luni, 15 mai 2023

Straturi, straturi, straturi...

                                 MISTERIUL CREȘTIN

                               Interiorul Pământului

                                      -21 aprilie 1906-

                                                   de Rudolf Steiner



    Pământul se împarte... în șapte straturi diferite... ar corespunde ...inițierii creștine.

    Stratul cel mai exterior... Pământul mineral (toate mineralele cunoscute...). Stratul lui este relativ extrem de subțire.

    După acest Pământ mineral urmează așa-numitul Pământ moale...  El manifestă o însușire extrem de remarcabilă. El are un fel de simțire (simptome de sentiment ca percepția conștientă atenuată a anumitor specii de plante).

    Următorul strat este numit Pământ de abur... Acest strat manifestă o expresie a voinței. Lui îi este proprie o forță imensă de expansiune și numai cu efort reușește stratul mineral să-l închidă ferm.

    Al patrulea strat este numit Pământul formei sau Pământul de apă... Posedă în negativ toate formele pe care le avem pe stratul mineral (... forma unei matrițe...) 

    Al cincilea strat este numit Pământul fructifer... El are oarecum suflet, capacitățile unui suflet care luptă pentru formă.

    Drept al șaselea strat urmează Pământul de foc... El are capacitatea de a simți plăcere și durere, o stare... care oscilează, ca la om, între "a chiui de bucurie" și "a fi întristat de moarte". Patimile omului exercită o influență imensă asupra lui astfel încât o dată cu creșterea patimilor umane, se dezvoltă și neliniștea lui. 

    Al șaptelea strat se numește oglinda Pământului... în această regiune se reflectă toate lucrurile care au loc pe cel mai exterior strat. Tot ceea ce este aici pasiv, este acolo activ, și invers. Prin urmare dacă aici, deasupra, am lovi un metal ca să răsune, atunci metalul ar da acolo dedesubt un sunet de la sine.

     După aceste straturi urmează încă două de o natură mai aparte.  

     Al optulea strat este numit Sfera numerelor (denumire dată de școala lui Pitagora) sau Risipitorul (denumire ocultă)... o multiplicare...a formei vii... Moralul omului are o influență imensă asupra acestei Sfere. Dacă omul reușește să înlăture tot mai mult imoralul și să lase moralul să intre la locul lui, atunci și această zonă se va liniști din ce în ce mai mult. Atunci are loc de asemenea din partea ei o reacție asupra moralului omului.

     Al nouălea strat este... domiciliul Spiritului planetei. El s-ar putea compara cu un om căci are un organ care seamănă cu un creier. Un alt organ seamănă cu o inimă. Și Spiritul planetei este supus schimbărilor care se află în strânsă legătură cu evoluția oamenilor...

     ...în timp ce oamenii dezvoltă patimi mari, Pământul de foc ajunge într-o neliniște și o agitație cu atât mai mare: ...exercită o presiune asupra Pământului fructifer care... prin canale ramificate spre straturile aflate deasupra... presează în ele mase enorme care apoi provoacă cutremure sau caută ieșirea în puțul unui vulcan.

      Lemurienii, ...a treia mare rasă-rădăcină, trăiau încă pe Pământul moale (...procesul de întărire nu ajunsese încă sus...)...și care au dezvoltat patimi enorme...au exercitat o astfel de influență asupra Pământului de foc încât acesta a devenit rebel, a ajuns la suprafață cu o forță colosală și a distrus rasa.


                                    MISTERIUL CREȘTIN

                                 Interiorul Pământului

                                         --Rudolf Steiner --

                   [ https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner ]


... această postare participă la jocul-provocare "Citate favorite" găzduit de Suzana (  https://suzanamiu.blogspot.com/2023/05/citate-favorite-161-idei-reluate-3-si.html )! 

8 comentarii:

  1. Pamant de abur, pamantul formei, pamant de foc, ce denumiri interesante!
    O saptamana minunata sa ai, Prietena draga 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pământul este plin de surprize...oricum omul cunoaște puține...
      Pupici ❤️

      Ștergere
  2. Foarte interesant text. Acum nu stiu daca pot face o analogie cu invelisurile energetice ale omului, nu direct, cel putin. Insa aceste idei genereaza foarte clar ideea unui Pamant viu care ne influenteaza, dupa cum si noi il influentam pe el. Si asta intr-un mod extrem de consistent.
    Am descoperit un site cu multe conferinte ale lui. Pentru mine e nou. Tu probabil il stii. Multumesc mult pentru ideile noi. Imi place enorm ce ne arati.
    ... Am mai gasit ceva...
    Pupici si o saptamana linistita! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citesc de ani de zile din conferințele lui Steiner - merită măcar atât !
      O să caut acel "ceva"...mulțumesc frumos !
      Pupici ❤️

      Ștergere
  3. Am citit mai multe lucrari (sa le zic asa) ale lui R.S., am citit cate ceva din biografia lui, apoi m-am oprit. Nu pur si simplu, ci trecand de la el (ca si cum "dadeam de o trimitere") :-) la altcineva urmarind, insa, aceeasi idee... altfel formulata (si, in unele cazuri, alta "concluzie"). :-)
    Imi amintesc vag despre "invelisurile Pamantului" - iti multumesc pentru re-amintire.
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare cu lecturile sale...Diversitate ...totul este în lume exact ca ìn Babel...
      Pupici ❤️

      Ștergere
  4. Interesante idei!
    Uneori imi imaginez ca cel mai bine m-as simti intr-un fel de casuta care sa aiba o parte in pamant, o parte in stanca si iesire intr-o poiana imprejmuita de munti... si ... na nu stiu :)))). E foarte dragut, sigur si minunat - desigur e un vis. Probabil de la atata haituiala :)))
    Puuupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ne amintim că există rezonanța Schumann... sunt atât de multe semne că totul este altfel decât ceea ce vedem și acceptăm noi...iar unii acceptă doar unele informații - cele care le convin - pe celelalte le exclud ridiculinzându-le...
      Oare de ce s-au înmulțit atâtea "evenimente" în anumite zone pe glob ?! Mai ușor ar fi să devenim atenți cu tot ce avem în jurul nostru...să devenim conștienți că noi nu stăpânim nimic și trebuie să existe reguli care trebuie respectate de toți: tot ce avem, avem pentru că în Universul văzut și nevăzut există o forță imensă: Creatorul 😇
      Pupici ❤️

      Ștergere