OMUL RECENT
de H.R.Patapievici
...Se știe că, antropologic vorbind, cultura nu înseamnă decât mod de trai, hrană, credințe, tehnici, habitat, comportament -- dar nu înseamnă nici valoare, nici mântuire. Cultura omului ca "piatră", ca "pământ", ca "molecule chimice" -- ca obiect strict și pur natural --: aceasta este definiția antropologică a culturii.
...În lumea de azi, sensul reducerii tuturor activităților omului la antropologic este: reducerea omului la animal...
...Câți dintre noi, astăzi -- bine hrăniți cum suntem, cu turismul la zi, ignoranți în toate cele, buni doar la consum și inapți să concepem țeluri mai înalte decât creșterea venitului și aderarea PIB-ului -- câți dintre noi nu am merita, judecați prin prisma purității... să fim trecuți în rândul făpturilor incapabile de rațiune și judecați ca nedemni să purtăm nobilul nume de om ? -- Niște animale prospere, blânde și politicoase, asta am devenit...
...Răpus de nevoi, omul emană spiritualitate.
Satisfăcut de confort și binefaceri, omul se reduce pe nesimțite la animalitate... animalitatea calmă, politicoasă, agreabilă, bine crescută, profundă în ireversibilitatea ei, superficială în psihologia și nevoile sale... civilizația noastră exclusiv comoditară și arogant materialistă.
...Pentru prima oară în istorie, idealul tipului uman care domină lumea, omul modernității recente, este banal -- omul satisfăcut de abundența tuturor produselor tehnic imaginabile.
...Acum contează numai a fi în pas cu timpul: nimeni nu se mai întreabă dacă este mai rațional ori mai bine.
...modernitatea recentă își justifică mișcarea numai prin reflexul instinctiv de a se strânge tot mai aproape de șuvoiul cel mai rapid al scurgerii timpului.
...a fi cât mai strâns cuplat cu tot ce poate fi imaginat mai recent: cu ultima apariție din orice domeniu, cu ultimele produse, cu ultimele invenții, cu ultimele descoperiri -- pe scurt, cu ultima modă... nevoia nevrotică de a fi mereu la curent cu tot ce se întâmplă.
...Forma a devenit, pe nesimțite, conținut... tehnica modernității a fost interpretată ca fiind substanța însăși a omului civilizat.
...Dusă la limita ei superioară, modernitatea creează o lume saturată de mijloace dar endemic sărăcită de idealuri -- iar când pretinde că le are, idealurile acestei lumi din ce în ce mai recente sunt doar scopuri de consum, adică idealuri de extracție joasă, achizitiv-apetitive.
...Astăzi, tot mai mult, proprietatea asupra unor lucruri tangibile, este înlocuită cu proprietatea asupra unor lucruri dematerializate, abstracte: bancnote, titluri de creanțe, obligațiuni...o succesiune de impulsuri electronice în lumea virtuală a conexiunilor dintre calculatoare.
...Sunt două mari principii în lume: substanța și transformarea.
Și două mari tipare după care se produce și reproduce orice imaginație conceptuală: existența în spațiu și existența în timp.
...relația dintre grupurile de oameni și pământ alcătuiește principalul conținut al istoriei politice... modificarea acestei relații a alterat principalul conținut al istoriei noastre politice... au fost zdruncinate... "ca o consecință a Revoluției [Franceze]...au început să apară tipuri de proprietate mai fluide, mai mobile...Proprietatea substanțială (pământul...)...ce corespunde modelului de substanță-spațiu ... se transformă în proprietate lichidă (banul...) ce corespunde timpului...Modul "spațiu" în favoarea modului "timp"...duce la o nouă energie socială...energia omului pentru care nu mai există nimic "sfânt"... un nou tip de istorie politică...dominarea elementului "apă"...dominarea mărilor...De la a face inofensivă tradiția...la a declara tradiția ca... reacționară..."a transformat ideea de proprietate într-un spectru".
...ideea că a fi modern "înseamnă a fi forțat de o forță inexorabilă să devii tot mai modern"... odată intrat în logica transformării tuturor realităților solide în substanțe de aer, în "spectre"...
...aducere-a-lumii în situația de a fi făcută numai din substanțe-timp...
