luni, 22 octombrie 2018

invazia mahalalei...

Octavian Paler
                     INVAZIA MAHALALEI
          20 noiembrie 1992

    Fără să pretind că mahalaua este locul unde-mi place cel mai mult să trăiesc, mă gândesc cu o anumită tandrețe la anii în care am cunoscut pe viu lumea lui G. M. Zamfirescu. Deci, nu mahalaua administrativă o am în vedere când mă tem de invazia mahalalei în viața noastră politică şi în anexele ei, ci mahalaua moravurilor, mahalaua limbajului, mahalaua retoricii adică demagogia, mahalaua moralei adică lipsa de scrupule, mahalaua care locuiește uneori chiar în centru şi chiar în bine păzite sedii oficiale. Un mahalagiu într-un cartier periferic poate fi pitoresc. Un mahalagiu în politică te pune, însă, pe gânduri. Unde vom ajunge dacă idei esențiale, ca democrație şi stat de drept, vor fi împinse în mahala ? Ce se va întâmpla cu noi dacă sentimente definitorii, ca sentimentul național, vor fi împinse tot acolo, în mahala ? Ce "stat de drept" vom avea dacă infractorii ajung miniștri, iar foştii torționari devin senatori ? Ne vom mahalagiza cun toții sau vom trăi sub o dictatură a mahalalei ?
      Desigur, azi putem să spunem, când ne e scârbă, că ne e scârbă. S-a schimbat şi caracterul alegerilor. Ele au devenit libere deşi gurile rele zic că funcționează încă principiul lui Stalin. "În alegeri, nu contează cine cu cine votează. Important este cine şi, mai ales, cum numără voturile." Dar, în unele privințe, în loc să scadă, răul s-a "liberalizat". Revoluția a fost împinsă într-un soi de mahala a democrației. Economia de piață ne-a fost oferită, până în prezent, doar ca paradis al învârtiților. Altă mahala. Refacerea satelor româneşti, pustiite de colectivizare, e deviată, treptat, într-o recooperativizare camuflată, adică într-o mahala de socialism "original". Cultura e tratată cu o indiferență activă care ajută mahalaua maculaturii şi a prostului gust să se lățească acoperind ca o maree murdară valorile. În loc să evoluăm de la rău la bine, de la imoralitate la morală, de la înjustiție la dreptate, asistăm la o ruinare periculoasă a speranțelor. Sărăcim spectaculos, numai mahalaua "înfloreşte" nestingherită.
                  (Octavian Paler, "Invazia mahalalei")      
... postarea este propusă pentru "Citate favorite" găzduite de doamna Zina (http://povestiripescurt.blogspot.com) unde veți găsi mai multe date (şi mai multe postări minunate) !
... provocarea are sloganul "Click & Comment Monday" !
... distribuie pe rețele articolele care îți plac !
... deci dacă este luni, provocarea este: "Invazia mahalalei" de Octavian Paler !

13 comentarii:

  1. Potencjalni imigranci w Japonii zmieniają japońskie społeczeństwo.
    Niestety, sami Japończycy go wybrali.

    Thank you for your visiting always.

    I wish You all the best.
    Greeting and hug.

    From Japan, ruma ❃

    RăspundețiȘtergere
  2. Au trecut 16 ani de când Octavian Paler a publicat aceste gânduri. Invazia mahalalei continuă...

    Săptămână ușoară, dragă Prietenă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic că Paler a fost un vizionar în privința vieții politice de pe la noi... deşi "ascensiunea" mahalalei era pe la începuturi !
      Dacă ar trăi acum, s-ar îngrozi...

      Ștergere
  3. Un text perfect real, trist de real, crancen de real, din pacate pentru noi toti. Merita sa ne gandim cum putem schimba aceasta situatie redata atat de clar de catre Paler.
    O saptamana cu spor si liniste, draga Prietena! Si sa te obisnuiesti cu tableta! Pupici! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine să schimbe ?! Societatea noastră este ciudată: discută, discută, discută... iar după vot, rezultă monstruozități (ca aceasta în care ne aflăm acum...)!
      Şi eu îți doresc o săptămână cu mult spor în activitate !
      Pupic !

      Ștergere
  4. chiar o provocare, nu stiu textul si vreau sa il citesc neaparat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate articolele lui Paler sunt atât de interesante !!!
      Îți doresc o săptămână cât mai plăcută !
      Pupic !

      Ștergere
  5. ”În loc să evoluăm de la rău la bine, de la imoralitate la morală, de la în justiție la dreptate, asistăm la o ruinate periculoasă a speranțelor. Sărăcim spectaculos, numai mahalaua "înfloreşte" nestingherită.„

    - in loc de concluzie...
    Pe bulevard la mine in locul magazinelor sunt numai sali de jocuri (cu masinuta de castigat in fata), amanet, pariuri, SH ... si culmea REZISTA. Nu ii amendeaza nimeni nici pentru ca au pus dale de trecere prin spatiu verde din fata usii pana pe trotuarul mic de langa parcare.. n-au treaba.
    Si are legatura. Ei fac „legea„.

    Te pup si iti multumesc pentru fragment :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este cred peste tot în țara noastră... trist !
      Îți doresc o zi liniştită ! Pupic !

      Ștergere
  6. Cunosc textul. Și de data asta m-a atins fraza asta:„Dar, în unele privințe, în loc să scadă, răul s-a "liberalizat".”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, oricând vom citi textele lui Paler, ele ne vor trezi la o realitate crudă !
      Îți doresc multă sănătate ! Pupic !

      Ștergere
  7. Dragul de Octavian Paler... Acum ii putem raspunde la intrebarea "Unde vom ajunge daca idei esentiale [...] vor fi impinse in mahala?" Poate ca stie raspunsul; poate ca il stia si cand a scris aceste randuri...
    Si raul continua... :( Ce realitate trista traim.
    Cu adevarat, se poate spune ca a fost un vizionar.

    Zile senine iti doresc! Pupici!

    RăspundețiȘtergere