vineri, 17 februarie 2017

jurnalul (187)


Astăzi ... vineri, 17 februarie, ora 19.28
Şi iată ... că am trecut deja de jumătatea lunii februarie !  
Gândurile ... îmi aleargă, aproape fără să vreau, la Primăvara ce se spune (peste tot...) că trebuie să vinăăăăăăăăăăăăăăăăăă ! de ieri (şi se continuă şi azi...) soarele este mai apropiat fizic de noi !!! nu ne încălzeşte foarte mult pentru că (tare curios !!!) nu topeşte uşor zăpada... încă mai avem destulă zăpadă... dar sub streşini se adună picuri de apă toată ziulica făcând micuţe găurele în stratul de zăpadă, la egală distanţă ca la o adevărată operă de artă...
Oamenii ... sunt ceva mai optimişti - doar va veni Primăvara, nu-i aşa?...  zâmbitori parcă... sau mi se pare ?
Azi ... am fost alături de micuţa, prin bucătărie: ba cu focul, ba cu cafeaua, ba cu micul dejun, ba cu pregătirea gogoşilor (dulciurile acestei ierni, pe la noi...).... după un somnicel după masa de prânz (am adormit aproape fără să mai îmi dau seam când...), am ieşit, cu destul curaj, la braţ cu prietenul meu cel puternic tăietor - toporul cel mare şi atât de greu -  la spart de buturugi - am auzit că vor veni ploi sau lapoviţă sau zăpadă de duminicăăăăăăăăă ! normal, când am oprit activitatea,(fiind foarte lacomă la cât mai multe buturugi sparte...) de-abia mi-am adunat trusoul de la muncă, am lăsat curăţenie şi ... în casă !!!
Hainele mele ... sunt multe (aş minţi dacă aş spune că îmi este cald şi am mai puţine...) 
Nu prea aş vrea ... ca să sărim din aceste zile frumoase în zile ploioase - aşa spun pe la meteo ! dar parcă poate fi cum doresc eu !?
Săptămânal nu meşteresc ... multe... am mai lucrat la micuţul şerveţel din etamină (după ce îmi dau cu multă alifie ca să nu mi se agaţe de pielea prea uscată de la lemne...), am supravegheat focul la sobă, am spart buturugi (cam la două zile...), ordine şi curăţenie prin casă... 
Bodyguarzii ... au programul lor - tot cam bulversat de locuirea în casă din cauza frigului - ce s-a adaptat la stilul nostru de viaţă din casă, adică se străduiesc (mai mult sau mai puţin bine...) să respecte regulile ! şi sunt tare veseli când ies pe afară...     
Casa ... este caldă - nu ştiu când va veni timpul ca să nu mai facem focul !!!
Aici: am ales o poezie din opera celei ce a fost Agatha Vasiliu-Bacovia (născută Grigorescu)- legată de ideea de a scrie acest ''jurnal'':
       - https://ro.wikipedia.org/wiki/Agatha_Bacovia - http://poetii-nostri.ro/agatha-bacovia-autor-208/ -
         ''Scriu
          pe pagina albă
          a zilelor,
          pe pagina neagră
          a nopţilor, 
          despre noi,
          despre tine.
                 Filele scrise
                 cresc, 
                 se adună.
                 Cartea
                 va păstra anii,
                 visurile noastre
                 dimpreună,
          Cu tot ce a fost
          şi va mai fi
          să fie
          pe necuprinsul
          vis,
          de poezie...''
             (AGATHA VASILIU.BACOVIA, ''PAGINA ALBĂ'')

6 comentarii:

  1. Aseara am scris un comentariu si vad ca a disparut! Te-a deranjat cu ceva ceea ce eu am scris? Eu cred ca nu am scris nimic rau ... ??!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, mi-ai scris ... dar la ''reverie'' - cred că ai încurcat postările! nu am obiceiul de a şterge comentariile primite ! şi mai ales de la tine !!! ce să mă deranjeze ?!
      eu sunt atât de fericită când blogul meu este vizitat, iar când primesc şi un comentariu - este grozav !!!
      pupic !!!

      Ștergere
    2. Te rog sa ma scuzi, dar chiar nu îmi dau seama cum am ajuns sa scriu comentariul la alta postare de a ta! Ciudat! :))))
      Pupici, duminica placuta!

      Ștergere
  2. Esti tare harnicuta...nu ne dai si noua reteta de gogosele pentru ca prea ne faci pofta:).O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      reţeta este aceasta (https://www.gustos.ro/retete-culinare/gogosi-pufoase-5.html ):
      ''1. Dizolvam drojdia in 50 ml lapte caldut. Restul de lapte il incalzim impreuna cu zaharul, atat doar cat acesta sa se topeasca. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca si adaugam esenta de vanilie.
      2. Intr-un castron punem faina pe care o amestecam cu drojdia inmuiata in lapte, oul, untul topit, praful de sare, coaja rasa de lamaie si laptele caldut. Framantam aluatul pana cand se omogenizeaza, dupa care adaugam uleiul si mai framantam 5-10 minute pana se desprinde de pe peretii vasului. Lasam aluatul sa creasca la cald pana isi dubleaza volumul, cam 50-60 de minute.
      3. Din aluatul crescut intindem o foaie de 5-6 mm grosime. Taiem gogosile cu un pahar mare (diametru 7-8cm) si le lasam sa creasca aproximativ 30 de minute, apoi le prajim pe ambele parti in ulei incins. Le scoatem pe un servet de hartie ca sa se absoarba uleiul de la prajit.
      4. Dupa ce s-au racorit, le pudram cu zahar si le servim.''
      pentru noi, acum, este mai uşor ca să facem gogoşi (avem cuptorul defect)... nu prea sunt hărnicuţă ci, mai degrabă, am mânca ceva dulce, proaspăt !
      cu drag, îţi doresc duminică plăcută !

      Ștergere