...Natura este dislocată de timp, timpul este amorsat de dorință, iar adevărul se împletește cu timpul în scurgerea care îl cheamă pentru a-l alunga.
...omul modern descoperă că esența sa este rezumată prin formula: totul trebuie depășit dar nicio veritabilă depășire nu este cu putință... În omul modern, cel recent își trăiește nu doar preistoria, ci și postistoria.
...Omul recent stă sub semnul lui Proteu, zeu patronal al prefacerii neîncetate a materiei, o divinitate mutantă, care-și schimbă înfățișarea ori de câte ori cineva caută să-l prindă.
...sursă a râului totalitar:
-- condiția necesară: existența unui stat, mult mai puternic decât societatea, care a asumat integral toate funcțiile sociale, economice, tehnice, etc imaginabile.
-- condiția suficientă: adoptarea de către opinia publică a ideii că este legitim ca, prin intermediul puterii statului, să se impună societății, în întregul ei, o anumită viziune ideologică.
...răul totalitar de azi este strâns înșurubat în creșterea monstruoasă a puterii statului modern și în scăderea dramatică a culturii libertății..
...se poate prezuma că următoarea ideologie religioasă, care va domina în mod necruțător imaginația umanității, va fi o teorie politică a economicului care va ști să justifice dreptul fiecărui om de a fi sediul incondiționat al tuturor satisfacțiilor materiale...Noua religie va combina ideologia egalității totalitare cu suprematismul grupurilor minoritare alese.
...Cea mai mare amenințare contemporană la adresa libertății este ideea...că guvernul este îndrituit să aibă o putere nelimitată în administrarea prosperității, în vederea impunerii justiției sociale...Noua ideea dirijată se bazează pe:
-- justiția socială este necesară și ea trebuie impusă de stat (prioritar față de principiul pieței libere...)
-- fiecare membru al unei societăți prospere cere dreptul de a fi subvenționat de stat din fonduri pe care nu le-a produs el și care sunt de drept considerate ca aparținând societății... (cel subvenționat de stat fără să facă nimic, numai și numai în virtutea faptului că are "drepturi"...)
...dorința de a fi prosper asistat de alții este azi mult mai puternică decât instinctul de a fi liber și independent dar supus riscului.
...statul care este investit cu sarcina securității poate rămâne liberal...
...statul...investit...cu sarcina redistribuirii prosperității...tinde să devină total (...proceduri totalitare).
...Motorul modernității este transformarea în substanțe-timp a tuturor substanțelor-esență. Kerigma religioasă a spiritului modern este promisiunea (sau amenințarea) că totul va sfârși prin a fi transformat în timp.
Din punct de vedere al istoriei filozofiei, existența nu va mai fi...înțeleasă ca obiect, ca substanță, ca prezență, ca apariție, ci, în chipul timpului, ca o evanescență, o pierdere, un vis, o mireasmă, o boare.
Civilizația... a apărut numai acolo unde au fost simultan posibile scrisul și monumentele de piatră.
...Viitorul aparține forțelor care vor răsturna atât scrisul, cât și simultan, spiritul care dorește să fie exprimat prin monumente. Timpul -- este ocazia. Excesul de timp -- este destrămarea.
Aici, pe această muchie de cuțit, se dispută tot binele și toată primejdia modernității.
...bine și rău.
...distincția politică dintre dreapta și stânga.
...iluzia stângii este că dictatura egalității va putea, în cele din urmă, salva oamenii de nelecuitul lor sentiment că viața i-a nedeptățit; iluzia dreptei este că impunerea unei ierarhii care nu a fost găsită, ci inventată, va putea vreodată lecui omenirea de sentimentul că a fost izgonită din Paradis.
...temporalitatea...nu i te mai poți sustrage, iar ea nu te poate decât nărui atrăgându-te fără voie într-o fără sfârșit spirală în abisul finitudinii.
...Problema dispariției tradiției este instaurarea tiraniei unui condiții umane integral supuse temporalității: adică imposibilitatea de a mai avea valori care să nu depindă de timp, sentimente care să nu se ofilească, loialități care să nu se stingă, vieți care să nu moară...
