sâmbătă, 6 mai 2023

Mesagerul

 


                                Mesagerul

                                            de Marcel Luca



       Uriașa navă a drimfilor plutea tăcută în imensitatea spațiului. Plutea sau, am putea spune, stătea suspendată undeva la periferia Galaxiei, departe de roiurile de stele dintre care se desprinsese, plutea ca o oază a vieții în mijlocul dezolantului deșert intergalactic. 

        Închiși în carapacea de metal, supraviețuitorii Marelui Cataclism așteptau răbdători ca succesiunea generațiilor să le redea vigoarea trupurilor ofilite și voința unei noi renașteri.

        În clipa când alarma aparatelor de veghe vesti apropierea rachetei minuscule, sufletul drimfilor se umplu de bucurie și speranță. Sperau că acesta ar putea fi mesagerul unei alte civilizații capabile să le ofere șansa existenței viitoare.

        Yoo conectă o baterie de fluxuri sinergice și dirijă cu atenție micuța navă la prizele debarcaderului principal.  

        Miile de drimfi urmăreau cu emoție cercetarea pe care o efectuau cu precauție roboții exteriori.

        Sistemul de declanșare a unei trape de acces fu deslușit cu ușurință și Yoo, conducătorul, dădu dezlegare cercetașilor să pătrundă în interior. 

        În cochiliile lor, drimfii înregistrau descumpăniți imaginile unei mașini fără viață, în care panouri legate prin cabluri multicolore și mecanisme ciudate luceau stins sub ochiul palpatoarelor telepatice.

        Yoo gândi către ceilalți: 

   "Nu vă pierdeți cumpătul ! Vom afla de unde vine..."

iar roboții înregistrară aproape instantaneu prezența unei embleme metalice pe care erau imprimate siluetele a două bipede, deasupra unei hărți stelare.

         Uluiți, nesățioși, cercetau cu toții însemnele venite de departe și, treptat, în vălmășagul de mesaje telepatice, Aaiy, urmașul lui Yoo, un copil aproape, se făcu întâiul înțeles, gândind pentru toți cu nestăvilită bucurie: 

    "Mesagerul vieții ne vine de pe planeta a treia a stelei galbene ! Nu suntem singuri ! Nu mai suntem !"...

          Din micul compartiment în care pătrunseseră, roboții nu puteau răzbate mai departe. 

          Mai bine de jumătate din corpul navei străine părea un bloc compact monolitic, fără fisuri, fără conexiuni la motoarele demult nefolosite sau în compartimentul frontal al aparaturii de navigație.

          Și tot Aaiy fu cel care dădu viața gândului bănuit de toți drimfii:

     "Nava aceasta transportă adevăratul mesaj într-o cuirasă care-i asigură existența în timp și spațiu... Datoria noastră este să-i aflăm conținutul !"

          Un murmur stăruitor de gânduri aprobatoare îl hotărâră pe Yoo, conducătorul, să pregătească detașarea și introducerea în interior a misteriosului cilindru.       

          În cele din urmă, în vasta încăpere a ceremoniilor Esențiale, miile de cochilii de toate culorile ale poporului drimfilor înconjurau plutind platforma ce susținea greoiul container sosit de departe.

          Un semnal scurt și doi roboți începură secționarea blindajului oval.

          În timp ce plasma mușcă anevoie din carnea oțelului necunoscut, Yoo, conducătorul, le inducea în gând celorlalți, cu emoție și dăruire, înălțătorul Imn al Înțelepciunii Universale:

      "Rațiunea triumfă ! Peste genuri, punți între lumi făurește..."

          Când cedă și betonul extradur aflat sub straturile de aliaje metalice, în numai câteva clipe, în timp ce doar Aaiy mai gândea stingher și fals refrenul Imnului, drimfii înțeleseră ce se află în pântecul enigmaticului mesager.

          Înțeleseră și apoi încetară de a mai fi, cu trupurile prefăcute în gelatină tremurătoare sub cochiliile lor colorate, loviți crunt de radiațiile de care încercaseră zadarnic să se apere fugind tocmai din centrul Galaxiei și născocind noi și noi filtre antiradiante.  

          Uriașa navă a drimfilor plutea tăcută în imensitatea spațiului. Plutea sau, am putea spune, stătea suspendată undeva departe de rolurile de stele dintre care se desprinsese, plutea închizând în interiorul ei, pentru o veșnicie poate, câteva tone de deșeuri radioactive ale ființelor bipede de pe planeta a treia a stelei galbene.

                                        "Mesagerul"

                                      -- Marcel Luca --

                  [  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Marcel_Luca   ]


... dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine o porție de literatură SF (din colecția de reviste, cărți și almanahuri SF ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului, în decursul timpului) !

