joi, 1 decembrie 2022

Jurnal (291)


💚 ... azi, joi 1 decembrie, ora 10, 58


💚 ... o zi importantă pentru țară: ziua care celebrează evenimentul ce a însemnat Marea Unire, țară noastră devenind marea Românie:

     (https://romania.europalibera.org/a/31587521.html)

dar și micuța unire, când s-a înfăptuit cununia părinților mei (Bunul Dumnezeu să-i odihnească în lumină și dragoste veșnică 🕯):

 

💚 ... o vreme cam liniară ca frig și umiditate...zăpadă ? doar câțiva fulgi rari și plăpânzi - mai mult apă de ploaie... știrile despre vreme de azi m-au distrat cu o exprimare în engleză: "frig și liniște"... referindu-se la cerul Europei...

💚 ... zilnic, același program, cel de iarnă, total diferit de astă-vară...în fiecare iarnă descopăr, ca un copil, că "iarna nu-i ca vara" 🙃🙂😃

💚 ... când termin cu focul și sobița este bine încălzită, trec la program liber... adică citit (cărți, postările prietenelor... ) sau tradus...sau filme...

💚 ... azi am tradus și transcris în agendă până am obosit și m-a ajuns din urmă pofta de "moțăială"...până mi-am găsit o poziție adecvată, a început semnal de la piele că vrea scărpinată...adică s-a dus somnul ! deci, avea dreptate Creangă când scria:"pielea rea și cărpănoasă, ori o bate ori o lăsă!"... hâtru, Creangă, nu-i așa ?!   

💚 ... luni seara, aproape că nu am mai avut noțiunea timpului: am reușit să vizionez pe TV5 Monde un film documentar despre Rafael... tot timpul am confundat perioadele când au trăit Michelangelo, da Vinci și Rafael...două ore m-am "pierdut" în mulțimea informațiilor... (https://youtu.be/0anbjsT2Lbs)

...o doamnă (dintre mulții comentatori) a avut o exprimare referitor la frumusețea și farmecul lui Rafael:"un Brad Pitt al timpului său"...

(https://www.google.com/search?q=raphael&tbm=isch&tbs=rimg:CQzXxmoHae7SYZTXu8IaBVhI8AEBsgIA&client=tablet-android-samsung-ss&prmd=ivn&hl=ro&sa=X&ved=0CC0QuIIBahcKEwiA8aerqdT7AhUAAAAAHQAAAAAQGQ&biw=602&bih=1009&dpr=1.33#imgrc=wdwA74bHAHZGgM)

... prin intermediul albumelor și filmelor-tv, îi văzusem multe din tablouri... dar palatele (prin care ne-a plimbat prezentatorul Stéphane Bern) m-au copleșit prin frumusețea picturilor prin care le-a împodobit Rafael...și bogații acelor timpuri făceau averi dar susțineau și artele...


💚 ... am revăzut un fragment dintr-un interviu cu minunata Tora Vasilescu și ea se referea, printre altele, la un subiect despre care am mai găsit referiri la Tassel, și anume că simțea dar nu reușea să înțeleagă dacă "gândea sau era gândită..."

💚 ... mi-am adus aminte că varza pe care am gătit-o, ar fi bună cu mămăliguță deci am zis:"la treabă !"


💚 ... m-am gândit sa mai prezint un piculeț o fotografie care să dea indicii cât este mic cuibul de viespi:           


💚 ...  ce flori mai aveam prin grădină înainte de valul de ploi reci -bineînțeles, în afara crizantemelor -: 




... într-o zona mai protejată, am o grupare tare simpatică și destul de "luptătoare" cu frigul:


💚 ...  mă plimbam printre informațiile referitoare la întâlnirile oficiale de la București și postul TV5 Monde, în încercarea de a descoperi când este programat serialul următor, francez, din "Tandem":


... și am găsit un reportaj elvețian de vreo 50 de minute:"Cum să ai un divorț reușit ?"... îngrijorarea privind violența divorțurilor și influența lor asupra copiilor...încercările societății de a rezolva cât mai "pașnic"...printre altele - reportajul merită vizionat de cât mai multă lume...- am aflat despre existența unui termen, "nesting", care se traduce prin: după separarea părinților, copii rămân în casă permanent, și, pe rând, locuiesc cu ei unul din părinți... apoi despre "dreptul colaborativ"... multe...

