sâmbătă, 21 decembrie 2013

jurnalul (25)


Pentru astăzi (data/ora)... sâmbătă, 21 decembrie, ora 20.38
Afară ...  ziua a evoluat de la ceaţă deasă şi chiciură (crengile pomilor, gardurile de metal împodobite cu adevărate dantele de un alb ireal) până la soare şi căldură - parcă aşteptam venirea primăverii - iar acum seara iar la friggggggggg !!!
Mă gândesc ...  că a fost cea mai scurtă zi din an ! 
Locurile de unde învăţăm ...  sunt peste tot, numai ochi şi urechi să avem !
Sunt recunoscătoare ... că Bunul Dumnezeu ne-a ajutat ca să îl primim în casa noastră pe părintele cu icoana Crăciunului (de multe ori se întâmplă să nu auzim cine strigă la poartă)!
În bucătărie ...  a fost toată ziua forfotă: eu cu focul la plită, mami cu pregătirea mâncărurilor, ticuţu cu urmărirea ştirilor (ne prezintă noutăţile) !!!  
Sunt îmbrăcată ...  cu ciorapi groşi, lungi; bluză cu mâneci lungi ...
Citesc ...  ceea ce este scris pe bloguri şi pe facebook ...
Aştept (şi sper) ... ca mâine să fie o zi mai liniştită !
Ce mai meşteresc ...  am tăiat iar lemne - îmi place căldura sobei - trebuie să recunosc !!!
Ascult ... comentarii sportive la tv - ticuţu a urmărit meciul şi acum comentariile....mă pregătesc pentru ora 22 - va fi sper o emisiune al cărei subiect mă atrage ca un magnet: previziuni 2014...am urmărit şi previziunile cu starea vremii de mi-a ameţit mintea !
În casă ...  atmosfera este caldă, liniştită ...până acum mami a realizat 2 runde de somn: doarme, se trezeşte, mai vorbeşte cu noi, adoarme iar ca un copilaş...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... cărţile ! cred că o să realizez o excursie până în latura de nord a casei, la bibliotecă, ca să găsesc o carte sau mai multe cu ceva plăcut, legat de poveştile Crăciunului sau poezii ...
Planuri pentru sfârșitul săptămânii ... zile plăcute ... 
Aici vă prezint o imagine găsită la
  http://surprisingromania.com/cele-mai-frumoase-poze-din-romania-iarna/  
care m-a lăsat fără grai - atât de interesantă este realizarea:   


joi, 19 decembrie 2013

colectionar ?!

