luni, 1 mai 2023

1 Mai muncitoresc

                                                   "Dilema Veche"nr.793, 2-8 mai 2019                                                          

 



    1 Mai muncitoresc          

          de Eugen Istodor





      Egalitatea ? Nu există ! Au dovedit-o, din 1918-1919 încoace și sovieticii și românii, și cehoslovacii, și ungurii, și cubanezii, și chinezii, în utopicele lor sinucideri comuniste. Nord-coreenii "se sinucid" și astăzi. Atunci ? Despre ce este 1 Mai 2019 ? Despre lene ? Nici despre asta nu e. Este o zi liberă în care se freacă volanul la munte, la mare. Călătoria este o oboseală pe autostrăzile neterminate ale României. Ce serbăm noi pe 1 Mai 2019 ? Eu cred că banii. Da, banii, nu munca. Nu-ți pasă ție de istorie. N-ai treabă astăzi cu 1 Mai 1886 și cu victoriile muncitorilor împotriva abuzurilor industrializării sălbatice. Fii sincer. Tu cunoști eficiența. Nu-ți pasă nici de muncă - formă de a obține un venit care să te țină în viață. Tu vrei mai mult.

      Nu-ți pasă de utopiile lui Fourier, nici de criticile lui Marx și Engels. Tu pui un pic botul la Lenin, e eroul care a omorât, a-ndemnat la crimă în numele egalității, fraternității, libertății. Și te omori după Ceaușescu, Stalin și alți criminali comuniști. Nu știi multe despre ei dar îți place că se vorbește de ei. Că au făcut ceva cu orice preț.

      Nu-ți pasă ție de munca bine făcută. Ție îți pasă de bani.

      Te-aș lua însă la bani mărunți întrebându-te de Ziua Muncii: "Băi, care-i prețul tău ?"/"Câte parale faci ?"/"De la câte zerouri în sus ți-e de ajuns ?". Care-i prețul tău, că de la banii ăia în sus să nu mai minți, să nu mai fi invidios, lacom, eficient, indiferent la crimă, ticăloșie, ură ? Și-ți răspund tot eu. Nu-ți știi prețul. Și dacă nu ți-l știi, de ce stai la grătare ca prostul ? Eh, că e liber. 

                                      1 Mai muncitoresc

                                        --Eugen Istodor--

         [ https://www.cartepedia.ro/autor/eugen-istodor-3020 ]

Foto din: 

https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/tilc-show/1-mai-muncitoresc-627360.html

... postarea participă la jocul-provocare "Ciate favorite" găzduit de Suzana

https://suzanamiu.blogspot.com/2023/05/citate-favorite-161-idei-reluate-3-si.html ).

14 comentarii:

  1. Că bine le mai zice domnul Istodor!
    Îți doresc un început de săptămână, care coincide cu începutul lunii, cât mai ușor și plin de realizări!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucură cuvintele tale !
      Zile senine îți doresc 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  2. Ce text ai ales! Sunt cam obosita acum si nu sunt chiar clara in ganduri, insa sunt cateva nuante acolo, ce exprima niste fatete adevarate, intr-adevar, insa concluzia mi se pare totusi putin fortata. Nu am luat dilema de multa vreme. Chiar o sa ma mai uit.
    Multumesc mult, draga Prietena! Doar bine la tine! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că nuanța cea mai importantă este despre ușurința cu care luăm de- gata orice eveniment/activitate, superficialitatea în care ne adàncim aproape zi după zi...(nu sunt fan "Dilema veche" dar am găsit acest articol care mi-a placut!)
      Îți doresc multă sănătate și zile senine !
      Pupici ❤️

      Ștergere
    2. Ai mare dreptate. Superficialitatea este peste tot si este cam inspaimantator, mai ales cand apare in niste domenii unde trebuie sa fie doar profesionalism.
      Doar bne la tine, draga mea! 😘❤️

      Ștergere
  3. Pentru un om obosit de atata munca - 1 mai e o zi bine venita. As flutura si un stegulet la o parada, daca mi s-ar da apoi liber macar cateva ore. As merge sa ma asez langa o apa curgatoare si sa stau in liniste. Dar toate apele curgatoare pe langa care stateam in copilarie, in momentele alea cand aveau putin liber, nu mai sunt accesibile. Ori sunt imprejmuite, ori nu iti mai vine sa mergi de atata poluare,
    In fine..
    Mi-ar placea si sa pot avea o slujba, cu salariu decent. Dar unde? :))) Azi suspectez de exemplu ca se fabrica detergent pe holul blocului:)).
    As vrea sa spun ca somez din septembrie, dar nici macar atat. Ca nu sunt in somaj. Si nu stau degeaba.. ca o casa nu se tine singura, dar... e frustrant.
    Nu stiu ce mi-a venit ... :)). Nu am plang sa stii. Pur si simplu constat. Probabil si pentru ca nu prea am putut dormi azi noapte.

    Uneori mi-e dor de copilarie. As merge si la defilari, zau... :)))). Si apoi as manca o paine buna (cu gust de paine), cu mancare de varza, sau cartofi... si cu legume (o salata :D) proaspete.. si branza telemea de oi (fara sare iodata). :))

    Pup cu drag.

    ps: mie nu imi place ce se face acum (in general) cand merg oamenii la iarba verde. Majoritatea (acolo unde se mai poate merge), pun manele la maxim, fac mult fum.. si e neplacut. :))))


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate 😇😥
      Ajungem să folosim afirmația: "où sont les neiges d'antan ?"
      Trecerile dintr-un secol în altul cred că ne zdruncină spiritual...
      Sper să ai odihnă și relaxare 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  4. da... în toate tarile vestice înca se pastreaza traditia de a se demonstra pe data de 1 Mai - pentru drepturile angajatilor bineînteles. In toate orasele mari din Germania si Franta au fost asemenea demonstratii ieri ☺ Mie mi se pare desuet... In ziua de azi, cine vrea sa imbunatateasca drepturile angajatilor, poate participa la grevele pe care le organizeaza sindicatele fiecarei ramuri industiale sau institutii .
    Ganduri bune si imbratisari, Prietena draga ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trăim într-un timp care le cam amestecă pe toate...fiecare cu stilul său...sper ca rezultatul să fie bun pentru spiritualitatea planetei și a omului !
      Îți doresc zile senine 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  5. Da, le cam amestecăm. Ce să zic despre semnificația zilei de 1 Mai, dacă multora nu le este limpede care este diferența dintre Moș Crăciun și Moș Nicolae...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu-mi bat capul dacă e, sau nu, egalitate în lume. Păi nici n-are cum să fie, și nici nu va fi, din momentul în care suntem atât de diferiți. Din momentul în care există atâtea diferențe între noi oamenii, între state și generații, atunci lasă, mai bine să fie câte-o zi liberă în care fiecare să facă ceea ce-l face fericit.
    O după-amiază plăcută îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate și tu prin ceea ce ai gândit !
      Micuța problemuță care există acum este că foarte mulți preiau sărbători fără să-și mai bată capul măcar să știe de unde îi vine "darul"....
      Multă sănătate 👍

      Ștergere