vineri, 2 iunie 2023

Jurnal (317)

 


💚 ... azi, vineri 2 iunie, ora 10,55.

💚 ... a plouat toată săptămâna: dimineața/după amiaza/noaptea... când picuri mici ca dintr-o sită fină... când parcă vijelios, cantitativ...

💚 ... după ploaie, smochinul mulțumit:


💚 ... grădinile arată parcă mulțumite... deși am descoperit că unele ploițe au adus din "binefacerile" războiului adică ceva substanțe care au fript frunzulițele:

💚 ... plimbându-mă printre grădină, mi-am adus aminte de niste versuri vesele (citite mai demultișor...😃) dar le-am găsit mai greu pe internet că nu mai știam numele poeziei:

              "Înfloresc grădinile

               Ceru-i ca oglinda

               Prin livezi albinele

               Și-au pornit colinda..."

... multe site-uri publicau versurile dar nu scriau autorul (🙃🙂) deși eu știam că este vorba de Șt.O. Iosif: ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Octavian_Iosif )... 

... până la urmă, am găsit titlul poeziei:

 ( https://www.globalinfo.ro/z/stefan_octavian_iosif_cantec_de_primavara.htm)

💚 ... creșterea ramurilor nucului (🙃🙂), vișinii care și-au dezvoltat ramurile de la atâta ploaie, m-au făcut anul acesta să nu descopăr la timp... salcâmii înfloriți în spatele grădinii mari:


💚 ... florile s-au înălțat așa cum anul trecut nu le-am avut...o mică natură sălbăticită:














💚 ... în niciun an nu am avut pătlagină așa bine dezvoltată:

💚 ... au început să se înroșească căpșunile...et voilà:

💚 ... tot din Steiner ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner ) câteva rânduri:

"... Știința spirituală ne arată...În concepția sa, pulsația sângelui, întreaga sa mobilitate interioară, este expresia proceselor sufletești exercitate asupra sângelui. Tot ce este legat de sânge este de natură sufletească. Paloarea datorită unui sentiment de frică sau înroșirea obrazului ca efect al unui sentiment de rușine sunt manifestări materiale ale unor procese sufletești în sânge. Tot ce se manifestă prin sânge este numai și numai expresia a ceea ce are loc în viața noastră sufletească. Relația strânsă între pulsația sângelui și impulsurile sufletului reprezintă în sine un profund mister. Bătăile inimii sunt nu cauza ci consecință pulsații sângelui..." 

   (Conferința "Din Cronica Akasha", GA 11, "Omul terestru și alcătuirea sa cvadruplă")

💚 ... o fotografie care m-a pus pe gânduri privind inteligența celor pe care omul le privește cu "superioritate"...

 ( https://m.facebook.com/groups/4264895846856193/permalink/6685871401425280/  )

... păcat că ne-am depărtat an după an de gândirea naturistă (nu darwinistă !)...

💚 ... am citit prin "Dilema" - pe internet - un articol din 12 aprilie 2023, al lui Sever Voinescu privind etimologia cuvântului Europa... am extras:

  "cuvântul ereb care în ebraică însemna întunecat, apus, seară...(privind spre Europa de la est de Mediterana)... "

  "sorginte greacă: eurys înseamnă larg, care se întinde în lărgime și ops care înseamnă a privi în față dar și ochi... (Europa, așadar, cea care ochi mari, largi)... "

   "la Homer... un atribut care însoțește mereu pe Zeus - Zeus euriopos - ceea ce înseamnă Zeus cel clar-văzător... avem și forma feminină: euriope..."

[https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/de-unde-vine-europa-2255861.html]

💚 ... am găsit câteva rânduri scrise ale lui Rabindranath Tagore

   ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rabindranath_Tagore)

 "... pentru japonezi, frumusețea este adevăr, iar adevărul este frumusețe..."

... am găsit cu ce pot ilustra acest citat despre frumusețe: mizuhiki ... veche artă aplicată japoneză de a lega diverse noduri din șnururi speciale și de a crea modele din ele ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mizuhiki )


sursa foto:

9 comentarii:

