duminică, 14 octombrie 2012

...shimoda...

... pentru că, fizic, sunt departe de Japonia, încerc azi o călătorie imaginară pe meleagurile arhipelagului, ajutată de un subiect furnizat de TV NHK World: oraşul-port Shimoda!  


... şi aşa descopăr, treptat, un alt colţişor minunat din Japonia, aflat în Peninsula Izu, regiunea Chubu (Tokai), prefectura Shizuoka,  undeva la sud-vest de capitala Japoniei, Tokyo.
... am găsit şi imagini în Youtube - de care să ne bucurăm -:
      http://youtu.be/gcjqAKnVuKU
... având o climă sub-tropicală, are multe plaje, dintre care cea mai plăcută de japonezi am aflat că este Iritahama... aici este un video-clip cu imagini de pe una din plajele zonei:
      http://youtu.be/1iBa3PEgEQ0
... am găsit şi câteva fotografii din frumoasa zonă:



... o altă atracţie este dată de floarea simbol a zonei – hidrangea – ...
     (am descoperit că şi noi avem în grădină 2 exemplare de hortensie - albă!!!)
în 10 iunie există sărbătoarea acestei flori-simbol a orasului Shimoda şi mă bucur că am găsit în Youtube o prezentare a parcului din Shimoda, cu minunatele flori:
...o altă atracţie este perioada primăverii când înfloreşte cireşul - Oshima Cherry -:
... literar, am înţeles că de această zonă se leagă şi un alt punct de atracţie:Yasunari Kawabata! Am căutat şi am aflat că a fost primul japonez şi al treilea asiatic (după Rabindranath Tagore şi Semuel Iosef Agnon) care a primit ''Premiul Nobel pentru literatură''! Am înţeles că dintre multele lucrări literare, pentru acordarea prestigiosului premiu, au fost citate romanele ''Ţara Zăpezilor'', ''O mie de cocori'' şi ''Vechiul oraş imperial'' - şi pentru ''măiestria lui literară, care exprimă cu mare sensibilitate esenţa spiritului japonez''...
... altă atracţie am înţeles că este şi povestirea ''The Dancing Girl of Izu'' - scrisă tot de Yasunari Kawabata - o povestire ce l-a făcut celebru prin anii 1926...
  (...chiar nu am citit nimic din scrierile sale...)
... de asemenea am aflat că Shimoda este locatia reală a oraşului Pallet din jocurile Pokemon!…
... şi cred că sunt mult mai multe de descoperit privind oraşul Shimoda...

2 comentarii:

  1. Au gradini splendide japonezii ... pentru mine, asta ar fi atractia cea mai mare pentru o calatorie in insula soarelui rosu. Hortensiile, glicinele, bujorii, pajistile pline de mararite ... lotusii, gradinile de nisip, ca sa nu mai pun la socoteala ciresii infloriti ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ai dreptate! atractia cea mai mare ... gradinile japoneze!!! dar, vorbind in general, tot arhipelagul nipon are un farmec aparte!!!

      Ștergere