miercuri, 19 aprilie 2017

triste dar din suflet...

... s-au dus sărbătorile pascale ! mai cald a fost în Duminica Floriilor !!! 
... a stat ploaia ! bate vântul !
... ce să facem ? am făcut focul de dimineaţă... 
... după masa de prânz, mami cu ticuţu s-au retras din bucătărie trecând la ... taclale !
... subiectul cam trist dar aşa este mami, în ultima perioadă... îi este dor de plaiurile natale, de copilăria ei, de toţi şi de toate !
... şi-a adus aminte de mămicuţa ei despre care are atât de puţine amintiri ! mămicuţa ei bună a avut mulţi copiii dar pe toţi i-a vrut pe lângă ea... o prietenă venea adesea la ea şi i-o cerea pe mami - era cea mai mică, blondă, frumuşică...- şi primea răspunsul invariabil:''N-o dau, Stanco, n-o dau ! Mor cu ei pe pieptul meu şi nu-i dau !'' şi a murit sărăcuţa când mami avea vreo 4 anişori...
... cel ce era căsătorit cu sora mai mare a lui mami, Marin - frate cu viitorul tată adoptiv al lui mami - a luat-o într-o zi de mânuţă pe mami - desculţă şi într-o cămăşuţă - şi, hotărând că sunt prea multe fete de crescut, a plecat la cei care au dorit-o tot timpul pe mami ca s-o înfieze... a târât-o pe jos de la Ulmeni până la Grădiştea (Ulmeni - Valea lui Soare - Grădiştea...)...
... în familia cea nouă, cu tatăl adoptiv, Ion, a avut cele mai plăcute amintiri - el a iubit-o ca pe copilul lui ! a primit-o deşi mama Stanca nu prea o mai voia... tatăl i-a zis: ''Ia-o, fă-i o baie, eu o duc apoi la tuns...'' Înfăşurată într-un cearceaf, a plecat cu ea ca să-i facă hăinuţe la o croitoreasă... pe loc, i-au făcut cămăşuţă, pantalonaşi - deşi era parcă duminică... 
... nefiind prea înstăriţi, tatăl adoptiv muncea cu ziua pe la cei ce aveau nevoie de ajutor ! într-un an, a cosit toată vara primind în schimb multe bucate pentru familia sa ! dar posibil că a răcit, cine ştie?! în anul următor nu s-a mai dus la cosit, nu a mai putut... curând a căzut la pat, bolnav... mama Stanca pleca ea la muncă pentru a-i ajuta pe alţii pentru ca, în schimb, să vină şi pe la ei ca să-i ajute la muncă !!! şi o lăsa pa mami să aibă grijă de tatăl ei, bolnav... ea - copilaş, mai fără minte...- stătea ce stătea pe lângă tatăl ei, apoi fugea pe la joacă, cu copiii... 
... tot timpul tatăl adpotiv îi zicea nevestei lui:''Stanco, să ai grijă de fată ca de ochii din cap când eu n-o să mai fiu !!!''
... într-o zi, revenind de la joacă, tatăl ei a rugat-o să se urce în cais şi să-i culeagă 2 caise, să nu-i aducă din cele de pe jos, căzute - avea şi el o poftă !!! mami s-a suit în pom dar, la un moment dat, a alunecat de pe o creangă şi... a căzut ! tatăl ei, văzând asta, speriat şi întristat i-a zis: ''Of, of, amărât-o! Creanga nu s-a rupt dar eu mă duc !'' şi aşa a fost, a doua zi s-a dus la Domnul... era pe la 7 august 1946-1947 ... mami avea vreo 10 anişori !          

17 comentarii:

  1. Amintiri dragi pentru cei care au trait momentele, si dragi si celor care citesc pentru ca sunt secvente de viata... dintr-un timp pe care multi nu l-au trait si nici nu au aproape pe cineva care sa le povesteasca.
    Sanatate le doresc dragilor tai parinti - si tie.
    Pupici cu drag. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      i-am citit mămicuţei cuvintele tale şi a exclamat: ''ce frumos a scris !!!'' era tare curioasă cine îi citeşte amintirea - dragă sufleţelului ei !!!
      mulţumesc pentru urările transmise !
      pupic !