  1. Ce pahina de jurnal frumoasa! Minunate fotografiile pe care le ai atasat 🥰😍😘 se pare ca ploaia a facut foarte bine gradinii tale, este superba!
    Un start bun in weekend, Prietena draga 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ai găsit frumoase fotografiile ce surprind "sălbăticia" florilor mele...mi-e drag coloritul lor...la fel verdeața pomilor din grădina mare...
      Weekend plăcut 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  2. Exact azi am intrebat in piata, pe cand smochinele. Anul trecut am reusit sa cumpar din cele romanesti si sa fac gem. Sunt minunate pozele tale cu floricele. Chiar le-a priit ploia. Iar capsunile arata minunat. Banuiesc ca sunt si dulci. M-am uitat pe linkul unde am gasit si eu conferintele lui Steiner.
    Am evaluat ceea ce ar insemna sa le transfer in word si pana la urma mi-am comandat cartea. Mi-e imposibil sa citesc de pe net.
    Poza aia este foarte inedita, cu pasarile inaintand serpuit. Ideile darwiniste per total, au deteriorat multe lucruri. Cine stie cum au fost initial enuntate si modificate de urmasi si apoi s-au transformat in 'adevaruri'.
    Multumesc pentru pagina de jurnal. Si pentru ...mizuhiki! Interesant foarte.
    Pupici si un weekend placut, draga Prietena!😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru cuvintele pline de căldură ❤️
      Este atât de frumos printre flori ! Și prin grădina mare !
      Da, sunt plăcuțe căpșunile - și eu și melcii le apreciem 😃
      Lectură plăcută 👍
      Weekend liniștit 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere
  3. Si la noi a plouat zilele acestea - era tare frumos insa sa privesti norii aceia, semana cu ploile de vara, cand te cuibareai dupa-amiaza sa tragi un pui de somn. Cumva placut.
    Este frumos smochinul. Am mancat si eu smochine proaspat culese din pom. Erau foarte bune, nu se comparau cu cele cumparate, normal. Nu stiu de ce, dar m-am dus cu gandul la dude.. mi s-a facut dor. Ce bune erau. Aveam in spatele blocului niste pomisori. Erau dude obisnuite negre (zic obisnuite pentru ca celelalte erau mai rare - si aveau un alt gust :D).
    Dar sa revin la gradina si la minunatele flori, la salcam si nu in ultimul rand la patlagina. :) M-am plimbat si m-am bucurat de toate!!
    Despre arsura de pe frunze... sa stii ca la noi in ultimii ani s-a tot intamplat asa de la poluare la tei. Intr-un an vreo cativa aveau frunzele arse pe margini inca din mai... :O. Normal ca daca se intampla ce se intampla undeva in lume, mai devreme sau mai tarziu ne afecteaza pe toti.. ca nu traim intr-o bula de sticla. :(

    Capsunelele sunt minunate si cred ca si dulci. :D

    Foarte interesant gandul lui Steiner referitor la sange...

    Darwinismul a fost si ramane o unealta foarte pretioasa pentru adeptii „dezbina si cucereste”. Concurenta, competitia care chipurile ne ajuta sa ne dezvoltam abilitatile :))). Parerea mea este ca in colaborare avem mai multe sanse. Plafonarea vine deobicei din lene, nu are legatura cu altceva. Si.. pana la urma, singura persoana cu care ar trebui sa ne comparam este propria noastra persoana. daca chiar dorim acest lucru....
    Imaginea cardului este asa draguta - ah.. inca ceva eu cred ca si animalele au suflet... ma doare de fiecare data cand aud ca nu ar suferi... sau ca nu au suflet... Eu am vazut ca au.. cel putin Sufletele care s-au lipit de-a lungul vietii mele...

    Foarte interesant ce ai gasit despre Europa.

    Imi plac Mizuhiki (ha!! ma intrebam daca are legatura cu apa - stii, atat imi mai amintesc si eu ca mizu e apa.. hahaha asa ca m-am uitat repede pe link si m-am bucurat mult sa vad ca asa e hihi) - nu am facut inca asa ceva. dar ar fii interesant. ca o ... curgere
    Pupici cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, tu te gândești că sunt plăcuțe perioadele cu ploaie pentru un somn bun...dar, cel puțin la mine, acum când plouă scade brusc temperatura resimțiță și stau în casă - nu mai este ploaia caldă din trecut !!!
      Dude ?! Mi-aduc aminte de când eram (puțin timp...) la părinții lui ticuțu - acolo găseam dude... cu verișorii mei...👍 acum, nu ma mai tentează: duzii se umplu cu atâtea omizi și îmi afectează pomii din grădină (vecinul de peste drum are dud la poartă și nu îl curăță toată vara...) !
      Nu îmi place darwinismul !
      Îmi plac păsările, animalele în general...acum încerc să consum cât mai puțin produse din carne...
      Mă bucur sincer că ți-a plăcut ce am găsit despre mizuhiki - tot timpul mai descopăr câte ceva ...😃👍
      Sfârșit de săptămână liniștit 👍
      Pupici cu drag ❤️

      Ștergere
  4. Mă bucur că îți place ceea ce am prin grădina de flori 😇
    Știam și despre legenda grecească (scrie mai mult în link...) dar am scris despre ce era mai puțin cunoscut - îmi plac noutățile !
    Weekend plăcut 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
  5. Smochinul meu s-a uscat, nu știu de ce! Foarte frumoase floricelele tale. Căpsunicile mele s-au copt de vreo 2 saptămâni.
    O seară frumoasă să ai. Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am 2 smochini de ani de zile...nu m-am priceput ce să le fac...😃 ...la început m-am chinuit să-i înfășor iarna...greu...apoi, în ultimii ani, i-am lăsat să facă ce vor 👍...nu sunt singuri, au mulți alți pomi în jur..."frăția copacilor"!
      Îți doresc multă sănătate 👍
      Pupici ❤️

      Ștergere