... una din doamnele intervievate (au fost și mulți actori ce au jucat diverse roluri...), a avut un termen de a exprima stările dintre cei doi soți: devenea ceva "reptilian" când se enervau...

https://revoir.tv5monde.com/toutes-les-videos/info-societe/temps-present-comment-bien-reussir-son-divorce

💚 ... tot colindând printre canale TV, am ajuns la unul din canalele Veneției, unde am amețit efectiv tot admirând fragmente din modul cum se creează sticla de Murano...wow ! am descoperit și programul emisiunilor viitoare cu subiecte atât de interesante:

https://www.cinemagia.ro/program-tv/post/cinethronix/

💚 ... recunosc că am avut o mare admirație pentru inegalabilul Ștefan Iordache... căutând altceva pe YouTube,  am descoperit o minunată melodie ce n-o știam:


 💚 ... pentru că este o vreme mai plină de ...apă...am zis că prind bine mai multe umbrele...

( Pinterest... normal !)


14 comentarii:

  1. La multi ani, o zi faina de 1 decembrie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos !
      Și eu îți doresc: "La mulți ani ❤️👍"

      Ștergere
  2. Am ramas cu gandul la "mica unire" 😊. Cumva - greu spre imposibil sa cuprind in cuvinte o explicatie - toate celelalte vazute si citite in pagina de jurnal s-au invartit in jurul acelei fotografii - inclusiv micul cuib. La cactus m-am dezmeticit o clipa, gandind: e "limba soacrei"? 😊
    La multi ani, Romania! La multi ani, draga prietena-japoneza!
    Zile senine iti doresc! Pupici! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa a fost viața noastră de familie creată începând cu 1 decembrie...
      "Jurnalul" prezintă câte ceva din multele ìntâmplări prin care trec într-o săptămână...uneori sunt mai aiurită, așa cum a fost în această zi de joi când, gândurile către trecutul țării și al familiei mele, m-au împins de la spate sărind peste zile și publicând "jurnalul" mai înainte (azi, 2 decembrie, mi-am dat seama de toate și am modificat ziua de vineri înscrisă cu joi...🙃🙂)...
      Mulțumesc frumos pentru urare ❤️
      Sper, din toată inima, sa ai o minunată minivacanță 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  3. Nici eu nu stiam melodia, insa Stefan Iordache am simtit ca ne comunica atat de multe rezonante... Jurnalele tale sunt adevarate bijuterii, nu exagerez sa stii! Sunt toate ideile ce ne invaluie, de la experiente, noutati-descoperiri, bucatareala, culori, dorinte, amintiri dragi, radacini si sensurile pe care ni le dorim stiute insa mai avem ceva de strabatut. "Gandea sau era gandita"? In sensul de viata care ne traieste?
    Multumesc mult, draga prietena. Daca mai descoperi ceva despre cuib sa ne spui. La Multi Ani si senin in suflet. Pup.❤😙

