luni, 19 septembrie 2022

Sfârșit de veac în București...

                          Sfârșit de veac în București

                                 --  Ion Marin Sadoveanu  --



   ...Acolo unde astăzi, în inima Bucureștilor, e o răscruce de străzi și tramvaie numeroase, pe la sfârșitul veacului trecut era o uliță abia însemnată, printre livezi și maidane rar împrejmuite, închipuită numai pe o singură latură, de-a lungul căreia se înșirau câteva locuințe răzlețe.

      Binale și temelii de o parte, scormonit un pământ afânat și apos, dospit din vechi depozite de băligare de la marginea orașului, iar de cealaltă, cât prindeai cu ochiul nuci, meri, salcâmi și tei, încurcați în crengile lor, pe deasupra zaplazurilor, pe jumătate putrede și dărâmate. Primăvara era numai floare albă și mirositoare, iar iarna, pe sub pomi, zăpadă groasă cu haimanale zgomotoase și câțiva bețivi adormiți de Crăciun  și lăsata secului.   

     Pe partea clădirilor, dintre locuințele scunde și șoldii, se înălța de curând casa lui Iancu Urmatecu, albă și nouă, pătrată, cu acoperiș de tinichea roșie, cu geamuri mari în catul de sus, trei trepte de piatră șlefuite la intrare și fiare pântecite la ferestrele subsolului. Abia de câteva luni fusese lăsată din mistrie.

...........................*.............................*..........................*........................*...........................

   ...Pe tânărul baron Barbu B. Barbu, Bubi, cum i se spunea acasă, Urmatecu l-a cunoscut de copil. L-a văzut plecând de câteva ori la Viena, orașul mamei sale, unde stătuse închis în școală. De puțini ani, însă, om în toată firea, cutreiera lumea, fără să știe ce face anume. Atât știa, că cere bani neîncetat, și că el, din ordinul bătrânului, îi trimite. Mai fusese mai demult în țară. Atunci îl văzu ultima dată. Era înalt, blond, zvelt cu un păr moale, bogat, cu ochi albaștri, bulbucați. Ceea ce îl mirase întotdeauna pe Iancu la el era subțirimea și lungimea mâinilor. Degetele se răsfrângeau ca trestiile, ceea ce îi și dăduse, din copilărie încă, o mare îndemânare pentru a cânta la pian. Vorbea cu un rârâit în glas, era vesel și deștept. Din încrederea pe care vedea că tatăl său o arăta lui Următescu, Bubi a voit să lege și pentru el o prietenie. Era tânăr și avea nevoie să găsească în oameni îndemn și hrană pentru entuziasmul lui. Cu naivitatea celor șaptesprezece ani ai unei firi generoase, când credea că o femeie frumoasă e și o femeie bună, și când își închipuia că un om întâlnit zilnic pretutindeni în casa părintească trebuie să fie neapărat și un prieten înțelegător, Bubi încercase câteva mărturisiri către Iancu.

..........................*...........................*............................*..........................*.........................

    ...Februarie și carnavalul aduceau, în Bucureștii ahtiați de petreceri,  nebuniile lor. Aproape de miezul nopții, când în casa mare, stinsă de pe Podul Mogoșoaiei, nu se vedea decât o lumină slabă la fereastra unde zăcea bătrânul baron, și ceasurile, venite o dată cu întunecarea, nu se mai sfârșeau și urcau încet, minută cu minută, luptând cu noaptea, aiurea, nerăbdările și pregătirile erau în toi. După pungă și fantezie, costumele închipuiau, din lumea țărilor îndepărtate, a fluturilor sau a florilor, a călugărilor sau a oștenilor, fel de fel de travestiri pentru balurile mascate. Lapovița și zăpada nu stinghereau cu nimic nevoia de petrecere. Și până în zorii târzii și tulburi, alergau pe străzi, în sănii și în carete, pe sub lumina nesigură a felinarele, oamenii roșii, verzi, galbeni, ascunși în mătăsuri, cu fețele acoperite de măști, cu săbii, cu arcuri, cu aripi, cu mărgele pe ei, ca omizile, râzând zgomotos, glumind, sărutându-se.

........................... *............................*..............................*..............................*..................

     ...Ca de obicei, coana Mița și-a văzut de treabă. A tăiat carnea la bucătărie; a măsurat săpunul spălătoresei; a dat cu degetul pe lucruri, să încerce dacă fata a uitat sau nu să șteargă praful și pe fața ei liniștită nimic nu se putea vedea. Totuși, în ea, cu voință și cu trecere pe o alunecare de gânduri chemată stăruitor, femeia călătorea și întreba. Atinsese cu degetul mijlociu icoanele, aprinse candela și aruncase în jar, pe o lopățică, miruri vechi și câteva boabe de smirnă, lăsând prin casă o mireasmă grea de altar. 

                          ("Sfârșit de veac în București", Ion Marin Sadoveanu)

                         https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Ion_Marin_Sadoveanu

...postarea face parte din jocul-provocare preluat de Suzana 

    ( https://suzanamiu.blogspot.com )

6 comentarii:

  1. Multumesc mult pentru surpriza, draga Prietena. O reintalnire minunata. Cam complicat cu scrisul pe telefon. Sunt cam neindemanatica... Pupici si o saptamana cu spor.😊❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cât de mult mă bucur că a fost o surpriză plăcută !
      Da, știu cum este să folosești telefonul la comentarii -- nu m-am descurcat bine !
      O seară plăcută !
      Pupici ❤

      Ștergere
  2. Ce atmosfera faina! Imi plac astfel de descrieri ale "oraselor/oamenilor de altadata".
    Iti multumesc pentru acest aer de poveste. Acum e frig si ploua afara - textul mi-a fost ca o poveste la gura sobei (in fine, a caloriferului incalzit de centrala) 😊
    Pupici! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cam așa m-am gândit și eu când am luat cartea din bibliotecă...gândindu-mă și la evenimentul zilei din Anglia, am zis că este bine să găsesc ceva cu un farmec din alte vremuri !
      Îți doresc o seară plăcută !
      Pupici ❤

      Ștergere
  3. Fiind si ceas de seara, am plutit efectiv vizual in fragmentele scrise de tine. Mi-am amintit de multele ore de lectura... de perioada cand imi facusem pe pervaz culcus... cu o patura si o perna si citeam citeam citeam... :).
    Imi placea sa stau acolo si sa calatoresc in lumi care imi apareau aevea, in spatele sirurilor de cuvinte. si ce e interesant este ca si dupa atata timp, cand imi amintesc de cate o carte, imi amintesc filmul ei - regizat de minte... vad imagini, nu cuvinte.
    pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate...
      Unele cărți mă fac să plutesc prin alte spații, vizualizând peisaje...
      Uneori îmi doresc să retrăiesc acele momente din viață !
      Pupici ❤

      Ștergere