...Problema temporalității...este triumful lui "făcut iar nu născut"... Timpul rămâne să fie doar numărul mișcării, după antecedent și succesor.
...Problema dispariției tradiției este problema imposibilității găsirii unui teren ferm. Nemaifiind nimic ferm, fermitatea devine...a părea ferm. Abia acum devine clar de ce în urma dispariției tradiției că unicul lucru care se întâmplă "sus" la vârful lumii, a apărut politica: politica este numele pe care l-a căpătat lupta pentru a dobândi întrebuințarea legitimă a forței, iar exercitarea ei legală s-a numit stat. "Stat" deoarece forța legitimă se definește ca stare opusă in-stabilității. Etat înseamnă état d'arret -- stare, oprire și arest.
...Dreapta caută să impună o tradiție, stânga încearcă să dinamiteze orice tradiție...noțiunile de dreapta și stânga nu sunt concepte pur politice...
...în cei două sute de ani de când au fost introduse noțiunile de popor și patrie...identitatea lor profundă rezidă în raportarea la tradiție...a fi nici de dreapta, nici de stânga, ci pur și simplu adecvat -- acesta este semnul veritabilei inteligențe politice, care nu e de natură politică...
...Europa de după 1789 este o Europă inspirată de fermentul combaterii tradiției...
...Stânga este partidul politic al dezinvestirii lui Dumnezeu de atributele sale tradiționale. De aceea este atât de puternică în lumea modernă și de aceea pare irezistibilă; pentru că stânga este expresia politică a mecanismului însuși prin care avansează modernitatea.
...Stânga este intrinsec etatistă...statul este...o Biserică seculară.
...mecanismul prin care s-a născut modernitatea cuprinde...laicizarea... secularizarea și...decreștinarea.
...În viitorul cel mai apropiat, omul va putea fi salvat de o nouă dezumanizare numai dacă își va regăsi tradiția: de a se descoperi pe sine și pe semenii săi ca tradiție...
"OMUL RECENT"
- H.R.Patapievici -
( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Horia-Roman_Patapievici )
...postarea participă la jocul-provocare găzduit de Suzana (https://suzanamiu.blogspot.com/2023/02/citate-favorite-157-cele-patru.html )!
Interesant articol. Foarte profund, trebuie citit atent...
RăspundețiȘtergereCartea este mult mai interesantă, eu am preluat (mi-am permis o micuță cenzură...) doar unele pasaje (încercând să nu pierd ideea....) pentru că nu puteam scrie toată cartea ! Se găsește și pe internet, ca pdf gratuit ...
ȘtergereBine ai venit și pe la mine 👍
Pupici cu drag ❤️
bine te-am regasit, draga mea ♥
ȘtergereNu este preferatul meu, recunosc. Are ceva in scrierile lui ce ma duce in jos. Parca imi anuleaza optimismul meu natural. Poate exagerez!
RăspundețiȘtergereInsa recunosc ca citatul de incheiere are miez. Insa imi sugereaza si ideea
ca o noua dezumanizare este pe rol...
Sper sa rezistam...
Multumesc mult, draga Prietena pentru aceasta noua intrare.
Noapte buna si o saptamana usoara!😘❤️
Apreciez mult că ai citit ceea ce am transcris ❤️
ȘtergereCe este drept, mie îmi place ceea ce scrie sau când comunică prin vreun interviu !
Cartea are câțiva ani de când a scris-o dar ceea ce comunică - prin intermediul ei - este valabil în ziua de azi: toată analiza privind omul modern este corectă !
Pupici cu drag ❤️
Pe mine ce se intampla acum in lume ma oboseste teribil. Mi se pare ca ritmul este atat de accelarat, atat de inuman. Efectiv nu ai timo.. sa traiesti. Fugareala.
RăspundețiȘtergereCa sa nu mai spun ca adaptarea este confundata cu altceva: conformarea. Sau acceptarea. Si sunt, totusi, lucruri diferite.
Pupici cu drag!
Cartea vorbește mult despre omul modern, eu am transcris doar o mică parte din carte ! Patapievici poate este dur scriind "verde-n față" dar scrie bine !
ȘtergereMă bucur că ai trecut să citești ceea ce a transcris !
Pupici cu drag ❤️