marți, 20 septembrie 2016

conexiuni ... vestimentare !

... fiindcă plouă şi este cam frig - neaşteptat de friggggggg - şi chiar nu sunt obişnuită doar cu activitatea din casă, ce să fac ?!
... încerc să lucrez ceva (adaptez pantaloni pentru mami) şi privesc la tv...
... la emisiunea care îl distrează pe ticuţu, ''Bravo, ai stil !'' ( http://bravoaistil.kanald.ro/  )...
... Maurice Munteanu ( https://www.instagram.com/maurice_munteanu/?hl=en ), din juriul emisiunii, a comentat ţinuta Silviei - e singura ce îmi place ! - aducând în discuţie date despre o doamnă din anii de demult...
... curioasă, am trecut la căutare pe internet...
... mă bucur că Maurice a vorbit despre acest timp de demult şi ''jos pălăria!'' pentru că ştie să ne aducă aproape momente din timpuri diferite !
... aşa am mai aflat încă ceva din viaţa atât de bogată a celui ce a fost inegalabilul Brâncuşi !
... aşa am aflat că Brâncuşi a fost şi creator de costumaţii, evident îndrăzneţe, pentru cea ce a fost Lizica Codreanu (1901-1993), artistă celebră a artei avangardiste interbelice din Paris:
http://www.eroiiromanieichic.ro/lizica-codreanu/  
... preiau porţiunea din site unde scrie despre acestea - pentru a fi mai uşor de găsit -:   http://romaniabreakingnews.ro/tag/actrite/
           ''Născută în București, în familia unui avocat, Lizica Codreanu a plecat la Paris în adolescență, cu sora ei mai mare, unde a studiat baletul clasic cu renumitele maestre Valadina și Nijinska. Frecventa cercuri de artiști în care i-a intalnit pe Tzara, Brâncuși, Sonia Terk-Delaunay, Man Ray etc. De la dansul avangardist a trecut la acrobația de circ (cu Fratellini), apoi la gimnastica artistică (cu George Herber). Lizica Codreanu a lucrat cu maeștri celebri precum Diaghilev, Larionov, Iliaz și a apelat la Constantin Brâncuși pentru a-i crea costumele de scenă și scenografia, menite sa-i susțină viziunea îndrăzneață a spectacolelor, unele improvizate chiar în atelierul sculptorului. Pentru spectacolul „Gymnopedies”, care cuprinde trei piese, compuse în 1888 și orchestrate de Claude Debussy, Brâncuși a creat costumele, în 1922, devenind astfel un artist cochetând cu designul vestimentar. Partea capilară a costumației trimite la sculptura în lemn „Vrăjitoarea”. 
           Lizica Codreanu a plecat în Shanghai în 1928, unde s-a căsătorit și a devenit mamă, dar a revenit la Paris și a divorțat în 1936. Cunoscătoare a practicilor yoga, ea a deschis propriul cabinet în capitala Franței, numit Hatha Yoga, devenit în scurt timp foarte popular. Însuși Mircea Eliade s-a împrietenit cu Lizica Codreanu „care punea la punct, pe-atunci, o gimnastică medicală, folosindu-se de anumite exerciții hathayoga”, nota filozoful in ''Memoriile'' sale. Din această perioadă datează studiul Lizicăi Codreanu „Înțelepciunea și nebunia trupului”, la care a lucrat intens ani de zile, după ce renunțase la dans. 
        Artista a decedat în 1993, iar doi ani mai târziu a fost omagiată la Biblioteca Națională Franceză, în cadrul expoziției „Le cinema aux rendez-vous des Artes”. Grație nepotului ei, artistul plastic și poetul Dragoș Morărescu, decedat între timp, Lizica Codreanu a devenit cunoscută și în România, după 1989, ca artistă celebră a artei avangardiste interbelice din Paris.''
... am găsit şi pe youtube două filmuleţe, extrem de interesante, ce sunt realizate tot pe această temă:  Lizica Codreanu !
... iată primul film:


... şi iată şi al doilea film:

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      cât de multe nu ştim - toată viaţa aflăm câte ceva !!!

      Ștergere
  2. Ne-am cam racorit si nu a trecut decat doua zile.Nu stiam de Lizica Codreanu,noroc cu tine si inernetul.Zile placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      a fost o răcorire cam bruscă - deja parcă nu am fost decât în ploi !
      mă bucur că ţi-a plăcut ceea ce am aflat prin intermediul lui Maurice ! îţi doresc multă, multă sănătate !

      Ștergere
  3. si la noi de la 31 a coborat la 13, cam greu brusc asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      daaaaaaa ! nu-mi vine să cred cât de frig a venit, brusc, în timp ce eram înfierbântaţi de cele peste 3o de grade, zilnic !!!
      suntem cam bulversaţi !!!

      Ștergere
  4. Nu stiam, foarte interesante informatii.
    O zi buna va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      eu mă bucur totuşi că am avut ocazia de a urmări acea emisiune, la timp, ca să aflu mai mult despre marele Brâncuşi !
      cu drag, îţi doresc multă sănătate !

      Ștergere