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori nu simțeam efectul pe care îl are "jurnalul" meu dar tăticuțul meu m-a susținut tot timpul având tot timpul răbdarea și curiozitatea unui copil de a descoperi cum le înfățișez eu pe toate cele petrecute...mami nu avea răbdare dar știa că realizez eu câte ceva bun (de aceea a presat în mine să învăț, să ìnvăț, să învăț...)...
      Bunul Dumnezeu să-i odihnească în lumină și dragoste veșnică pe părinții mei !
      Mulțumesc frumos pentru urare !
      Mi-am adus aminte de ultima melodie descoperită la Cristi, melodia frumoasei și prea talentatei Paula Seling (scriu asta și urmăresc, cu coada ochiului, un reportaj despre minunile construite la Vatican de artiști în decursul timpului... 🙃🙂) ""Cer senin" și mă ajuz 😃
      Îți doresc să ai o minunată minivacanță 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  4. Cand l-am vazut prima data pe 1... am ametit un pic :)))). Dar sa stii ca mi s-a intamplat si mie chiar anul acesta sa sar o zi si sa fiu convinsa ca o anumita data cadea in alta zi, decat in cea care era de fapt si de drept :)).
    La multi ani! In primul rand.
    :) Apoi recitind ce ai scris, dar descoperind si comentariile de mai sus, pana sa ajung la caseta in care iti las ganduri, m-am amuzat putin - pentru ca imi regaseam exact gandurile pe care voiam sa le astern, sau aproape.
    Voiam sa iti zic ca am gasit o aplicatie interesanta, care coloreaza poze alb - negru. Am incercat-o pe niste poze vechi si mi s-a parut f draguta( https://play.google.com/store/apps/details?id=smartapps38.colorize.black.andwhite.photos.ai.auto.convert&pli=1 ). Am vazut recent mai multe fotografii colorate, desigur mai profi, decat poate o aplicatie gratuita - dar sa stii ca am fost surprinsa ca a ghicit culorile unor haine :D. Si mi s-a parut foarte interesant modul in care adaugand putina culoare unor poze alb negru, automat te facea sa realizezi ca, desi intr-adevar oamenii s-au schimbat, puntea peste timp se micsoreaza.
    Frumoasa amintire - imi sunt pretioase astfel de mici momente capturate pe hartie.
    Cactusul... sta afara? :O mereu? Wow!!
    Mi-a placut ce a spus dna Tora Vasilescu...
    Mi-a placut si calatoria cu arta - apropo de Rafael, asa il chema pe testosul meu preferat din testoasele ninja. Cand ne jucam afara de-a testoasele ninja eu eram, evident, Rafael.. :)))) Daca stau sa ma gandesc bine, aveam o pieptanatura cum avea si Brad Pitt cand era mic (mi-am amintit acum ca am vaut o poza.. hahahaha). Vorba aia, unde dai.. si unde crapa.
    Credca mi-ar fi placut si mie sa vad cum se facea sticla de murano - astfel de filme documentare te captiveaza.
    Tu si cu Buni ce va mai bucurati de mamaliguta. De fapt si ai mei. Cred ca o sa incerc sa mananc si eu cand desfacem varza pusa de mine la borcan. Am tocat si eu o varzuca si am pus-o cu sare de himalaya :)))) si putina apa. Sa imi tii pumnii :D :)))).
    De cand am vazut cuibul ma tot gandesc ca eu sigur am citit cu Buni o poveste de Agatha cu numele cuibul de viespi :)))). Si chiar am citit. Am verificat totusi, ca sa vad daca nu fac vreo confuzie, dar nu. Si a fost chiar o povestioara draguta.
    Umbrelutele sunt minunate. Dupa piramida de aseara cred ca mai astept pana fac umbreluta origami :))))

    2002... oh... cumva m-am lipit de anul acela :D 22... 22... 2002 :). Frumos...
    Te pup cu drag :)
    Si ma indrept spre poveste - ca acum e maine :D si... sa fiu la zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ziua de 1 decembrie are o influență din ce în ce mai mare asupra mea...greu de explicat...aș putea spune că devin mult mai emotivă, percep multe...asta e !
      Mămăliguța mă atrage de când a venit frigul...
      Pupici ❤️

      Ștergere
  5. Îmi place foarte mult Jurnalul tău! Unele lucruri le aflu de la tine pentru prima dată!
    Weekend plăcut!🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucură mult ceea ce îmi scrii !
      Partea bună este că am citit enorm de mult...partea mai puțin bună este că am citit fără o îndrumare, am citit tot ce mi-a căzut în mână mai interesant pe moment, ce găseam peste tot... iar acum citesc tot ce găsesc mai interesant pe internet, am așa de multe, în așteptare...
      Îmi plac și filmele bune, documentare...
      Și ce să fac altceva iarna !?
      Pupici ❤️

      Ștergere
  6. Îmi place mult varza călită. După ce o călesc, o dau un pic la cuptor sa scadă apa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaa, ok... la mine este varză fiartă (mai ușoară)... îmi place varza !

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Și eu - te-am găsit și pe fb și m-am bucurat !
      Să aveți o duminică minunată 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere