sâmbătă, 8 septembrie 2018

târg...


Cornel Omescu
                   TÂRGUL MONDIAL DE CARTE


      Anul acesta este plin de surprize în lumea editorială.
      De când tehnica tiparului a fost revoluționată prin desființarea hârtiei clasice şi de când editorii au introdus cele mai surprinzătoare sortimente de hârtie, cititorii sunt pur şi simplu răsfățați. Astfel, anul acesta s-au tipărit tiraje imense pe hârtie comestibilă.
      Menționăm ultimele prezentări de noutăți la târgul mondial:
a) NUVELA PENTRU VEGETARIENI. După lectura ei (sau chiar înainte) oricare pagină dizolvată în apă rece, dă un alt sos vegetal. Găsim o gamă largă de sortimente: de la urzici şi fasole, până la morcovi şi... spanac.
b) ROMANUL DULCE. Standul respectiv ne oferă un veritabil recital de produse de cofetărie. Semnalăm varietatea largă de materii prime folosite pentru umplerea paginilor: fructe terestre şi extraterestre, creme policolorate, esențe poliaromate, lichioruri în premieră, sifon condensat. De asemenea, alături de pagini crocante din pulberi aglomerate, găsim şi suficiente pagini cuminți care, în aqua chiorenzis, dau siropuri onirice.
c) TETRALOGIA CĂRNII. Un tetra-stand copleșitor, amenajat ca o capodoperă. A întrunit toate sufragiile juriilor de ambele sexe, indiferent de vârstă sau diagnostic. Varietatea extractelor de carne, din care s-au preparat paginile, este debordantă. Nu lipseşte nici un sortiment de vânat sălbatic sau vânat dresat, de la cameleon la crocodil, de la şoarece la elefant, de la guguştiuc la vulturul pleşuv. Bine preparate sunt şi extractele din şeptel. O mențiune specială pentru porc şi gâscă. De necrezut dar porcul a cules toate premiile.
      Din păcate, sectorul peştilor a fost slab reprezentat. N-am remarcat decât un eseu de caracatiță în cerneală proprie, o mică monografie de raci,  un pamflet de țipari şi arici de mare împănat cu peşte-sabie, un oarecare studiu din extract de rechin umanizat, cam indigest -- dacă nu se sărează bine paginile cu lacrimi de milă în momentele de silă.
      Târgul a înregistrat largi ecouri. Cărțile s-au târguit binișor. Nu s-au înregistrat cazuri de apendicită, peritonită, indigestie, dezinterie sau alte boli psiho-intestinale. Doar doi paznici au căzut victimă unei uşoare insolații. Printre alte alimente, un scriitor a fost mâncat din greşeală de calcul. Deci -- succes pe toată linia !
      Toată lumea a plecat sătulă...
           (Cornel Omescu,  "TÂRGUL MONDIAL DE CARTE")
                                                     
... deci dacă este sâmbătă - am decis eu cu drag - prinde bine câte o porție mică de literatură SF (din colecția de reviste, cărți şi almanahuri SF ce o am prin bibliotecă, scrise de specialiștii domeniului în decursul timpului) !
... sper că a fost o lectură plăcută !

pledoaria...

... urmăream un film - "JFK" - şi am rămas înmărmurită de procurorul Garrison interpretat de Kevin Costner: un minunat discurs-pledoarie...
... printre altele, şi :"...nu te întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă-te ce poți face tu pentru țară..."
... poate că eu de-abia acum am văzut filmul (film pe care poate l-ați vizionat deja...) sau poate ca am vibrat la cuvintele pledoariei... dar dacă nu l-ați văzut, va scriu că merită văzut, măcar pentru acest discurs-pledoarie !
... filmul se termină, având scris:"Trecutul e doar un prolog."

vineri, 7 septembrie 2018

jurnalul (264)

... Azi ... vineri 7 septembrie, ora 20,.40
... Au trecut ... 113 zile !!!
... Gândurile ... îmi sunt tot mai des la organizarea pomenii de 6 luni... cum a trecut timpul !
... Puiu ... stă foarte puțin pe afară, de obicei îl dau afară atrăgându-l cu ceva bun de mâncare -- s-a obişnuit în casă protejat de căldură, muşte ..
... Bucătăria ... este plină când venim la masă...
... Munca ... a fost variată:
- am preparat, pentru prima oară, ciment pentru a realiza reparații de jur împrejurul casei - aşa cum am văzut că făcea ticuțu doar că la mine cantitatea preparată este mai mică neavând forță ca să amestec compoziția, adică eu folosesc o găleată (ajunge pe la jumătate - nu este uşor deloc la amestecat...):

apoi am turnat cimentul moale ca să pot astupa bine crăpăturile din cimentul vechi, ca de exemplu pe aici:

-am curățat de buruieni (împreună cu mami) terenul unde a fost ceapa, am măsurat şi stabilit locurile (cuiburile), am săpat fiecare cuib stabilind câte roşii vom cumpăra în primăvara viitoare;

-am curățat de buruieni (împreună cu mami) terenul unde au fost roşiile, am trasat şănțulețe pentru a pune acolo (în octombrie) arpagicul şi usturoiul;
-am strâns busuiocul (mai mult) şi cimbrul (mai puțin), am curățat locul, am împărțit totul în buchețele mici (împreună cu mami) şi le-am aşezat la uscare;
-azi a venit pe la ora 14 şi o porție de lemne, din care am spart, cu toporul, tot ce a fost buturugă mai mică, mami le-a depozitat lângă atelier, eu am format rândul în interior, apoi am depozitat, afară lângă atelier, buturugile mai mari:
plus încă micile activități zilnice...
... Sunt ...  în pantaloni scurți, tricou (ce se schimbă după fiecare activitate, fiind prea ud de apa ce-mi iese prin piele...);
... Noutatea săptămânii ... este legată de un gând bun primit de la prietena mea de spirit şi suflet, doamna Laura Schussmann:

luni, 3 septembrie 2018

sfaturi...

Lev Izmailov
            SFATURI PENTRU CELE CE VOR SĂ SE CĂSĂTOREASCĂ

     Înainte de toate trebuie să ştim ce este un bărbat. Ştiința a dat o definiție concretă. Bărbatul este acel vertebrat care se lasă uşor domesticit şi dresat, el poate fi învățat să spele vasele, să lustruiască parchetul, să aducă acasă cartofi şi leafa...
     Să ne referim acum la lucruri mai concrete. Cine-l poate lua în căsătorie ? Oricine fiindcă orice femeie se poate căsători: frumoasă şi nefrumoasă, drăguță şi nedrăguță, ba chiar urâtă de-a binelea. Femeile grase, slabe şi proaste se mărită uşor. Cu cele inteligente e mai greu. Ce bărbat vrea să aibă o nevastă mai deșteaptă decât el ? Când vă alegeți soțul trebuie, înainte de orice, să aveți în vedere... înălțimea lui. Ca şi îmbrăcăminte, bărbații au: talie mare, mijlocie şi mică. Primii nu sunt rentabili într-un menaj; cei mici, dimpotrivă sunt şi avantajos de exploatat. Cu un soț scund nu e nevoie să aruncați rochiile vechi, dintr-o fustă putându-se face minimum două şepci. Cât despre bărbații de talie medie, ei seamănă cu cei mici de statură dar mănâncă ca cei înalți.
     Ochii bărbaților pot fi albaștri, cenuşii, verzi, negri sau căprui şi - indiferent de culoare - vanitoşi.
     Să ne referim însă și la culoarea părului. Blonzii sunt modești, încrezători, de o naivitate copilărească. Ei ajung la domiciliul conjugal cu leafa întreagă. Bruneții sunt nervoși şi geloşi. Dacă îşi bănuiesc soția de adulter, devin violenți, promit că o omoară, apoi se sinucid. Numai că nu ştiu cu ce să înceapă. Neputându-se hotărâ, pleacă de acasă pentru totdeauna... până la prânz. Roşcovanii sunt blajini, amabili, generoși.  Ei se cred blonzi. Totuşi, casătorindu-vă cu un roşcovan, nu începeți niciodată o ceartă înainte de a-l fi săturat căci pe nemâncate e foarte periculos. În fine, ajungem acum la cei complet blonzi, cei cărora li se spune în spate 'golaşii'. Serioși şi economi, ei nu risipesc banii pe tunsorile moderne, pe piepteni sau şampoane costisitoare. De obicei se spune: chelia în față înseamnă inteligență,  când e la spate înseamnă că posesorului ei îi place să facă curte femeilor cu inteligență.
     În consecință, dacă sunteți în situația de a alege, luați un pleşuv. Este o opțiune fericită. El vă va aduce în casă confort şi... lumină.
                 ("Sfaturi pentru cele ce vor să se căsătorească", Lev Izmailov)
                     -tradus din la rusă de Viorica Tănăsescu-
... postarea este propusă pentru "Citate favorite" găzduite de doamna Zina (http://zinnaida.blogspot.ro) unde veți găsi cele mai multe date...
... provocarea are sloganul "Click & Comment Monday" !
... distribuie pe rețele articolele care îți plac mult !
... deci dacă este luni, provocarea este:"Sfaturi pentru cele ce vor să sencăsătorească" de Lev Izmailov !