... sper că a fost o lectură interesantă !






vineri, 5 mai 2023

Jurnalul (313)


💚 ... azi, vineri 5 mai, ora 11,30

💚 ... câteva zile călduțe, câteva zile cu vânt rece, câteva zile cu ploaie...și se repetă... ca într-o "buclă"...

💚 ... poate sunt influențată de Eclipsa de Lună Plină (vineri, cred, 5 mai...) dar încă nu m-am obișnuit cu întrarea în luna mai...ca să nu mai scriu câtă energie, elan de muncă am...🙃🙂

💚 ... sâmbătă dimineață, am reușit să văd un fragment din emisiunea "Viața la peste 100 ani" (Kanal D), unde era prezentat Gheorghe Baciu ce a avut și are o viață deosebită... la venerabila lui vârstă, arăta foarte bine, circula vioi prin gospodărie, prelucra lemnul în atelierului lui și povestea și amintiri de pe front... 

💚 ... urmăream la Euronews...la rubrica "no comment" a apărut un filmuleț cu familia regală din Olanda, într-o piață plină de oameni ce cântau și dansau... ZIUA REGELUI ... cel mai mult m-a impresionat ideea de a realiza un mic culoar delimitat de trupuri în negru: bărbați ce creau cu trupul lor arcade...și Regele, vizibil emoționat, trecea prin acest culoar...

https://ro.europa.jobs/art-zile-libere-si-sarbatori-in-olanda-in-2023/

https://youtu.be/bzJiEUsAxl4

💚 ...sâmbătă am urmărit, emoționată pe Telestar1, un videoclip cu două voci deosebite: Adriano Celentano și Manu Chao reunite într-o melodie ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Adriano_Celentano )

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Manu_Chao )

(din 2011...) ce te transportă într-un timp viitor, ce seamănă și cu secvențe din 2022/2023 - "Non so più cosa fare"-

https://youtu.be/Q6k4yd11re4 

...iată și versurile în italiană:

💚 ... un subiect cumplit de analizat: inteligența organoidă... oare până în ce fază au dus experiențele ?... oare de aceea au tras semnale de alarmă unii privind AI...?

https://www.dcnews.ro/inteligenta-artificiala-ar-putea-fi-depasita-de-inteligenta-organoida-computere-conduse-de-creiere-cultivate-in-laborator_914579.html

... mi-am adus aminte (vizitând o familie prietenă...) de o plantă interesantă de care am auzit foarte târziu (de când sunt singură...): rodul pământului...și care apare la începutul primăverii...


https://www.taifasuri.ro/index.php/taifasuri/gradina/9680-rodul-pamantului-un-obicei-uitat-nr487-sapt14-20-aug-2014

💚... tot sâmbătă, am mai avut o "rundă de lucru"  cu ierburile din grădina mare...au ajuns la rând cele înalte, suple... arma de lucru: un fel de "macetă...."

...și așa mi-am reamintit de fiecare mușchiuleț dureros...

... apoi, luni, a venit domnul (care mă ajută pe la activitățile unde eu nu mă descurc...) cu dispozitivul de stropit erbicidul: plantele mai mărunte dar care și ele crescuseră prea mult...

💚 un final de film, cred eu destul de emoționant:"Copilul furtunii"...și un personaj simpaticm bine dresat:dl. Percival, pelicanul... 


💚 ... din lecturile zilnice din "Cărarea Împărăției" a părintelui-sfânt Boca ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca ):

"... viața noastră are trei faze în dezvoltarea ei: faza vegetativă (până la naștere), faza biopsihică (fără limite precise) și faza spirituală. 

Mulți nu trăiesc decât primele două faze ale vieții, iar mai sus n-au nici gând s-ajungă."

"... când vrea Dumnezeu să întrupeze un gând în lumea văzută, ca pe un nou fiu al Său pe treptele desăvârșirii făpturilor Sale, neapărat îi trebuie și o căsătorie corespunzătoare pe pământ....

-Cum pier drepții și nimeni nu ia aminte ?

-Foarte simplu: Că nu se mai nasc..."

... și de asemenea:  

"... pachetele acestea de energie, care bombardează materia sau celula vie, dau acele mutații neprevăzute în structura obiectivului lor. S-a scris chiar despre biologia quantelor.

... organismul viu înregistrează cu atât mai ușor un bombardament al energiei sufletului și-i pricinuiește mutația infinitezimală, după dorință. Iar o mică schimbare în microbiologic dezlănțuie, prin amplificare, procese uriașe în configurația persoanei, uneori chiar și în macrobiologia societății. 

... deci cum să nu fie în stare blestemul unei babe ... ca voința ei să nu-l ajungă și să nu-i schimbe configurația fizică și psihică ? Gândirea îndreptată ca o săgeată poate pricinui la țintă leziuni organice. Și iarăsi: cum să nu fie în stare rugăciunea cu iubire să-l folosească și să-l schimbe, din rău în bun ?"

