duminică, 16 septembrie 2012

căutând viaţa curentă din Japonia ...

... tot timpul sunt în căutarea vieţii omului obişnuit din Japonia!
... vineri seară la tv ''NHK World'' am vizionat un film ce prezenta un sat japonez (nu am reţinut numele insulei !) ...
... ce mi-a atras atenţia: modul de amplasare a caselor faţă de drumul principal, modul de alegere a culorilor, modul de realizare a unui gard din piatră mare - şi umplut cu pietre mărunte apoi -, modul de realizare a gardului - asigurând protecţia fată de forţele rele -, modul de realizare a acoperişului caselor (au arătat în pricipal cum se realizează ţiglele), locul de amplasare pe acoperiş a unei statuete din ţiglă spartă - pentru îndepărtarea răului - (au arătat cum se realizează statueta) ...
... modul cum arată o casă japoneză cu toate uşiţele deschise pentru curăţenie şi multe alte lucruri mărunte din casă - în aranjament obişnuit japonez ...
... ce privelişte minunată se poate vedea privind din casa japoneză (cu toţi pereţii îndepărtaţi) în exterior!...
... sâmbătă la tv ''NHK World'' am vizionat un film ce prezenta călătoria a doi japonezi (o vedetă şi un aucătar) într-o rulotă, pe drumurile de ţară, prin Japonia ...
... ce am putut vedea: imagini superbe cu bucăţi de pământ ordonate, frumos lucrate, nimic lăsat la voia întâmplării sau neîngrijit...
... am văzut şi altfel de imagini despre cum se realizează sake - cu o instalaţie şi dotare specifică unei făbricuţe mici, la ţară - şi, printre altele, cum se maturează/fermentează  (cu ajutorul orezului fermentat) şi vinete tăiate în felii, etc ... pentru a obţine produse cu o savoare deosebită ...
... am văzut cum se prind crabi şi cum se pregătesc (în cutii speciale împreună cu ghiaţă) pentru a fi trimişi la destinaţii pentru a fi comercializaţi ...
... am văzut pe câmp cum se lucrează pentru a obţine un fel de praz roşu, destul de picant am înţeles, cum se curăţă după scoaterea din pământ, cum se divide şi se ambalează în pungi şi cutii ...
... am văzut cum se cultivă un fel de plantă comestibilă, înrudit cu prazul (asemănător, cred, cu napii, la gust), cum se scoate din pământ, cum se curăţă, se prelucrează acasă - pentru a fi comercializată - iar celelalte resturi de la plantă - prinse (o japoneză în vărstă a împletit rapid un fel de lanţ din fire uscate - cred că aceeaşi plantă) printr-un sistem simplu dar ingenios, manual, în mici legături pentru a fi uscate natural , prin suspendare în aer...
... la final, am văzut cum se poate prepara, combinând cele de mai sus, o mâncare în stil japonez ... repede şi cred eu, destul de gustos ...  dar toate realizate de bucătarul japonez ...
... mâncarea preparată a fost pentru toţi japonezii vizitaţi mai înainte - care au fost invitaţi în jurul unei mese mari de lemn, superb realizată - şi am văzut cum se pot consuma, în mod civilizat, aceste preparate de către aceşti oameni deosebiţi ... într-o atmosferă plăcută, ca şi când s-ar fi cunoscut dar şi respectat unul pe altul de o viaţă!!!
... mi-a plăcut să văd cum se munceşte - cu nelipsitele mănuşi! - cu mişcări eficiente, fără a se face risipă de plante, în perfectă curăţenie!!!
... te vrăjeşte această lume ... cum poate exista acest stil de muncă? ...
... toţi cei filmaţi mulţumeau frumos pentru filmarea zonei lor şi îşi exprimau dorinţa de a se vorbi despre zona lor şi produsele cultivate/preparate pentru a se transmite informaţii despre acele plante cultivate şi, mai ales, pentru a se păstra tradiţia ...

2 comentarii:

  1. Iti doresc, sa ajungi sa cunosti Japonia de aproape !
    Uite aici : http://travelinghawk.blogspot.gr/2012/04/arigato-japonia-1-generalitati-arigato.html - e un jurnal de calatorie in Japonia, cu muuulte episoade. Eu ti-am pus link la primul episod. Lectura placuta !

    RăspundețiȘtergere
  2. arigato gozaimashita!
    (am realizat şi o plecăciune în stil japonez!)
    am să caut jurnalul de călătorie recomandat - un cadou ce mă ia prin surprindere! ... necunoscute sunt căile Domnului!

    RăspundețiȘtergere