vineri, 19 ianuarie 2018

jurnalul (233)


Astăzi ... vineri 19 ianuarie, orele 15.35
Cum ... zboară orele, zilele şi nopţile ! deja am ajuns aproape de 20 ianuarie 2018 ! 
Gânduri ... despre ce să fac în timpul lăsat liber: să lucrez ceva manual ? să citesc ? să vizionez filme ? să colind pe Internet ? 
Nu am reuşit ... încă să intru în ''pielea'' noului an...
Recunosc ... că sunt o conservatoristă, o tradiţionalistă, o... nu ştiu dacă este bine sau rău ! dar continuu încerc să descopăr şi noutăţile, aproape la timp - atât cât pot - protejându-mă astfel de NOUL ce mă poate ''lovi'' - ca în desene animate! - şi apoi să nu mai mă pot ridica de jos... 
Bucătăria ... a fost azi ''laboratorul'' meu: am gătit o ciorbiţă şi un pilaf de orez - cu cărniţă de pui ! nu sunt obişnuită să gătesc (înainte, când eram la serviciu nu aveam timp...) dar acum trebuie să performez (adică vorbesc de ''performanţa'' de a tăia mărunt zarzavatul, de a fi cu măsură printre condimente, de a şti care trebuie să fie gustul final al unui preparat, etc)... nu este greu dar îmi trebuie mult, mult, mult exerciţiu practic !
Sunt ... în haine semi-groase: şosete, ciorapi lungi groşi, tricou cu mânecuţă, o vestă!
Puiu ... doarme ! adică pot scrie că ''băieţii'' casei (tăticuţu şi Puiu) dorm ! mami se plimbă prin grădina mare pentru că îi place mult mişcarea... eu am încercat să mă odihnesc puţin (nu am reuşit...) aşa că am trecut ''să navighez'' pe internet !
Weekendul ... acesta cred că va reveni la perioada de mai înainte, când părea că este... primăvară ! mai este foarte puţină gheaţă - iată mi-am descoperit paşii imortalizaţi în gheaţă:
şi tare puţină zăpadă, pe ici şi colo:
Munca ... este cea obişnuită, zi de zi...
Aş fi şi mai bucuroasă ... dacă nu m-ar deranja realitatea românească peste care dau la tv...
Evadarea mea ... este în lumea noutăţilor de pe meleagurile nipone! aşa că am citit despre Hatsumoude - adică începutul de an nou al japonezilor când fiecare vizitează un templu pentru a se ruga: 

şi a agăţa o dorinţă pentru noul an:
 
      (sursa informaţiei: https://lesitedujapon.com/hatsumoude/ )

7 comentarii:

  1. ce atmosfera placuta descrii in casuta voastra! parca te vad, cu sosetele groase si vestuta peste tricou, trebaluind in bucatarie si cu Puiu invartindu-se in jurul tau.
    Frumoase datini au niponii!
    "realitatea românească peste care dau la tv.."... ce bine ca nu am canal tv romanesc :-) Dar mai citesc si eu pe ici, pe colo despre ce se intampla si constat ca sunt atat de departe. România pe care o stiu eu nu mai seamana cu cea de acum, oamenii au alta mentalitate...
    Un weekend cu tihna sa ai! seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mă bucur mult când reuşesc să comunic cu români aflaţi departe şi cu cei care locuiesc în ţară - schimbăm păreri între noi, nu ? fiecare cunoaşte o latură a personalităţii ţării noastre !
      fiecare trăieşte într-o micuţă ''buclă'', ai cărei parametri sunt stabiliţi în funcţie de un ''dat'' al neamului sau al său personal...
      ca să povestesc mai multe: Puiu este un lungan, dacă stă pe jos pe lângă noi, este greu să te mai poţi descurca cu circulaţia... cel mai bine este când stă în fotoliul din bucătărie, nu deranjează pe nimeni... şi doarme atât de mult, uneori visează şi împinge din toate picioruşele... când este treaz, îi este gândul doar la mţncare...
      sincer, locuiesc clipă de clipă în ţară dar este greu, de la zi la zi, să mai înţeleg multe, să mă descurc în ''iţele'' atât de încurcate ale evenimentelor zilnice !!!
      mulţumesc frumos pentru urare !
      şi eu îţi doresc un sfârşit de săptămână cât mai plăcut !
      pupic !

