vineri, 20 februarie 2015

urzici gătite...

             ... delicioase sunt şi urzicile proaspete, primăvara, preparate după reţeta micuţei mele...
             compoziţia: 1 kg urzici proaspete, ulei, 1 lingură făină, 2 căpăţâni usturoi, sare (după gust)...
             ... se curăţă urzicile (de codiţe şi alte plante culese cu totul) ...
             ... se fierb urzicile în apă (de două ori mai multă apă decât urzicile) cu sare, cam aproximativ 1/2 oră... se strecoară urzicile şi se păstrează lichidul strecurat într-un vas separat... se toacă mărunt pe tocător urzicile.......
              ... separat se încinge pe foc, într-un vas, uleiul, se adaugă urzicile tocate şi se amestecă, pe foc, cam 10 minute...apoi se adaugă făina şi sarea/delikatul (după gust)... se amestecă bine...
              ... se adaugă treptat lichidul strecurat (de la fierberea urzicilor) până se obţine o compoziţie mai consistentă ...
              ... se lasă la foc mic, aproximativ 1/2 oră...
              ...se lasă la răcit compoziţia...
              ...separat se pisează usturoiul ...
              ...se adaugă peste compoziţia răcită...
              ...POFTĂ BUNĂ!!!!!!!!!!

10 comentarii:

  1. 2 căpăţâni usturoi ? Este extraordinar de mult! :))
    Eu de obicei pun 6-7 catei de usturoi.
    Ella

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      mă bucur că ţi-a atras atenţia şi reţeta noastră !
      îţi doresc o duminică plăcută !

      Ștergere
  2. Mi-ai făcut poftă de urzici și nu au ieșit pe piață!
    Să ai o zi frumoasă și caldă!
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      acum depinde de fiecare zonă - la noi au apărut pentru că vremea a fost ceva mai blândă în anumite perioade !
      cu drag, îţi doresc o duminică cât mai plăcută!

      Ștergere
  3. M-ai facut sa inghit in sec.La noi se fac la fel,dar cu doua adaugiri:cu faina se mai adauga o lingura de malai,iar cu usturoiul de toaca leustean proaspat.Vai...,abia astept!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      mulţumesc că mi-ai scris ce anume adaugi tu la urzici !
      o să încercăm şi noi varianta ta !
      îţi doresc, cu drag, o duminică plăcută !

      Ștergere
  4. Au iesit deja urzicutele?Stiu ca facea bunica mea...le servea cu un ou ochi langa si cu mamaliguta calda...poate si un fir de ceapa langa...Nu eram fani...dar acum tare as manca asa ceva...
    Multumim pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită !
      cu plăcere, descopăr că te numeri printre persoanele ce iubesc...urzicile - sunt atât de bune pentru organismul nostru după vremea care a fost în iarnă !
      cu drag, îţi doresc multă sănătate şi o seară plăcută!

      Ștergere
  5. Interesanta reteta. Imi plac mult urzicile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc frumos pentru vizită!
      te mai aştept, cu drag, să îmi vizitezi blogul !
      multă sănătate !

      Ștergere