vineri, 28 decembrie 2012

să ne amintim de ... Nichita

 ... pentru că tocmai am aşternut câteva gânduri care mă frământau referitor la ... TIMP ... , cred că ar fi potrivită  o poezie care vorbeşte mai bine ca mine despre acest zbucium al omului:                   
''Trăim un prezent pur ?
 A trăi inseamnă timp?
 Timpul este tot ceea ce nu inţelegem?
 Timpul este tot ceea nu suntem noi?
 Există timp acolo unde nu este nimic altceva?
 Timpul este fără să fie?
 Timpul este insuşi Dumnezeu?
 Inima mea bate in timp?
 Sunetele, mirosurile,
 pipăitul, gustul, vederea
 sunt chipuri ale timpului?
 Timpul este legat de lucruri?
 Timpul este legat de cuvinte?
 Gândurile sunt timp?
 Timpul este insuşi Dumnezeu?
 A fi, inseamnă timp?
 A avea, inseamnă timp?
 Ceasurile sunt bisericile noastre
 de mână sau de buzunar,
 de perete.
 Ne rugăm luând cunoştinţă
 de bătaia lor inscrisă pe cadrane .''

  
                         (Nichita Stănescu, ''Intrebări'', 1972)
                           -https://ro.wikipedia.org/wiki/Nichita_St%C4%83nescu -

gânduri despre ... timp

... fiind in vacanţă, este iarnă, focul face să trosnescă lemnele in sobă ... ce pot să fac mai plăcut decât ... să gândesc, să reflectez ...
... subiectul găsit, şi care mă frământă din ce in ce mai mult, este TIMPUL !
... am incercat să citesc mult ca să văd ce anume pot afla despre noţiunea "timp", ce au gândit in trecut şi alţii, dar şi in prezent ...
... in una din lecturi am găsit o posibilă definiţie, puţin mai filozofică:"timpul este acea inlocuire subtilă a spaţiului cu alt spaţiu, ... timpul este o generare şi conectare continuă sau discontinuă de spaţii, care parcurse succesiv alocă caracteristica transformantă a configuraţiei spaţiale sustenabilă temporal..."
... Domnitorul Dimitrie Cantemir scria in "Metafizică":
 '' ...Timpul apare ca o oglindă a creaţiunii, in care oglindă unele sunt reprezentate că au fost, altele că sunt, altele că pot fi..."
... Constantin Rădulescu-Motru scria: 
 " ... In timpul trăit in destin minutele din tinereţe sunt altele decât cele de la bătrâneţe; minutele tragice altele decat cele in acontemplaţie ..." 
... intr-o altă lectură, in revista "Familia ortodoxă" (iunie 2011), am găsit cateva rânduri unde se vorbea despre ceea ce şi eu am simţit şi simt, acut: 
..."inainte vreme, oamenii se mişcau încet, cu rânduială, în tot ceea ce împlineau de-a lungul unei zile, a tuturor zilelor vieţii lor. Începeau ziua cu rugăciunea de dimineaţă şi o sfârşeau cu cea de seară; la masă spuneau Tatăl nostru şi nu se apucau de ceva până nu-şi făceau semnul Sfintei Cruci. Adică omul găsea răgaz în toată vremea şi locul să-i zică o vorbă lui Dumnezeu şi, ca răspuns, să primească în suflet încredinţarea că nu este singur. Viaţa lui, deşi era grea, cu urcuşuri şi coborâşuri, cum îndeobşte trebuie să fie viaţa fiecăruia pentru a învăţa ceva din ea, îi aducea un sentiment de împlinire. Era o existenţă trăită plenar."
... adică totul era după o rânduială, " legea firii", ce cuprindea intregul univers ... 
... in viaţa mea, pot spune că au existat si există momente, din ce in ce mai multe, când imi doresc să regăsesc pacea copilăriei, pacea acelor zile care aveau alt ritm! Şi asta, nu pentru obiceiul de a mă plânge, nu pentru tendinţa de a zice "dacă aş mai putea trăi o dată ...", ci pentru că incerc să imi explic ce s-a intâmplat intre timp şi ... cum de totul acum este răsturnat, totul este altfel, şi nu mai găsesc momente de ''dulceaţă'' pentru suflet ... !!!  
... intr-o lectură de demult, la Dumitru Constantin (''Inteligenţa materiei'') am găsit câteva rânduri despre timp:
..."există un timp astronomic prin care cu toţii ne măsuram anii şi evenimentele şi un timp biologic care cuprinde timpul fiziologic şi timpul psihologic. Reacţiile biochimice din celulele noastre au un ritm de desfăşurare diferit de la o vârstă la alta, ceea ce a impus noţiunea de timp biologic ..."
... iar in revista "Familia ortodoxă" (iunie 2011), am găsit următoarele (care arată că zbuciumul meu există şi la alţi semeni de-ai mei!): 
..."este o însingurare: graba, ritmul nebun ... al lumii în care trăim face sa nu mai avem timp pentru ... sufletul nostru ... Sufletul are ritmul său, acela al comunicării adânci şi liniştite cu Dumnezeu şi cu celelalte suflete ..." 
... este greu să exprim o părere: văd eu altfel lucrurile acum (să fie oare vârsta biologică?- ritmul  creşterii şi imbătrânirii ?) ... sau ... intr-adevăr nu mai acord suficient timp comunicării cu sufletul?
... sau ... intr-adevăr ... timpul nu mai are răbdare cu noi?! (o frază care mi-a plăcut - tot din ''Familia ortodoxă'')...
...Oare?! ... eu ştiu că, in stilul meu, incerc să menţin comunicarea cu sufletul, să imi menţin inima bună, caldă in relaţia cu mine şi cei din jur!... 
... in unele lecturi am găsit şi o explicaţie a vitezei accelerate a timpului! printre cauze: inlocuirea calendarului iulian cu cel gregorian ... crearea ceasului mecanic ... depărtarea de natură şi poluarea continuă a Pământului ... creşterea frecvenţei rezonante de bază a Pământului (=rezonanţa Schumann = pulsul Pământului) - toate având ca rezultat ... reducerea zilei - percepută de oameni! -  de la 24 de ore la 16 ore ... si cum in lumea noastră, pulsul nostru (al inimii) are legătura cu pulsul Pământului, cu pulsul corpurilor ceresti, toate fiind UNUL (ciclul sacru), corpurile noastre simt accelerarea vitezei timpului ... procesul de schimbare (fizică şi spirituală) ...
... Cine poate şti adevărul?! Sigur ceva se intâmplă ! E inceputul a CEVA!
... dar, sigur pot spune că evenimentele din ultimii 2-3 ani au fost (cel puţin pentru mine!) aiuritoare, totul s-a petrecut cu o viteză din ce in ce mai mare, de multe ori nici nu mă dezmeticeam bine, şi ... gata, se ducea noutatea - şi apărea alta - care la fel de repede era detronată de alta!... şi acest proces nu s-a terminat! continuă ...
... se vorbeşte de schimbare... există atâta schimbare peste tot ... dar nimic incă nu se aşează, nu se finalizează ... ce s-a schimbat azi, mâine este schimbat iar, iar poimâine se poate intâmpla să revenim la prima schimbare, şi tot aşa, mai departe ... şi totul brusc, când nu te aştepţi!
Bulversant, nu?!... Dar şi incitant!