      Ștergere
  2. Amintiri foarte triste ai depanat astazi în postarea ta!
    Imi pare rau ca mama ta a avut o viata asa de zbuciumata!
    Ii doresc multa sanatate si tot binele din lume! Si tie la fel!
    Pupici si va îmbratisez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, mami a avut o viaţă ciudat de zbuciumată... dacă citeşti în ''amintirile mămicuţei mele'', poate înţelegi mai multe !
      am scris despre ce a povestit mami iarăşi azi din dorinţa de a rămâne ca o amintire pentru cei ce nu au trecut prin asemenea trăiri...
      mami mulţumeşte pentru cuvintele calde transmise !
      pupic !

      Ștergere
  3. Trist,dar asta e viata si nu avem ce sa facem...timpul le vindeca pe toate.
    Multa sanatate parintilor tai.Va pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, viaţa unora dintre semenii noştri este mai tristă uneori... de aceea amintirile trăite sunt interesant de a fi scrise pentru specificul lor, uneori o lecţie de viaţă pentru cei ce citesc !
      mulţumesc frumos pentru urarea transmisă !
      pupic !

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, aşa a fost viaţa ei de copil...

      Ștergere
  5. Ciudate sunt meandrele vietii. Mereu, in astfel de momente, ne aducem mereu aminte, ne intristam, ne bucuram, sunt amintirile noastre, nostalgiile noastre!
    Si eu iti doresc sa-ti fie bine tie si dragilor tai!
    Imbratisari cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, uneori viaţa îţi aduce perioade triste - la mami au fost multe perioade din acestea -, alteori mai îndulcite !
      mulţumesc frumos pentru urarea transmisă !
      pupic !

      Ștergere
  6. Amintiri triste,dar memorate cu fidelitate.Acum sunt o comoara de familie.Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, amintiri !
      mami a fost încântată că i-am scris amintirea şi apoi a avut o bucurie, copilărească, descoperind că i-a fost citită de atâtea prietene care i-au şi scris câteva cuvinte frumoase !
      pupic !

      Ștergere
  7. Sa te bucuri de ei si de povestile lor cat ii ai langa tine, sunt clipe nepretuite ... Sanatate micutei si ticutului si tie multe putere, sa le stai alaturi !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      mulţumesc frumos pentru urările transmise !
      lupt, cum zicea Coşbuc: ''viaţa e o luptă ...'' !
      cu drag, îţi doresc multă, multă sănătate !

      Ștergere
  8. m+ai intristat! am si eu o poveste trista cu bunicuta mea care a avut o viata tare grea...Fefeleaga nu-i o poveste, bunica mea a fost una, a plecat sa-si caute sotul in alta tara, era insarcinata cu mama si de mana cu matusa mea de un an jumate si s-a intors cu o bebelusa, fetita si sotul in cosciug...trista viata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      nu am avut intenţia de a întrista pe cineva cu cele scrise ! încerc să scriu pentru a fi o amintire din alte timpuri, vieţile sunt atât de diferite, este păcat să nu scriem câte ceva...
      da, triste amintiri ai avut din partea bunicuţei ! păcat că nu le aşterni ca amintirea acelor timpuri - tineretul citeşte şi îşi imaginează cum a fost viaţa de atunci, cu bune pentru unii dar şi cu mai puţin bune !!! nu s-ar mai speria de timpurile actuale când dau de greu ! aceste povestiri sunt exemple câ se poate depăşi orice obstacol, trebuie să fii luptător!!!
      cu drag, îţi doresc multă sănătate !
      pupic !

      Ștergere
  9. mulţumesc frumos pentru vizită !
    cât de mult mă bucur că ai revenit şi pe la mine ! mi-a fost dor de tine !!! sper şi îţi doresc, din toată inima, să fii bine şi să ai parte de multă, multă sănătate, prietenă dragă !!!
    pupic !

    RăspundețiȘtergere