sâmbătă, 11 octombrie 2014

jurnalul (67)




Astăzi (data/ora)... sâmbătă, 11 octombrie, ora 15.00
Ziua ... este plăcută - ieşind din casă am  fost înconjurată de un aer puţin umed dar cald, plăcut !    
Când mă întorc de la muncă, merg şi mă gândesc ...  la toate evenimentele la care am participat dar şi la tot ce întâlnesc în cale ! astfel, azi dimineaţă am reflectat la ceea ce am văzut: parcă a fost ziua ''omul şi găleata'' ... în căruţă, pe bicicletă sau mergând pe jos, toţi erau grăbiţi către VIE - cred că mai au de cules struguri !
Nu am reuşit să învăţ ... cam tot ce trebuie - periodic apare, în manifestările mele, un soi de încăpăţânare sau o reticenţă la unele noţiuni sau activităţi  !!!    
Sufleteşte şi fizic ... sunt un pic cam obosită ...  
Bucătăria ... se poate declara mulţumită: mami a descoperit că este bine să mai realizeze puţină dulceaţă ! deci mărunţeşte nişte gutui - cad din pom şi se strică repede, nu putem să le păstrăm pe pervazul ferestrei: ''galbenă gutuie, dulce amăruie ...''
Sunt îmbrăcată ...  jumătate de ziuă şi jumătate de noapte, cam aiurea: bluză de pijama şi pantaloni groşi, picioarele goale aşezate peste papucii de casă (de vară...) - legată cu un batic la frunte (doar sunt ''japoneză'', nu-i aşa?)...
Citesc ... - doar pe facebook câte puţin, şi mai mult mesaje...
Nu mai ştiu dacă mai aştept ... ceva ... oare ar trebui să mă gândesc sau este prea din timp, la Moş Nicolae ?! anul acesta o veni şi la mine? cât de mult mi-aş dori !!!  
La rubrica ''realizări'' ... muncă la lucru, iar acasă am plimbat prin grădini locaţia unor pomişori - la indicaţiile preţioase ale mămicuţei şi tăticuţului ! sper să le placă pe unde le-am găsit noile locuri !
Ascult ,.. o emisiune ce vorbeşte, câte puţin, despre ''minunatul nostru conducător'' din perioada comunistă sau socialistă sau ... ce a mai fost pe timpuri !!! aşa ca să mai ştie şi generaţia tânără câte ceva de pe atunci !!!
În casă ...  este încă o atmosferă plăcută, sunt 2 zile de când am început să facem focul seara ... în prima seară, nu ne-am mai văzut de fum !!! dar curajoase, tuşind, nu ne-am dat bătute - nici eu, nici mami - şi am învins UMEZEALA din sobă sau coş şi ce căldurică a fost mai apoi în casă !!! nu vă puteţi imagina ce se afla în coşul casei !!! ŢÂNŢARI !!! se ascunseseră acolo şi când a năvălit fumul pe coş peste ei, s-au împrăştiat înnebuniţi ... ajunseseră apoi să se adăpostească pe terasa casei, altă problemă! noroc că au plecat până la urmă, sper cât mai departe de noi !!!   
Ce mai prefer ?... un fotoliu în locul scaunului ... deci prefer confortul !  
Speranţe ... gânduri ... rugăciuni ... doar Bunul Dumnezeu ştie cu adevărat la câte lucruri mă gândesc uitând să mai acţionez !   
Am descoperit ... pe internet o fotografie minunată ( Fotografiile postate de < Bellissime Immagini > )şi mi-e drag să v-o prezint:

marți, 7 octombrie 2014

inspiraţie ...

... o minunată poezie a doamnei Valentina (o găsiţi în facebook la Valentina Graur Lazarencu):



''Inspir cu aer proaspăt, încă neinspirat,
 Expir din taina firii, ce m-a deconspirat,
 E aerul prea rece sau sufletul prea cald,
 În marea de lumină, plonjez ca să mă scald.

      Lumina-i prea adâncă, încep să mă cufund,
      Nu-i nicio teorie, s-o știu până-n profund
     Și nu-i nicio putere să mă ajute-acum,
     Întreaga mea știință, s-acoperă cu fum.

Din gura de lumină ies rotocoale, mii,
Pe umbra rece-a nopții, le țes – albe fășii,
Adun din întuneric și la lumină-l scot,
Dar mă sufocă albul, de negru -- nu mai pot!
     

     Vreau intermediară între un ”nu” și-un ”da”,
     Căci albul, ca și negrul, sunt plini în viața m
ea;
     Albul, prea mult, - orbește, negrul e-ntunecat,
     Am mersul: ”du-te, vino” -- ca un împiedicat.

Această frământare se cere d-explicat,
Întreaga-mi conștiință cu răul nu s-a dat…
Inspir cu taina lumii, pe povârniș de stea,
Expir imensitatea și dragostea din ea.''

(VALENTINA GRAUR LĂZĂRENCU
''MOMENTE DE... INSPIRAŢIE'')


jurnal de sărbătoare sufletească...

... aproape a plecat şi această zi ...
... a fost o zi altfel decât de obicei ...
... debutul ei: cumpărături grăbite pentru a mă întoarce acasă cât mai repede pentru pregătirea cât de cât festivă a zilei!  
... acasă am predat mămicuţei ştafeta activităţilor zilei - eu trecând la somnul recuperator după muncă! 
... şi mami nu s-a lăsat mai prejos : a trecut la îndeplinirea dorinţei lui ticuţu, sărbătoritul zilei, într-o zi un pic misterioasă: sărbătorirea cu cruce roşie (în calendarul ortodox) a unor sfinţi şi sărbătorirea fără cruce roşie al altor suflete importante în viaţa ortodoxă !
... mami a pregătit 2 tăvi mari cu plăcinte în stilul familiei în care a crescut mare: plăcintă cu brânză şi plăcintă cu dovleac (plus scorţişoară...), la care eu am contribuit - între reprizele de somn binefăcător - coordonând coacerea la cuptorul cu termostat (de care mami are frică...) !
... sărbătoritul nostru a colindat prin bucătărie, ca un copil, aşteptând cu nerăbdare finalizarea plăcintelor de care îi era tare dor!
... a sosit şi momentul culminant când plăcintele au fost coapte şi au umplut cu aromele lor atât de diferite casa ... 
... fericit că îi sunt sărbătoriţi cei 87 de ani aşa cum îi place lui, ticuţu a dorit imortalizarea momentului (înainte de a ataca plăcintele ...) printr-o fotografie împreună cu mami şi una din tăvile de plăcintă (cea cu dovleac...) - sunt şi eu în fotografie, indirect, cu aparatul de fotografiat adică -:
... momentul culminant a fost când surioara mea, aflată atât de departe fizic de noi, a reuşit să îmbogăţească semnificaţia mare a zilei, printr-un lung apel telefonic reuşind să încarce bateriile sufletului lui ticuţu şi mămicuţei !!! 
... într-adevăr, o zi aparte - ce acum este finalizată prin vizionarea unor emisiuni de muzică populară - ce la noi în familie este la mare preţ respectând tradiţia frumoasă a acestui popor!

duminică, 5 octombrie 2014