vineri, 19 august 2016

jurnalul (162)


Astăzi ... 19 august, ora 22.58
Am depăşit ... încă o săptămână de căldură mareeeeeeee ! doar spre final s-a răcorit ''o idee'' dar ploaia nu a venit !        
Avem ... grădinile cu plante şi pomi destul de bine îngrijiţi dar nu am reuşit ca să le dăm atâta apă cât le-ar fi trebuit  ! 
Privesc la tv ... seara târziu, după ce termin toată activitatea, aşezată - destul de confortabil - în fotoliu şi aici vine Moş Ene pe la gene... după ce mă satur de un somnic, mă deplasez binişor în pat !       
Recunosc ... că îi iubesc mult pe căţeluşi (unul este destul de în vârstă), i-aş răsfăţa mai mult dar gelozia ce există între ei, mă împiedică...         
Sunt ... în costumaţia de noapte...      
Scriu ... ''jurnalul'' dar Moş Ene deja a sosit !!! lupt ca să rămân pe scăunel în faţa leptopului...  
Am aşteptat ... ca să treacă ziua de azi, vineri este zi de post, mănânc câte ceva mai mult în fugă...
Este muncă ... multă la casă comparativ cu un apartament !
Bodyguarzii ... au două nopţi de când nu mai dorm pe terasă, am început perioada de a-i dezvăţa de traiul de pe lângă noi, va veni curând frigul şi trebuie să doarmă în căsuţele lor... cam trist pentru ei ca să stea mai departe de noi... se vor obişnui ei !!! 
Am uitat ... de unele preferinţe !     
Vă prezint ... două fotografii ce încearcă să vă prezinte aleea centrală a grădinii mari - avem flori de o parte şi de alta a aleii:
 

marți, 16 august 2016

supărat...

... azi, tot căldură mare !
... am privit pe harta emisiunii despre vreme (la tv) şi noi eram în zona unde nu erau trecuţi nori de ploaie !!!
... am trecut la umplerea cu apă a bidoanelor, ca de obicei, şi cu Puiu aproape de mine -este runda lui de pază...
... deşi l-am mângâiat şi i-am dat pupicei, l-am simţit tot încordat, cam nervos... 
... l-am întrebat ce are dar ... nu mi-am dat seama ...
... la un moment dat, mult mai târziu, l-am auzit pe Leuţu că făcea zgomot la găletuşa lor cu apă şi după sunet, mi-am dat seama, cu stupoare (!!!) că ei nu aveau apăăăăăăăăă...
... de aceea era supărat Puiu !
... am luat repede găletuşa, am umplut-o cu apă dar ... am greşit, am aşezat găletuşa la locul ei şi primul sosit a fost: Puiu !
... am aşteptat apoi ca să vină şi Leuţu dar - nu a mai venit deşi era leşinat de sete, aproape...
... l-am strigat... degaba ! 
... ca să mă facă să înţeleg cât este de supărat, Leuţu s-a ridicat - din locul unde era la odihnă - şi s-a deplasat în atelierul lui ticuţu (casa lui Leuţu, de fapt...) de unde nu a mai ieşit (deşi acolo este foarte, foarte cald !)...
... vorba cântecului - ce mult mi-a plăcut:

... am recapitulat ce am făcut şi mi-am dat seama că i-am rănit orgoliul lui Leuţu ! el este şeful bodyguarzilor din gospodăria noastră şi - după câte că apa nu a fost la timp în găletuşă, prima mea greşeală ! - am trecut peste ierarhie şi a băut apă Puiu, primul !!!
... vizibil pocăită, am luat o găletuşă (din aceea de la iaurt...), am umplut-o cu apă (şi neatinsă de Puiu...) şi am plecat la Leuţu...
... am intrat la el şi i-am spus:
   ''-Leuţu, iartă-mă, am greşit! nu am vrut să te supăr ! hai, bea apă, Leuţu!''
... m-a privit lung şi a început să bea apă din găletuşa - aşezată cât mai aproape de el, ca să nu se mai scoale...

luni, 15 august 2016

credinţa creştină pe arhipelagul nipon...

... este o zi de mare sărbătoare creştină...
... i-am căutat şi pe creştinii japonezi şi am găsit un articol emoţionant ce prezintă devotamentul japonezilor !
... aici ( http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/catedrala-urakami-67493.html ) veţi găsi întreg articolul şi minunate fotografii - eu am preluat articolul scris pentru a putea fi citit mai uşor :
''Catedrala Urakami
Urakami este o suburbie din Nagasaki, mai exact unul din numeroasele orasele care de-a lungul  anilor a fost absorbit de marea metropola japoneza. Din a doua jumatate a secolului al XVI-lea, dupa deschiderea portului orasului pentru comertul cu portughezii, este o zona in care crestinii japonezi au devenii foarte numerosi. In 1620 insa, persecutiile severe impotriva crestinismului, privit ca unul din principalele 19 pericole ce amenintau modul traditional de viata al feudalilor japonezi, au dus la interzicerea sa, la distrugerea bisericilor deja construite si la martirizarea putinilor japonezi care primisera crestinismul. Cu toate acestea, istoria crestinilor japonezi insa este una dintre cele mai emotionante din trecutul Bisericii crestine.

Dupa secole, in 1850, cand in Japonia au aparut din nou semne ale deschiderii catre exterior, un grup de misionari catolici francezi a sosit la Nagasaki. Considerand ca aici crestinismul fusese total eradicat, ei au fost amuzati cand intr-o zi un japonez a venit si le-a pus trei intrebari: daca se inchina Fecioarei Maria ca Nascatoare de Dumnezeu, daca sunt casatoriti si daca se supun papei. Raspunsurile fiind cele asteptate, misionarii au fost apoi stupefiati cand o mare comunitate de "crestini ascunsi" au inceput sa apara si sa-si manifeste public credinta catolica. Timp de trei sute de ani crestinii catolici japonezi supravietuiscra in ilegalitate, fara preoti, fara sa indrazneasca sa posede carti de cult, ci doar transmitandu-si credinta crestina  din generatie in generatie si incercand sa o practice cat mai corect. Abia in anul 1873 japonezii cresti au fost liberi sa-si practice credinta, aparitia lor fiind mai mult decat surprinzatoare.
Simbolul devotiunii crestinilor din Nagasaki a devenii catedrala din Urakami, finalizata in  
1915. Construita in stil romanic, din caramida si piatra, era cea mai mare din Extremul Orient la acel  timp. La  9 august 1945 la ora 11:02 Urakami a fost devastata de cea de a doua bomba atomica americana ce a cazut la 1 doar trei sute de metri de ea si care, in mod ironic, a ucis mai multi crestini (aproximativ 8500 ) decat persecutiile care durasera timp de secole. Restaurarea catedralei a durat pana in 1959.

Noua biserica din Urakami are o fatada asemanatoare celei vechi, dar in fata sa exista acum un spatiu modern unde pot sta peste 2000 de persoane. Intrarea este flancata de doua turnuri mai inalte decat nava principala, la baza carora sunt incastrate, in doua nise, statuile Fecioarei Maria si sfantului Ioan Botezatorul, care au rezistat exploziei atomice, pastrand insa urmele acesteia. Interiorul, frumos impodobit nu are insa foarte multe asemanari cu vechea catedrala, fiind captusit cu un material ce reduce rezonanta spatiului foarte vast.
In partea de vest se afla o galerie care traverseaza intreaga latime a cladirii. Galeria este mai inalta decat e nevoie pentru a face loc atractiei principale a acestei catedrale, si anume orga de tip frantuzesc, a carei constructie este dedicata celor 26 de crestini japonezi din Nagasaki martirizati in 1596. In apropierea catedralei se afla un frumos parc unde se pot vedea statui de sfinti, multe din ele negre, datorita radiatiilor raspandite inca multi ani dupa impact.
Marturie a tenacitatii crestinilor japonezi a caror credinta si nadejde este un model demn de urmat, catedrala din Urakami este totodata; un simbol al prezentei crestinismului la capatul lumii.  '' 
...  am descoperit şi un site deosebit de interesant ce prezintă ''Japonia - impresii de călătorie'' ce merită a fi citit:
 http://www.academia.edu/2919313/Japonia-impresii_de_calatorie