sâmbătă, 4 februarie 2023

Metapolis

 


                          Metapolis

                                      de Gheorghe Săsărman


   Fuseseră încercate toate variantele posibile: planeta ajunsese, fără îndoială, la limitele ultimele ale locuibilității. Întreaga ei suprafață era ocupată de un neîntrerupt oraș, care își prelungea cartierele până la altitudinea celor mai înalte lanțuri muntoase, pe suprfața și în adâncurile mărilor și oceanelor, în zonele altădată deșertice sau acoperite de ghețuri, și chiar în măruntaiele subsolului. Nicio șansă nu fusese ignorată, niciunul dintre proiectele cât de cât rezonabile nu rămăsese nerealizat.

    Acomodarea la condițiile particulare ale diferitelor tipuri de cartiere ramificase treptat trunchiul viguros al speciei metapolitane. Rasele istorice cedaseră locul altora, caracterizate prin diferențieri de cu totul altă natură, mult mai profunde. Își făcuseră apariția oamenii-cârtiță, oamenii-delfin, oamenii-pasăre, oamenii-amfibie...O singură rasă nu prea părea dispusă să se nască: aceea a oamenilor-fuzee. Lipsită de suport genetic, familia cosmonauților nu reușea să se constituie într-o entitate biologică distinctă, adaptată structural la condițiile dificilei lor existențe. Metabolismul nu se putea, deci, extinde în Cosmos: făurirea ipoteticului Cosmopolis rămânea de neatins. Iar populația continua să se înmulțească !

    În acea epocă au început să prolifereze așa-numitele școli sau secte ale supraviețuirii.

    Cei mai numeroși partizani - de toate rasele - întrunea școala optimiștilor; ei socoteau că limitele abordării cosmice a problemei erau temporare, că - mai devreme sau mai târziu - exodul spațial va fi realizabil, permițând popularea altor corpuri cerești, colonizarea (echitabilă pentru toți metapolitanii) a planetelor cu un mediu prielnic vieții, din sistemele învecinate. Pe nedrept porecliți "visători" - căci optimiștii erau activi și perseverenți - influența lor asupra opiniei publice ajunsese destul de puternică, spre marele noroc al tuturor; într-adevăr, speranțele fiindu-le astfel alimentate, metapolitanii găseau resurse pentru a rezista unui trai tot mai incomod, servituților tot mai numeroase. Acest fapt era cu atât mai important, cu cât rezultatele - ținute în cel mai mare strict secret - ale cercetărilor nu păreau a fi încurajatoare.   

     O a doua școală, cu o putere de înrâurire similară nu exista: dintre cele de mână secundă, câteva se făceau remarcate prin virulența ideilor vehiculate.  

     Secta medicizilor înfiera măsurile imunoprofilactice și activitatea sanitară în general, socotind progresele medicinei, ale biofizicii și ale geneticii drept responsabile pentru criză. 

     Secta  primitivilor, oarecum înrudită, propovăduia reîntoarcerea la sălbăticie, abandonarea tuturor cuceririlor civilizației, aducătoare de nenorociri.   

     Metayoghinii vedeau în asceză, în interiorizare adevărata salvare a omenirii, recomandând postul, sinuciderea prin înfometare.

      În variante asemănătoare, sinuciderea în masă era insistent prescrisă de alte secte. Otrava, focul, pumnalul, ștreangul, glontele, sursele de radiații letale deveniseră adevărate obiecte de cult. Unii mergeau până acolo încât cereau Primăriei Supreme să supună unui plebiscit ideea sinuciderii globale. 

      Adepții unei viziuni apocaliptice, destul de numeroși și ei, făceau apel fie la cărțile sfinte, fie la teoria cataclismelor, fundamentându-și concluziile când pe știință, când pe revelație. 

      Alții, mai moderați, se mulțumeau să propună uciderea bătrânilor, a pruncilor sau anticoncepția absolută.

      Secte fanatice promovau teza supremației unei anumite rase, cerând instaurarea hegemoniei acesteia și exterminarea raselor inferioare. Excelau în această privință câteva grupuri clandestine, iresponsabile, ale oamenilor-cârtiță; ele incitau la război bizuindu-se pe atuul de loc neglijabil al controlului asupra uzinelor subterane de sinteză alimentară și al monopolului asupra resurselor de materii prime.