... de mică am fost uimită de câte lucruri/obiecte aflam că au alţii: 
1. dulceaţa (borcanele pline cu dulceaţa de vişine sau gutui, aşezate de mamaia (mama adoptivă a mamicuţei mele) în camera bună, de la drum;
2. mămăliga (cea care mi-a plăcut atât de mult încât luam pâine de la mami şi o dădeam la schimb, copiilor unei familii de ţigani ce trăiau nu foarte departe de noi); 
3. poze/reclame frumoase (şi plecam, la piaţă, ca să le admir: văcuţe, etc);  
4. cărţi (vecinii, bibliotecile ...)
5. prietene/prieteni (toate colegele şi colegii mei de la şcoală aveau, eu eram o singuratică ...)
6. radio/ tv (noi am avut foarte târziu ... copilă fiind, mai mă uitam pe fereastră, la apartamentul unei vecine, la parterul blocului);
7. şi multe altele ...
... crescând şi citind multe, mi-a căzut în mână o mică agendă (format de buzunar) care avea tipărite multe pagini cu diverse date sau sfaturi pentru călătorii, etc. şi nu mare mi-a fost uimirea, ca să aflu că într-o călătorie trebuie să ai cu tine multe lucruri, şi urma o înşiruire de obiecte - totul a fost curios pentru mine, mai ales că am constatat că eu nu aveam nimic din acea înşiruire de pe listă - dar nici nu-mi imaginam că voi avea vreodată - ca să fiu şi eu, apoi, altfel ?!
... oare acesta să fi fost "motorul de căutare" ?! ... sau faptul că descoperind lumea din jur, treptat, îmi plăceau unele obiecte şi mi-am dorit să le am ?!
... cred că multe fetiţe, la fel ca şi mine, au avut parte de diverse colecţii - unele pierdute treptat, altele păstrate - crescând şi descoperind minunăţiile lumii :
1. şerveţele (încercam să am cât mai colorate, diferite ca model...)
2. poze cu artişti/cântăreţi (strânse în caiete, minunate poze cu cei preferaţi de mine...)
3. cărţi poştale (din ţară şi din ţări străine, atât de variate şi frumoase - pe parcursul anilor ce au trecut...)
4. timbre (depunând efort constant de a avea bănuţii necesari pentru a cumpăra de la magazinul filatelic pliculeţul ce apărea periodic cu timbre; de a depăşi momentele grele ca să cumpar clasoare, lupî şi pensetă - pe care nu prea ştiam să le folosesc bine - dar aşa aveau filateliştii serioşi, îmi imgainam eu... ps=plânge sufleţelul meu şi acum, după atâţia ani, că soarta m-a despărţit de clasoarele mele...)
5. cărţi (pe care le-am iubit de mică şi neavându-le am înnebunit vecinii şi bibliotecile, mai târziu ... târziu de tot, când am început să câştig un ban prin efort propriu, reuşind să-mi cumpăr cărţi, nu întotdeauna pe cele preferate, ci mai mult pe cele pe care reuşeam să le găsesc - fiind înainte de 1989 - iar când puteam să le găsesc, după 1989, reuşind doar câţiva ani să îmi completez biblioteca cu scriitori negăsiţi în regimul trecut ... apoi, an dupa an, privind doar vitrinele ... doar că acum mă bucur că am o bibliotecă cu cărţi atât de multe şi deosebite, într-o societate "fiţoasă" care nu prea are nevoie de cărţi ci de ... tablete...)  
6. reţete de prăjituri şi mâncăruri (neştiind şi neplăcându-mi activitatea din bucătărie, am încercat să suplinesc totul prin cât mai multe reţete pe care cu drag, din când în când, când m-am făcut mai mare le-am încercat şi le-am îmbunătăţit pe multe...)
7. frunze şi flori frumoase sau interesante, pietre, fulgi, scoici (în toate călătoriile pe care le-am făcut cu părinţii, ca o mica japoneză, am fost atrasă de frumuseţea frunzelor şi florilor - presate în interiorul cărţilor groase -, pietrelor de mărimi şi culori diferite; nu mai zic de minunatele scoici găsite la mare; fulgii păsărelelor, găsiţi pe drum, de culori şi mărimi diferite, strânşi în cutiuţe...- din care am creat prin combinare câteva tablouri ...)
8. monezi (cu mare greutate, a crescut în timp numărul şi varietatea ţărilor din care fac parte monezile pe care le-am strâns ca o amintire a unor timpuri trecute, ajungând să am şi o monedă japoneză - pe care, spre ruşinea mea, nu o prea cunosc ca valoare...)
9. discuri de vinilin (cuprinzând melodii ale cântăreţilor ce mi-au plăcut, poezii, piese de teatru, poveşti, muzică simfonică ...)
10. dvd-uri (cu tot ce mi-a plăcut, într-o dorinţă puternică, de a creea o mică colecţie de spectacole de muzică bună - populară şi uşoară -, zone pitoreşti ...) 
11. cd-uri ( cu muzică şi filme...)
12. mici obiecte asiatice (din "setea" de meleagurile nipone, de a avea în folosinţă obiecte mici care să îmi creeze iluzia ...)
13. date despre plante şi tratamente naturiste (ce m-au ajutat şi mă ajută în a găsi plantele potrivite fie în grădina proprie, cât şi prin împrejurimi ...)
14. date despre astrologie, numerologie ... (încercând să îmi formez o gândire proprie şi să cunosc bogaţia sufletească a cât mai multor persoane şi de a-i ajuta cu câte un sfat dezinteresat ...)
... fiind o viaţă întreagă un suflet singuratic, nu am reuşit să am mulţi prieteni (apropo de colecţii !)... dar cei pe care îi am, ştiu sigur că sunt apropiaţi sufletului meu, şi eu lor...
... acum stau şi, privind în urmă (cu drag), mă gândesc la toate "căutarile" mele: "a colecţiona" sau "a avea" ?! ... sau simple dorinţe de copil sărac, în faţa minunăţiilor lumii ?!

