă la inexplicabil: ceea ce este inteligibil provine din neinteligibil. Pentru că treptele cunoaşterii - în jos sau în sus - nu sunt fără sfârşit. Ceva se explică prin altceva, numai totul se explică prin nimic.
           Despre adevăr nu putem avea idei directe ci numai sentimente: simţim ce nu este adevărat dar nu reuşim să arătăm cum este adevărul... 
           Învăţăm până şi a gândi..., învăţăm adică ne apropiem anumite deprinderi, formate convenţional, gândim anumite probleme şi într-un anumit fel... Este vorba de metode. Primii gânditori originali - prin teme şi prin metode - se pare că nu învaţă lucrurile de la nimeni, ci, dimpotrivă, le contestă pe cele vechi dintr-o perspectivă şi într-o formă care le sunt proprii.
           De la o anumită vârstă, numai învăţăm nimic din lecturi. Lectura furnizează limbaj unor experienţe proprii; când aceste experieţe se mecanizează, lectura devine inutilă.
           În fiecare dimineaţă, copiii descoperă lumea, în fiecare dimineaţă bătrânii o acoperă. Experienţa noastră este cenuşă peste jarul vieţii: cu cât creşte ea, viaţa se înăbuşă, tace. Copiii topesc ghiaţa vieţii, o retrăiesc nativ, originar..., ca şi nebunii, beţivii, misticii şi artiştii.
           Durerea fizică nu este, ca intensitate, în raport direct cu acţiunea mortificatoare: sunt morţi fără dureri fizice şi există dureri fizice atroce fără moarte. Cineva poate să strige ''mor'' şi să trăiască ani mulţi, aşa cum altcineva poate să zâmbească optimist şi să moară intempestiv.
           Ar trebui, din când în când, să eliberăm simţurile de autoerotismul centrilor nervoşi: ochii să vadă pentru a vedea - să realizeze beţia de culori şi forme -, urechea să audă pentru a auzi, piciorul să meargă pentru a merge, inima să bată din sine, gândurile să alerge dezlănţuite... Ar trebui, din când în când, să redăm vieţii libertatea originară, să recâştigăm simţul şi gustul naturii, să ne... dezumanizăm prin maturizare. Aceasta ar trebui să fie obiectivul vacanţei.
           Cea mai autentică dintre libertăţi este libertatea de a fi tu însuţi: ea înseamnă o afirmare a vieţii împotriva întregului. Pentru că nimic nu este mai comod decât mimetismul, reintegrarea prin dizolvare... Bucuria fundamentală a existenţei este rezultanta afirmării ei specifice: o stare de plenitudine, de fiinţare în sine. 
           Luciditatea este devorantă, pentru că niciodată nu relevă decât fondul deprimant al realităţii. Un om lucid nu poate fi optimist. Numai naturile bovine pot vegeta într-un optimism confortabil. 
           Moda este un fenomen de imitaţie deci se dispensează de înţelegere. Ea presupune totuşi un gest originar, conştient, a cărei reproducere inconştientă devine. 
           Frumosul este condiţia formală a vieţii; binele - imperativul ei categoric. Frumosul este calea fără oprire, binele este culmea fără depăşire.
           Lumea trebuie privită cu iubire, nu cu înţelegere. O lume care nu este iubită, nu poate fi nici înţeleasă pentru că esenţa lumii fiind lăuntrică, atingerea ei nu-i posibilă decât dinăuntru, prin iubire...Înţelegerea urmează iubirii. 
           Omul nu va putea realiza echilibrul perfect cu lumea decât supunându-i-se. Drumurile spre această supunere sunt cele ale artei, singurele care oferă plăcerea împlinirii, a împăcării... euharistice.    
           (ALEXANDRU CONSTANTINESCU, ''DINTR-UN JURNAL DE IDEI'')


... postarea este propusă de Zinnaida unde veţi găsi cele mai multe date...
... provocarea are sloganul ''Click&Comment Monday''! 
... distribuie pe reţele articolele care îţi plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este: ''DINTR-UN JURNAL DE IDEI'', ALEXANDRU CONSTANTINESCU   !                   

8 comentarii:

  1. Nu cunosc cartea si nici autorul!
    "Cea mai autentică dintre libertăţi este libertatea de a fi tu însuţi" .... cat de mult adevar în aceasta fraza!
    Pare foarte interesanta, poate ca o voi gasi pe undeva!
    Sa ai o saptamana minunata!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      mă bucur că te-a surprins într-un mod plăcut fragmentul ales din cartea propusă în această zi de luni !
      mulţumesc frumos pentru urare !
      o seară plăcută - îţi doresc, cu drag !
      pupic !

      Ștergere
  2. Las imaginaciones y las fantasias son nuestras eternas compañeras

    RăspundețiȘtergere
  3. Citind, imi tot ziceam "asa-i"; "ce bine o spune", "mult adevar"... :) Si cel mi mult imi place: "Lumea trebuie privita cu iubire, nu cu intelegere". :)
    Iti doresc sa ai o zi minunata! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      cât de mult mă bucur că am ales un fragment ce ţi-a plăcut ! şi mie mi-a plăcut mult cartea !
      pupic !

      Ștergere
  4. Foarte dragut articol, esti o persoana foarte inteligenta si cu ceva talent la scris ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mă bucură că ţi-a plăcut subiectul acestei postări dar fragmentul este din cartea ''Dintr-un jurnal de idei'', autorul fiind Alexandru Constantinescu - postare în cadrul frumoasei provocări ale zilei de luni...
      pupic !

      Ștergere