joi, 27 decembrie 2012

cantecele iernii si.. Kinkade...


 

... acum cateva zile, am descoperit un pictor ce a realizat minunate tablouri: Thomas Kinkade! 
        [A fost - pentru ca a parasit aceasta lume!]

... cat de multe imagini ce prezentau Craciunul am admirat ... si din multele admirate de mine, fara sa cunosc cine le-a realizat, au fost pictate de Kinkade !
... stiu ca ori de cate ori le privesc, ma intorc la copilarie cand totul era frumos, luminos, ca in multele basme citite de mine si traite in imaginatie...




...de atatea ori am ascultat cantecele traditionale americane cu ocazia iernii si Craciunului...
...dar in acest an am descoperit in Youtube un video cu placuta voce a lui Dean Martin (" Let it snow! Let it snow! Let it snow!") insotit si de cateva imagini frumos realizate, cu o iarna idilica ... erau tablourile ale lui Kinkade!  ... adresa din Youtube este: 
                 http://youtu.be/9VO_KAuWF_0?t=1m47s

colţişor de vis...

... am admirat azi un alt minunat colţişor din Japonia: insula Iriomote-jima!
... filmul prezentat la Tv nhk world , realizat într-o frumoasă călătorie a studentei Lana Bergmann, m-a încântat cu imaginile prezentate, cu specificul zonei ...


... am admirat apoi un mic hotel, undeva în natură, cu respect pentru tradiţia japoneză ... să deschizi uşa camerei, să ajungi atât de aproape de natura minunată, să auzi în liniştea nopţii glasurile pădurii, să te joci cu licuricii !!!  
... apoi, a fost călătoria cu un mic vaporaş (şi cu pânze), am admirat apa atât de limpede, coralii (peste 40 de specii, am înţeles!) până la o insuliţă - loc unde puţine picioruşe de om au călcat! un peisaj minunat, mai frumos decât cel prezentat în filmul "Laguna albastră"!  


... m-am bucurat (chiar dacă sunt la atât de mulţi km distanţă de aceste minunate locuri!) de imaginile prezentate, am simţit bucuria pe care a simţit-o Lana în această călătorie ... am lăsat imaginaţia să mă plimbe prin pădure, am încercat cu multă gingăşie să iau în palmă un licurici (cred că este ceva unic în viaţă ...)! 
... am găsit şi o adresă din Youtube unde puteţi viziona un mic video ce prezintă imagini din acest minunat colţişor:

marți, 25 decembrie 2012

despre Vlad Ionescu...

