sâmbătă, 7 aprilie 2012

omletă portocalie

O reţetă pentru 4 persoane:
     Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă făină, 2 ouă, 2 ceşti lapte, un praf de sare, 5 ml ulei, 2 portocale (coaja rasă şi zeama de portocală), 1/2 ceaşcă zahăr farin.
     Mod de preparare:
     Se amestecă ouăle, făina, jumătate din ulei, coaja rasă de la portocale, sarea. Se adaugă treptat laptele. Se amestecă bine. Se prăjeşte în ulei bine încins. Se asează pe un platou. Se presară zahăr farin.
     Sosul: zeama de la cele 2 portocale, 2 linguriţe zahăr pudră. Se amestecă. Se pune pe foc şi se fierbe până se obţine un sirop.
     Se toarnă siropul peste omleta de pe platou.
     Se serveşte caldă!

turtă în foi

         Micuţa pregăteşte o specialitate, numită în Bărăgan, turtă în foi!
        Ingrediente: 5 ouă, 700 ml apă, drojdie (cât o nucă), 2 linguri zahăr, un praf de sare, 250 g margarină (sau untură), zahăr farin, făină cât cuprinde, ulei.
        Mod de preparare:
        Se cerne făina.
        Se bat spumă ouăle. Se adaugă în mijlocul făinii.
        Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă şi puţin zahăr. Se lasă la loc călduţ, pentru a se înmulţi drojdia.
        Se frământă făina cu ouăle, drojdia şi zahărul (dizolvat în puţină apă călduţă). Se adaugă şi sarea dizolvată în puţină apă călduţă. Se amestecă bine şi se adaugă apă călduţă, treptat, până se obţine un aluat consistent, uşor de întins pe masă.
        Se acoperă aluatul cu o pânză şi se lasă la dospit, circa 15 minute.
        Se împarte aluatul în bucăţi egale, potrivite ca mărime, aproape 10-15 bucăţi.
        Fiecare bucată se întinde ca o foaie de formă pătrată  (10 cm), subţire ca grosime şi se unge cu margarină (sau cu untură).
        Foile unse cu margarină (sau untură) se pun una peste alta.
        Se întinde iar aluatul (cele 10-15 bucăţi, puse una peste alta), întinzând o foaie subţire de aluat. Se taie în bucăţi de dimensiunea dorită.
        Se prăjesc în ulei bine încins.
        Se pudrează cu zahăr farin.            
        Se mănâncă, de preferinţă, calde!

găluşti cu prune

      Ori de câte ori ne pregăteşte micuţa găluşti cu prune (sau cu gem), le mâncăm cu atâta poftă  ... că la final abia mai respirăm ... de ghiftuiţi ce suntem!!! Sunt atât de bune!!!
      Ingrediente: 1 kg cartofi, 4 gălbenuşuri, 4-5 linguri făină, 1 1/ 2 kg prune (sau gem), pesmet, ulei, 250-300 g zahăr, puţină sare.
      Mod de preparare:
      Se spală cartofii, se pun la fiert în apă clocotită, cu puţină sare. Când sunt fierţi cartofii, se separă de apă, şi se curăţă de coajă aşa calzi, se trec prin răzătoare (cât mai mărunţi).
      Se prepară o compoziţie din: cartofi, gălbenuşuri, făină, sare. Se amestecă bine compoziţia.
      Pesmetul: 1 pahar ulei, 15 linguri de gris, 7 linguri de zahăr, 2 pliculeţe de zahăr vanilat. Se încinge pe foc uleiul, se adaugă grisul şi se amesteca până compoziţia devine maronie. Se ia de pe foc vasul şi se adaugă zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se poate adăuga, după gust, şi nuci măcinate mărunt.
      Prunele se spală, se scurg de apă, se scot sâmburii şi se taie în 4.
      Se ia din compoziţia de aluat (preparată mai sus), câte o bucată şi se întinde puţin pe masă, se pune în mijloc o bucată de prună, se înveleşte pruna cu bucata de aluat. Se dă bulgărele prin făină (aşezată pe masă) ca să nu se lipească bulgărele de mână. Se rotunjeşte bucata de aluat între palme. Se pune pe masă, unde se află un strat de făină.
      Separat, pe foc se pune un vas adânc cu apă, în care se pune puţină sare.
      Separat, pe masă, se pregăteşte un platou întins, pe care se aşează pesmetul. 
      Când apa a dat în clocot, se ia bulgării de aluat pregătiţi mai sus şi se pun încet (ca să nu ne stropim cu apa fierbinte) în vasul cu apă clocotită, la fiert, găluştele. Când sunt fierte, găluştele se ridică la suprafaţa apei şi se iau cu o paletă (cu găurele, pentru a se scurge apa) şi se rostogolesc prin pesmet, cât mai bine, pentru a se uniformiza stratul de pesmet de pe găluşte. Se aşează pe un alt platou, curat, formând rănduri, ca o piramidă!

