sâmbătă, 28 ianuarie 2017

haikul crizantemei...

... am descoperit pe internet:
    '' winter chryasantemum, wearing nothing but its own light !''
           (=crizantema de iarnă, purtând doar propria sa lumină...) 

vineri, 27 ianuarie 2017

jurnalul (184)


Astăzi ... vineri, 27 ianuarie, ora 19.00 
Am ajuns ... să trăim în regatul Reginei Zăpezilor !!! cum mă trezesc şi privesc pe geam: descurajant de frumos !!! atât de alb: fondul este zăpada multă şi îngheţată; chiciură atât de multă; ţurţuri mai scurţi sau mai lungi... şi când zicem că este destul de friggggggggg, apare şi ceaţa - şi să vezi distracţie !!! 
Trebuie ... să am curaj în continuare... îmi repet ca să prind ... curaj !
Am învăţat ... deja cum este iarna (sunt născută într-o lună receeeee...) dar cu noul stil de ierni nu m-am obişnuit: prea mult ger polar !!! 
Doar ... când soarele devine puţin mai puternic, ne înviorăm şi noi, cu toţii !  
Bucătăria ... asistă la multe zilnic... multe gustoase: dulci sau potrivit de sărate, toate apetisante !
Nu ... mai are rost ca să scriu cu ce sunt îmbrăcată: tot multe haine !!!
Cred ... că gerului polar îi place mai mult pe la noi - aleargă peste tot, revine des pe unde i-a plăcut mai mult... la noi, de exemplu, nu ieşim din minus 10 gradeeeeeeeeeeee... 
Aştept ... oftez ! oare ce mai aştept ?! doar călduraaaaaaaaaaaaa ! 
Ce mai meşteresc ?! ... am început să sparg la buturugile de salcâm (cele de curând cumpărate) - noroc că sunt prietenă bună cu cele 2 topoare (mai mare şi mai mic, sau, mai-bine-zis, mai greu şi mai uşor...) !
Casa ... este împărţită în sectoare, cu bariere (parcă realizate pe gustul domnului Trump...) ca să separ zona lui Leuţu de zona lui Puiu - atunci când sunt refugiaţi prin casă... 
Aici:  am fotografii - realizate azi dimineaţă - de prin grădini, cu binecunoscutul decor: zăpadă, chiciură, ţurţuri...

miercuri, 25 ianuarie 2017

câţi metri...

... cândva (mult timp în urmă) am găsit un mic articol ce mi-a plăcut...
... posibil ca acum să nu mai intereseze pe cineva dar atunci pentru mine era o curiozitate...
... deci iată-l:
      ''Se ştie că metrul era considerat ca distanţa dintre două linii gravate pe un lingou de aliaj din platină cu iridiu, păstrat la zero grade Celsius, la Biroul de Măsuri şi Greutăţi din Paris.
        În luna octombrie 1983, în cadrul unei reuniuni internaţionale, oamenii de ştiinţă au făcut o nouă încercare de a defini lungimea unui ... metru.
        Desigur că pentru publicul larg nu s-a produs nici o schimbare.
        Dar pentru specialişti, metrul se defineşte în prezent ca fiind distanţa pe care o parcurge lumina în timp de 1/299.792.458 secunde.
        În acest fel, pentru prima oară, metrul a fost definit în termeni care măsoară timpul şi nu distanţa. 
        Cu noua metodă de măsurare, erorile sunt infime.
        Astfel, circumferinţa Pământului poate fi măsurată cu o toleranţă de numai 1 mm, în timp ce prin vechea metodă (standardul cu Cripton) aceeaşi circumferinţă se măsura cu o toleranţă de 16 cm.''      
... pe internet am găsit aici ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Metru ) date mai multe... 

zăpadă, chiciură şi ţurţuri de gheaţă...

... zi după zi, mai ales noapte după noapte: gerrrrrrrrrrrrrr !
... dimineaţa: zăpadă, chiciură şi ţurţuri de ghiaţă:

marți, 24 ianuarie 2017

prinţesa şi Unirea Principatelor Române...