...A trecut mult timp de când l-am văzut la tv pentru prima oara pe Vlad Ionescu! Era ceva ciudat pentru mine! Un om care ştia multe, vorbea dezinvolt despre subiecte despre care de-abia aflasem câte puţin! Vorbea despre curiozitaţi ale tuturor timpurilor, despre Nostradamus...Si am aflat de la el (la tv) că este un impătimit al scrierilor lui Nostradamus : publicase o carte care a impresionat lumea: „Le message de Nostradamus sur l’ere proletaire” (ce fusese apoi tradusă in italiana şi chiar in Japonia)..Ajunsese invitat chiar la tv japoneză unde - pe 2,3,4 aprilie 1991 - in trei emisiuni işi prezentase predicţiile descifrate despre căderea lui Gorbaciov, desfacerea Imperiului sovietic, evenimente din America lui Clinton, etc.
 ...Altceva nu ştiam despre Vlad Ionescu!
...De atunci a trecut mult timp - intre timp a părăsit această lume - şi de-abia acum am citit mai mult despre Vlad Ionescu! Am aflat că:
...A fost fiul preotului Duminică Ionescu, duhovnicul lui Corneliu-Zelea Codreanu!
...A avut un inceput de artă strălucit – a expus la 19 ani, în 1941, a expus apoi la 23 de ani, in 1945 (alături de marele pictor Ion Ţuculescu)...
...A avut ca dascăli pe Aurel Bălţatu, Jean. Al Steriadi, Gheorghe Petraşcu...
...A avut in ţară expoziţii de pictură modernă, expresionist-abstractă şi mistică.
...A avut apoi expoziţii in Gemania Federală, la München şi Freising.
...A avut numeroase expoziţii la New York, în alte state americane.
...A avut de asemenea expoziţii în Italia, Franţa, Grecia.
...A pictat destul de mult: panze in ulei, icoane pe sticlă şi pe lemn, desene si gravuri... pictură modernă, expresionist-abstractă şi mistică.
...Arta sa te duce cu gandul la Cézanne şi Braque, Mondrian şi Van Gogh, Jackson Pollock şi Kandinski, Victor Brauner şi Pallady, Iser şi universul pictural bizantin şi aparţinător de Extremul Orient.
...A primit premii pentru arta sa esoterică.
...A avut şi cărţi şi studii cu o interesantă viziune asupra lui Brâncuşi, zeci de pagini dedicate filosofiei artei şi istoriei artei universale, artei moderne şi picturii icoanelor, dar şi expoziţiilor de avangardă (analiza holografiilor create şi expuse de Salvador Dali la New York, în 1972).

P.S.
   Deşi a creat, nu este cunoscut bine şi preţuit in ţara lui de origine!

iarna ...

... a venit iarna... este decembrie...
...anotimpul în care mă  simt iar copil...
...totul este acoperit de zăpadă ... este ger ...
...căţeii mei latră ca de obicei orice persoană care le tulbură liniştea - trecând pe drum - şi repede apoi fug in culcuşurile lor pline cu paie şi tot ce am găsit călduros pentru ei... Puiu este mai rezistent, stă mai mult pe afară (afară din căsuţa lui), aleargă pe aleile ce le avem in grădina plină de zăpadă, dar Leu, este cel mai mare friguros - iese puţin şi fuge repede in căsuţa lui! 
...sunt intr-o minunată vacanţă de iarnă: sunt de Crăciun şi de revelion acasă! O vacanţă dorită ani la rând de mine şi familia mea dar care, anul acesta, a venit pe neaşteptate!
...am impodobit cu lumini (fir roşu) şopronul casei pe toată lungimea lui, am impodobit bradul şi am aprins luminile ... e minunat!!!
...in sobă trosnesc lemnele şi este o căldură plăcută!
...mă bucur de reintâlnirea cu lumea minunată a leptopului meu (pe care l-am avut defect ceva timp!), o lume plină de lucruri frumoase dar uneori greu accesibile mie (neavând atatea cunoştinţe necesare!)...
...mi-a fost atâta dor de lumea blogului meu...
...am căutat ceva frumos, cu subiect legat de iarnă, şi am găsit într-adevăr ceva deosebit de interesant, un video prezentat în Youtube de dl Nomiyana! 
... Nabana no Sato Park, din Kuwana City, Japonia, este o grădină botanică deosebită. Ziua turiştii sunt atraşi de frumuseţile grădinii botanice! Noaptea totul se schimbă pentru că a fost creat un program cu mii de lumini - ceva de necrezut! -, aleile parcului sunt impodobite cu lumini, există un tunel cu mii de lumini prin care se pot plimba turistii, sunt restaurante, etc...
... mi-a plăcut atât de mult ce am vizionat, incât vă prezint adresa unde găsiţi imaginile din Nabana no Sato Park -by night-! Vizionare plăcută !