omletă dulce

   Ingrediente (pentru 2 persoane): 2 ouă, 1 lingură zahăr, 1 lingură lapte, 1 lingură făină, sare, ulei, gem sau dulceaţă.
   Mod de preparare:
   Se freacă separat gălbenuşurile cu zahărul, laptele şi făina. Se adaugă puţină sare (un vârf de cuţit). Apoi se adaugă cele 2 albuşuri (bătute spumă). Se prăjeşte compoziţia în ulei încins, întorcând pe ambele feţe omleta.
   Se serveşte omleta unsă cu gem sau dulceaţă, pliată si presărată cu zahăr farin (după gust).
   E.......bună!

halva turcească

    Când eram mică, în Craiova, cea mai plăcută distracţie era să mergem la plimbare, micuţa şi cu mine, spre grădina botanică, unde pe o stradă apropiată, era un mic chioşc cu o tarabă pe care se găseau tot felul de bunătăţi ...! La turcu! Şi puteam să mânânc (de acolo îmi cumpăra micuţa mea) o specialitate turcească, sub forma unui baton scurt, colorat în roşu la exterior şi în interior alb, cu o compozitie potrivit de moale şi potrivit de dulce!!! 
     Totul a rămas o amintire frumoasă...Oraşul s-a schimbat treptat, multe case au fost demolate pentru a se lărgi strada... Şi aşa a dispărut şi chioşcul turcului... O fi fost oare turc?!...
      Mai mare, în lecturile mele, am descoperit o reţetă pe care din curiozitate am experimentat-o şi am descoperit, cu multă bucurie, că era ceea ce bănuisem: specialitatea pe care o mâncam, cu multă plăcere, când eram mică, de la chioşcul turcului...Acum nu mai era acelaşi lucru, eram mare, se dusese dulceaţa copilăriei când toate parcă erau mai bune şi mai frumoase...dar am fost tare mulţumită că am putut regusta ceva ...
      Ingrediente: 4 linguri ulei, 4 linguri făină, sirop (2 pahare apă, 1 pahar zahăr, zahar vanilat/ vanilie, zahăr după gust, scorţişoară).
      Mod de preparare:
      Se înfiebântă uleiul şi în el se rumeneşte făina, ca pentru rântaş. Când  făina este bine rumenită, se toarnă  siropul (2 pahare de sirop) şi "parfumăm" cu zahărul vanilat/vanilia. Se amestecă bine totul, până se îngroaşă compoziţia.
      Se ia, cu o lingură, bucăţi din compoziţie, de mărimea unui ou, se aşează pe platou. Se presară pe deasupra cu zahăr amestecat cu scorţişoară!
      Aţi gustat vreodată halvaua turcească? Este o experienţă tare plăcută!

reţeta de chec a micuţei mele

   Micuţa mea are o reţetă foarte bună de chec:
         Ingrediente: 3 ouă, 1 pahar de zahăr, 1/4 l ulei, 1 pachet praf de copt, zeama de la o lamâie, 11 linguri de lapte, făină.
         Mod de preparare:
         Se amestecă bine, cu mixerul, ouale cu zahărul, până se face spumă.
         Se amesteă separat praful de copt cu zeama de lămâie.
         Se adaugă peste compoziţia de mai sus (ouăle cu zahărul): praful de copt cu zeama de lămâie (câte puţin), uleiul, laptele şi făină (cât cuprinde compoziţia, pâne se obţine o compoziţie ca smântâna). Se amestecă bine, cu mixerul. Se toarnă compoziţia într-o forma de chec (unsă cu ulei şi tapetată cu făină). Se coace la foc potrivit.

chiroşcă a la mamaia Stanca

      În amintirea celei ce a fost mamaia Stanca, a doua mamă a micuţei mele, vreau să transmit mai departe o prăjitură (foarte bună!!!) pe care o ştie micuţa mea de la mamaia Stanca:
   Ingrediente: 1,5 l lapte bătut, 1 cană (o cană are1/4 kg) de zahăr, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 10 ouă, 3 căni (o cană are 1/4 kg) pline de făină, 1 plic praf de copt, stafide sau rahat tăiat (potrivit de mic).
   Mod de preparare:
   Se amestecă bine cu mixerul: zahărul, ouăle, praful de copt si zahărul vanilat. Se adaugă laptele bătut si se amestecă bine, cu mixerul.Se adaugă toată făina şi se amestecă bine, cu mixerul, până se obţine o compoziţie mai "legată" decât pentru chec. Se toarnă compoziţia într-o formă de chec, bine unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se adaugă rahatul sau stafidele, distribuindu-le uniform în toată lungimea formei cu aluat. Se coace la foc potrivit. Se scoate din cuptor si se lasă să se răcească! Când s-a răcit prăjitura, se taie în bucăţi potrivite ca mărime!
   Poftă bună! Este o prăjitură tare plăcută de familia noastră!!!