luni, 22 mai 2023

extrase din Cronica Akasha

                              Din Cronica Akasha -- GA 11

                                    de Rudolf Steiner

                                        (extrase...)


         Cunoscând în trecut o evoluție de un cu totul alt gen, ființele supraomenești... deja la un nivel superior, conștiența lor nu era crepusculară ci avea caracterul unei conștiențe luminoase interior. Aceste entități ajung la cunoașterea și înțelepciunea prin clarvedere care nu are nevoie nici de organe de simț, nici de organe de gândire. Înțelepciunea, care crease lumea, strălucea direct în sufletul lor, fapt ce le îngăduia să devină conducători ai acestei tinere umanități... Ei erau purtători ai unei "înțelepciuni străvechi"... înțelepciunea îi iradia... venea prin clarvedere...  dirijează întreaga energie a sufletului spre afară. Forța... ce se înclină spre în afară... este iubirea. Ființele supraomenești își dirijează întreaga lor iubire spre exterior pentru a lăsa ca înțelepciunea universală să se reverse în sufletul lor... iubire fără a avea dorințe... Sarcina acestor naturi supraomenești, a marilor conducători, constă în a imprima tinerei ființe umane elementul care îi caracteriza, adică, iubirea.... Au devenit, la nivelul de evoluție atins, nuclee sufletești capabile de percepție, sensibilitate, etc, pe scurt, au devenit capabile să ducă acum acel gen de viață crepusculară care le-a caracterizat de încă din primele stadii... Entitățile supraomenești ..., conducători în domeniul iubirii, atinseseră... un astfel de stadiu de perfecțiune încât nu mai aveau nevoie să coboare spre a-și dezvolta acele aptitudini care să le conducă la formarea de organe interne.  

           Mai existau însă și alte ființe dar nu la fel de avansate ca acești conducători ai iubirii, ci ființe... care... au luat un avans față de oameni. La începutul formării Pământului, ele întrecuseră în mod cert ființa umană, rămânând totuși la un stadiu... Aceste ființe se aflau într-o situație deosebită. Erau prea avansate pentru a mai avea nevoie sa treacă printr-un corp fizic uman, masculin sau feminin, dar nu suficient pentru a putea să acționeze printr-o clarvedere deplină, în mod asemănător cu conducătorii iubirii. Ele nu puteau încă să fie ființe ale iubirii, iar "oameni" nu mai puteau să fie. Fiind oarecum un fel de semisupraoameni, nu le mai rămânea decât posibilitatea să urmeze o evoluție proprie dar cu ajutorul oamenilor. Ele puteau să se adreseze ființelor dotate cu creier, într-un limbaj pe care acestea îl puteau înțelege. S-a stimulat, în felul acesta, acea forță sufletească umană dirijată spre interior, și aceasta s-a putut apropia de cunoaștere și înțelepciune. De fapt, numai prin aceasta pe Pământ a apărut o înțelepciune de tip uman. Acești semisupraoameni au reușit să se înfrupte din înțelepciunea umană pentru că, la rândul lor, să aibă acces la perfecționarea care le lipsea. Ei au devenit astfel stimulatori ai inteligenței umane. De aceea ei se numesc "aducători de lumină" (Lucifer). 

             Omenirea avea, așadar, la începuturile sale, două categorii de îndrumători: ființe ale iubirii și ființe ale înțelepciunii.

             Când natura umană a îmbrăcat pe Pământ forma sa actuală, ea se afla situată între iubire și cunoaștere. Prin ființele iubirii, omenirea a fost stimulată în dezvoltarea fizică; prin ființele înțelepciunii, în perfecționarea ființei sale intime.

             Ca urmare a dezvoltării fizice, umanitatea progresează din generație în generație, formează noi popoare și noi rase; prin dezvoltarea sa interioară, fiecare om în parte merge către viața interioară tot mai perfectă; oamenii devin savanți, înțelepți, artiști, ingineri, etc. 

             Omenirea fizică progresează din rasă în rasă transmițând celorlalte, grație dezvoltării fizice, capacitatea de percepție prin intermediul simțurilor. În acest domeniu domină legea eredității. Copiii poartă în ei caracterele fizice ale părinților. Dar există și o perfecționare de natură spirituală și sufletească; aceasta nu se poate realiza decât prin evoluția sufletului însuși... Legea dezvoltării sufletului... legată de legea și taina nașterii și a morții.


                             " Din Cronica Akasha - GA 11 " -- extrase ... --

                                        - Rudolf Steiner -

                 [ https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner  ]


...postarea participă la jocul-provocare "Citate favorite" găzduit de Suzana 

 ( https://suzanamiu.blogspot.com/2023/05/citate-favorite-161-idei-reluate-3-si.html ) !

4 comentarii:

  1. Mi se pare incredibil ce poate scrie omul asta! Pare sa ne cam fi oprit undeva pe drum. Asa mi se pare acum.
    Multumesc pentru cronica, draga Prietena!
    Pupici! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa mă simt și eu, uimită, ori de câte ori mai reușesc să înțeleg câte o porțiune din imensul bagaj de informații pe care l-a transmis umanității Steiner !
      Îmi place să transcriu câte un fragment care m-a făcut să reflectez mai mult timp !
      Pupici cu drag ❤️

      Ștergere
  2. Foarte foarte foarte interesant!!
    Asa deci. Lucifer. hmmm...
    Iti multumesc pentru fragment. Nu m-am gandit la aceasta posibilitate.. de impartire a sursei iubirii si intelepciunii. Cumva le vedeam ca pe un tot - dar, acum ca ma gandesc, la unii oamenii se vede clar o diferenta intre aceste doua aspecte.... si asta ar putea fi o explicatie. Nu?
    Eu totusi le simt cumva legate...in mine cel putin. :)
    Pupici cu drag 💟

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt multe conferințe ... cât am reușit să citesc, toate conțin informații atât de multe ... dar stilul de transmitere a acestor date de către Steiner nu este prea ușor de descifrat, trebuie să ai răbdare...
      Cine oare s-a gândit că omul a fost creat așa în van, fără rost ?! Plantele au nevoie de minerale, animalele au nevoie de plante, omul are nevoie de plante și animale...deci și omul trebuie să fie util, mai departe pe scara ce duce din ce în ce mai în Sus...
      Se spune că trebuie să ne "coborâm" mintea (=înțelepciunea) în inimă (=iubirea) pentru a fi mai buni...😇👍
      Pupici cu drag ❤️

      Ștergere