💚 ... obișnuită să citesc despre imperiile trecute și ai lor "tirani", mi-am dat seama că și timpurile moderne - cu mediumurile moderne, "civilizate", au avut abundență de tirani/dictatori: Lenin, Stalin, Mussolini, Hitler, Franco, Mao, Pinnochet, Pol Pot, Saddam, Gaddafi, Kim Ir-Sen, Castro, Tito, Assad și câți mărunți or mai fi fost...

... trist că istoria se repetă de-a lungul timpului, personajele joacă un "rol" care în esență are răul... și câți adepți au !?

💚 ... pentru că se apropie ziua mult așteaptă - încoronarea unui rege britanic -, am găsit și eu ceva despre pasiunile sale - arhitectura -:

... cel ce a iubit atât de mult opera lui Shakespeare, Caramitru a fost cel cu ideea (pusă în practică) de a-l invita, pentru prima oară, pe prințul Charles în 1997 pentru a vizita România...

https://arhiva.bzi.ro/caramitru-despre-sentimentele-printului-charles-fata-de-romania-e-o-dragoste-adevarata-si-profunda-802418

... apoi au mai fost amintiri ca:

https://dilemaveche.ro/sectiune/societate/din-polul-plus/temenos-printul-charles-si-patrimonial-611038.html

... am descoperit și o carte: 

http://otiliamantelers.ro/armonia-lumii-o-carte-pentru-copii-despre-cum-ne-putem-proteja-planeta/

💚 ... apropo de lectura din "Destine ale oamenilor și destine ale popoarelor"  de Rudolf Steiner [ https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner ] care scria despre mândria francezilor - un articol interesant despre crinul ce a apărut în heraldica regilor Franței, legat de dorința lor de a fi diferiți:

https://historia.ro/

💚 ...din funcționalitatea specifică țării soarelui răsare: capsulele Turnului Nakagin, din Ginza-Tokyo, au fost dezasamblate în 2022 din cauza deteriorării turnului...Turnul a fost proiectat de arhitectul Kurojawa Kisho în 1972 ! Acum se lucrează la reutilizarea unora din capsule... 

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/fr/news/programs/special/202304281820/


luni, 1 mai 2023

1 Mai muncitoresc

                                                   "Dilema Veche"nr.793, 2-8 mai 2019                                                          

 



    1 Mai muncitoresc          

          de Eugen Istodor





      Egalitatea ? Nu există ! Au dovedit-o, din 1918-1919 încoace și sovieticii și românii, și cehoslovacii, și ungurii, și cubanezii, și chinezii, în utopicele lor sinucideri comuniste. Nord-coreenii "se sinucid" și astăzi. Atunci ? Despre ce este 1 Mai 2019 ? Despre lene ? Nici despre asta nu e. Este o zi liberă în care se freacă volanul la munte, la mare. Călătoria este o oboseală pe autostrăzile neterminate ale României. Ce serbăm noi pe 1 Mai 2019 ? Eu cred că banii. Da, banii, nu munca. Nu-ți pasă ție de istorie. N-ai treabă astăzi cu 1 Mai 1886 și cu victoriile muncitorilor împotriva abuzurilor industrializării sălbatice. Fii sincer. Tu cunoști eficiența. Nu-ți pasă nici de muncă - formă de a obține un venit care să te țină în viață. Tu vrei mai mult.

      Nu-ți pasă de utopiile lui Fourier, nici de criticile lui Marx și Engels. Tu pui un pic botul la Lenin, e eroul care a omorât, a-ndemnat la crimă în numele egalității, fraternității, libertății. Și te omori după Ceaușescu, Stalin și alți criminali comuniști. Nu știi multe despre ei dar îți place că se vorbește de ei. Că au făcut ceva cu orice preț.

      Nu-ți pasă ție de munca bine făcută. Ție îți pasă de bani.

      Te-aș lua însă la bani mărunți întrebându-te de Ziua Muncii: "Băi, care-i prețul tău ?"/"Câte parale faci ?"/"De la câte zerouri în sus ți-e de ajuns ?". Care-i prețul tău, că de la banii ăia în sus să nu mai minți, să nu mai fi invidios, lacom, eficient, indiferent la crimă, ticăloșie, ură ? Și-ți răspund tot eu. Nu-ți știi prețul. Și dacă nu ți-l știi, de ce stai la grătare ca prostul ? Eh, că e liber. 

                                      1 Mai muncitoresc

                                        --Eugen Istodor--

         [ https://www.cartepedia.ro/autor/eugen-istodor-3020 ]

Foto din: 

https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/tilc-show/1-mai-muncitoresc-627360.html

... postarea participă la jocul-provocare "Ciate favorite" găzduit de Suzana

https://suzanamiu.blogspot.com/2023/05/citate-favorite-161-idei-reluate-3-si.html ).