... este mult timp de când admiram, pentru prima oară, tablourile pictate cu teme legate de Unirea Principatelor Române... era acolo pictată şi o doamnă frumoasă dar nu am citit prea multe despre viaţa sa...  
... acum, după atâta tmp, am încercat să descopăr mai multe pentru că am văzut la tv conacul familiei boiereşti Conachi !!!
... Ecaterina s-a născut ca urmarea unei mari poveşti de iubire dintre boierul Costache  Conachi cu Smaranda (Zulnia) Donici - http://poetii-nostri.ro/costache-conachi-scrisoare-catre-zulnia-poezie-id-9591/ -! după moartea Smarandei, creşterea şi educarea Cocuţei a revenit tatălui...
        http://www.miculparis.ro/newsletter/issues/2006-septembrie/educatia_feminina.ht
... mare logofăt al Moldovei (cu o cultură deosebită, scriitor, poet, politician, cel mai bun inginer hotarnic la proprietăţile de terenuri, membru într-o lojă masonică - militant pentru emanciparea poporului, participant la redactarea Regulamentului organic...), şi-a educat fiica în spiritul patriotismului şi militantismului ideii de unire... Ecaterina a avut parte de o pregătire personală deosebită plus influenţa prefacerilor modernizatoare... la 17 ani, Costache Conachi a căsătorit-o pe Ecaterina cu Nicolae Vogoride - https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Vogoride -, tatăl lui fost caimacam al Moldovei, bei (guvernator al insulei Samos) dorindu-se unirea a două mari familii şi un viitor politic strălucit noii familii Conachi (o unionistă şi un antiunionist !)... marele logofăt, Conachi, i-a dat o zestre foarte mare dar, pentru că boierul Conachi nu a avut băieţi - pentru a-i se perpetua numele -, Ecaterina îşi va păstra, după căsătorie, numele de fată, Conachi (dar averea-dotă a trecut-o pe numele lui Vogoride)! 
... ca mamă, Ecaterina a fost deosebită - a avut 4 copiii (Emanoil, Constantin, Maria şi Lucia) cu prinţul Nicolae Vogoride, devenit după 1857 caimacam (regent) al Moldovei !
... făcând parte dintr-o familie numeroasă, cu mulţi unionişti, convingerile politice ale Ecaterinei sunt puternice: patrioată şi unionistă !!! cu temperamentul său puternic, Cocuţa a reuşit să-şi influenţeze soţul pentru a nu desemna, în guvern, miniştri antiunionişti !!! apoi, acelaşi temperament puternic a împins-o să-i controleze corespondenţa soţului său - cu uneltiri antiunioniste - şi să predea unioniştilor scrisorile complotului - publicate apoi în ziarele timpului, la Paris... cu gestul ei de mare curaj (renunţând de a mai fi doamna caimacamului Moldovei !), a sprijinit şi grăbit Unirea Principatelor Române !!! după Unirea Principatelor, nu a mai putut sta împreună cu soţul său pe care l-a părăsit lăsându-i toată averea - şi a călătorit mult prin Europa !
... în Italia, Ecaterina cunoaşte un alt prinţ: Emanuel Ruspoli, principe de Paggia-Suaza (apropiat al regelui italian Vittorio Emanuele II)... după decesul lui Vogoride, Ecaterina se căsătoreşte, la 34 de ani, cu prinţul Ruspoli trecând în religia catolică... Ecaterina va străluci în cercurile elitiste politice şi artistice italiene ! Ecaterina a avut 5 copiii (Constantino, Eugenio, Mario, Ecaterina şi Margherita)  şi cu prinţul italian Ruspoli !
... Ecaterina a murit tânără, la 41 de ani, la puţin timp după naşterea ultimului copil... a fost înmormântată în ţară, la moşia familiei Conachi ! 
... interesant că cele două ramuri (copiii din cele două căsătorii) nu s-au înţeles între ei... 

surse:
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Cocu%C5%A3a_Ecaterina_Conachi     
https://en.wikipedia.org/wiki/Cocu%C8%9Ba_Conachi
http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1723053-mormantul-printului-vo
http://www.ziare.com/cultura/documentar/tainele-micii-uniri-complotul-care-ar-fi-