duminică, 2 septembrie 2012

... prăjitură cu cremă de cacao/ciocolată

 ... întotdeauna mi-au plăcut, la cofetărie, prăjiturile gen 'amandină' ... dar niciodată nu m-am săturat pentru că o bucată de prăjitură nu este suficient de mare!
... am hotărât să încerc să îmi realizez acasă o prăjitură ca la cofetărie dar şi puţin transformată, după gustul meu şi al familiei!
... am folosit o tavă mai adâncă, de 6-7 cm, şi ca lăţime/lungime de cca 25x35 cm...
... am dorit să obţin o prăjitură mare, din care să pot porţiona în bucăţi mai mici, după gust ...
... iată reţeta mea:
Cantităţi :
-blatul:
      -de obicei folosesc o cană de un sfert, cam de aprox.250 g-
1 ½  căni făină, 10-12 ouă, 1 ½ cană zahăr tos, 2 vârfuri cuţit de bicarbonat de sodiu (sau 2 plicuri praf de copt), sucul de la o lămâie, 1 praf de sare, coaja rasă de la o lămâie, ½ pahar ulei, esenţă vanilie;
-siropul: 2 căni apă, 6 linguri zahăr tos, esenţă lămâie/vanilie;
-crema: -150-200 g unt/margarină, 3 linguri zahăr pudră, 1 lingură cacao;
              -sau altă cremă de ciocolată - după gust! - dar nu amăruie!!!  
-décor: frişcă/cremă de ciocolată;
Preparare:
Se cerne făina.
Se separă albuşurile, se pun în vas adânc şi se bat spumă cu mixerul.. Se adaugă zahărul pudră. Se bat, cu mixerul, în continuare albuşurile cu zahărul (până se topeşte zahărul) până se face ca o alviţă.
Se adaugă gălbenuşurile. Se bate compoziţia, cu mixerul, în continuare.
Se adaugă treptat făina. Se bate compoziţia în continuare, cu mixerul.
Se adaugă treptat sucul de la lămâie, sarea, praful de copt, esenţa şi coaja de lămâie. Se bate compoziţia, cu mixerul, în continuare.
Se picură treptat uleiul. Se bate compoziţia în continuare, cu mixerul.
Timp total de preparare compoziţie: 10 minute.
Se unge forma (un vas mai adânc – formă drepunghiulară!) cu ulei, se tapetează cu făină. Se pune compoziţia în formă (aluatul trebuie să aibă loc în vas pentru crescut - se va dubla compoziţia la final).
Se introduce forma cu aluat în cuptor, la foc potrivit. Spre final, se trece la un foc mai iute.
Se scoate din cuptor tava şi se lasă la răcire blatul.. Se scoate blatul din tavă, se va curăţa, uşor, partea care a fost pe tavă.
Se prepară crema: se freacă bine compoziţia din unt/margarină cu zahărul pudră şi cacao – până se va obţine o compoziţie uniformă.
Se prepară pe foc, siropul. Se lasă la răcire.
Se va tăia, pe lung, blatul pentru a obţine 2 etaje de blat.
Se aşează primul blat pe tava unde se va prepara prăjitura. (Eu curăţ şi folosesc tot tava în care am copt blatul pentru că are dimensiunile dorite de mine şi îmi ţine bine prăjitura când o însiropez!) 
Se va insiropa bine blatul.
Se pune un strat gros de cremă.
Se aşează a doua bucată de blat, deasupra stratului de cremă.
Se va insiropa bine blatul.
Se introduce, la frigider, prăjitura.
Deasupra se pune un strat subţire de cremă de ciocolată.
Se prepară glazura de ciocolată (ciocolată cu lapte - nu amară!): 1-2 pachete de ciocolată + puţin lapte fierbinte, se amestecă bine! 
Se va turna, deasupra prăjiturii, ca o glazură de ciocolată.
Se introduce prăjitura la frigider.
Se pune cremă/frişcă în poş, se formează deasupra prăjiturii - mai ales în funcţie de câte bucăţi se va dori să se obţină prin tăiere - câte o bobiţă mai mare/mai mică de cremă/frişcă.
Se va tăia prăjitura în câte bucăţi am stabilit (astfel ca fiecare bucată să aibă deasupra o floare de cremă/frişcă)!
Se păstrează la frigider!
Rezultă o prăjitură bine însiropată, care mie îmi place mult!!!!!!!!
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu