... a nins iarăşi ... totul este alb! este seară! liniştea s-a lăsat peste tot! căţeii (Leu şi Puiu) s-au culcat, obosiţi după atâta joacă şi alergat, fiecare în căsuţa lui ... eu sunt lângă sobă, ascult cum trosnesc lemnele, este cald ... tare plăcut ... un timp minunat pentru depănat poveşti, amintiri...
... de mică copilă am descoperit şi am iubit enorm cuvântul scris, cărţile de poveşti, poeziile, romanele, cărţile de călătorii, cărţile de istorie ... citind mult, fără o programare stabilită de cineva mai mare, indiferentă la adevărata vârstă pe care trebuia să o am ca să înţeleg bine ceea ce citeam ... aveam o ''foame'' de cărţi ... citeam oriunde aveam o clipă de linişte ... cărţile îmi vorbeau despre tot felul de ţări, oameni, culturi, religii ... vroiam să ştiu multe, să înţeleg cât mai repede ... prin cele citite am cunoscut date despre multe personalităţi, eram curioasă să aflu cum au reuşit ele să devină ce au devenit ... dacă erau într-adevăr altfel !
... sunt multe personalităţi feminine care m-au atras fie prin ceea ce am citit scris de ele, fie prin misterul vieţii lor! ... asta şi pentru că eram în căutare de modele demne de urmat în propria viaţă! ... unele mai uşor de urmat, la altele descoperind că era prea greu ...
... acum am descoperit că, de tânără, am fost atrasă de multe personalităţi - despre care acum descopăr că au fost "SCORPIONI"!! (şi eu sunt un mic... dar neimportant ... SCORPION!)
... de o astfel de personalitate, am fost atrasă mai întâi citind un roman, apoi prin poezii ... şi astfel am îmbinat istoria cu literatura ...
... este vorba despre o mare DOAMNĂ ... Anna Brancoveanu de Noailles
( https://ro.wikipedia.org/wiki/Ana,_contes%25C4%2583_de_Noailles )!
... o mare personalitate!
... încerc să rezum acum unele date pe care le-am aflat atunci, demult!
... Anna Elisabeta s-a nascut în 15 noiembrie (!!) 1876, la Paris, în familia Brancoveanu! Tatăl era Grigore Basarab Brancoveanu, fiul ultimului domn al Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu şi al descendentei din Brancoveni, Zoia Mavrocordat - de la care moşteneşte şi numele de Brancoveanu. Mama era Raluca Mussurus (Rachel / Rallou), fiica ambasadorului Porţii Otomane la Londra, Mussurus Pasa şi a Anei Vogoride (deci o familie de ramură cretană)!
... deci ... prinţesă !
... Copilăria şi-a petrecut-o în localitatea Amphion-les-Bains, din Savoia (Franţa), unde tatăl său, Grigore Bibescu, a cumpărat o vilă (botezată ''Vila Bassaraba'') pe malul lacului Leman având şi un vaporaş (botezat ''România'')!
... A mai avut un frate mai mic, Mihai Constantin Basarab Brancoveanu (am aflat cu uimire că nu a părăsit ţara după venirea comuniştilor care i-au confiscat toată averea, inclusiv Spitalul Brancovenesc - fusese cam al 5-lea om bogat din România acelor vremuri) şi o soră, cea mai mică, Ecaterina Elena, ce se va căsători cu Alexandre, prinţ de Caraman Chimay, în Belgia!
... Toţi trei fraţii au avut talente artistice deosebite!
... Timpuria moarte a tatălui său, când Anna avea 9 ani, întârzie apreciabil maturizarea sentimentului obârşiei în conştiinţa poetei! Dar mama şi numeroşii vizitatori de marcă de la Amphion şi Paris vor contribui la formarea celor 3 copiii în spiritul respectului pentru ideea de republică, a ataşamentului ferm, neconvenţional faţă de deviza "libertate, egalitate, fraternitate'' şi, în general, pregătindu-i pentru situarea pe poziţii progresiste! Sentimentul obârşiei se va cristaliza abia la maturitate prin contactul nemijlocit cu numeroasele rude din ramura paternă, direct implicate în apărarea intereselor României! A fost verişoară cu Elena Văcărescu şi Martha Bibescu!!! Anna s-a căsătorit (la 21 de ani) cu tânărul conte, Mathieu de Noailles (24 de ani), descendent al unei ilustre familii din istoria Franţei (cruciaţi, amirali, cardinali, înalţi demnitari)! După 3 ani, are un fiu, Anne-Jules de Noilles!
... A fost cunoscută ca poetă şi publicistă în limba franceză!
... A publicat pentru prima oară, la 13 ani, un volum de poezii, ''Litanies''(Litanii) ... A scris apoi mult: poezii, romane ...
... A avut un salon de literatură în care au fost prezenţi mari personalităţi ale timpului: Paul Valery, Jean Cocteau, Sully Prudhomme, prinţul Eduard, viitorul rege al Angliei, Marcel Proust ...
... Curajoasă, Anna şi sora sa, Elena, devenită doamna de Chimay, i-au luat cu înflăcărare partea lui Dreyfus !!!
... A iubit mult călătoriile, unele fiind pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea, devenită treptat precară!
... Fapt fără precedent pentru o femeie, a fost solicitată să inaugureze - rostind în public un discurs -
statuia lui Frederic Mistral, la Arles ...
... A fost membră a Academiei Royale Belge de Langue et de Litterature Francaise (1921), a Academiei Franceze -in 1924- (până atunci nu se primeau femei ca membri ai Academiei Franceze...), membră de onoare a Academiei Române (în 1925 la cererea a 16 membri...).
... În septembrie 1925, îl secondează pe preşedintele Consiliului de Ministri, Paul Painleve, la Geneva, la sesiunea Societăţii Naţiunilor (verişoara sa, Elena Văcărescu îl seconda pe şeful delegaţiei române...)!
... Este prima femeie distinsă cu rangul de comandor al Legiunii de Onoare ...
... Devine ''muza oficială a celei de-a treia Republici'', primeşte personalităţi, decorează în numele ei!
... În puţine cuvinte, a fost o personalitate de excepţie a timpului său, pe care l-a dominat şi ca poetă (într-o epocă de răscruce) şi social, prin convingerile sale republicane şi democrate, atrăgând stima şi preţuirea entuziastă a mai tuturor celebrităţilor vremii!
... La înmormântarea sa, în 1933, au fost peste 10.000 de oameni!!!
... Din poeziile sale, am ales una care mi se pare mie mai reprezentativă, după atâţia ani:
"J'écris pour que le jour où je ne serai plus
On sache comme l'air et le plaisir m'ont plu,
Et que mon livre porte à la foule future
Comme j'aimais la vie et l'heureuse Nature.
Attentive aux travaux des champs et des maisons,
J'ai marqué chaque jour la forme des saisons,
Parce que l'eau, la terre et la montante flamme
En nul endroit ne sont si belles qu'en mon âme!
J'ai dit ce que j'ai vu et ce que j'ai senti,
D'un coeur pour qui le vrai ne fût point trop hardi,
Et j'ai eu cette ardeur, par l'amour intimée,
Pour être, aprés la mort, parfois encore aimée,
Et qu'un jeune homme alors, lisant ce que j'écris,
Sentant pour moi son coeur ému, troublé, surpris,
Ayant tout oublié des épouses réelles,
M'accueille dans son âme et me préfère à elles..."
(''J'écris pour le jour '')
ps.
... cum să facem ca să nu fie uitaţi înaintaşii noştri?!
... cum să facem să fie iubită în continuare poezia, proza?!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu