joi, 11 ianuarie 2018

căutări...

... am căutat să aflu mai multe despre locul unde s-a încheiat tratatul de pace din 1919...
... ştiam din cărţile de istorie o exprimare:''Tratatul de la Trianon''...
... dar unde se află... TRIANON ?
... am încercat să localizez pe hărţile de pe internet zona căutată... nimic !
... intrigată, am descoperit că şi palatul Cantacuzino se numea ''Micul Trianon''... deci ce este Trianon ?! localitate sau clădire ?!
... la https://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Cantacuzino_(Flore%C8%99ti)
     ''Proiectul arhitectului Ion Berindey se inspira din arhitectura palatelor Micul Trianon si Marele Trianon, situate în grădina Palatului Versailles din Franța.''
... am tot intrat pe hărţi turistice până m-am gândit să reformulez căutarea: posibil la Versailles ?!
... am intrat pe o hartă turistică despre Versailles (https://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Versailles ) şi citind, am fost trimisă la ''sala oglinzilor'' unde s-a semnat ''Tratatul de la Versailles'' din 1919...
... deci Trianon a fost o sală din cadrul palatului de la Versailles, Franţa ?!
... am mai căutat şi am descoperit aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Tratatul_de_la_Trianon că:
       ''Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.''
... puţin cam încurcat, nu ?!

4 comentarii:

  1. La vremea respectiva acest tratat a fost bun pentru Romania. Ungurii au ramas pe dinafara si de aceea sunt multi in Transilvania si Banat. Ungaria a fost redusă la doar 29% din teritoriul inițial. Asa e dupa razboi! Unii castiga altii pierd!
    Interesant subiectul ales de tine!
    Seara placuta! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      da, e adevărat ! mi-ai dat un răspuns prin care îmi spui ce s-a stabilit prin tratat ! eu am greşit - voiam să descopăr unde se află localitatea (ce conţinea tratatul ştiam...) - acum am efectuat corectura pe blog!
      mie mi-a fost greu să descopăr locul unde aceste state au semnat tratatul ! am tot căutat pe internet, oe hartă... şi m-am gândit că nu ar rău să scriu despre căutările mele: unde se află Trianon!
      pupic !

      Ștergere
  2. daca intri pe pagina germana wikipedia a articolului Tratatul de la Trianon, atunci vezi si poze din Galerie des Cotelles. Acest palat este un palat mai mic, este o "maison de plaisance" ridicata în parcul Palatului Versailles.
    Noapte buna Mary draga. pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      ah - cât de mult mă bucur că mi-ai dat indicaţii mai clare ! mulţumesc frumos !
      pupic !

      Ștergere