luni, 13 martie 2023

Cărarea


       CĂRAREA ÎMPĂRĂȚIEI

   - ieromonahul Arsenie Boca -

      

          -- CĂRAREA --

  

      De la început e bine să plecăm cu câteva lucruri știute și anume: că toți oamenii, fără deosebire, suntem în aceeași vreme și fiii oamenilor și fiii lui Dumnezeu. Adică, după trup suntem făpturi pământești, iar după duh, făpturi cerești, care însă petrecem vremelnic în corturi pământești. De la Dumnezeu ieșim, petrecem pe pământ o vreme și iarăși la Dumnezeu ne-ntoarcem. Fericit cine se-ntoarce și ajunge iar Acasă, rotunjind ocolul. Aceasta e cărarea.

      Unii însă nu se mai întorc...

      Sunt cei ce ascultă de o vrajă vrăjmașă, care îi scoate din cale și cu pofte pieritoare, îi încâlcește în lume. Vraja aceea, a păcatului, cu vremea le slăbește mintea și în așa fel le-o întoarce, încât ajung să zică binelui rău și răului bine și din fiii lui Dumnezeu se fac vrăjmașii lui Dumnezeu. Vremea li se gată, lumina minții li se stinge... și așa îi prinde noaptea - moartea - rămași rătăciți de Dumnezeu și neîntorși Acasă.

      Aci e toată drama omului căzut între tâlhari pe când se pogora din Ierusalim la Ierihon, adică a lui Adam cu toți urmașii, părăsind Raiul pentru lumea aceasta. Dar s-a pogorât din Ceruri Samarineanul milostiv. El e Cel ce ne-a făcut datori să știm: ce suntem, cine ni-s Părinții, de unde venim, ce-i cu noi pe-aicea și într-o lume cu viclene primejdii, cum să ne purtăm, cine ne cheamă Acasă și cine ne-ntinde momele?  - Că de la cârma minții atârnă încotro pornim și unde să ajungem.

                                  "CĂRAREA ÎMPĂRĂȚIEI"         

                               - ieromonahul Arsenie Boca -

                   [ https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca ]


... postarea participă la jocul-provocare "Citate favorite" găzduit de Suzana 

https://suzanamiu.blogspot.com/2023/03/citate-favorite-158-despre-un-mit.html ) .

8 comentarii:

  1. Părintele Arsenia Boca are învățături foarte bune. În pelerinajul din Țara Sfântă ni s-a vorbit și s-a citat din Arsenie Boca mult.
    Totuși cărțile nu sunt accesibile deloc...prețuri peste 100 lei, mi se par destul de scumpe...așa că prefer șă citec pe net...și cu această ocazie îți mulțumesc pentru aceste text.
    O seară bună! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo, mă bucur că am putut transcrie o lectură plăcută ție ❤️👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  2. Multumesc pentru aceasta intrare la citate. Vreau sa ajung la Prislop. Nu am reusit pana acum. Mi-ar placea sa simt energia degajata de acel loc.
    Cred ca este cu adevarat speciala.
    Multumesc frumos, draga Prietena! Pupici si noapte buna! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut și ție ceea ce am ales ca "Citat favorit"!
      Nu am fost la Prislop doar am citit despre acea zonă și am avut o colegă de serviciu care a fost acolo 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  3. Si eu iti multumesc pentru pasajul ales. Este bland. Deobicei cand citesc despre cai gresite, exprimarea este atat de obositoare si cumva amenintatoare, incat ai senzatia ca pana si ca ai clipit e o greseala. Evident, exagerez putin, dar asta e ideea.
    Te pup cu drag :) !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toată cartea este scrisă cu cuvinte blânde - merită să o cauți pe internet s-o citești on-line...vorbește simplu dar înțelegi tot ce vrea să-ți transmită ❤️👍 avea Har ❤️👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  4. E usor de ratacit Cararea... 😊 Cred ca numai Dumnezeu stie cu adevarat cati nu se mai intorc Acasa - indiferent ce credem noi, oamenii, despre noi sau despre unii semeni ai nostri; nu suntem mereu aproape de unii-altii si nu putem sti cum/daca cei pe care-i credem ca sunt pe "drumul bun" chiar sunt si in inima lor iar despre cei care au "gresit cararea" nu putem sti daca au regasit-o la un moment dat (chiar si in ultima clipa a vietii lor, in momentul ultimei respiratii).
    Iti multumesc pentru lectura!
    Pupici! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate 👍
      Ușor poți greși...
      Mă bucur că ți-a plăcut alegerea fragmentului ❤️
      Pupici ❤️

      Ștergere