      Realitatea este, însă, că un război ar fi fost lipsit nu numai de sens - deoarece ar fi echivalat cu o sinucidere generală - ci și de obiect; adaptați cum erau mediului lor de viață, oamenii-cărtiță - ca și ceilalți, de altfel - nu s-ar fi ales cu niciun câștig de pe urma ipoteticei exterminări a altor rase, căci disputa nu se purta asupra hranei, ci asupra spațiului. Drama omenirii se repeta înăuntrul fiecărei rase, în termeni identici.

      În fine, reprezentanții școlii mesianice sau "farfuriștii" cum erau numiți în batjocură, așteptau o salvare care să vină din exterior, dintr-o altă lume locuită, din direcția unei posibile civilizații extrametapolitane.

      Atunci se petrecu un lucru de nimeni prevăzut: planeta porni să se umfle, dimensiunile ei începură să crească - mai întâi discret, pe neobservate, apoi tot mai evident. Creșterea se producea calm, fără șocuri, fără cataclisme, fără prăbușiri ale scoarței sau erupții vulcanice, fără deplasări de continente, fără cutremure și fără să se formeze noi lanțuri muntoase. Configurația continentelor rămăsese la fel ca mai înainte și, dacă astronomii n-ar fi dat asigurări ferme că, într-adevăr, dimensiunile planetei se schimbaseră și în raport cu cele ale sistemului stelar, s-ar fi putut crede că oamenii erau cei care își modificaseră talia micșorându-se de câteva ori. 

      Pe metapolitani îi aștepta dificila misiune de a integra orașului lor - ale cărui construcții prinseseră proporții colosale, odată cu planeta însăși -  noile structuri (miniaturale, desigur, în raport cu dimensiunile de acum ale celor anterioare), care să reintroducă scara umană în acea lume a giganților.       

      Civilizația reîncepea de la zero - sau, oricum, de la o limită foarte apropiată - pe o planetă stranie, ai cărei locuitori uriași plecaseră, parcă, nu se știe unde...

     Și nimeni nu reuși să explice uluitorul fenomen, datorită căruia specia metapolitană - redusă, peste noapte, la o existență liliputană - fusese salvată. 

                                         ("Metapolis")

                                                 - Gheorghe Săsărman -

          ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_S%C4%83s%C4%83rman )

... dacă este sâmbătă- am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți și almanahuri SF ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului, în decursul timpului)!

... sper că a fost o lectură interesantă ! 


4 comentarii:

  1. Cred ca si noi avem nevoie de o salvare. Nu stiu cum au ajuns sa scrie acesti autori - romani astfel de texte. Incep sa am niste nedumeriri despre inspiratiile lor. Poate calatoreau in timp..., nu stiu. Nu ti se pare ca uneori se repeta ideile in realitate? Cred ca neuronii mei se simt ciudat...😊
    Multumesc pentru noua poveste, draga Prietena! Pupici!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, prietenă dragă !
      Fiecare a încercat să fie un "Jules Verne" pe felia lui de SF...👍
      De multe ori realitatea este mult mai SF !
      Mă bucur că ai trecut pe aici ❤️
      Pupici ❤️

      Ștergere
  2. Foarte intreresanta lectura!!! Si ce solutie a gasit Planeta... apropo, stii ca se tot vehiculeaza ca inainte oamenii erau mai mari (sau ca in anumite zone ale pamantului su fost gasiti uriasi).
    M-am amuzat putin cand a enumerat sectele :)))))). Mai ales cand a spus de cele doua „inrudite”:)))!
    Pupici cu drag si multumiri pentru povestea saptamanii :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Planeta noastră este vizitată prin multe locuri...controlată cred că tot la fel (doar că ni se spun numai anumite rezultate...😃)...dar tot nu știm totul nici din trecut, nici din prezent și nici despre variantele pentru viitor...stau și mă gândesc uneori câte informații primite la școală despre istoria lumii rămân în picioare...am trăit momentele de la 1989, de după...atâta manipulare ! ...se spune că învingătorii scriu istoria...dar adevărul evenimentelor rămâne în umbră...câte documente au fost arse (marea bibliotecă de la Alexandria: câte documente despre trecutul îndepărtat !...)
      În povestire îmi place că toți participau, cu propuneri mai bune sau mai puțin bune, la vedere...poate de aceea planeta i-a înțeles și i-a ajutat!
      Mă bucur când reușesc să transcriu o povestire ce ne pune pe gânduri !
      Pupici cu drag ❤️

      Ștergere