marți, 17 decembrie 2013

despre serialul ... Sfantul

... pentru ca mi-au placut si imi plac, printre altele, romanele si filmele politiste ... caut seara de seara, ceva care sa ma distraga de la cotidianul activitatii zilei ...
... in cautarea unor filme politiste care sa aiba mai mult accent pe descoperirea personajului negativ, gasesc din ce in ce mai greu filme care sa aiba mai putin sange si scene de groaza ...
... asa am gasit ceva: de cateva nopti urmaresc un film - in serial - avand ca artisti principali Roger Moore si Tony Curtis ("Danny si Brett...") ...
... si asa mi-am adus aminte cu drag de anii cand vizionam un film foarte la moda, pe atunci: "Sfantul" ... si muzica ce insotea genericul :





... un film, pot zice linistita, ce "respira" multa eleganta: subiecte, imbracaminte, actorii distribuiti ... mi-l reamintesc pe Roger Moore cel de pe atunci:
                 


duminică, 15 decembrie 2013

despre cheia vietii...lungi

... tot prin minunata televiziune (de suflet), nhk world, am urmărit cu multă curiozitate o emisiune privind un aspect al vieţii locuitorilor din Kyoto Prefecture, şi anume din Kyotango... şi anume despre hrana lor!
... insula este renumită pentru numărul mare de locuitori ce trăiesc şi depăşesc 100 de ani!
... au prezentat o familie cu 3 generaţii, bucătăria şi sufrageria, modul cum pregăteau femeile familiei  mâncarea ...
... apoi au fost prezentate momentele când, aşezaţi în jurul mesei, cei 6 membri ai familiei, într-o atmosferă plăcută şi plină de politeţe, după o rugăciune, au început să combine mâncărurile aşezate în nenumărate vase japoneze (o masă plină) ...
... apoi s-a discutat despre tradiţia insulei - la o masă trebuie să fie cele 5 alimente de bază: orez, supă, peşte, legume, tofu ... 
... au fost prezentate şi imagini din frumoasa localitate, printre care am zărit o bicicletă cu o bătrânică ce o folosea cu atâta vioiciune - că ai fi zis că este o fată tânără!!!
... apoi m-am documentat puţin la zona prezentată şi am găsit că există atâtea obiective turistice, totul fiind minunat - natura şi construcţiile -: 

... dar cred că foarte importante în viaţa locuitorilor de aici - pentru longevitatea lor  - sunt băile cu ape sulfurice bogate în sodiu şi calciu, ce ajută în cazul afecţiunilor de circulaţia proastă a sângelui, reumatism, ale muşchilor, etc ...Yasaka Ashiginu Onsen ...
... şi mi-am adus aminte de anii când în Europa nu se ştia de băi şi pe arhipelagul nipon băile erau ceva firesc!!!
... eu am înţeles că viaţa locuitorilor este atât de lungă pentru că are la bază hrana simplă şi adecvată necesităţilor organismului, combinată cu băile ajutătoare şi respectul faţă de natura minunată ... un stil de viaţă ce s-a transmis din generaţie în generaţie ...   

despre jocurile asiatice ...

... pentru că nu am avut suficientă linişte sufletească în ultima perioadă, aseară am avut bucuria de a reuşi să mai vizionez câte ceva la televiziunea mea favorită (de suflet), NHK World !
... spre ruşinea mea, nu am ştiut cât de multe şi variate întreceri sportive sunt în ţările asiatice - deşi era ceva firesc! 
... despre ceea ce vorbesc nu se referă şi la arhipelagul nipon - ci de 11 tari asiatice: Myanmar, Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand, Timor-Leste, Vietnam ... 
... între 11 şi 22 decembrie 2013 se desfăşoară Jocurile Marii - the 27 Southeast Asia Games  - în Myanmar (fostă Birmania ... ) cu atleţi ce se întrec la 35 de discipline sportive (unele discipline total necunoscute de mine...) ... Am vizionat o minunată deschidere a jocurilor:
... obisnuită doar cu jocurile sportive (olimpice, etc) difuzate la tv-rile noastre (manipulatoare), aici am descoperit o lume minunată atât de puţin prezentatăa pe meleagurile noastre!

jurnalul (24)



Pentru astăzi (data/ora)... duminică, 15 decembrie ora 11.42
Afară ...  ziua a început cu un strat gros de brumă...mami a plecat la târgul de săptămână pentru aprovizionare si ca să ia "pulsul" târgului ... târziu, cam când am crezut că a terminat plimbarea şi se apropie de casă (o "simt" de obicei când se apropie de uliţa noastră), i-am ieşit în întâmpinare ca s-o ajut la bagaj...Leu şi Puiu, ridicaţi pe gardul de sârmă, au salutat-o cu zgomot - Leu o ceartă de obicei că a stat mult departe de casă, în lumea aceea necunoscută - şi ştiind că le e foame, i-am mulţumit cu ceva carne (minţindu-i astfel că le-a adus mami ceva de la târg - aşa sunt obişnuiţi)...mulţumiţi, ne-au lăsat apoi în pace!
Mă gândesc ...  că sunt câteva ciori mari pe aleea din grădina mare şi dacă dezgroapă usturoiul sau ceapa?! o anunţai pe mami imediat şi după verificare, mami m-a anunşat că nu voiau nimic ciorile ci se odihneau pe alee, era şi puţin soare cu dinţi!!! apoi, m-am gândit, brusc, la liniile de la Nazca, şi mi-am dat seama că poate ele au văzut aleea mare de ciment şi or fi zis că este o pistă de aeroport - pentru ele...
Învăţăm ...  chiar şi de la ciori - oare câte or fi văzut ele în viaţa lor lungă?! pe mine nu mă supără ciorile - chiar sunt atrasă de aspectul lor, de culoarea lor, de inteligenţa lor, de singurătatea vieţii lor dure!!!
Sunt recunoscătoare ... că tehnica modernă ajută uneori ...
În bucătărie ...  este agitaţie...focul la plita s-a terminat demult, în casă este cald... dar la aragaz, mami încălzeşte ciorbiţa...la cuptorul electric, am introdus peşte (potrivit ca mărime - cel mare am înţeles că este mai poluat), pregătit de mami înainte cu tot ce trebuie şi din cuptor, acum, ies arome care îmi înnebunesc nasul ...
Sunt imbrăcată ...  cu ciorapi groşi, lungi; bluză roşie, cu mâneci lungi; batic verde, puţin înflorat, în jurul frunţii, legată ca un "adevărat" japonez (ce munceşte serios)...
Citesc ...  rar câte ceva ... acum, îmi este mai uşor, mă deconectează doar filmele - poveştile fie de dragoste, fie poliţiste (că mai mult din acestea sunt la tv...) mă rup de realitatea puţin veselă din familie (uneori îmi dau seama că nu mai ştiu să mă bucur - dacă mă bucur puţin, parcă imediat, apare o mica "atenţionare" ca să stau vigilentă)!!! 
Aştept (sper) ... emisiunea '"Duminica în familie" de azi - pentru că prietenele m-au anunţat că va fi invitat să ne încânte cu vocea şi farmecul său, Cezar Ouatu !!!
Ce mai meşteresc ...  am curăţat câteva căpăţâni de usturoi - pofta pe care o are mami !!!
Ascult ... ştirile la tv - cu scandal peste scandal, cu cele mai groteşti evenimente politice de pe la noi ...
În casă ...  atmosfera este plăcută ... aşteptăm finalizarea peştilor la cuptor ...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... reţetele adunate ani de zile, am început de ceva timp, să le cuprind întrun dosar, pe tematici ! oricum, la finalizarea dosarului, sper ca reţetele sa fie uşor de găsit în ordine alfabetică...
Planuri pentru sfârșitul săptămânii ... o zi plăcută, în familie... 
Aici este ceva la care mă gândesc: