luni, 8 octombrie 2012

... amintirile copilariei ...

 ... am găsit de cuviinţă să scriu şi acest fragment (frunzărind printre rândurile scrise în unul din carneţelele mele)- care mi-a atras atenţia cândva - :  

      “…amintirile din copilărie sunt greu de zdruncinat, iar urmele lor sunt imposibil de şters. Puţini sunt oamenii care să se poată lăuda că, în timpul vieţii, au avut norocul să înlocuiască frumoasa lume bună  a copilăriei, cu o alta mai bună, mai frumoasă. Majoritatea o păstrează pe cea dintâi, tăinuită adânc, sfânta icoană agăţată de un cui bătut dureros în grinda inimii. Există, într-o viaţă, dor mai mare decât dorul după copilărie? Deasupra regretului de a nu fi putut rămâne copil, este imposibil să se afle vreun altul. Acea lume plămădită din soare şi cer, din verdele câmpiei şi albul zăpezii, din zbor fără oprelişti şi somn neîntinat de povară, din inconştienţă candidă şi gravitate intolerantă, acea lume dăruită cu ştiinţa de a-şi apăra puritatea refuzând imaginea celeilalte lumi, din afara copilăriei, nu este oare supremul ideal spre care năzuieşte, în taină, fiecare suflet de om?”

 
      ( fragment dinBABILONUL DE NISIP”, de Nicolae Stăiculescu, 1979)

2 comentarii:

  1. O, daaa, fascinatia copilariei, ai dreptate, cine nu o simte ... cum as vrea, sa retraiesc macar o zi din anii fericiti, in care singura ingrijorare era sa vin acasa cu note bune ... Privind ochii copiilor, se mai deschide uneori pentru o secunda poarta spre perfectiunea inocentei ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate... şi eu îmi amintesc de grija notelor (micuţa îmi cerea să învăţ ca să reuşesc ceea ce ea nu reuşise!!!) ...dar îmi aduc aminte cât de mult iubeam cărţile (citeam enorm de mult, mă atrăgeau prin multitudinea informaţiilor pe care mi le furnizau din domenii variate şi puţin cunoscute de mine...) de aventuri, de istorie (nu cea de la şcoală! adevărata istorie din cărţi, găsite prin bibliotecile mari), poliţiste, de dragoste (mai puţin!)...pe unde eram eu, era şi o carte cu mine, câteodata nici nu auzeam ce vorbea cineva cu mine!...şi îmi plăcea la fel de mult: zăpada!stăteam la joacă ore în şir, până îngheţam, şi plângeam acasă ca să mă pot dezgheţa... ce de amintiri...!

      Ștergere