      Ștergere
  2. Fotografia urmelor de pasi pare o imagine dintr-un film cu spirite. :)
    Putina zapada a mai ramas... :( Macar sa se fi udat pamantul cat ii trebuie. :)
    Haha! Aproape ca ma vedeam pe mine la bucatarie - doar ca eu, cred, nu ma descurc nici cat tine, desi unele preparate imi ies destul de bine. E o zarva in bucatarie cand sunt eu la "aparat"! :) Si un Puiu nu si-ar gasi locul pe acolo, pentru ca ne-am incurca reciproc. :))
    Am citit si randurile pentru Carmen si mi-am amintit de Boby, boxerasul pe care l-am gasit intr-un Ajun de Craciun (si l-am avut pana in 2012, cand a murit). Si el, cand dormea, dadea uneori din toate labutele! Era distractiv. Uneori maraia si latra (infundat) in somn... Si el era cu gandul numai la mancare! :)
    Cu sau fara TV realitatea româneasca ne loveste in moalele capului, uneori, cand ne e lumea mai draga... :)
    Cred ca toate popoarele au unele traditii foarte frumoase, doar ca unii se straduiesc sa le pastreze iar altii... uita chiar si semnificatia sarabtorilor.
    Iti doresc, cu drag, sa ai un weekend cat mai frumos! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da şi eu am rămas surprinsă, ca într-un SF când mi-am descoperit paşii în gheaţă - nu mă aşteptam (cu o zi înainte a fost zăpadă mai topită şi eu am călcat prin multe locuri) !
      oftez - nu este uşor cu bucătăria dacă nu ai o deprindere din tinereţea de debut !
      este bine cu căţei dar este greu când nu-i mai ai ! ne e tare dor de Leuţu, încă nu m-am obişnuit cu ''plecarea'' lui... asta e viaţa, însă !
      aşa este cu respectarea tradiţiilor pe la noi (şi prin alte ţări civilizate prea mult)... nici noi ca familie nu mai păstrăm tradiţiile - suntem plecaţi de pe meleagurile noastre (''regăţeni'', de pe lângă Olteniţa) şi traiul orăşenesc ne-a îndepărtat de multe obiceiuri bune ! aici, la ţară, de când ne-am mutat am început să simt mai mult lipsa tradiţiilor - iar cu cei în mijlocul cărora neduem traiul acum - nu avem nici o legătură de tradiţii: ei sunt olteni !!!
      mulţumesc frumos pentru urare !
      îţi doresc, cu drag, un sfârşit de săptămână cât mai relaxant !

      Ștergere
  3. mulţumeesc frumos pentru vizită !
    ai dreptate în tot ceea ce mi-ai scris ! nu mă plângeam pentru ceea ce este pe la noi, în ţară, ci doar că totul se vede cu LITERE MARI...
    mulţumesc frumos pentru susţinere şi încurajare privind perfecţionarea mea în... bucătărie ! de fapt, în toate activităţile gospodăriei pentru că eu devin din ce în ce mai mult pionul cel mai utilizat în toate...
    îţi doresc o duminică plăcută !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca o sa petreci mai mult timp in bucatarie, si iarna cred ca ai ocazia sa o faci, o sa te perfectionezi :) Ia aminte la felul in care gateste mama ta, sunt unele secrete care se invata doar de aproape. Si nu-ti fie frica sa experimentezi, toti invatam din greselile noastre.

    Apropo de Japonia ta iubita, poate ti-ar place sa ai aplicatia asta pe telefon : http://www.kurashikata.com/72seasons/ E un vechi calendar japonez care imparte anul in 72 de perioade. Eu am descoperit-o recent si imi face mare placere sa aflu lucruri noi despre o civilizatie indepartata. Cred ca tu o sa fii incantata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      aşa este ! mulţumesc frumos pentru încurajări ! ce e drept, nu prea sunt atrasă de bucătărie ! prefer alte activităţi ! dar nu prea am încotro ! în ultimii patru ani, şi mai ales în ultimii 2 ani am trecut prin multe îmcercări din care am reuşit să ies ( uneori cu bine, alteori mai puţin bine) cu o mare experienţă de viaţă ! trebuie să fiu deschisă sufleteşte oricărei provocări, cu credinţă în Bunul Dumnezeu !
      mulţumesc frumos pentru aplicaţia recomandată - o să ţin seama de ea când voi reuşi să îmi schimb telefonul, poate la vară sau în toamnă !
      îţi mulţumesc frumos, din inimă, pentru cuvintele pline de căldură sufletească ! pentru mine contează mult !
      îţi doresc o seară cât mai plăcută, mai ales că astăzi a fost o zi cu mare semnificaţie pentru neamul românesc !
      pupic !

      Ștergere